Zkušenosti s Meganem Grandtour???

"-- skrytý --" 02.10.06  13:37

« palubka

panove, nemate nekdo zkusenost s rozebranim palubky u megana II
    veskere pokusy a snahy o odstraneni pazvuku a drnceni palubky
    vedly postupne k jeste horsimu stavu a jiz nemam silu aby se autorizovany servis jeste pokousel o napravu (ta igelitka molitanu tam asi nebyla jen tak)
    jedinou cestu vidim v drivejsich dobach tak rozsirenem zpusobu oprav -
    DODO (dodelej doma)
    dik za info, pokud jiz to nekdo podstoupil :roll:

"-- skrytý --" 01.10.06  22:18

« Re: Volant

"-- skrytý --" 27.09.06  21:24

« Volant

Dnes mi uznali vadu materiálu volatnu a slíbili výměnu. Doufám, že to vyjde.

"-- skrytý --" 19.09.06  10:34

« servis out

To bych nebyl ja, abych neodjel ze servisu po vymene stahovacky, bouchnul dverma a nevypadla na me zaslepka ze sroubu .... ach jo
    Jinak "poblite" hadice pouze necim oskrabali a nechali to zapraseny, zavada pry byla ve spatnem tesneni
    vi nekdo jestli to ma nejaky duvod, proc ten motor neumyli?

"-- skrytý --" 19.09.06  10:32

dolus: takhle rado reaguje dvojite tesneni (to vnejsi co je v posuvu proti karoserii, ne to gumovy tesnici). Myslim ze i tady v rubrice o O-II to tam kdosi resi. Me pomaha kvalitni rucni voskovani karoserie v miste pruchodu onoho tesneni pri zavirani dveri, tj. navoskovani mist i "za hranou" prolisu pro dvere. Rado se to tam vnejsimi vlivy nejak znecisti a sametka tesneni (jehoz pohyb je pri jizde auta bohuzel asi prirozeny, kdyz to dela na kdejake karoserii) tam pak vrze a skripe. Takze hadr, lestenka a vyglancovat pri dverich dokoran...

"-- skrytý --" 19.09.06  09:25

to Miro: tu trasu ktoru si popisoval Ba-SE jazdim kazdy den a aj ta moja spotreba bola prevazne na tej trase.
    Mala oprava k tej trase po ceste je Trstin a nie Trstena
    >:D
    to dolus:
    Tipol by som to na tesnenie zadnych dveri, uz sme to tu rozoberali. Vyskusaj najst starsie clanky. Mozno pomoze namazat, ale asi len na chvilu.

"-- skrytý --" 19.09.06  08:04

« Vŕzganie

Zdravím.
    Som stály čitateľ tejto diskusie a chcem sa pripojiť so svojím problémom s Meganom GT.
    Auto má za sebou cca 19000 km. Pred letom sa objavil jeden problém, ktorý sa stále zhoršuje. Auto začalo vŕzgať v zadnej časti kabíny. Nejde to od podvozku ale zhora niekde nad zadnými sedadlami až po dvere kufra, z bočných stien a strechy. Vŕzga to pri prechode nerovností, najmä keď jedna strana auta je vyššie ako druhá, v prudkých zákrutách (vracákoch, kde je auto jednou stranou vyššie), a pod. Postupne sa mi zdá, že sa to zhoršuje. Zo začiatku to bolo počuť najmä pri väčších nerovnostiach, teraz stačí bežná nerovná, zaplátaná cesta alebo nájazd prednými kolesami na niečo vyššie, napr. pri parkovaní prednými kolesami na chodníku alebo prejazde cez zvýšený vjazd mimo cestu, pri pejazde cez chodník. Po mestských cestách to už vŕzga prakticky stále. Mám pocit, že to súvisí so slabšou tuhosťou karosérie, keďže je to kombi (podobne, ale v ďaleko menšom rozsahu vŕzgalo aj moje predošlé auto, čo bol liftback). Proste sa mi zdá, že celá zadná časť auta sa krúti.
    Rád by som vedel, či sa to niečo podobné stalo aj niekomu inému, či s tým má niekto skúsenosti, čo to bude robiť ďalej. Či sa to nejako usadí a zlepší, alebo naopak zhorší. Či má zmysel hneď s tým niečo robiť, alebo radšej počkať.

