Zkušenosti s Meganem Grandtour???
« Re: Re: Renault Grantour
yyyyy: tak by si si mal precitat prispevky dozadu.Je tu viac ludi s podobnym problemom a kopa takych, co o probleme ani nevedia. Prve tri odseky su hadam uplne jasne. Standartne vacsia zbiehavost, zatahovalo do strany aj auto, co som mal pozicane, tak aky len moj kus ??? Len ten tvoj je z tych vydarenych. V servise maju neustale nabite a nejedna sa o same garancky. Proste tie tolerancie hovoria same za seba. Protivaha 150g !!, vydrz Michelin 30tkmva mohlo by sa pokracovat. Len sa kukni v salone, ako licuju vonkajsie plasty a plechy,dvere, kapota na niektorych autach. Sak su jak spravene po buracke. Tomu vravis dobra kvalita ? Nehnevaj sa na mna, ale s tou obhajobou to trosku prehanas :-). Ja som spomenul len veci, co ma skoro kazdy, nepominal som vynechanie klimy, dake servo a tak, co tu pisali aj iny. Ale to co som popisal sa objavilo u viacerych a to si pri sedeni v serise vypocujem aj inych :-) -
« Re: Renault Grantour
Petr> mira si nevsimaj, tem ma pokazene snad uplne vsetko, chyby sa najdu to je jasne, ale som presvedceny ze renolt v tomto z radu nevybocuje, aut som mal uz 12 a to roznych znaciek a tento renolt je v poradi 3 (stary megan, scenic a teraz novy megan) a som (v porovnani s inymi znackami) spokojny ... nikdy som nemal melonove auto takze dajme tomu v porovnani s "obycajnymi" znackami
teraz k tvojmu problemu: ak zaparkujes mokry disk tak celuste uplne bezne "prischnu" to s tym "prihrdzanenim" je blbost - moze sa to kludne stat, ale pri rozbehu ti "cvakne" aj na uplne cistom disku, v tom problem nevidim
ak mas zabrzdene auto (a rychle minanie oblozenia moze ale nemusi byt znamenim ze sa tak deje) to zistis lahko na zdvihaku jednoduchym pretocenim kolesa alebo ak ti lenivost nedovoli tak si proste pojazdi a zastav tak aby si prilis nebrzdil pri zastavovani - pribrzdene koleso sa VELMI lahko pozna podla teploty disku - ale neverim ze je to zavada ktoru by v servise nezistili, len ich k tomu treba dokopat, ono sa velmi lahko vymiena olej a tazko premysla hlavou, tak robia to lahke, v tom ma miro pravdu - ale zase - nie je to len vysada renoltich servisov
btw co je to za varianta? ja som mal vzadu bubny -
« Re: Koupit Megana?
Petr Krejčíř: este zopar drobnosti z vlastnych skusenosti, s ktorymi musi clovek ratat s kupou Megana II a podla mna sa toto tyka vacsiny aut, takze:
- ak taha volant do jednej strany a vyvazi to 150g, je vse o.k
- ak vydrzia pneumatiky aspon 30tkm a je jedno, ze niesu opotrebene rovnomerne, je to o.k
- zadne su standartne viac drane, lebo na zadku je vacsia zbiehavost( u vacsiny), aby auto dosiahlo dobre jazdne vlastnosti. Co este dalej ovplivnuje vacsia zbiehavost je otazne.
- ak ma niekto moc inteligentnu kartu, musi ratat s tym, ze zamykanie a odomykanie na dverach kazdu zimu zlyha. Ak sa zavada neprejavi v servise a na PC, tak sa nic proaktivne menit nebude, trebaze kazde rano prvych 5min nejde auto bez karty otvorit
- ak vam pukoce, vrzgoce palubka, tak to robi v kazdom aute a nevzrusujte sa
- jeden servis radi vymenu oleja do30tkm/1 rok a druhy az 30tkm/2 roky,skor sa to nesmie, no a teraz si vyber. Lebo ak to vymenite skor ako je predpisane, viem si zivo predstavit, ako pripdny zavadu zvedu na skoru vymenu oleja, lebo vyrobca kaze 30tkm
- zahadne dusenia motora. Opet sa nic na skusku a proaktivne nevymeni, az kym neukaze jasnu zavadu PC/Diagnostika. Aj ked si pri zaduseni technik rozbije hubu o volant. Proste aj nieje jasna zavada a chybna suciastka, mate smolu a trapite sa dalej. Vid ja a Matoo.
