Zkušenosti s Meganem Grandtour???
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault
-
"-- skrytý --" 12.09.05 20:53
« Náš "Francouz..."
Tak jsme si s manželkou chrochtali, jak se nám to "dobře jede" a meditovali, co by jsme očekávali v novém autě (pokud na něj někdy dojde >:D )
Došli jsme ke zjištění, že nám Megánek tak zvedl laťku, že u něj budeme muset zůstat!
Začalo to kartou, samozatmavovacím zrcátkem, automatickým zamykáním, roletkami v zadních oknech a došli jsme až na parkovačky vzadu.....
Kluci a Terko, když si odmyslíme těch pár stejných závad, které se opakují a představíme si, že se potkáváme se servismeny tak jako já naposled - měli by jsme vůbec důvodněco měnit?
Asi by jsme jen v Renaultu pošilhávali na vyšší třídu.......
Nebo že by jsem nakonec šel do té vychvalované Fóbie? Když je tak prostorná >:-[] -
"-- skrytý --" 12.09.05 18:37
« Bez nadpisu
Luf:Ale mně ten francouz normálně funguje, jenom přední kotouče se trochu víc sjíždějí z vnitřní strany, vnější plochy kotoučů naprosto hladké, zadní kotouče také OK. Já to za normální nepovažuji(asi tvdé desky), servis kličkuje a už jsme tak daleko,..."že kdybych nekoupil,problém by nebyl".Nicméně jinde to lepší také není...Takže tam budu muset tak za 1-1,5 roku hodit novou sadu(4 kotouče a 8 desek), u soukromníka se vejdu pod cenu 30 tis. prohlídky, tj. pod 7,5 tis Kč, konečně náklad jako náklad. Spíš jde o princip-jak se chovají a jak dlouho je pro ně člověk skutečným klientem a stále mám pocit, že pouze do okamžiku nasednutí do nového auta a vyjetí z autosalonu.
Jinak s autem spokojenost, spotřeba na 26 tis je 6,5 nafty, tempo spíš svižné. Pohodlné a tiché.
Nicméně ten Avensis-co si budeme namlouvat, paráda. Tak příště.... -
« Bez nadpisu
IT - "Konec. Asi i s francouzi. Tečka." - ked vidim tu cenu za Avensis D4D 177PS, za ktoru sa da dotrepat z Danska, skoro by som mal chut tiez skoncit z francuzskym autom. Ale nie vsetko francuzske je zle - maju squele syry a vina :-)
Miro - ten excelium je presne taky isty, ako sa da kupit v obchode. Videl som v servise pohadzanych zopar prazdnych flias a vyzerali presne ako tie z obchodu.
louis - vyplaveny bordel sa ma zachytavat v olejovom filtri. Farbu stareho neriesim, lebo sa do toho nevyznam. Kontroloval som ju iba preto, aby som si overil, ze mi ten olej fakt vymenili (neverim nikomu na svete) -
"-- skrytý --" 12.09.05 14:00
« Bez nadpisu
Luf: to víš, jsme bohatší... ;-)
Já to mám na naftu, takže nároky na olej jsou asi trochu jiné než u benzínu. Proto měním po 15 tis to co jsem psal a pohoda. Finančně stejné, jako ELF ve značkovém servisu po 30 tis. Vozit svůj olej nelze. Nebudu se hádat, ani tam už nejezdím. Konec. Asi i s francouzi. Tečka. -
« Re:
luf: ale nieje olej ako olej. Su oleje, co bezne v obchode nekuis. Minule som len tak prezeral napr Castrol , long life a mali ho len pre servis. Takze tazko s tou cenou. No a ani neviem ci je lepsi ako ten co bezne dostat. Tak ci tak by som si taku vec nechal urobit niekde inde, kde u toho budem a viem co tam daju, lez zaruka nepusti :'-( -
« Bez nadpisu
IT - z benzinaku ide po 30t olej svetlo hnedy, nic hrozneho. Novy je asi o dva stupne svetlejsi, ale to je asi tak vsetko. Keby to motoru nejako skodilo, tak si asi netrufnu dat 30t interval. Samozrejme motor proti castejsiemu intervalu asi nic nebude namietat :-)
BTW v SR som sa 1l elf excelium platil urcite menej ako 500SKK, to ho maju vase servisy poriadne predrazeny. Na interenete sa da kupit 1l uz za 8EUR... -
"-- skrytý --" 08.09.05 14:41
« Bez nadpisu
Gogo: Logan je normální auto, poskládané ze součástek Renaulta, krom plechů...takže např. oleje sem klidně patří.
[odkaz]
[odkaz]
Oleje je věc diskuse a názoru, snad i nějakých informací a prakt. zkušeností.
Nám se prostě zatím u všech motorů a to vč. závodního či veteránů(pozor, byly totálně rozebrány, vše naprosto čisté, jak z továrny, to pro pořádek), tak se nám osvědčil Castrol, viz odkaz.
