Prevodovka DSG - mate ? jak to jezdi
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
« Re: Re: DSG
Re: omicron - pokud u HDM v převodce skutečně něco "škube", znamená to že ta převodovka brzo odkráčí do věčných lovišt.
Něco jiného je ovšem to, že je přeřazení slyšet.
Jde o to co si kdo představuje pod slovem škubne - zvukový projev či skutečné škubnutí.
Ukazatele toho co máš zařezno - tj písmenka PRND či PRN123 byly u HDM již v 50. letech a provádělo se to mechanicky posouváním ručičky!
Později nahrazeno digit. displejem.
tolik drobné doplnění.... -
« Re: DSG
To Jenyk :
- oproti HDM nejsou citit zadna skubnuti pri "prerazeni" - ono to vlastne ani neni tak prerazeni, prevodovka ma jiz predrazeno, a tak dojde pouze k prepnuti obou spojek na druhou polovinu prevodovky - v to tkvi hlavni genialita teto prevodovky - paradni prerazeni "pod plnym plynem"
- jen pri jinem predrazenem stupni a zmene rezimu jizdy oproti puvodnimu predpokladu vlastni inteligence prevodovky dojde ke skutecnemu prerazeni on-line, je ale tak rychle a neznatelne, ze to opet nelze srovnavat s HDM
- pri zpomaleni jizdy to podrazuje automaticky s lehkym pribrzdovanim motorem - v tomto mam pocit, ze je prevodovka jakoby ucenliva, a pozna, kdy jen zpomalujes, nebo zastavujes. Muzes samozrejme (v pripade pozadavku) prejit pouhych lehkym presunem predvolice doprava i do semiautomatickeho rezimu s moznosti rucni predvolby, ktera je tez velmi rychla - zde si troufam, ze rychleji, nez podrazuje vetsina beznych ridicu
- na MaxiDOTu se stale na dolnim radku zobrazuje aktualni rezim, tzn. pri plneautomatickem rezimu to ukazuje radu pismen PRNDS 1-6 se zvyraznenym aktualnim rezimem a cislem aktualniho prevodu, pri semiautomatice s predvolbou stupne se zobrazi rada 123456 se zvyraznenym cislem aktualniho prevodu
- prevodovka ma samozrejme standardni zabezpeceni zname od HDM automatu, tzn. pokud neni v rezimu P, nelze vyjmout klicek ze zapalovani, z rezimu P nelze nic navolit bez seslapnute brzdy atd.
- pri pozadavku na prudci zrychleni (rychlejsi seslapnuti plynu) reaguje velmi rychle podrazenim nize, a v nouzi na kickdown (seslapnout az na podlahu) jeste nize, umoznuje-li to aktualni rychlost
- ve sportovnim rezimu S vytaci samozrejme motor vice, akcelerace je zde znatelnejsi - hodne pouzivam pro predjizdeni, zejmena v kolonach "nalestenych vikendaku" - staci jen lehce posunout z D na S, po ukonceni manevru zpet na Dm aby tak zbytecne netocila stale
- pri rucne predvolenem stupni v semiautomatice prevodovka v kritickych otackach pri pozapomenuti na dalsi predvolbu sama preradi dale a nepretaci tak motor, pri pozapomenuti predvoleneho stupne pri zastaveni opet automaticky zaradi 1 -
"-- skrytý --" 14.02.06 13:48
« Re: Re: Re:
Díky, přesně tohle jsou informace, které mne zajímají. Volím auto pro svou paní a namlsal jsem ji na automat. Půjdu si to samozřejmě půjčit, ale je dobré vědět, co si vyzkoušet. Jinak je to při běžném ježdění stejné jako klasický automat? Asi to i brzdí motorem?
Jezdíme hlavně po městě, kde je to poskakování v kolonách. Já pamatuju mokré spojky u motorek, tak mám trochu obavy z životnosti. Nepíše se o tom něco v návodu? Někdo tu psal o servisních intervalech 60 000 km / 4 roky. Je to zmíněné v návodu u servisních prohlídek?