- nahlasil som problem s prijmom signalu, mozna chyba v radii ci antene alebo je to predavany nekvalitny sunt. Nasupu vymenene radio a myslim, ze to je to iste. Aspon sa odstranilo nereklamovane vypluvanie niektorych napalenych CD :-)
- dalej napr nedokazu zmerat brzdny ucinok brzd a aj to, kedy a v akom pomere zaberaju predne/zadne, ci nahodou zadne nezaberaju prilis neskoro a tym moze dochadzat skoro k nepouzivaniu zadnych brzd pri lahkom brzdeni a tym aj k ich nadmernemu hrdzaveniu. Akoby ste s autom ani nejazdili. Neviem ci taka valcova brzda vobec je, STK ju nema :-), meraju kazdu napravu zvlast
- dalej je tu pre mna zvlasne nastavena cirkulacie vzduchu, ktora mne osobne pri kureni vobec nevyhovuje. Proste na okno prudi vzduch pri hociktorej polohe. Udajne to roby kazde auto a ma to tak byt. Ono vo vela pripadoch to je dobra vec, ale mne to casto vadi, lebo pouziva aj polohu 3:-)
nebyt tychto veci , je to pre mna skvele auto. Vediet toto skor, to auto nekupim, hlavne odstavec 1,2,3, . Dalej ten pristup k problemom a skoro vse je zrazu normalne, bezne a ja neviem co este. Mal by si asi skusit nieco ine, aj ked pri tak vysokej zlave, mas vlastne peniaze na aspon 4 sady pneumatik :-) -
« Re: Koupit Megana?
Tomovu verziu mozem len potvrdit :-( . Skoda na auto davat v takomto pripade drahu pneumatiku. To sa tusim oplati dat si tu 2-rocnu protektorovat :-) a jazdit do limitov. Ja uvidim, ci sa nieco zmeni potom, ako mi menili napravnicu, predne ramena a zadnu napravu. Pneumatiky nechce, ved to je vlastnost :-). Verim ze tie moje niekde pouziju, ved nie kazdy necha menit napravu skrze smiesne 3mm posunutia a ze guma vydrzi len cca 30-35tkm :-) Uvidim, ako poriesia ten svetlomet -
"-- skrytý --" 06.09.05 08:29
« Koupit Megana?
Já už opravdu ne! Vrátil jsem se po dovolené a při kontrole auta zjistil, že mám totálně sjetou zadní pravou gumu. Ostatní mají vzorek ještě minimálně 2,5 mm. Vzpomínám, že jste o podobných problémech psali - musím se podívat nazpět. Pro jistotu jsem volal do servisu a tam mi řekli, ža to je vlastnost vozu, a že jestli jsem na těch gumách najel více nez 20 000 km, nemá se cenu o tom bavit. Udělají mi geometrii, ale jak znají minulé případy, ta je v pořádku. Prostě vlastnost vozu. Takže napříště si kupovat nejednou sadu pěti, né čtyřech gum, jelikož jednu budete muset vyměnit stejně dříve. Vlastnost vozu - tak takhle se u Renaultu říká špatné konstrukci, výrobě a neschopnosti techniků? No bomba. Příště Renaulta? Ani náhodou. Šel bych do Mazdy 5 / 6, nebo Toyoty.... -
« Re: Renault Grantour
Petr Krejčíř: no dam Ti len jednu radu, poriadne si to tu precitaj a rozhodni sa. Ja mam auto 1,5 roka, jazdim kazdy den a zadne brzdy mi tiez prihrdzaveju, ale len ak pouzijem rucnu. Ja osobne by som Megana uz nekupil ani nahodou. Velmi malo vydarenych kuskov. Ale je to vse otazka priorit, narokov a penazi :-) -
« Renault Grantour
