Zkušenosti s Meganem Grandtour???
Ad porovnanie Fabia vs. Megane: strojcom tej bohapustej myslienky som ja. Pretoze pri kupe auta bol na vyber Megane Sedan SportWay s 1.6, alebo Fabia Sedan HTP vo vybave tusim Comfort (to je ta najvyssia?). Cely rozdiel v leasingu bol: akontacia skoro rovnaka (pretoze ku akontacii Fabii sa priplacal construct a koberce) a mesacne splatky o 500CZK vyssie u Meganu. Proste rozdiel nepodstatny a pritom rozdiel aut priepastny. A vo vysledku nie je ani hospodarnost tej HTP nic hviezdne v porovnani s Meganom... Provnanie z ostatnych stranok uz dalej rozvijali Fabiatici. -
Na mojom megane ten "servisny" mod funguje pri zatlaceni brzdy, zaradenej rychlosti a zatlaceni startu. Vtedy nabehne kompletne vsetko, vratane serva a vsetkych kontroliek. Este k tej klime: mam digitalnu klimu a kompresor ma el.mag spojku. Myslite ze ma modulovany vykon? -
« Re: Re: Koně v. Krouťák, o co tu jde?
citronek: to jo hlavne aj o sposobe/stylu jazdenia. Diesel ma plochsiu vykonovu krivku a tak aj vyssi priemerny vykon. Kdesto benzin ju ma strmsiu a priemerny vykon nizsii. Ked mas D/B s rovnakym maximalnym vykonom, bude z hladiska dynamiky prizatazi( kopec, plne auto) urcite lepsi D, aj ked benzin budes tocit a tocit( pri preradeni padne vzdy na nizsi vykon ako D). Vzdy bude priemerny vykon nizsi ako u D. Ine to bude konkretne pri 1.6 113PS a 1.5 100PS. Tam ak budes 1.6 tocit, tak s nou bude to auto zivsie. Preto napriklad ja osobne pri volbe som siel jednoznacne do 1.6 , lebo je hooodne lacnejsia a viem z nej dostat maximalny vykon, lebo potocit ak treba viem. Ale napr ak zoberiem skutocnost, ze na tom aute jazdi aj manzelka, tak ona urcite vyuzije vacsi potiecial vykonu z toho diesla, lebo ona pri 4000 ot( asi sa boji toho zatahu co prave nastane a este to tak "strasne" huci :-) ) konci. Bezne uz pri 3000 :-) . Obac si myslim, ze odpoved ci je lepsi D/B vlastne vseobecna neexistuje :-) -
« Re: Koně v. Krouťák, o co tu jde?
citronek - na krutak sa kludne vyprdni, to je to co na kolesach nevidis, jedine ze poznas presny prevodovy pomer. To co vidis je VYKON. Prevovka vykon nemeni, takze to co je na motore je aj na kolesach (ak sa nepocita ucinnost)
A teraz:
maximalny vykon je to co dostanes ak tocis motor na max otackach (vecsinou) ... ale to normalne nerobis, jedine pri prudkej akceleracii ho nechas vytocit aby si rychlo predbehol a podobne.
max krutak ti udava miesto na krivke kde motor na tom istom prevodovom stupni "taha" najvecsou silou (ale znova - to neznamena ze najvecsim vykonom) a zaroven je tam pri plnom plyne najvecsia ucinnost motora
Miesto toho max krutaka ale deformuje krivku vykonu pretoze vykon=krutak x otacky x konstnata
cele to znamena ze keby si mal motor z konstantnym krutakom v celom rozsahu povolenych otacok, mal by si krivku vykonu neustale sa zvysujucu s otackami - cize cim vecsie otacky tym vecsi vykon - to je priblizne charakter benzinoveho motora (az do momentu ked nestaci s dychom a proste odpadne)
ak mas turbo, to ma svoj vlastny vykon a so zvysujucimi otackami nedodava vyssie mnozstvo vzduchu a vysledok je typicky dizlovy priebeh momentu ktory klesa s otackami, vysledok je ze krivka vykonu nestupa ale ma velky hrb v nizkych otackach a velky moment - ten sa ale strati s tazsou prevodovkou, takze treba porovnavat VYKONY a nie tocive momenty
takze: benzinak bude mat max vykon v max otackach ale v beznych otackach - napriklad v polovici rozsahu, teda kde sa bezne jazdi ma zhruba polovicu (konstantny tocak a polovicne otacky)
dizel bude mat max vykon tiez v maxime otacok, ale opadavajuci moment s otaclami znamena ze v polovici rozsahu bude mat vecsi ako polovicny vykon, lebo ma velky tocak, vysledok je, ze rovnako vykonny turbodizel pri 2000 otackach taha daleko lepsie ako benzin pri 3000 (rovnako vykonny) a dava pocit velkej pruznosti a teda lepsie vyuziva vykon ktory je k dispozicii, na druhej strane zase dizel dava pocit ze so zvysujucimi otackami "odpadava" ... takze vyber si :-)
... v kazdom pripade s rovnako vykonnym dizlom ako benzinakom dostavas vykonovo nieco navyse -
To: tv
To o tych ignorantoch som myslel vseobecne, urcite nie na ludi v tomto fore... Skor som narazal na niektore prispevky vo Fabia Fore, kde sa krvopotne snazia rozlusknut rebus, ci kupit Fabiu Combi v "plnej palbe", alebo Megane Grandtour "zaklad" :-) v rovnakej cene...