18.09.06  13:34

Kedze tema spotreby este nevyhnila, pridam moju poslednu skusenost. Po dlhej dobe som si znovu uzival rychlej jazdy za malo benzinu. Jazdim druhu nadrz V-Poweru a asi na tom nieco bude. Aktualne po 600 vikendovych km (3 dospelaci, 2 deti a kufor plny ze nebolo vidiet cez zadne okno, hold predlzeny vikend na chate :-) ) a ziadnom setreni mi na PP svieti 6.6l/100 a rychlost 75km/h. Spotrebu zvysovalo a rychlost znizovalo to, ze som asi 4 krat liezol po kamenistej ceste hore ku chate, tie 3 km na jednicke spotrebou vzdy zahybali. Vysledok ma tesi o to viacej, ze na dialnici NR-BA som mal vcera opat 6.7 pri tempomatovych 120. Auto je zase vo forme a tomu som velmi rad.
    Ad zamok kufra - ja som v noci zasekol do zamku kufra popruh tasky na fotak. Taska je to velka, profesionalna a popruh je asi tak 3x pevnejsi ako bezny popruh tasky na notebook. Kufor bol napchaty a nechcel sa zavriet. Myslel som, ze nieco z veci pruzi a tak som s nim treskol poriadne. Ale pri startovani auto zahlasilo otvoreny kufor. Kufor som s pomocou dalsieho chlapa asi po 5 minutach lomcovania otvorili. Uz som myslel, ze budem potrebovat pacidlo aby som to otvoril.

18.09.06  08:57

PP: ok , uz radsej necham :-) Mas v podstate pravdu. Pre niekoho je bezne, ze benzin netoci menej ako 3000ot a tam to fakt na spotrebe poznat urcite bude. Jedine riesenie je zobrat si tomove auto, vyskusat a vratit s tym, ze je o.k alebo ... :roll:

PP. 18.09.06  00:50

OMG,to tu nepiš ;-) !Tom69 si to přečte a v další den ho mají na Zličíně nebo kde to jezdí do servisu... >:-[]
    Takové to porovnávání je celkem dost o ničem.Já jsem se o tom znova přesvědčil.Svou stálou trasu jsem poslední týden začal jezdit o cca 0,5l úsporněji jen díky tomu,že na úsecích kde jsem běžně jezdil na trojku,jsem teď jezdil čtyřkou.I když motor i já :'-( se dost trápí (+-2000ot.),spotřebě to vyloženě svědčí.

17.09.06  22:04

« takze ku spotrebe novy poznatok

Tom69:
    cez vikend som si urobil vylet ktory mal 100 a 90km . Pre znalych SK BA-Senica cez Malacky-Studienku a potom Senica - BA cez Trstin a Pezinok. Take kolecko.Cestou tam so sa snazil dodrziavat limity a aj ten 90 kilometrovy. Ovsem Asi 20km pred Sencom som skrze nervozne dieta trosku zrychlil a drzal sa okolo 100-110. Vysledna spotreba v Senci 5,8l. Cestou nazad som sa ponahlal a tak ked sa dalo som siel 100-110. Nesnazil som sa ist cca 90. Iba hned za Senicou smer Trnava je kusok ako autostrada a tam som siel cca 120. Inak cesta mi nevychadzala, stale nieco v ceste, Vinobranie v Pezinku = pekna loudacka. Ale zase som neprekrocil 6,2. K tejto peknej spotrebe pomohli brzdy na ceste ktore ma chvilami , obcas to boli aj dlhe chvile, donutili jazdit mimo mesta 70-80. Cez karpaty som nepresiel zdaleka ekonomicky, aj dole kopcom som stupal na plyn. Nie divoko ale predsa. Na priemernu rychlost sa ma nepytajte. Napriek mojmu snazeniu sa som v BA videl cislo cca 61km/h. No des! Musim poznamenat, ze som vyuzival dojazdy do obci, mozno aj preto tak nizsky rychlostny priemer. Nuz som pomaly jazdec :*)
    Tom69, uz sa velmi tesim na Tvoj test spotreby. Ak sa nevies dostat pod 7l na obdobnej ceste, tak si bud veeelmy rychly, alebo mas v aute problem , alebo jazdis zasadne proti vetru. Lebo inak ma tento motor v tomto aute fajn spotrebu. Inak cestou do Senice som mal vacsinou vetor bocny s nadychom fukania odzadu a cestou nazat protivietor a od trstenej bocny a trosku odzadu.