Dobré ráno, je tady někdo kdo má Grandtour r.v. 2001. Mám najeto 46.000 za 4 a půl roku. Poslední rok mám pořád potíže se zadními brzdami. Zdá se mi že neustále trochu přibrž´dují a po delším stání (po týdnu) se nejdříve musí odtrhnout. Jinak je auto jakoby zabržděno ruční brzdou. V servisu mi řekli, že to je normální, že při delším stání destičky přirezavějí ke kotoučům (kotouče mám i vzadu) a musí se odtrhnout. Divné mi připadlo také to, že nejdříve měnili destičky vzadu (po 30.000) a pak ve předu (po 45.000). Nyní mám kouče vzadu rezavá, asymetrické a při brždění hlučí jako by šel kov na kov. Výměna kotoučů 4.000 Kč plus práce. Chci kupovat nové auto, líbí se mi Megane II, ale nevím. Kvalita se mi jeví nic moc a servis je taky na nic. Podle mne jen tahají peníze a kvalita techniků nic moc. Máte někdo podobné zkušenosti? Petr -
« Re: Re: Re: reflektor
Miro - a si si isty, ze sa vysusil? IMHO sa iba voda zmenila na paru a ked vychladol, tak sa vyzrazala opat na vodu. Problemy so zahmlenymi reflektormi som nemal este na ziadnom aute (a to som mal na starej Skode reflektor prilepeny lepiacou paskou, lebo predne celo mi zhrdzavelo, hrniec odpadol, a na nove som ako student nemal :-) ) -
« Re: Re: reflektor
on sa uz raz urcite po dlhsom case vysusil, len toto leto asi moc prsalo :-) Ja som to dlho nesledoval. Len nedokazalo sa to vysusit ani po 4h jazde so zapnutym svetlom, potom prisli na 4 dni hmly( na oravae :-) ) a zase kvapky vody. No a cestou domov sa zase lahko presusil, ale kvapky stale tam. Proste sa zahmli aj potom, ako sa uplne preschne. Uz som volal do servisu a riesi sa to udajne vymenou. Zajtra tam zbehnem a uvidim ako sa to poriesi.
inac jednu ziarovku som uz raz musel pre zaoksidovanie/lahku koroziu cistit, prestala fungovat smerovka -
« Re: reflektor
Miro - skus si z toho svetla v niektory pekny suchy den vybrat ziarovku a nechat ho otvoreny, pripadne este tak, aby nan svietoli slnko. Mal by sa vysusit. Svetlo sice nie je vzduchotesne, ale cirkulacia vzduchu asi nie je dostatocna na to, aby sa vysusil sam. -
Tak mě to v servisu zatmelili, že prý je toto bolest Meganu. Že prý ve fabrice vydali jakési nařízení o tom, že plasty pod dveřmi, by se měli více kytovat, ale ve fabrice na to kašlou, tak to musejí doělávat dealeři v servisech. Trochu se mi toto vysvětlení nezdá, ale co můžu dělat... už tam snad nepoteče. -
« reflektor
Takze moj problem so zahmlievanim predneho reflektoru nezmyzol ( ako nove som to reklamoval, vraj to zmizne a bude pokoj). upozornili ma na to policajti, ktorym som musel nechat 500,- ( ta 40 sa snad z kopca ani neda dodrzat :*) ), ze mam zahmleny reflektor. Lepsie povedane, uz tam boli pekne kvapky az voda. Nestretli ste sa s tym? Teda ci nejde o blbost, nerad by som zase do servisu :( -
« 1. závada
Tak mám objevenou první, možná vážnější závadu(najeto 3000km). Zjistil jsem, že mi u řidiče zatéká do odkládací schránky v podlaze. Měl jsem tam uložené různé návody k autu a radiu. Po vyndání byli úplně znehodnocené vodou. Po vysušení stálo auto týden na dešti a po tom byla ona schránka plná vody !!!!! Ted je schránka pořád mokrá...... Dnes to jde do servisu, tak jsem zvědavý, co s tím vymyslí. Máte někdo taky takové problémy se zatýkáním do Meganu II ??
