Opel Meriva - dojmy, zkusenosti
- Re: 1,6 X 1,8 11.07.2006 22:41
- Žlutá kontrolka - Opel Meriva 1.6/16V , benzin 07.02.2008 10:08 explorer
- Merivu 1,6benzín, nebo 1,7CDTI? 17.07.2008 20:56
« Re: Mam
akze jsme za vikend ujeli asi 1200km, spotreba 7.2 - dodrzoval jsem predepsanou rychlost... nechci platit pokutu v euro:-) byla zapnuta klima a byli jsme i pod Dachsteinem, takze tak 500 km bylo najeto v horach. Motor mam 1.6 8v - nejak si porad nejsem schopen zvyknout na 16v motory. Kdyz jsem vybiral auto - tak jsem zkousel i japonce jako mazda 3, nebo civic, ale ty motory se musi desne tocit. Vyhovuje mi motor 1.6 co jsem mel predtim v astre, nebo v oktavce. zatim spokojenost, jediny problem je, ze pri pousteni spojky kdyz davam 2 nebo 3 se ozyva nejaky pazvuk a taky mi pri prejezdech nerovnosti obcas zadrnci palubni deska u spolujezdce. Zitra to vezu do servisu aby se na to koukli...
Meriva
Tak já taky něco přidám - tentokrát z Norska: [odkaz]
Je fakt, že při běžnym provozu člověk spíš potřebuje pořádnej tah při nízkejch otáčkách než při vysokejch - tam je to zajímavý spíš pro sportovnější jízdu.
Taky mi připadá že je 5 rychlost zbytečně zpřevodovaná do pomala když při 130 točí 4000 otáček.
Jinak není tu někdo kdo by měl Merivu s dieselem? Za kolik se s ním dá reálně jezdit a jestli ten slabší na Merivu stačí? -
"-- skrytý --" 24.09.2004 10:24
Meriva Cosmo 1.7CRDI
Tak jsem jel tímhle zázrakem. Motor příjemně překvapil. Příjěmně tichý na diesel (přišel mi asi tak stejně hlučný jako benzínový tříválec 1.0 v Corse C) a příjemně silný na objem 1.7. Ale interiér mě šíleně zklamal. Jsem asi konzerva, ale mně se ze všech interiérů nejvíc líbila moje "stará" Astra G. Ani Zafira nebo Vectra B nejsou tak vymakaný a tyhle futuristický pseudohranatý interiéry, co se teď začaly u Oplů dělat, mě vůbec neberou. U tý Merivy je snad nejstrašnější tvar té kapličky s displejem. Umístěná je sice líp než v Zafiře, necloní ji věnec volantu, ale na tu v Astře G teda nemá ani náhodou. -
Meriva
Je fakt, že ta kaplička není moc designově povedená. Ale na zbytek se dá zvyknout a je fakt, že někdy je v jednoduchosti síla.
Supr věc je prostřední sedadlo vzadu - po sklopení jsme měli z kufru prostrčený lyže, který končily za řadící pákou.
Pro zajímavost - jel jsem teď do Rakouska a zpět na lyžovačku ve dvou lidech, jízda dle předpisů, celkem 900km za 6,8l/100km ( 1,6 16V). -
Bez nadpisu
Kupuju testovačku MERIVA, ale nemůžu se rozhodnout, jestli jít do 1.6 nebo 1.8 16V-u té 1.8 se bojím spotřeby, zároveň mě láká jejích 92kW.Jezdíme ve 4 lidech s kolama Alpy, Dolomity, v zimě lyže. Není na to ta 1.6 málo? Měl jsem možnost se s 1.6 svézt asi 150 km, bylo to všK POPRÁZDNU A TEN VÝKON MĚ NĚJAK NENADCHNUL. tAK CO - 1.6 NEBO 1.8? dÍKY -
Re:...jaký motor?
:P Co jsem si zjistil u prodejce, tak přesné označení motorů v Merivě je Z16XE - pro 1.6i Ecotec Twinport
Z18XE - pro 1.8i Ecotec
Nevíte někdo, kde by se dalo o těchto mototech něco zjistit (každý motor není navzdory blahořečení výrobce povedený-např. dříve 1.6i u Tigry-humus, auta s tímto motorem šla údajně od jednoho majitele k druhému jako horký brambor). Určitě budou konstrukčně shodné (kromě naladěného výkonu) i u ostatních modelů Opel. Nemáte někdo jakéhokoliv Opla s těmito motory?