So sluzobnou Fabiou Combi 1,4 MPi som najazdil cca. 110.000 km a je to proste o niecom inom. Fabiu pritom stale povazujem za podarene/solidne vozitko, ale priame porovnanie s Grandtourom to proste neznesie...
Mimo to mam nazor, ze co sa tyka pomeru cena/vykon/emocie, tak sa na Megan Sedan/Grandtour proste nechyta ani Octavia II (obcas s nou jazdim sluzobne). Octavka je v mojich ociach seda, nudna, obycajna, bez napadu aj ked solidne spracovana. Proste nemecke ludove auto...
To: Miro
Spustenie serva bez spustenia motora by davalo zmysel jedine v nejakom servisnom mode... -
"-- skrytý --" 25.08.05 10:06
« Koně v. Krouťák, o co tu jde?
Díky všem za reakce - študoval jsem tedy prospekt a uvedené grafy - a moc moudrý z toho nejsem - jízdní dynamika 98k 1.4 benzín - a 100 k 1.5 diesel - obdobná, ovšem "krouťák" u benzínu 127 tuším a u dieselu 185 /maxima 4 tis. a 2 tis./. Dle údajů se v jízdní dynamice krouťák tedy neprojevuje, tak výrazně, jak se jeho údaj mezi těmito dvěma motory liší. V čem se tedy projevuje? Že auto víc uveze? Mohl by mi to někdo vysvětlit? Díky /jinak asi mi bude stačit ten slabší 1.5 dCi/ -
"-- skrytý --" 25.08.05 09:23
ABSOLUTNY ignorant
To je na mna?
Inac cudoval by si sa, zajdi si na skoda forum, uvidis, ako tam bojuju proti Meganu. Ako proti moru alebo Loganu... Samo, Fabka je najsamlepsia, najvacsia, najneporuchovejsia, mozno ma dokonca aj cervensie/zelensie/modrejsie/ciernejsie farby ako Megane... No a ma v ponuke aj laskavost - uplne genialne vymysleny motor presne na nase cesty a potreby - HTP... A ten pocit z jazdenia... Nic to, komentovat to dalej nejdem. Mal som Fabku, spokojnost na 101%, ale Megane je ina liga. -
Porovnavat Megane Grandtour s Fabiou Combi moze fakt len ABSOLUTNY ignorant >:D
Ved to nie je len ina kategoria auta, ale hlavne nebe a dudy. Priestor, pohodlie, bezpecnost, motorizacia, design...
Inac po stlaceni START bez nastartovania motoru sa mi spusti komplet elektronika mimo posilovaca riadenia. Samozrejme idu spustat vsetky okna... Mam vybavu SportWay -
"-- skrytý --" 25.08.05 08:56
luf: ano, zhruba je to tak, ze kompresor si berie tolko vykonu, kolko je minimalne treba, aby udrzal vyparnik (stale tu meliem to iste a ani neviem, ci kazdy rozumie, ze vyparnik to je ta vec, co chladi vzduch v telese kurenia) stale na tej istej teplote. Aktualne odoberany vykon bude teda zavisiet od vonkajsej teploty a rychlosti ventilatora aku si navolis.
tamtam: gratulujem k Tvojmu rozhodnutiu! Aj ja som bol kedysi (09/2001) stastnym prvomajitelom novej Fabie Combi MPi Classic, zelena atol. Heh, mesiac na to F.Combi podrazela o 10tis. a dockala sa prveho otrhania vybavy, pretoze bola vraj "prilis dobra na cenu, co stala"... Samozrejme, s Meganom uz nezazijes ten isty pocit (lebo uz nie je prve), ale spokojny budes, to urcite. Pokial som to tu vypozoroval (a tiez na tom anglickom fore), tak najviac problemov sa tykalo Meganov v prvom roku vyroby, teraz to uz je snad lepsie.
Ad zlavy na Meganov: fakt je to cudna politika, ale mne sa paci, ze davaju take zlavy. Je sice pravda, byt majitelom noveho Megana, ktory nasledne zlacnie o 100tis. je na slak trafenie, ale neviem, co by sa s tym dalo urobit. Takisto neviem, ci ich niekto bude potom kupovat potom, ked pridu na povodnu cenu, potencialni zakaznici budu cakat na dalsiu neskutocnu akciu, mimochodom kolku v poradi tohto roku...? Podla mna nie je celkom pravda, ze by sa ich chceli zbavit, vypredat apod., ved v roku 2004 bol Megane najpredavanejsi model auta v Europe - uz sme to tu niekde riesili, tusim 702 tis. aut, pred Golfom alebo Focusom, ktore boli tusim nieco nad 600tis. Skor chcu sa pokusit ovladnut trh na SK+CZ tak, ako sa pokusaju s Thaliou a Loganom. Byt vo vacsine katogorii druhy po Skode (lebo tu takmer naisto nepredbehnu) nie je zly vysledok, nie? -
"-- skrytý --" 24.08.05 23:14
« Renault Megane Grandtour Sportway - 1.5dCi/106 k/6 kvalt
Zdravím všechny,
opět bych se rád podělil se skušenostmi s vozem Megane Sportway.