Jo a taky blbne kontrolka na ruční brzdu - někdy svítí a někdy ne (to bude, ale zřejmě jen špatný dotek kontaktu na spínači) -
"-- skrytý --" 01.09.05 09:49
Měsíc se přehoupl do září a Renault přeskládal slevy - všimli jste si?? Nyní je sleva 120.000 na nejsilnější motory (asi bez vazby k výbavě) a to pro vše kromě Sedana, na menší motory úměrně méně. Jak je to se sedanem nevím, protože konfigurátor zatím není aktuální a mluví o 110.000, čemuž moc nevěřím. No v každém případě jsem rád, že jsem to objednal ještě podle srpnových ceníků..... -
"-- skrytý --" 29.08.05 15:19
« atermicke sklo
Lenze k auto. klime dostavate este navyse atermicke celne sklo, co je najsamfasa vec na svete.
Jak to sklo poznam? Mam aut. klimu, ale neprijde mi ze by celni sklo bylo atermicke(neni videt takovy ten "fialovy nadech"). A zvlast v nabidce nebylo. -
"-- skrytý --" 26.08.05 16:30
Fero: nedakuj tak velmi, az taky expert nie som, len reprodukujem, co som cital v manualoch. Dokonca sa mozem niekde aj mylit, pripustam.
Tvoje otazky si vsak musim precitat este raz a pomaly a skusim ich rozobrat:
1. Ak v Megane pri konstantnej vonkajsej teplote mam pocit "chladu" a nastavim ovladac teploty do "teplejsej" oblasti, tak sa jednoducho zacne primiesavat teplejsi vzduch, ale vykon kompresora sa nemeni. Ak to iste spravim v Fabii, tak sa znizi vykon kompresora, cim sa setri palivo.
1. Neviem uplne presne potvrdit a ani vyvratit, ci vo Fabii si elektronika skusa aj regulovat teplotu vyparnika cez regulaciu kompresora. Fabku uz nemam, ale snad by to niekto vedel vypozorovat (napr. opytaj sa Diamanta, on by mohol vediet). Ak by to tak bolo, je priestor na usporu. Podla mojho nazoru vsak dojde najskor asi iba k primiesaniu tepleho vzduchu a ak vobec sa znizi vykon kompresora, tak iba po istu hranicu, aby sa zabezpecovalo odvlhcovanie. Takisto treba brat do uvahy, ze teplotu vyparnika nie je vhodne prilis zvysovat, pretoze zavislost odoberania teploty so zvysujucou sa teplotou vyparnika pri rovnakom prietoku vzduchu (ventilator) urcite nebude linearna, povedzme ze kvadraticka, neviem. Ale asi by to bolo tazko odhadnut, kde je optimum.
To cidlo na vyparniku (aj prirucka to tak spomina) je viac-menej asi iba pre bezpecnostnu funkciu.
2. Fabia udrzuje nastavenu teplotu vo vozidle aj pri zmene vonkajsej teploty pomocou pneumatickej+elektronickej regulacie vykonu kompresora, Megane sa snazi udrzat nastavenu uroven teploty tym, ze ak sa zvysi/znizi vonkajsia teplota, tak zvysenim/znizenim vykonu kompresora pneumatickou regulaciou by sa mala udrzat +- rovnaka teplota v aute, ale nedokaze to tak presne ako Fabia.
Snad ano, ma to spojitost z predchadzajucou odpovedou. Znova, neviem ani potvrdit ani vyvratit. Mozme vsak vseobecne povedat, ze ta Fabia by mala mat predpoklad presnejsej regulacie ako Megane. Ale kolko a ci vobec nieco to prinesie uzivatelovi, to neodhadnem.
Pozor vsak, "mechanicky" Megane neudrzi presne urcitu teplotu v interieri auta, o to sa musi postarat vodic. Megane len viac-menej drzi presnu teplotu chladiaceho telesa.