No konečně rozumný názor. -
"-- skrytý --" 13.02.06 22:51
« Re: Re:
Mohu poskytnout názor po zatím pouze 850km s tím, že předtím jsem měl pouze manuály (s výjimkou cca 2000km s HDM na O1):
- DSG-jezdí to, řadí jak má >:D
- na křižovatce se stlačenou brzdou sice motor někde zabírá (přepnutím na N klesne spotřeba podle PP z 0,9 na 0,7 ltr/hod), ale po uvolnění brzdy je krátká prodleva a pak se auto začne ostupně rozjíždět
- podobně to probíhá samozřejmě i na zpátečku, takže se v podstatě učím couvat, resp. zajíždět do "pražských" těsných parkovacích skulinek. Vypadá to, jako když po stisknutí brzdového pedálu (řekl bych v pozici odpovídající sepnutí brzdových světel), je spojka buď úplně rozepnuta nebo opravdu jen minimálně zabírá. I když to ze začátku vypadalo jako cyklus rozjíždění - zastavení atd. v poslední době mám pocit, že nacházím ten správný grif ... >:D
Pro tuto moji teorii hovoří i další pozorování:
- ve svahu po úplném uvolnění brzdy má auto tendenci trošičku couvnout než začne spojka zabírat
- zkoušel jsem druhou nohou přidat plyn trochu nad volnoběžné otáčky s myšlenkou mít "tam" větší moment jako s HDM, ale ta nepatrná prodleva tam stejně zůstala ........
Vláďa
P.S Moje pocity jsou čistě subjektivní a nemají sloužit k rozputání Flamewar >:D -
Diamant 13.02.06 21:41
« Re:
Ani mne sa nepáčia direktívy typu (tu sa môže diskutovať o DSG a len a len o DSG). Pripadá mi to trochu nezmyselné.
Ale keď o DSG, tak o DSG. Kto ho máte, ako Vám to jazdí? >:D Zaujímalo by ma, kedy sa auto pohne, ak vozidlo stojí napr. na križovatke a vodič pomaličky začne uvolňovať pedál brzdy. Začne sa to hýbať ako *** (nesmiem tu to slovo spomenúť, lebo ma tu ukameňujú), alebo sa to začne hýbať až po úplnom uvolnení brzdového pedálu? -
« Re:
To AC:
Ale, ale, potrefená husa (nebo houser) se nám ozvala... >:D
Každý normálně myslící člověk to asi normálně pochopil jako výzvu k tomu, aby se zde diskutovalo o tom, o čem je tento thread, a ne o tom, že chce být někdo za každou cenu chytrý, a ještě chytřejší !
Pokud vím, téma se jmenuje nějak "DSG - máte, jak Vám to jezdí ?", ne ? Takže myslím, že ten kdo to zakládal není jistě zvědavý na nějaké osobní názory či invektivy, a jsou zde také nějaká pravidla diskuze. Škoda, tomuto fóru by asi opravdu prospel nejaky administrator, ktery by takove "vylevy" jako ten Tvuj (a nyní i můj :'-( ), jako neopodstatněné odstranil. A představ si, že to na spoustě odborných i jiných diskuzí tak funguje, ale to je pro Tebe evidentně neznámou věcí ;-) -
« Re: DSG
Jak jsem psal, s DSG jsem jel cca 20 km. Mé zkušenosti tedy odpovídají délce zkušební jízdy, stačilo si přečíst mé předchozí příspěvky, nejedná se o JPP.
DSG řadí perfekně, pokud je třeba zařadit tu rychlost, kterou má připravenou - rychlosti přehodí snad v řádu tisícin sekundy. "Proti srsti" řadí také rychle, ale člověka to prostě překvapí, protože čeká rychlejší reakci (zmlsán rychlostí řazení "po srsti"). Rozumím tomu, že se na to dá zvyknout, stejně jako se dá zvyknout na jiné chování při přechodu třeba z HDM na CVT. 20 km na zvyknutí nestačí, ale prodejce si nedal říct. -
« DSG
To Viktor:
"...z mého pohledu má jedinou chybu - problematické chování v momentě, kdy je řidič donucen změnit rychlost oproti tomu, co DSG očekává..."
Takže myslím že zrovna tato záležitost je z oblasti JPP ("jedna paní povídala"). Žádný takový problém osobně nepociťuji (ani v těch "krizových" situacích), je to evidentně jeden z těch mýtů, které se dále šíří po nepochopení některých vlastností DSG.
Rád bych, aby zde "Viktor" jasně popsal svou konkrétní OSOBNÍ zkušenost, která ho vedla k takovému závěru, a pokud jí vůbec má, tak bych se ho rád zeptal, jak přesně se mu "jeho" DSG takto chová (na nějaké konkrétní situaci). Kolikpak km jsi s ní již najel?
Ona DSG totiž jak rychlá, že žádný normální řidič nemůže takové popsané chování této převodovky nijak pociťovat.