Absolvoval jsem na delší cestu ve směru Uh. Hradiště-Praha-Berlin-Hamburk-Kiel-Flens… Pak dánsko -Sonnenborg-Fynshav-AAbenraa. No a pak kdesi kolem a nakonec přes Roztok zpět do UH. Najel jsem něco kolem 3000km, celkem na autě je 5500km. Musím říct, že cesta s tímto
autem byla v pohodě, příjemná a i po spoustě km jsem necítil nějakou extra námahu na tělo. Motor je velmi kultivovaný, svižný, hodně tomu dává 6 převodový stupeň. Cesta byla tvořena převážně dalnicí a pak nějaké ty okresky, takže rychlost byla od 130do160km/h, jinak kolem 90km/h. Vychytal jsem samozřejmě i zácpy a to několik km a spotřeba za celou dobu byla 4.6l/100km, což je fajn :-! A to bylo jen ve 2 lidech, plný kufr těžké bagáže. Jinak kufr je fajn, narval jsem tam všechno potřebné a zbývalo spoustu místa na všechno nepotřebné >:D
Za celou dobu se neobjevila nějaká závažná potíž (tuk na dřevo....)
Jinak jak jsem psal již dříve, spíše mě na tom auťáku serou drobnosti:
1. Sem tam vzrgotání interiéru ale není to pravidelné a nijak hlasité. Trošku mi tam něco cinká na mřížku, třeba lokalizovat a odstranit. Dá se říct, že to ani neslyším, protože vždycky hodně zvučím muziku :-! Vrzání jsem testoval a tak jsem najížděl na různé patníky, nájezdy, rantly a vrzlo to málo. Takže pohoda. Zato má felicie se 100tiskm vrže i na rovné cestě :roll:
2. Tahání doleva je myslím v pohodě. Asi se ztotožním s názorem s TV, který to přisuzuje posilovači řízení. Na rovných úsecích to jelo dlouhý kus rovně, a při druhém pokusu to letělo doprava a při třetím zase doleva. Uvidíme, dále sleduji. 8-s
3. Interiér sportwaye je černá látka, docela na ní jde vidět smítka a ostatní "bordýlek". Takže stačilo posvačit bulku a hned je čisto 8-s
4. Přehrávač CD mě někdy sral, protože plival ven některá přepálené CD. Ale většinou z důvodu, že byla záznamová plocha zamacaná anebo po ránu zamlžená. Dotaz na Toma69 - jak se vypíná automatická regulace hlasitosti? I když si nemyslím že by to pomohlo ale zkusit můžu.
5. Nejvíce mě vadí, že při stisku Start bez motoru můžu stahovat okno jen u řidiče. To bude třeba co nejdříve ošetřit. Jednou na mě kdosi něco blekotal na parkovišti a já musel nahodit spolujezdcovo okno pomocí Brzda+zařazeno+start, abych nemosel točit motor. Jo, co se týká porovnání Sportway na SK a CZ, já oželím el.okna vzadu, stejně tam vozím kolegy jen málo a když už, tak tou kličkou si otočí. Raději jsem pro to CD než pro kazetu.
6. Třeba větší síly na zavření kufrových dveří. Nic závažného, ale mohli to lépe vyřešit.
Ale můžu říct že až na ty voloviny jsem spokojen. Uvidíme časem, po více km. Ale za tu spotřebu, pohodlí a využitelnost prostoru se zdá vůz docela fajn.
Někde se ke granturovi přirovnávala Fabie - no nevím jak po motorizaci, ale co se týká místa v autě mi fabie přijde šílená. Seděl jsem vzadu i v předu, pokaždé jsem vylezl zmuchlaný a potlučený, no děs.
PTF -
"-- skrytý --" 24.08.05 17:11
Tak jsem Megane objednal. Dostal jsem slevu 120.000 Kč na výbavový stupeň Confort a to mě přesvědčilo. Klimu jsem zvolil tu automatickou (designově to auto v interiéru pozvedává o 100%). Takže jsem zvědavý jaké budu mít z toho auta pocity, jestli to bude pro mě stejně "srdeční" záležitost jak naše Fabie kterou jsem kupoval jako první nový v životě nebo jestli se přidám po bok těch co mají (a je mi jich líto) s tím autem jen problémy a budu se snažit to zase rychle prodat??? Akce -120 (ona byla -110, těch dalších -10 přihodil dealer) by měla srpnem skončit... -
« 1,5 dCi/80k
Mam 1,5 dCi/80k v Megane Grandtour, najazdených cca. 6000 km.
Doteraz bez problemu... tuk, tuk, tuk...
Motor je podla mojho nazoru super a na pohodove cestovanie uuuplne postacuje. 100k verzia bude urcite este lepsia, ale ak ta budget nepusti nebudes lutovat. Dlhodoba priemerna spotreba je podla PP 4,9l/100km
60% mesto, 10% dialnica, 30% ostatok.