3. Fabia dokaze udrziavat nastavenu teplotu aj v zime regulaciou klapky zmiesavania studeneho/tepleho vzduchu. Megane nedokaze v zime nijako reagovat na zmenu vonkajsej teploty.
"Mechanicky" Megane neudrzuje teplotu v interieri, ani pri chladeni ani pri kureni. Tu ma Fabia naviac.
4. Megane s "automatickou" klimou ma navyse riadenie smeru a rychlosti prudenia vzduchu + automaticky udrzuje nastavenu teplotu vo vozidle. Deje sa to iba pomocou zmiesavania tepleho a studeneho vzduchu alebo Megane s automatickou klimou ma elektronicky regulovatelny vykon kompresora (typ 1b) ?
To som tu uz raz rozoberal, vsetky Megany bez rozdielu mech/aut maju chladiarensku cast rovnaku, teda kompresor typu 1a a expanzny ventil typu 2. Rozdiel je iba v casti po tom, co chladeny a ohriaty vzduch opusti prislusne vymenniky.
Ja zase dakujem za to GPS. -
"-- skrytý --" 26.08.05 12:59
« Loketni operka pro Megane
Zdravim,
ti, kteri mate nizsi verzi Megane, bez loketni operky pro ridiče, nezouvejte. Dá se koupit jako neoriginalni za cca 1700 Kc. Montuje se za radici paku - do toho odkladaciho prostoru. Montaz je jednoducha. Operka je oteviraci (takze ziskate dalsi odkladaci prostor), horni cast je v kuzi. -
Já mám Megana grandtoura 1.6 a v práci jezdím Fóbií 1.2 (ta silnější) a je pravda,že je to neporovnatelný.Nehledě na motor, tak jídní vlastnosti fabie jsou hrozný a brzdy oproti meganu nebrzdí.Takže je nutný v zatáčkách jet rozhodně pomaleji,jinak vlítnout do protisměru není žádný med.Stalo se mi to jednou a ještě teď mě naskakuje husí kůže.Je tam rozdíl ne jedné třídy,ale aspoň dvou.Řekl bych,že ta fabia je spíš určena pro nenáročné řidiče. Nedají se ale porovnávat jako rovnocený auta. -
fero - precitaj si moje prispevky este raz. Viacprvkova naprava nie je horsia, ale ma jednu vlastnost, ktora sa mne nepaci. To je asi tak vsetko, co som o nej napisal. Strc hlavu pod studenu vodu :-)
Ku dovodom porovnanvania sa vyjadrovat dalej nebudem, to uz nema cenu dalej rozoberat. Na jazdne vlastnosti mam cit a nic s tym neurobis. Kedysi cesky Besip robil nejake soty o bezpecnosti, tam by si videl, ako je Megane pri uhybnych manevroch, brzdeniach atd. neutralny. Skus si na Fabii strhnut volant pri cca. 50km/h - pojde dalej rovno! Ak toto nie je hrnutie sa po predku tak potom neviem co ine. A ze netaha je jasne a nepozastavoval by som sa nad tym, keby nezrala. Ale taraz ma 5500km a na PP priemernu spotrebu 6.1 :-( -
to tv:
ad diskusia Fabia vs Megane - ano, je to uz z podstaty temy "zabomysia" vojna.
ad klima: rad by som ti vyjadril verejne podakovanie za vysvetlenie funkcie klimy v tomto fore + vo fore Fabia a klimatizace. Hadam sa tym skoncia diskusie o tom, ci klima vo Fabii alebo v Megane je manual, polo-automat alebo automat. Vyzera to, ze mas prehlad, vsetko ma hlavu a patu. Este raz vdaka.
ad otazka:
Ak som to dobre pochopil, tak rozdiel klimatizacii v Megane("manual" a vo Fabii je takyto:
Mozes napisat tvoj nazor, ci su tieto body spravne, resp. ci sa v niecom mylim ?
ad presnost GPS zo stranky garmin.sk pre turisticky GPSMAP 60C:
s WASS:
poloha: 1-3 metre
rýchlosť: 0.05 m/s za stálych podmienok
bez WAAS:
poloha: 5-15 metrov
rýchlosť: 0.05 m/s za stálych podmienok
0.05 m/s je 0.18 km/h
WAAS je system na zvysenie presnosti, aj bez neho je presnost pre rychlost dostatocna :-)
Este raz vdaka za vysvetlenie principu klimatizacii. -
« to luf: porovnavanie Fabia vs Megane
luf:
Vo Fabiatackom fore som ti pisal, ze porovnavat Fabiu a Megane je uplne mimo.