"-- skrytý --" 17.09.06  21:50

Vazeni priznivci usporne jizdy - po vymene oleje za Castrol Magnatec 5W-40 (API SM/CF ACEA A3/B3, B4 - tedy ten novej letosni) se dostavil dalsi (ocekavany) efekt snizeni spotreby a muj Grandtour 1.6 16V nyni jezdi tak, ze notoricky znamou trasu delky neco malo pres 100km prevazne mimomesto urazil smerem "do kopce" za 5.7 a v obracenem smeru za 5.1. Jinak jsem nic nemenil a ani nezmenil jizdni navyky a hle, ono to s vymenou oleje jeste o citelny kousek slezlo.... Marketing od Castrolu tvrdi ze maji zlepseni ve spotrebe asi tak 3-5% - no nutno uznat ze u me to bylo mozna jeste o kousek vic a asi je ten olej nejakej dobre lehkobeznej. Jinak jsem si vsim ze slezla i vlastni spotreba na volnobeh, ktera drive byvala kolem 1.0 l/hod a ted je 0.8l/hod (lze zmerit servisnim rezimem PP anebo pri jizde ustalenou rychlosti 100km/h po vyrazeni, tedy z vhodneho kopce). Inu ja jsem spokojen !!! Olej jsem menil sam po najeti asi tak 10.000km, takze vlastne po zabehu. Nejvetsi drbarna byla s povolenim filtru, ten tam ve fabrice asi davaj pneumatickym kladivem. Vse ostatni slo OK, vypoustak dokonce na muj vkus malo utazenej a stejne tak druhej od prevodovky - kdyz uz jsem mel dole dekly podotahoval jsem vsechno na co jsem prisel. V Renaultu mi vnutili nahradni tesneni pod sroub ze prej se musi menit, tak jsem si ho vzal a na fakture asi 65Kc za blbou podlozku, kus plechu potazenej gumickou. Filtr stal asi taky 2x vic nez je zdravo, ale zase je totoznej s tim z prvovyroby, takze jestli mam v rozporu se zarukou provedenou neautorizovanou vymenu oleje uz vim jen ja >:D
    Podotykam ze tenhle olej se vyskytuje jeste API SL/CF ACEA A3/B3 a to je jeste drivejsi produkce - ja si dal zalezet na tom abych koupil uz ten novej (to kdyby na tom zalezelo a nekdo ho treba chtel kupovat taky tak bacha nekde maj ten jinde onen - zdali se lisi nebo jsou jen jinak klasifikovany zjistit nedovedu).

"-- skrytý --" 16.09.06  18:59

Ajaj, prisiel TOMAS z dovolenky a hned je plna stranka jeho prispevkov s dojmami :-) Nech Ti ten optimizmus dlho vydrzi.
    S tym zabuchnutim predmetu do zamku kufra pozor - ja som raz zabuchol hrubsi frote uterak presne tymto istym sposobom na mojom starom Forde Taurus SW (to je US model, ktory som vlastnil pocas pobytu v USA). Hrubka uteraku nedovolila zamku zacvaknut pri zabuchnuti normalnou silou a tak (ja blbec) bez pozretia "v cem delo" som kufor jednoducho podvihol este raz a automaticky zabuchol vacsou silou. Hmm, po znovuotvoreni kufra som zistil, co som nechcel - sila bola akurat dobra na to, aby utrhla 2 bodove zvary, ktorymi je privareny nosnik s tym uchom, do ktoreho zapada zamok ku priecnemu profilu zadneho nosnika kroserie... Dvaja pravi miestni Americki "mechanics" machri z kyslik-plynom mi to za 2 minuty zavarili, ale kedze to boli tvrdi chlapi a nechcelo sa im ani pocut davat dole okrem okolitych plastov zamku aj fancy plysovy tapacirung kufra a uz vobec cakat kym som sa doterigal s kyblom vody a zopar mokrymi uterakmi ako aspon zakladne protipoziarne opatrenie, tak som tam mal na ostatok zivota toho inak velmi spolahliveho auta pamiatku s priemerom asi 10cm zoskvareneho tapacirungu v okoli zamku po tom, ako sa ten tapacirung (logicky) chytil od plamenov spominaneho kyslik-plynu... :-) Skoro ma ta blbost s uterakom stala cele auto... Odvtedy viem, ako rychlo dokaze clovek zabehnut vzdialenost 200 feet s plnym kyblom vody.

PP. 15.09.06  15:22

« Re: Kamen v mechanizme kotucovej brzdy? alebo tam niekde

Pri jazde v horach po kamenistej ceste som hovoril posadke prihodu co sa stala mojmu sefovi na Fabii ked sa mu nestastne dostal kamen do mechanizmu kotucovej brzdy a musel zhanat mechanika kedze to nechcelo vypadnut. Museli mu to ciastocne rozobrat a vybrat.
    Ani nie 15 sekund na to sa ozval sialeny kovovy zvuk (ako sustruh na sucho) z predneho kolesa. Kedze som bol v * v horach v Slovinsku v takom zapadakove ze az az mi zle doslo ked som si predstavil, ze budem musiet zhanat niekoho alebo nejaku vzdialenost s tym kamenom prejst a mozno poskrabat kotuc.
    Nesiel vytriast ani podupkavanim na brzdu (silno, slabo, rychlo, pomaly) ani kluckovanim. Kedze som nechcel poskrabat kotuc hned som zastavil.
    Nastastie stacilo poklepkat kladivom na strmen (ci ako sa to vola kde su piesty a platnicky), trochu som cuvol, potocil volantom a bolo po probleme - vypadol (ani neviem co z toho pomohlo).
    Vobec som nevidel kde bol. Nemohol byt aj niekde v medzere medzi krytom kotuca a kotucom ?(strielam naslepo).
    Netusil som, ze chytit tam kamen je take relativne bezne (aspon sa mi zda). Neviem co by som robil ked by nechcel vypadnut.
    Asi by slo koleso dole a pozrel by som kde to vlastne zapadol.
    Stalo sa to aj niekomu z Vas ? Aky je odporuceny postup v takej situacii ?
    Kam sa to vlastne ten kamen moze dostat a sposobit taky priserny zvuk ?
    Evidentne niekde kde sa drie o kov pri otacani kolesa.