BTW na jednej cca. 120 km trase som sa snazil o co najlepsiu spotrebu a výsledok bol priemer 3,8 l/100km. :-! A urcite som nebol vodcom kolony... :) -
« Re: Re: 1.5 dCi 80 Koní /Meg. sedan/
maximalny vykon je iluzorny, dizel sa na 4000 netoci (mozno ten 100konovy), medzi 2000 a 3000 to ma realne pouzitelnych 40-55kw ... co nie je nic moc, ale nie je to ani uplny uboziak
ten 100kkonovy v tom istom rozsahu neda o nic viac:
vyhoda je ze je tocivejsi podobne ako benzinak, takze vyhoda jedine pri predbiehani
... ale ja (by) som zvolil 1.9 >:-[] ... to mas 60kw pri 2000 a 80kw uz pri 3000 -
« Re: 1.5 dCi 80 Koní /Meg. sedan/
Pridam nazor z druhej strany ;-) Ked chcem ist trosku rychlesie (t.j. nikam sa surne neponahlam), tak radim na dalsi stupen prave pri cca. 4t otackach. Ale zase predstava, ze by to bol maximalny vykon, aky od neho mozem cakat sa mi prilis nepaci. Pri predbiehani casto tych dalsich >30 konikov, co mam, vyuzivam a osobne by som privital aj keby ich bolo este viacej. Ale zase na pohodovu jazdu aj s nalozenym autom to bude urcite stacit (pri plnom aute a kludnej jazde radim pri ~3500ot = 65 koni). V najhorsom budes na tom podobne, ako majitelia HTP. A pozri, kolko ich jazdi a mnohi sa este z toho "vykonu" vytesuju :D -
« Re: 1.5 dCi 80 Koní /Meg. sedan/
citronek: to auto nebude velky lenoch co sa tyka bezneho jazdenia. Ma to max. vykon ako 1.6 pri 4000ot. A ako poznam dost ludi, toto byva casto strop vytacania. Inak osobne si myslim, ze ked, tak si zover ten silnejsi. Velky cen. rozdiel tam uz nebude a to auto je nielen tazke, ale aj velke a to chce vykon. Ale fakt zalezi na tvojich poziadavkach a narokoch. Plus peniazoch. Ale lepsia volba by bol potom asi benzin. Ak ho nebudes nahanat, nebude mat vysoku spotrebu a tam kde konci slabsia 1.5, tam ta 1.6 este len zacina. Hlavne potom v kopcoch, pri predbiehani. -
"-- skrytý --" 24.08.05 13:29
« 1.5 dCi 80 Koní /Meg. sedan/
Prosím, nemáte někdo zkušenosti s tímhle dieslem? Uvažuji o koupi, ovšem přijde mi to trochu slabé - tedy nejsem dravec, jen se bojím, že to "skoro nepojede do kopce", nic neutáhne a naložené nepředjede leda traktor. Dík za odpověď Kamil -
"-- skrytý --" 23.08.05 23:24
« Re: Klima
No, Luf, dostal si ma a prinutil prebootovat pocitac a stravit prijemnu hodinku detailnejsim studovanim co to v tom aute vlastne je. Tym padom mozem odpovedat aj Tamtamovi. Koho nezaujima klima, moze kludne teto riadky preskocit, asi to nebude prilis zaujimave.
Najprv zacnem tym, ze som - co sa tyka klimatizacie a chladenia - iba samouk. Uz som priviedol zopar klimatizacii k zivotu a do Fabky som si prehodil z buraneho auta klimu, to je moj teoreticky a prakticky background. Preto som nevedel (a az teraz poriadne detailne precital pdf-ka co o tom mam), ze existuju tri druhy kompresorov a dva druhy expanznych ventilov:
1. Kompresor s premenlivym zdvihom piestov (a teda vytlakom)
1a.: ovladany iba pneumaticky rozdielom tlakov na vstupe a vystupe z kompresora
1b: ovladany tak ako 1a, ale navyse s elektrickym ventilom, ktory vie prinutit kompresor bezat na nizsi vykon, ako by bezal iba s pneumatikou (neviem isto, ci aj na vyssi, predpokladam, ze asi nie)
2. kompresor s pevnym zdvihom
Dalej som vydedukoval, ze vsetky kompresory mozu mat elektromagneticku spojku, ale ten typ 1a ju v skutocnosti nepotrebuje - tato skutocnost, ktoru som predtym nevedel, ma pomylila v mojej povodnej teorii ohladom typu kompresora v Megane
Expanzne ventily existuju ako:
1. termostaticke, montovane na potrubiach vstupujucich a vystupujucich z vyparnika a funguju na zaklade regulacie teploty vyparnika tym, ze teplota media vychadzajuca z vyparnika ovlada membranu, ktora zas otvara a zatvara ventil regulujuci pritok media. Cim je teplota opustajuca vyparnik vyssia, tym je vacsia potreba chladit a teda sa vstup otvara viac. (jeden mudry dokument to dokonca podlozil vedecky vyzerajucim zdovodnenim, ze tento exp. ventil zabezpecuje konstantny rozdiel tlakov vstupu a vystupu tak, aby para opustajuca ventil smerom ku kompresoru sa nachadzala v stave nasytenej pary, hmm, to je vazna teoria, lebo jej uz prestavam rozumiet)
2. "orifice type" teda dyza, ktora je iba jednoduchou restrikciou v potrubi za kondenzatorom, ktora tym padom zabezpecuje rozdiel tlakov pred a za nou a teda prejdenie media z kvapalnej do plynnej fazy. Medium nasledne vstupuje do vyparnika s nejakou teplotou, kde sa ta teplota zvysuje tym, ako odobera teplo zo vzduchu prechadzajuceho cez vyparnik. Ako medium vychadza z vyparnika, prechadza este cez akumulator s vysusacom, kde sa zachytavaju pripadne kvapky nachadzajuce sa v mediu, aby nasledne do kompresora bolo medium nasavane iba v plynnom stave.
Co sa tyka kombinacii kompresor/ventil, tak v podstate kombinacia kompresora typu 1a (variabilny zdvih ovl. iba pneumaticky) s exp. ventilom typu 1 (termostaticky) nema zmysel, lebo ta ista funkcia by bola opakovana dvakrat a to aj vo ventile aj v kompresore. Zdalo by sa, ze velky zmysel nedava ani kombinacia 1b/1, ale asi tomu nie je tak, pretoze Fabia to ma presne takto robene.