Již poněkolikáté vyzývám všechny pisatele návratu k tématu threadu, a zanechání dokolečka omílání nějakých opsaných chytrostí, které nemají s vlastní zkušeností nic společného ! Děkuji ! -
Diamant 12.02.06 19:11
« Re: Automat x Robotika
Ja neviem, ale keď som jazdil s Audi A3 s Tiptronicom, tak si nemôžem sťažovať. Radila veľmi pekne a inteligentne. Povedal by som, že DSG radilo rovnako, iba o trochu rýchlejšie. Napríklad v pomerne novom BMW som zažil podstatne horšiu HDM prevodovku, než v tom Audi. -
« Automat x Robotika
Ach jo. Tak ani oficiální popis od Audi se nebere v potaz - možná to je neznalostí angličtiny. V tom případě doporučuji využít strojového překladu na Google - postačuje.
Z právního hlediska (tedy to, co je v techničáku) je automatickou převodovkou každé ovládání auta, které nemá spojkový pedál a dokáže nějak bez zásahu řidiče měnit rychlosti. Z technického hlediska je to jinak a také každá z převodovek se trochu jinak chová.
DSG je podle mě úžasný stroj, z mého pohledu má jedinou chybu - problematické chování v momentě, kdy je řidič donucen změnit rychlost oproti tomu, co DSG očekává. To sice není časté, ale nastává to obvykle v krizových situacích. Nejlépe se s tím vypořádává podle mých zkušeností CVT, u HDM velmi záleží na tom, jak je ten který udělán.
A pro Omicron - pokud DSG srovnáváš s HDM od VW, tak chápu tvé nadšení. Je to nebe a dudy. -
Diamant 06.02.06 21:10
« Re:
Zažil som toho už dosť a jazdil som so skutočne mnohými autami, ale pri prvej jazde s DSG aj mňa prekvapilo, že sa to po uvolnení pedálu rozbehne. Jednoducho som to nečakal, keďže je tam spojka. Vie niekto, či sa tá spojka zopne po uvolnení brzdového pedálu, alebo je tak trochu zopnutá stále?
Inak som uživateľom klasického automatu, ale keby som mal teraz na výber, určite by som volil DSG, hlavne kvoli ekonomike prevádzky. Hoci sa priznávam bez mučenia, asi 3/4 roka som nejazdil v aute sa manuálnou prevodovkou a minulý týždeň som mal tú česť na trase 500 km a manuál mi tak či tak pripadá viac FUN. Toľko môj názor. -
« Re:
to Martin IV.:
Nu Martine IV., nic ve zlem, kdyby jsi to tu trochu vice sledoval (nejen tento thread), tak o obou vecech, o kterych se zminujes se samozrejme vi.
Vzhledem k tomu, ze DSG je automat. prevodovka, tak se to samozrejme rozjizdi po uvolneni brzdoveho pedalu - a vubec me to nevadi, naopak.
A to omezeni tociveho momentu je kazdemu majiteli DSG samozrejme zname, nicmene je jiz znama varianta, ktera toto omezeni nema (kdyz samozrejme pominu DSGčko, které je v Bugatti Veyron >:D ).
Ale jasne, kazdy kdo jde na chiptuning s DSG s tim musi pocitat - a mezi nami, nepodcenuj ty tuningove firmy, oni o tom samozrejme vi, protoze pri chipu TDI s DSG se samozrejme nejen dela chiptuning ECU, ale meni se i casovani a prechodove stavy u DSG.
Nothing news...
- co se týká škubnutí u HDM - ještě jsem nejel s HDM, kde "škubnutí" (znatelné přeřazení) při přeřazení nebylo cítit, nemyslím tím samozřejmě nějaký "škubanec" jako v nějaké předlistopadové Karose, ale jel jsem s několika Audi s Tiptronicem, nedávno jsem měl zkušebku se zcela novým Lexusem, a o to nepočítám několik "amerik" při pobytu v USA (vč. Cadillacu STS), také s HDM.
Jde o to, že u DSG, skutečně vůbec nic necitíš (možná zaregistruješ jiné otáčky), u HDM dochází při změně ke skutečnému přeřazení, u DSG vlastně žádné přeřazení není, je to jen přepnutí spojek
To Barrichelo:
Nechápu tu Tvou osvětu ohledně ukazatelů u HDMkových převodovek, to přeci ví každý a nikdo s Tebou v tomto nepolemizoval - já jsem jen napsal, že se to u DSG u O2 ukazuje na MaxiDOTu, že se i v plném auto režimu ukazuje číslo převodu (nejen tedy při "sekvenčním" řazení), a to není zcela obvyklé (až na vyjímky).
Nikdo tady nepsal, že toto "umí" jen DSG, měl jsi to lépe číst. Jsou to info pro lidi, kteří se o DSG zajímají, a ne pro věčné rejpálky.