To se mi stalo v zimě taky.Mezi plechový kryt brzd.kotouče a kotouč zapadl šutr,byl to příšerný zvuk.Ten plechový kryt funguje jako perfektní zesilovač.Stalo se mi to doma,takže jsem sundal přední kolo abych zjistil o co jde,a ten kámen jsem normálně vyšťouchnul.Myslím že kdyby se to stalo za jízdy vyšší rychlostí,tak ten kámen po pár metrech vypadne.každopádně to je blbě udělané,že se tam vůbec něco dostane,pokud by ten kryt byl po okrajích prohnutý nebo třeba vytvarovaný v takovém úhlu ke kotouči,aby se tam nic neudrželo... :?:

PP. 15.09.06  15:08

« Re: Rosenie celneho skla

Ked je vonku zima a posadka pozaduje kurenie naplno, silno sa mi zahmlievaju okna. Smerujem fukanie na skla ale kedze sa tam fuka teply vzduch a skla su studene tak sa tam vlhkost okamzite zraza.
    Ini mi poradili, ze zapnut klimu ale to by ma premrznuta posadka ukamenovala Takze ako na to ?
    Napada ma taka blbost: Klima ide zapnut aj ked mam kurenie naplno - funguje vtedy klima vobec ? Alebo ako odrosit okna bez toho aby som prepol na studeny "ofuk" ? Jedna vec ma napada, zobrat utierku a utriet ale to som nechcel pocut.
    Mate nejaky napad alebo radu ?

Ano,mechanickou klimu není problém zapnout společně s topením.Vlastně proto tam je ten ovladač klapy míchání teplého-studeného vzduchu aby šlo nastavit takovou teplotu proudícího vzduchu jaký osádka požaduje.V manuálu u mého bývalého auta byl ten postup na rychlé odmlžení uveden,dokonce byl popsán na sluneční cloně u řidiče :-) -topení naplno,klima zap.

"-- skrytý --" 14.09.06  23:55

« Bacha na predmety v mieste dorazu mechanizmu zamku kufra

Hned v prvy den dovolenky sa nam stala kuriozna vec. Priatelke sa nechtiac podarilo prekryt tenkou utierkou uzamykaci mechanizmus kufra a zabuchnut.
    Auto plne nalozene a mohol som sa postavit nahlavu a nebol som schopny nijako otvorit kufor. Mechanizmus cvakol akoze otvara ale zostalo to v nejakom medzistave, ze nesiel ani otvorit a ani lepsie zatvorit. Mykal som kufrovymi "dverami" hore dole az pomaly auto skakalo a nic.
    Tak som si spominal na odsek v navode ktory hovoril o nudzovom otvarani kufra zvnutra.
    Nastastie po niekolkych minutach saskovania sa ten kufor nakoniec otvoril klasickym sposobom a nemusel som vykladat vsetku batozinu a dobijat sa zvnutra.
    Takze pozor na predmety (popruhy, handry, snurky) aby sa nedostali do mechanizmu resp. "protikusu" na dne kufra. Vyhnete sa neprijemnostiam.

"-- skrytý --" 14.09.06  23:23

« Potahy

Kupovali ste potahy na Megana ? Zohnali ste nejake originalne, dali ste si ich sit na mieru alebo ste kupili univerzalne ?
    Ake poradite ?
    Ide o to aby co najlepsie sedeli, montaz nebola extremne pracna a aby som nevyplazil velke prachy za ne.
    Predajca ponukal ze pre nich sije nejaka firma za tusim 3500 Sk. Ja som nasiel na nete napr. [odkaz] (cca 3000 Sk).
    Ake poradite ?

"-- skrytý --" 14.09.06  23:12

« Rosenie celneho skla

Ini mi poradili, ze zapnut klimu ale to by ma premrznuta posadka ukamenovala :-) Takze ako na to ?
    Mate nejaky napad alebo radu ?