Kompresory typu 1a nepotrebuju k svojej funkcii okrem trojstavoveho tlakoveho spinaca (ochrana voci nizkemu stavu freonu, ovladanie kompresorov a ochrana voci zlyhaniu ventilatorov kondenzatora) nic viac. Kompresor typu 1b potrebuje zo svojho principu ovladanie cez nejaku velicinu - typicky teplotne cidlo na vyparniku a prip. tepl. cidlo interieru auta a dalsie. Kompresor typu 2 v kombinacii s ventilom 1 nepotrebuje nic viac, ale koli bezpecnosti sa dava termostaticke cidlo na vyparnik, aby sa zabranilo jeho zamrzaniu. Kombinacia 2/2 nutne potrebuje cidlo na vyparniku, pretoze tato kombinacia je najjednoduchsia (teda ta najtupejsia) a chladi, co dokaze bez ohladu na vonkajsie podmienky.
Takze, vybaveny touto teoriou a prezretim vsetkych katalogov a konfiguracie chladenia v Megane II som prisiel k zaveru, ze je tam osadeny kompresor 1a v kombinacii s ventilom c.2. Je to velmi dobra kombinacia a zabezpecuje to, co popisoval luf, ze kompresor si zoberie iba tolko vykonu, co potrebuje, ale zase nie je az taka dobra, ako u Fabie, kde je do toho zamontovany aj pocitac. Osobne som radsej, ze je to tak, ako je, pretoze ten pocitac podla mna uz neprinesie velmi vyznamnu usporu paliva, ale zato znacne zvysuje pravdepodobnost zlyhania klimatizacie - cim viac komponentov, tym vacsia sanca. Nakoniec pravi Fabiaci by vedeli rozpravat o kaziacich sa komponentov klimatizacie...
OK, tolko zatial, dufam, ze som nenudil. -
« tahání na stranu
Občas taky pozoruju, že auto táhne doleva. Nicméně je to spíš tím, že je hodně citlivé na povrch vozovky. Stačí popojet pár KM a rázem o tom ani nevím.. Pak když jedu například v dešti, tak pozoruji nepatrně vyjeté koleje v úseku, kde mi to táhlo trochu na stranu.
Taky bude mít asi vlvi zatížení vozu. Pokud sedím v autě sám, nebo bude velké zatížení například v levé části vozu, může se to projevit.
Takže problém neřeším. -
tv - na mna si moc vedecky, az tak do problematiky klimy nevidim a ani ma to az tak nezaujima. Ale mam vysledovane, ze podla teploty vonkajsieho vzduchu si kompresor berie z motora vykon. Ak klimu zapnem ked je pod 20 stupnov, tak sa nic nedeje, ak je nad 25, zacina ho byt citit a ked je 35, uz sa zvysuju aj volnobezne otacky motora a je citit ubytok vykonu pri kazdej akceleracii. Takisto pri teplotach pod 25 stupnov nepozorujem ziadne zvysenie spotreby pri zapnutej klime. Ale v podstate je mi to uplne jedno az do doby, kym to vsetko funguje ako ma ;-)
BTW najlepsie zistime ci je to ten isty kompresor asi tak, ak zistis katalogove cislo kompresora manualnej a automatickej klimy, nie? -
Adyn 23.08.05 14:24
« Rychloměr
Vidím, že jste tady probírali přesnost rychloměru. Já si dal jednou tu práci a vytvořil si tabulku na výpočet rychlosti dle otáček motoru, zpřevodování a daných pneumatik. Trošku oříšek bylo spočítání ujeté dráhy při jednom otočení kola (o 360%) - zde se nemůže počítat s aritmetickým obvodem, protože plášť se pod váhou deformuje, nýbrž s tzv. odvaleným obvodem kola který se liší dle typu pneu huštění, rychlosti apod. Nakonec jsem však získal tabulku s odvalenými obvody různých druhů pneumatik se středně povoleným zatížením a pro rychlost 60km/h a z toho jsem vycházel. Samozřejmě přesnost mé tabulky je odvozená od přesnosti otáčkoměru který může mít také svou odchylku a tabulka dosud taktéž nezahrnuje nárůst odvaleného obvodu odstředivými silami při vyšších rychlostech. Nicméně pokud máte zájem si tabulku prohlédnout je ke ztažení na mém prvotním pokusu o stránky [odkaz]. Podotýkám, že tabulka je primárně naplněna daty pro Fiat Marea, ale není problém si data pozměnit na jakýkoliv vůz :-)
P.S.: Stránky jsou opravdu pokusné, tak buďte prosím shovívaví... :wink: -
"-- skrytý --" 23.08.05 12:18
Hej, serv. interval je 30tis. a 2 roky, ale pocul som spravu, ktora vsak nemusi byt pravdou, ze so zavedenim vyssej emisnej normy ostane 30tis., ale vraj skratia tie dva roky na rok.
Fabka ma este stale 15tis. a rok? Teda mimo predlzeny interval. Hej, Fabka neskutocne trpi bratstvom s VW, od prveho dna vyroby ju otrhavaju o co sa da a tie trojvalcove nanutene pokusy (1.2 benzin a 1.4 diesel) su hanba na inac velmi podarene auto. Okrem toho 1.4 a 2.0, resp. superdrahy 1.9 diesel, fakt nie je co vybrat. -
"-- skrytý --" 23.08.05 12:02
tamtam a ini: dakujem za to objasnenie GPS, uz som sa medzitym docital aj inde ze ta zamerna nepresnost uz nie je aktualna.
luf: ako pise tamtam, spojka na variabilnom kompresore nie je nutna, pretoze kompresor je schopny znizit svoj prikon na minumum a ked z nejakeho dovodu strati el. ovladanie (pretrhnuty drot apod.), ostane defaultne vo vypnutej polohe. Remenica je vsak urobena tak, aby v pripade zakusnutia sa kompresora sa utrhli nity a dalej bezala remenica bez pohonu kompresora. Trochu neprijemne je to, ze za kazdych okolnosti musis zabezpecit, aby vsetky komponenty systemu boli v perfektnom stave koli tomu, aby kompresor mal spravnu olejovu napln, inac rychlo odide. Teda napr. pri svojpomocnej vymene kompresora alebo poskodeni komponentov chlad. okruhu (hadice, kondenzator, vyparnik) nemozes nastartovat motor, kym to neopravis a potom nezozenies a nenalejes specialny chladiarensky olej do kompresora. V spojkovych stacilo odpojit napajanie spojky a dojst do servisu.