Když se zeptám v salonu, určitě budou jeden lepší než druhý a na celém světě nebude existovat lepší.....
Dík -
Motory Opel
Být na tvém místě, šel bych jedině do Z18XE. Na Merivu je 1,6 pozor Z16SE! Nezaměňovat s Astrou s motory Z16XE, nebo s motory staršímy X16XE. Častěji odchází ventily AGR (recirkulace plynů).Výrobce si je vědom vyšší hmotnosti a vetšího čelního odporu a proto jsou i převody zkráceny, aby měl řidič dojem dynamiky. Ve skutečnosti je motor v porovnání třeba s Astrou G při stejné rychlosti hlučnější, celkově línější a hlavně žravější! Z benzínových motorů tak Opel problémy nemá 1.8. Ten je bezproblémový a spolehlivý. Jen ta vyšší spotřeba! Meriva je zajímavý vůz, ale leda s dieslem 1,7. Jinak se dost prodraží. -
RRAAFF1 03.11.2005 09:08
Bez nadpisu
Já mám ve Vectře X18XE a najeto 131tkm a v podstatě žádný problém,jen 2 čidla-3000Kč,auto je z roku 97.Po modernizaci má X18XE1 kámoš(předchůdce Z...,ale již velmi podobný)a jezdí za 6,5litru.U Merivy sice má spotřebu vyšší,ale ne zase tak rapidně a dá se to držet na skvělých číslech,hodně to závisí na stylu jízdy.Poku jezdíš Alpy,bral bych určitě 1,8 16V.Nikdy s nima nebyly problémy jako s 1,6 16v. -
Re: 1,6 X 1,8
Zdarec, já mám 1,6 starší typ (ne Twinport - pouze Ecotec). Zatím spokojenost - dlouhodobá spotřeba (35000km) - 7,3. Tak ve 20% jízd vezu kola či lyže.
Faktem je, že když jedeš na pohodu bez věcí na střeše tak se dá jet za 6,5l/100km. Ale když se daj na střechu kola a jede se po dálnici stotřicítkou tak to odhadem žere okolo 8-9 litrů - stejně jako každej jinej benzínovej neturbomotor.
Takže budeš-li často vozit něco na střeše a často jezdit po dálnicích tak opravdu popřemýšlej o nějakým silnějším dieselu. Ale je mi jasný, že ten bude za podstatně víc $$$. -
explorer 07.02.2008 10:08
Žlutá kontrolka - Opel Meriva 1.6/16V , benzin
Zdravím všechny. Nevíte někdo jak se dá vynulovat řídící jednotka, která hlásí problém s emisemi ( žlutá kontrolka)? U Oplů to standardně stojí v rámci testování motoru cca 500,- Czk s tím, že jejich analýza příčin je od pouhého vynulování až po výměnu motoru :-)-
JOB 07.02.2008 20:16
« Re: Žlutá kontrolka - Opel Meriva 1.6/16V , benzin
No jestliže neodstraníš důvod , pro který kontrolka svítí tak jí budeš zhasínat pořád dokola. Naopak když najdeš příčinu a opravíš to tak by měla řídící jednotka zhasnout po několika bezproblémových startech.
Jak jsi přišel na to že je problém s emisemi ? Ta diagnostika ti většinou poradí kde hledat chybu a už dávno to není výhradně věc autorizáku. Diagnostiku má dneska každej slušnej servis. -
"-- skrytý --" 08.02.2008 00:26
« Re: Žlutá kontrolka - Opel Meriva 1.6/16V , benzin
Cau,
Mal som 1x podobny problem na Merive 1,6 (8v). V servise to pozreli (asi 10 sek robota, cena 0 Sk) a technik mi povedal, ze bola evidovana chyba pri spalovani tretieho valca.
Technik zresetoval riadiacu jednotku a uz sa to neopakovalo...
Pri najblizsej servisnej prehliadke som nechal skontrolovat sviecky a problem sa uz neobjavil.
R.