Argument, ze vtedy boli za rovnaku cenu je demagogia, pretoze to mohla byt akurat situacia, ze presne v tom case mal uz Megane zlavy a Fabia mala este vysoke ceny, ale teraz to uz neplati.
Ty si do Fabiatickeho fora napisal, ze aka ja Fabia * a ze za tie iste peniaze mas Megane (btw pre neznalych pripomeniem, ze presadol zo 115 konoveho Megana na 17" kolesach do 65 konovej Fabie 1.2 na 14" kolesach, a po niekolko 100km jazde prehlasil, ze Fabia vobec netaha, vobec nesedi a strasne vela zerie... no comment ).
Megane porovnavaj s Focusom a s Golfom, ktore sa dali zohnat ale za trochu vyssie ceny. A v tomto porovnani taha Megane za vyrazne kratsi koniec.
Samozrejme dalsia otazka je, preco Renault musi predavat "skvele" Megany za taketo "dumpingove" ceny a preco Skodovka dokaze predavat "*" Fabie za take vysoke ceny (nie len u nas - Nemecko, pozri si hodnotenia Skody v GB )
Ked som si precital toto forum, tak som zistil preco.... Uz len samotny fakt, ze majitel Megana citi potrebu pisat do fora Fabia HTP, aky je jeho Megane skvely v porovnani s Fabiou, a ako malo zerie nieco naznacuje....
Preposudenie miery tvojej objektivity prikladam tvoj vyrok:
"Asi si v Megane v zivote nesedel, pretoze kombik je fakt neutralny. Fabia na rozdiel od neho ide brutalne po predku von zo zatacky. Detto nova Oktavia, ktorej zadna naprava navyse drzi povodnu stopu a vyslovene brani zatoceniu."
Cize Megane je neutralny (hahaha), Fabia ide brutalne po predku von zo zakruty (to "brutalne" je porovnanie s cim s Meganom na 17"?) a najlepsie na koniec: viacprvkova zadna naprava v Octavii je podla teba horsie riesenie ako ma Megane. No na takyto vyrok uz treba mat riadne klapky na ociach. Cize vsetkym, co si nevedia vynachvalit viacprvkove napravy vzadu (Octavia II, Golf, Focus, ...) by si doporucoval podvozok Megana, aby zistili, ako vyzera poriadny neutralny podvozok. -
"-- skrytý --" 25.08.05 14:43
« Klima
uz som jazdil asi s 3 autami, kde to meria aj mnozstvo slnecneho svitu, dokonca v 166 to zevraj meria aj uhol - ani v jednom aute to ale nefungovalo, lebo musim mat inu teplotu v noci, inu pod mrakom a inu na priamom slnku
Hej, mat niektore veci vydumane automaticke je sice pekne, ale su uz aj iste hranice, za ktorymi to uz je len drahe a s mizivym dodatocnym uzitkom. Nehovoriac o tom, ze cim viac veci, tym viac sanci, ze sa daco pobabre - ved viaceri to uz poznate na zakl. vl. skusenosti...
Niekto niekde spominal nejake nove generacie ABS, ktore automaticky vysusuju disky brzd a pod. No, to je ta uplne posledna vec, ktora mi chyba k radosti... A pre vyrobcu dalsia trojpismenova skratka na chvalenie sa, ze to ini nemaju... -
matuS 25.08.05 12:59
Automaticka klima "taha lankami" sama na zaklade zelanej teploty, mnozstva slnecneho svitu a vlhkosti v kabine