Este zopar poznamok ku kompresoru: sice teraz uz nepamatam uplne detailne, ale myslim ze ku kompresoru vedu iba dva vodice. Ak je to variabilny kompresor, ovlada sa nimi zdvih. Ak je to kompresor so spojkou, tak sa nimi ovlada zopnutie spojky a na ovladanie zdvihu uz neostava volny vodic. Takisto - a to je asi najdolezitejsie - u mech. klimy chyba velicina, ktorou by sa ovplyvnoval zdvih toho kompresora, teda napr. teplota vnutri auta. Tiez som sa tesil, ze na manualnej klime je variabilny kompresor, pretoze podla manualu to tak vyzeralo, ale skutocnost je ina. Manual z 2003-ho roku asi uvazoval iba s automatickymi klimami alebo tie mech. su take jednoduche, ze im nestalo za to ich popisovat.
Zatial sa mi na 100% nepodarilo zistit, ci expanzny ventil je termostatovy alebo "orifice type", teda s dyzou. Ak by bol termostatovy (co podla vsetkeho asi nie je), tak by do istej miery vedel zabezpecovat aspon podobnu funkciu ako variabilny kompresor, a to premenlivy prikon kompresora v zavislosti od teploty okoliteho vzduchu (ale nie od potreby chladit). Ak je dyzovy, tak to je ten najtupejsi system, ktory chladi co sa da. V oboch pripadoch je spinanie kompresora riadene tlakom chlad. media, v tom prvom pripade vsak prichadza do uvahy este privieranie potrubia vstupujuceho do vyparnika v zavislosti od teploty media opustajuceho vyparnik. Cim nizsia teplota, tym je vstup privrety viac. Tym sa zabezpecuje rovnaka teplota vyparnika bez ohladu na teplotu vzduchu vstupujucu do klimatizacneho systemu regulovanim mnozstva media prechadzajuceho cez vyparnik. -
"-- skrytý --" 23.08.05 10:16
« zadny stierac
Vcera mi v servise dufam konecne vyriesili problem so zadnym stieracom.
Menili mi riadiacu jednotku kabiny za novu.
Ak s tym mate problem nenechajte sa odbit servisom ze je to sw problem alebo ze o takomto probleme este nepoculi a trvajte na vymene RJ kabiny. Vcelku nenarocna vymena, iba k tomu treba obidve karticky. -
yyyyy - s tymi automatickymi svetlami to frantici urobili podla seba. Tam nikto nesvieti, ked je 6 vecer, ale az v momente, ked zacne byt fakt sero ;-) Takze na ceste stretavas neosvetlene auta v case, ked by u nas uz kazdy svietil. Vdaka automatike som ale nestretaval take Renaulty, Peugeoty a Citroeny. Vsetky zacinali svietit priblizne v rovnaky cas, vsetci bezali na automatiku :-) -
"-- skrytý --" 22.08.05 15:34
K tomu kompresoru s proměnlivým zdvihem: ten není nutno vypínat, spojku tudíž mít nemusí, je-li dostatečně dobrý, lze jej řídit cca 3-100% výkonu, tedy v době kdy klimy netřeba se nastaví na svá minimální 3% výkonu, dopravuje zlomek media okruhem a jinak nic nedělá. Tak to má tedy Fabie. Pokud je tam spojka, která jej periodicky připojuje odpojuje, tak bude asi ještě normální nebo si to neumím vysvětlit. Ale to je jedno. To auto má serv. interval 30.000km a dva roky, že ano?? Takže já ještě popřemýšlím, díky. -
"-- skrytý --" 22.08.05 13:34
« Re: Renault Megane Grandtour Sportway- 1.5dCi/106 k/6 kvalt
3. Auťák tahá doleva. Poučen z vašich informací a zkušeností jsem v 1300km zašel do servisu. V servisu ochotní, i když k mnoha věcem jsem je musel natlačit. Technik sedl do auta nastavil volant a "Však to jede rovně", říkám "počkejte chvíli" a auto samozřejmě letělo doprotiměru, hmm. Uznáno, převáženy kola, dofoukáno, i udělaná geometrie. Na záruku. Zatím to vypadá OK ale uvidíme časem.
>:-[]
Zdravim, stejny problem mam i ja, geometrii a všemozne rovnani pricky mi delali 2x ale problem pretrvava, jiz jsem zazadal prodejce o vymenu vozu, dle Obcanskeho zakoniku mam na to narok v prvnich 6mesicich, cekam jak se k tomu Renault postavi
:arrow:
4. Při poslední cestě se objevili divné zvuky vrzání interiéru, na dvou místech. U spolujezdce a vzadu vlevo, někde při uchycení mřížky. Musím kouknout, co to dělá. Měl jsem tam bordel, tak třeba to s tím souvisí.