"-- skrytý --" 14.09.06  22:58

« Kamen v mechanizme kotucovej brzdy? alebo tam niekde

Asi by slo koleso dole a pozrel by som kde to vlastne zapadol.
    Stalo sa to aj niekomu z Vas ? Aky je odporuceny postup v takej situacii ?
    Kam sa to vlastne ten kamen moze dostat a sposobit taky priserny zvuk ?
    Evidentne niekde kde sa drie o kov pri otacani kolesa.

"-- skrytý --" 14.09.06  21:20

« Problem s ponechanim zapnuteho radia vyrieseny

Pre info: nemam originalne radio.
    Davnejsie som tu pisal, ze neviem ako ponechat pustene radio pre posadku ked ja musim vystupit a beriem si kartu.
    Tamtam mal pravdu, ide to.
    Len som musel prist na to co treba spravit (v akom poradi a kombinaciu).
    Overeny postup:
    Vypnem motor, kartu ponecham vlozenu, pri vlozenej karte otvorim dvere, stlacim tlacitko Start (pedalov sa nechytam) a mozem vybrat kartu a odist a posadka ma 20 minut pri zapnutom radiu. Dufam, ze si ten postup dobre pamatam.
    Ak dodrzim presne ten postup tak to funguje.
    Konecne.

"-- skrytý --" 14.09.06  20:37

« par udajov o spotrebe na diesli (1,5 dCi 78kW, 240Nm/2000ot)

Vacsina ludi tu ma benzinaky takze asi Vam tieto udaje budu nanic ale pre info:
    1. Bratislava - Bohinjska Bystrica (Slovinsko)
    vzdialenost: 467 km
    Priemerna spotreba 4,4 l/100 km.
    Za 20 litrov nafty do Slovinska to nie je zle.
    Cesta:
    Rakusko dialnice 130km/hod., vela tunelov 100km/hod.
    Na prechode Rakusko-Slovinskych hranic boli prudke stupania (az 28 %), serpentiny so 180 stupnovymi zakrutami (okamzita spotreba sa pohybovala medzi 10-13 l) ale priemernu spotrebu vzhladom na dlzku mi to ovplyvnilo iba o 1 desatinu (zo 4,3 l na 4,4 l/100km).
    Styl jazdy: lahsia noha (okrem horskych casti)
    2. Baska (Chorvatsko) - Bratislava
    vzdialenost: 773 km
    Priemerna spotreba : 4,6 l/100 km
    Cesta:
    Cast cez neprijemny usek cesty cez prasnu, kamenistu lesnu cestu (na mape to vyzeralo ako vacsia cesta ale skutocnost bola ina) rychlostou 10-25 km/hod (palubak neukazoval pod 30km/hod). To je tak ked sa vyhybam mytam.
    Okresky cca 100 km/hod.
    Cele Rakusko som v noci prefrcal po dialnici 150-170km/hod.
    Styl jazdy: kedze som uz mal nabehane cez 2400 km tak som na to slapal aby to nebolo lenive. Teraz ked uz mozem vyuzivat sirsie spektrum otacok tak je to zivsie ako na zaciatku ked som jazdil max do 2500 ot/min (podla navodu).
    3. Spotreba v meste (dynamicka jazda podla moznosti):
    Bratislava cez obchvaty 5,4- 5,6 l/100 km
    Bratislava cez mesto 5,7-5,9 l/100 km
    Bratislava nekonecne kolony 5,9- 6,1 l/100 km.
    Rano v spicke ked su kolony na krizovatkach prejdem az na 3tiu az 4tu cervenu tak sa pohybujem(lepsie povedane spotreba sa pohybuje ja stojim) okolo 6 litrov na 100 km. :)
    Takze neda sa to porovnat s mensimi mestami kde maju par krizovatiek ak vobec svetelne tam sa daju dosiahnut priaznivejsie spotreby.
    Dlhsie trasy:
    Viem jazdit aj na spotrebu ale to ma vrcholne nebavi. Ked jazdim ciastocne na spotrebu tak rychlostne priemery to velmi neovplyni kedze to mam dobre sprevodovane a kvoli spotrebe predsa nepojdem vonku pod 90.
    A na sestke to aj tak po 90 nechce moc ist (ani sa nepokusam).
    Takze s tym motorom moze jazdit aj "sporilek" aj svizny jazdec zalezi najma od sofera, cesty a dopravnej situacie.
    Mne ale tych par usetrenych korun za to nestoji, jazdu si uzivam. Je to jedna z mojich zalub.

PP. 14.09.06  16:05

« Re: Stale napajanie do zapalovaca?

Je,ale trochu schovaný.Je to kabel s konektorem pro napájení alarmu.Je to nad levým kolenem řidiče.Je ale třeba hvězdicový šroubovák a rozebrat ty plasty pod volantem.Až se dostaneš k černé podlouhlé krabičce (patrně nějaká ŘJ) a za ní to je schované.Ta ŘJ je uprostřed uchycená jedním dlouhým šroubem,je dobré jí oddělat a vyklopit (zůstane viset na kablích).Za ní je kabelový svazek a k němu jsou přichycené (aby to neplandalo) ty dráty (cca 4) s konektorem.V nějakém PDF pro montáž alarmu mám i rozepsané barvy a funkce drátů.Nejjednodušší je na onen požadovaný drát přicvaknout rychlospojku,už z toho důvodu,že je to špatně přístupné.

PP. 14.09.06  15:49

Ku tym spotrebam : Ja robim cestu Mi - BA juznou trasou cez volen (cca 500km z toho 140 km dialnic) s priemernou spotrebou 5,1 l (2 osoby v aute + batozina) a celkovy priemer za nadrz nie je problem dostat na 5,9 l aj s jazdenim po BA.
    Takze chlapi nechcete vyskusat aj nejake nemecke auto ?

A nemyslíš,že je to porovnávání hrušek s jabkama?Jaký má význam porovnávat dva auta rozdílných kategorií?Když už porovnávat,tak s Golfem nebo O2.

"-- skrytý --" 14.09.06  15:22

Teplota je fakt dolezity udaj ale pocitace v dielne vw automaticky upozornia na teplotu 4st a menej a navyse je mozne si nechat zobrazenu teplotu aj na stalo.
    TOM69 : Jasne,ze je v servise, ved je to renault. Moj otec ma Thaliu na ktorej nejazdi (5000 KM za 2 roky) a to mu uz do kabiny tiekla dazdova voda !!
    Takze chlapi nechcete vyskusat aj nejake nemecke auto ?

14.09.06  14:26

« Stale napajanie do zapalovaca?

Kedysi sa tu riesila chladnicka, nakoniec to ale zapadlo prachom. Teraz mam ale podobnu prosbu aj ja. Synator ma DVD prehravac za body od Essa, nebudem tu rozoberat co je to zac. Kazdopadne ma zopar vaznych chyb, z ktorych najviac ma irituje, ze po vypnuti elektriky si nezapamata miesto a nastavenie pri poslednom prehravani. A tak bud nevypinam motor, alebo neotvaram moje dvere, len aby som zase nemusel nastavovat jazyk a kapitolu v prehravanej rozpravke. Preto by mi stala stava v zapalovaci velmi bodla. Netusite niekto, odkial by sa dala zobrat? Je niekde nejaky vecne zivy drot aj v kabine, na ktory by som to mohol napojit?
    Ad TOMAS a PP: PP ma len jednu pamat a nuluje sa rucne, ziadnu inu preimernu spotrebu, rychlost ani nic ine nepocita. Na rozdiel od Skody ale ma vecne zobrazenu aktualnu vonkajsiu teplotu, co mi pride dolezitejsi udaj ako pocet najazdenych km celkovo ;-)

"-- skrytý --" 14.09.06  11:56

« Palubny pocitac

som zvyknuty na vyborny PP na Fabii TDi, tento meganacky je podla mna horsi.
    U megana mi chyba (resp. ja neviem ako to zobrazit) pocitanie zvlast priemernej spotreby CELKOVEJ a priemernej spotreby poslednej jazdy. Viem, ze na megane musim resetovat ciselniky manualne a asi nema samostatne ciselniky pre dlhodobu spotrebu a zvlast pre jazdu (aj ked tazko to chapat ako poslednu jazdu kedze nejde o jazdu ale subor jazd od posledneho resetovania).
    Ak si spravne pamatam, tak PP na Fabii mal ciselniky s indexom 1 a 2 . Jedno boli parametre dlhodobe (od manualneho resetu resp. tusim 9999 hodin) a druhe parametre boli za poslednu jazdu pricom ta logika ako chape PP poslednu jazdu boli celkom dobre nastavene (uz si nepamatam presne tie pravidla ale bolo to nejako tak, ze od startu po ukoncenie jazdy pricom dalsia jazda sa ratala az tusim po 2 hodinach od posledneho vypnutia.) Proste vzdy sa to spravalo ako som potreboval.
    Pojdem tusim opatovne precitat navod (nemam ho pri sebe) ci to tam niekde nenajdem, ale obavam sa ze nie.
    Meria Vam PP na Megane zvlast priemernu spotrebu dlhodobu a zvlast priemernu (nemyslim okamzitu) poslednej jazdy resp. ci su aspon 2 take pocitadla ?
    Kilometre pocita dvojmo (mozno aj trojmo) aj celkove aj od resetovania.
    U priemernej to tak nie je alebo som to iba zatial nenasiel ?