Stejny problem, vrze palubka, neco na boku, hlavne na kostkach je to peklo
>:-[]
5. Zdá se mi, že rádio při poslechu CD někdy mírně zesílí či zeslábí. Ale zatím jsem tam poslouchal jen přepálené CD, takže to by mohl být problém. Musím zkusit orig. CD.
zkousel jsi vypnout automatickou regulaci hlasitosti dle rychlosti vozu
:arrow: -
>Idealom by bola polokoza <
jedine :-!
... co tyka vsetkych automatizmov, tak myslim ze problem je pochopit ako funguju (takze problem tych zapnutych svetiel bude asi medzi usami) ... ale pokial ma netrapi 100% poznanie tych zlahka chaotickych funkcii a ked riadim stylom vsetka automatika zapnuta a pouzivam iba gombik start, tak som sa este nedostal do stavu ze by automatizmy zlyhali, mozno jedine svetla by sa mohli zapinat skorej (uz na mna par ludi blikalo ze by som mal zacat svietit), inak sa mi to zda OK
v kazdom pripade system tempomat na volante a radio na satelite je podstatne lepsia a logickejsia volba ako naopak -
tv - no dvere islo lahko, ked clovek vedel, kde a ktorym smerom potiahnut. Diky za info a za tie pdf :-)
Ad porovnanie Fabia vs. Megane - precitajte si par prispevkov dozadu vo fore o HTP. Jednoznacne by som volil Megana aj za povodnu cenu, pri sucasnych zlavach uz fakt neni o com.
Ad tempomat - ja mam pocit, ze tempomat Fabie a Meganu je uplne rovnaky, sprava sa presne rovnako, iba tym, ze Fabia ma slabsie motorizacie nie je citit to, ako reguluje rychlost. Uz som tu o tom tiez kedysi pisal.
Ad klima - mne sa zo servisnych manualov zda, ze obe klimy maju rovnaky kompresor s premenlivym zdvihom. Podla toho, co som pozeral, su obe klimy a kurenia rovnake a rozdielna je iba riadiaca elektronika, ktora je postavena nad tym. To by aj celkom sedelo, pretoze moja klima urcite nebezi stale na plny vykon a je to na chovani motora citit (mam manualnu). Ale cele tie manualy som este neprestudoval. BTW spojka by mala byt aj na kompresore s premenlivym zdvihom, inak by sa kompresor nedal nikdy vypnut a bezal by vzdy, ked bezi aj motor.
Ad logika svetiel - je ina ako u VW, svetla zostanu svietit aj po vypnuti motora. Zhasnu po otvoreni vodicovych dveri alebo po 20 minutach. Ale kazdopadne je asi dobra, pretoze na vypinac svetiel som nesiahol uz asi pol roka, mam ich stale zapnute.
Ad interier - mam Dynamique a po 53t km je po vycisteni stale ako novy. O jeho testovanie sa staraju obe moje deti :-) Ale ma jednu velku nevyhodu - ja na nom vidiet kazdu spinku. Ak mas deti, co ti v aute budu pojedat keksiky, chlebiky, cokoladu, popijat mlieko a caje, jednoznacne si vyber ten bledy. Aj ked niektore prvky su na nom hodne divne (cierny plast na dverovych kluckach, ovladani okien, tempomatu na volante a pod.) Dost dlho som sa rozhodoval, ci zoberiem cervene auto s interierom dynamique alebo bezove s interierom privilege. Idealom by bola polokoza pri Dynamique, nastastie aj ta latka sa celkom dobre cisti. -
"-- skrytý --" 22.08.05 10:56
S tou GPS nechci mást, ale nepřijde mi že by přímo "přijímač" byl záměrně ošizen - který výrobce by to proč dělal nebo kdo by ho k tomu "nutil"? Dříve bývala v GPS signále časově proměnná nepřesnost, která dělala výše naznačené (kolísání akt. polohy) a pro účely americké armády se vysílal doplňkový diferenční GPS signál (ten už vysílají pozemní stanice), který chybu korigoval. Nicméně pokud jsou mé informace správné, tak ta záměrně vnesená chyba v primárním GPS signále už není - ale třeba mě někdo zkušenější opraví. Stále (i dnes) se vysílá dif. GPS (v ČR ho vysílá pražská ČVUT), který dále zpřesňuje dosažitelnou přesnost přístrojů (musí být vybaveny vstupem pro tuto funkci), ale podle mě zákl. GPS už čistý - ruku do ohně za to ovšem nedám. Nicméně to armáda uvolila pro civilní účely a hraje pro to i fakt, že se v Evropě připravuje ke spuštění vlastní systém navigace, který by to asi zabil, kdyby to skrývali a znepřesňovali. Tolik mé dnes už zase chatrné znalosti ...