"-- skrytý --" 13.09.06  11:57

to Miro: To len aby mal Tom69 o com rozmyslat.
    Inak este k tej spotrebe,
    99% mojich jazd bola jazda zo SE do BA a naspat(nie po dialnici). Cize som dobre poznal cestu a viac ako 100km/h(okrem nejakych predbiehani aut samozrejme) som nesiel. :)

PP. 12.09.06  17:22

S mým 1,4 72kW jsem 500km trasu po okreskách jel nedávno za 6,1l.Ovšem 2000km trasu do Chorvatska a zpět jsem zajel za 7,6l (80%dálnice-tacho min.140km/h,spíš 150).Takže tamtamových 5,7 bych každopádně bral :-( .
    Dlouhodobý průměr,když PP nenuluji mám mezi 7,3-7,5l.Ale hodně dělá třeba vyjíždění z garáže,popojíždění,čekání,etc.
    Nedávno jsem PP vynuloval až po najetí na hlavní a po dojetí do cíle své běžné trasy,na které mám dlouhodobě výše uvedený průměr mi PP ukazoval 5,6l.Což mě docela překvapilo.

12.09.06  15:04

« Re: Re: Re: Re: benzin

matoo : tak dik, podrzal si ma >:D

"-- skrytý --" 12.09.06  14:13

« Re: Re: Re: benzin

a aby si sa zase moc nestresoval, myslim ze tu nik nema dlhodoby priemer, teda aspom za cely rok pod 6l, ja mam 6,6l, takze niesi omoc horsie a typicke mestske trasy zo statim v kolonach nejazdim a ak ta, naozaj iba obcas, preto som ti navrhol to otestovanie mimo mesto a za stanovenych podmienok na dialnici
    Ja som mal na Megane priemernu spotrebu od zaciatku 5,75l. V lete do 5,5 v zime do 6l, sem tam som sa dostal nad 6. Teraz mam na sluzobnom aute spotrebu taku istu ibaze je to diesel Laughing

"-- skrytý --" 12.09.06  13:46

« Re: Re: Re: Re: benzin

par veci by se mozna naslo 8)

12.09.06  13:41

« Re: Re: Re: benzin

no vidis, nema megan vsetko na houby

"-- skrytý --" 12.09.06  11:29

« Re: Re: benzin

jestli mi do vikendu opravi auto, tak to vyzkousim.
    ps: mam pujcenou thalii a na prvnim semaforu jsem se orosil kdyz jsem malem nedobrzdil, holt ne kazde auto ma ziletky jako megane :D

12.09.06  11:28

« Re: Re: benzin

12.09.06  11:17

« Re: benzin

nerob dlhodoby test, skus si proste pred jazdou mimo mesto resetnit PP, jazdi v ramci lilitu, netoc zbytocne cez 5000ot, jazdi normalne a napis aku spotrebu ti ukazalo. Som si isty, ze pod 6.9 to bude hodne a mozno aj pod 6l, zalzi od premavky a hustoty obci. Lebo tvoja priemerna v ktorej je mesto a neviem co este je naozaj malo smerodajna. Potom ak pojdes na dialnici skus si nastavit limit cca 130 , resetni PP a snaz sa tuto rychlost drzat aspon 30km. Ak ti stale ukaze cez 7l mimo mesta a cez 9l na dialnici bez zleho pocasia, mozeme sa bavit, ze nieje nieco v poriadku

"-- skrytý --" 12.09.06  10:18

« benzin

Panove, skoro se mi nechce verit ze mluvime o spotrebe benzinovych motoru. :shock:
    At se snazim sebevic, tak ta cisla nejsou u meho benzinu 1,6 16V realna.

8-s
    Nejlepsi spotreba se jednou zadarila na cca 6,9 litru :-)
    Ted je auto opet v servisu, takze po navratu se pustim do dlouhodobeho testu spotreby.
    :roll:

12.09.06  09:43

Soucasne potvrzuji problem cukani auta po dotankovani do plne a pridavam vysvetleni: auto je citlive na pretankovani (kdo mel Fabii vi o cem mluvim), pokud po prvnim vypnuti pistole pokracuju v cerpani (chtel jsem to zaokrouhlit, vyjizdeli jsme z CR a do cele stovky chybelo neco malo a ja nechtel mit hrst petikorun), dojde zrejme k zaplaveni nejakeho privzdusnovaciho vedeni cehosi (napr. nadobky s uhlim) ktere usti do hrdla nadrze a to se stane nefunkcnim. Priznaky jak kdosi drive popsal, motor cuka kucka a zdechne, auto se odemkne a rozsviti (asi abychom mohli rychle utikat pryc...) a nejede. Pokud se tankuje tak jak se ma, nedojde k tomu. Takze jsem nalezite vyskolen ze po vycvaknuti pistole uz ani kapku, vjeli jsme do Rakouska a auto prestalo jet jak bych vzal naftu !!! Fakt prima pocit...
    tento problem som mal ja. Chvilu som netankoval uplne doplna, ale po istom case problem zmizol a uz sa neobjavil a odvtedy som naplnil asi 8 nadrzi skutocne doplna a nic. A to som po vycvaknuti nedolial menej ako 3l a stale nic. Ked to malo problem, stacilo plnu bez vyrazneho docvaknutia, len zaokruhlit cenu ( ako robim bezne) na stojane a uz bolo zle. Taktiez nezaberala otvorena nadrz. Raz pomohla a raz nie. Na skutocnu pricinu som nikdy nedosiel, len na to, ze to robilo len pri dotankovani do plna , ked som natankoval minimalne cez 10l. Ak som z plnej vyjazdil 5l a dotlacil nadrz az po hrdlo nic sa nedialo a auto slapalo.

"-- skrytý --" 12.09.06  08:53

Cerstve vraceni z Chorvatska, Grandtour II 1.6 16V prijel za 5.7 (trasa dlouha 2.400km), zhruba polovina kilometru dalnice, zbytek mimomesto. Jizda na urovni limitu, po dalnici kolem 110 realnych. V aute dva + nejaka zatez v kufru. Spotreba bez vykyvu, celou dobu odpovidala situaci, pouze za deste enormne vzrusta (auto zdviha mraky vody do nebe a kola se brodi v kaluzich). Klima automaticky na 22C, venku od 20 do 30 - nezda se mi ze by nejak moc spotrebu zhorsovala...
    Jinak vse bezva, jelo se nadherne a musim rict ze ani po tehle ceste jsem nemel pocit unavy - proti fabii mi prijde ze to lepe odsejpa a min unavuje.

"-- skrytý --" 11.09.06  23:26

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: cesta do chorvatska

mohli bychom vytipovat trasu po ktere jezdi vetsina z nas a vyhlasit soutez o nejmensi spotrebu v dane kategorii
    tak aby byly srovnatelne podminky

No to bude trochu horsie, ale ak sa Ti chce prist niekde blizsie, tak si mozeme zajazdit napr. do Tatier a spat. Alebo do Uzhorodu, tam Ti v noci garantujem pod 5.5. Start bude v Kosiciach :-). Pre Prazakov malickost, nejakych 700 kilakov...
    Co sa tyka spotreby, tak na Megane hlasim priemer okolo 5.7 pri priemernej snahe o spotebu a nie prilis castych mestskych cestach, ziadna dialnica (lebo u nas takmer nie su). Rekord cca 4.8, ale to je dajaka zvlastna zhoda nahod. Asi z tej istej kategorie ako aj moje Berlingo HDi, ktore mi v doterajsom zivote iba raz pri urputnom snazeni kleslo so spotrebou pod 6 litrov na jednu nadrz a toto leto sa pri minimalnej snahe o spotrebu dlhodobo drzi pod 6-imi litrami a s rekordom 5.3.
    Podobne aj Fabia MPi mi jedno leto sekala z nejakeho dovodu spotreby pod 6 litrov sprevadzane ocividnym ozivenim motora, pricom priemerne za 90 tisic km urobila 6.7. Kto ten motor pozna, vie, ze pod 6 litrov je to naozaj problem. Hmm, teraz ma napadlo, to mala tesne pred 3-imi narodeninami, teda presne tak, ako teraz Berlingo. Zeby som sa po 3-och rokoch naucil s tym-ktorym autom konecne jazdit...?
    Jednoducho auta maju z nejakeho dovodu obcas naladu na lepsiu spotrebu a obcas horsiu. A nemyslim si, ze by to bolo iba kvalitou paliva, lebo spotreba, ktora sa mi nepotvrdi aspon na 3-och plnych nadrziach je pre mna nesmerodajna a ovplyvnena moznou odchylkou plus/minus liter (OK, Fabia plus/minus trinast litrov kvoli znamemu odvzdusnovaciemu ventilu) pri dotankovavani plnej nadrze.

11.09.06  20:13

« Spotreba

Pred par tydny jsem jel kolem jedenacte hodiny z Uherskeho Brodu do Brna. Jinak jsem nespechal, proste pohodova jizda - spotreba 5.2l/100km. cca 90 km Trasa vede pres buchlovske kopce.
    Na okreskach bezne jezdim kolem 5,5 litru. Takze nechapu, jak nekomu nemuze klesnout spotreba pod 7 listru. Ono jet s kopce pod plynem je nesmysl :)
    Sedan 1.4/72kw