Jo, k autu: viděl jsem odstaveného Megana a svítili mu hl. reflektory (jak na starých škodovkách). To auto nemá přepnutí aspoň na parkovačky po zastavení motoru? Prej je tam nějaká logika, ale jde lehce zblbnout, tohle bylo prý otevřením kufru a už se to rozsvítilo. Ale jinak se mi to auto moc líbí, Renault není v zajetí VW aby musel omezovat sortiment motorů jak např. Fabie, pro mě je 1.6 úplně ideál... -
"-- skrytý --" 22.08.05 08:55
tamtam: Co sa tyka klimy, ak je to pre Tvoje rozhodnutie velmi dolezite, radsej si to este prever v salone, lebo moje info vychadzaju zo servisnej dokumentacie pre prve serie Meganov (2003). Mohli nieco medzitym zmenit, aj ked nevidim dovod. Staci, ak si pozries nejaky iny Megane s aut. klimou a najlepsie tym istym motorom. Podla vsetkeho sa v tom dobre vyznas, takze ak tam nie je elmag. spojka, tak je to variabilny kompresor, ak je, tak s najvacsou pravdepodobnostou je to ten "tupy" typ. Podla mna si to budes musiet osobne pozriet a popocuvat, pretoze v salone to najskor ani nebudu vediet, moznoze v najlepsom pripade hlavny technik bude tusit, ze o com hovoris, ale jeho odpoved moze byt nahodna v zavislosti na tom, ci chce alebo nechce vyzerat hlupo, ze to nevie presne :shock:
Dakujem za vysvetlenie GPS, ale stale mam este jednu pochybnost, a to fakt, ze civilne GPS maju defaultne zabudovanu (pokial viem casovo nahodnu) nepresnost, aby neboli tak presne ako vojenske. Ako sa s tymto vysporiada prijimac pri vypocte tej rychlosti? Alebo to je tak, ze algoritmus vypoctu rychlosti obchadza tuto nepresnost a pocita s uplne inymi udajmi? -
"-- skrytý --" 22.08.05 08:02
tv: děkuji, zejména ten kompresor mě potěšil. Pro ostatní: jasně že vím že klima je automatická, ale výsledku lze docílit buď tupě (Octavia 1 Climatronik) že mrazím co umím a protože uživatel řekl +20, smíchám tuhle brutální zimu s ohřátým vzduchem od topení, namíchám a pošlu dovnitř, je-li potřeba korekce, měním jen poměr horký/ledový, kompresor stále mrazí co umí a zvyšuje spotřebu pořád stejně jen tím, že je sepnutý (jeho vypínání na základě námrazy na výparníku pro jednoduchost neřešme). Anebo to lze komfortně (Octavia 2 Climatronic 2), v jednoduchosti: kompresor chladí o něco málo víc než je aktuálně třeba (rozhodně ne naplno) a jemné nepřesnosti určuje opět mísící klapka. Výhoda je v tom, že odlehčený kompresor málo zatěžuje motor, tudíž nárůst spotřeby není tak brutální a více to odpovídá dnešnímu světu, než chladit jak v minulém století a komfort dělat jen tím, že podle displeje točím mísící klapkou...
Ad GPS rychlost: GPS přijímač zná aktuální polohu na zem. povrchu s přesností 5-10m (v dobré viditelnosti na satelity) a v GPS signále je zakodován absolutní čas. Protože přijímač ví jak je od satelitů daleko, dovede si i zpoždění nutné k doražení signálu k němu (rychlost světla) eliminovat. Takže máte na přijímači jak polohu, tak přesný čas. Rychlost je matematika z těchto měnících se hodnot, počítaná trvale a opakovaně, tudíž i pro nepřímé průjezdy dostatečně přesná... GPS umí i výškový profil (nadm. výšku), takže ani stoupání/klesání není problém, vše se dopočte a měla by to být přímo rychlost pohybu po zemském povrchu, ať je jak chce křivý. :roll: -
"-- skrytý --" 21.08.05 22:10
Niky: pokusme sa teda vypocitat presnost merania. Ak sa mylim, prosim oprav ma.
Predpokladajme, ze meriame ustalenu rychlost na useku 1km.
Nepresnost - ako vravis - je 10m, predpokladam, ze 10m v kazdom smere od stanoviska, teda kruh s polomerom 10m.
To znamena, ze 1000m usek namerame v intervale , pretoze v extremnych pripadoch si ukrojime 10m na kazdom konci alebo si pridame 10m. V tomto pripade by sme sa teda pohybovali v presnosti 4%, co je prilis vela na to, aby sme vedeli posudit, ci je tachometer presny. So zvacsujucou sa meranou vzdialenostou by sa presnost zlepsovala. Podla mna na spravne meranie by sme potrebovali presnost 0,5 az 1%, co je pozadovana presnost pre fakturacne meradla.
Podotykam, ze nemam ziadne skusenosti s GPS prijimacmi a nemam ponat o tom, ako vypocitavaju rychlost pohybu, ale zaujimalo by ma to, pretoze uz vela ludi spominalo meranie rychlosti cez GPS.
Takisto sa da dostat do servisneho modu tacha - stlacit a dost slho srzat start a tl. palubneho pocitaca, potom sa rozbehnu rucicky tacha hore-dole a rozsvieta sa kontrolky a daju sa precitat dodatocne udaje na tachu. Vyskoci sa stlacenim nulovacieho tlacidla na tachu. Pri vstupe do serv. modu sa vsak vynuluju udaje PP.
Hasic: vsetky rozpravky ohladom klimy a jej chladiarenskych casti sa dotykaju oboch verzii (manualna aj automaticka) rovnako, pretoze tam nie je rozdiel. Rozdiel je iba v tom, ze v mech. klime clovek musi nastavovat teplotu a smer prudenia vzduchu rucne otocenim gombika (ktory zas taha lanka prisl. klapiek) a tiez nastavovat ventilator podla zelania. Automaticka klima "taha lankami" sama na zaklade zelanej teploty, mnozstva slnecneho svitu a vlhkosti v kabine. Taktiez prislusne podmienkam sama ovlada ventilator v tusim 8-ich stupnoch cez PWM, teda sirkovu modulaciu napajacieho napatia (na rozdiel od styroch stupnov v manuale hnanych cez 3 predradne odpory + priame napajanie).