Ale např, koncern VW dává Castrol long life, který je dělán pro ně a mohu tě ubezpečit, že je to stejná hrůza, jako ten ELF v Laguně z továrny. A to ani nebudu rozebírat, že výrobce auta nakupuje olej skrz cenu ve výběrovém řízení, takže deklaruje olej X a ve skutečnosti je tam olej Y. Přečti si na odkazu oleje.cz
Já jsem s ELFem skončil a motor šlape jak švýcarské hodinky. Francouzský motor ;-)
tv: ale no tak se alespoň shodněme, že není olej jako olej, seč mají základ od dvou výrobců, že jo.... ;-)
Nemohu za to, že několik motorů do týdne vidím. Co s tím? Asi nic. -
"-- skrytý --" 08.09.05 14:17
« Bez nadpisu
Jeeezis, dalsi s tych olejovych flamov...
OK, ja nie som ziaden expert na oleje, ale uz roky pouzivam polosynteticky ELF Competition 10W40, napr. vo Fabii, Citroene HDi apod., ale take nieco, zeby mi to zralo olej som nebadal. Olej ostava krasne cisty aj po 15tis., ale moje tajomstvo je, ze to nerobim ako diletanti v servise, ale najprv stary olej vypustim, odsrubujem filter, necham vytiect, zasrubujem filter nazad, nalejem cca 2 litre oleja na preplachnutie (staci akykolvek mineralny s prisl. specifikaciou), pobeham 2-3 kilometre, aby sa olej zohrial a dostal vsade a nakoniec ho vypustim, dam novy filter a novy olej. Ak chces mat krasny cisty olej, tak inac ako takto sa to neda dosiahnut. Uz aj ten preplachnuty olej po 2-3km ide z motora ako keby tam bol 10 tisic km. -
« olej
Sorry, že se vám tady do toho motám, jsem jen váš chudý příbuzný s Loganem (kdybych tušil, jaký budou o prázdninách slevy na Megana sedan, tak... raději nemyslet >:D ), nicméně jste narazili na problém, který mne zajímá a který jsem zrovna včera řešil s tchánem, kterej mi tvrdil, že oleje ELF jsou s*** a že on má ve fábce Castrol a že ten je daleko lepší. Vzhledem k tomu, že Logan má výměnu oleje po 30.000 km/2 roky, tak bych mu chtěl dopřát kvalitu (úměrnou mémo sociálnímu statutu). Takže raději ten Castrol? No i kdybych ho kupoval za těch 550 Kč/litr, tak mi to přijde jakž takž únosný... -
"-- skrytý --" 08.09.05 13:06
« Bez nadpisu
Terezka: Lubos1 má s tím místem pravdu. V Mégane 5D je v podélném směru, navzdory rozvoru zoufale málo místa. Sedan či GT mají větší rozvor a tam je to dobrý.
Olej: je tam určitě ELF 5W40 long life, specifikaci z hlavy nevím.
Mně to na 1,9 dCi Laguně2 vzalo na 15 tis rovný litr. Tak šel olej ven a je tam Castrol Magnatec, naprosto stejný, jak si přeje výrobce, jenom namísto 550 Kč/litr platím 250 Kč u kamaráda(kupováno u dodavatele, nic kradeného), který na rozdíl od servisu ta auta i umí, ale to je už zase jiná kapitola.... Motor je tišší a olej nemizí. Přešel jsem na 15 tis interval. Ono stačilo vidět, jak olej vypadal po těch 15 tis a představa, že tam bude dalších 15 tis mne nelákala(krásně černý). Ted to má najeto dalších 15 tis s Castrolem, nic se nedolévá a barva oleje je světle hnědá. Styl jízdy, palivo od Shell atd. stále stejné. Vím, že je to zkresleno počátečním záběhem, ale ELF a servis Renault celkem nemusím. Mohu si ten luxus dovolit.Konečně, klienty jsme jenom do okamžiku koupení auta, tj. do okamžiku nasednutí a vyjetí z autosalonu.Dál to většinou známe.... -
"-- skrytý --" 08.09.05 10:35
« Bez nadpisu
Nie, nejde o to, ze sedis vysoko nad zemou, ale o to, ze aj v najvyssej polohe sedacky Megana mas uhol stehna-lytka stale prilis velky, asi tak, ako u inych aut v najnizsej polohe sedacky. No a v najnizsej polohe sedadla Megana mas nohy uz prakticky vystrete.
Kvoli tymto skutocnostiam si treba dat sedadlo prilis dozadu, aby sa vodic necitil stiesneny, cim spolujazdcovi vzadu ostane menej miesta na nohy a potom sa Megane zda byt maly. A cim vyssia postava, tym horsie. -
"-- skrytý --" 08.09.05 10:09
« Bez nadpisu
To, co popisuje Lubos1 (klucka/klika pri kolene) tkvie v tom, ze podlaha prednych sedadiel je velmi vysoko a teda mnohym nepohodlna. Je to preto, lebo pod nou vedie vzduchovod ku zadnym sedadlam (nechapem preco to v servisnej prirucke vychvaluju ako neviemaky vymysel) a na vyplnenie prazdneho miesta tym vzniknuteho tam fukli paseracku podlahovu skrinku a la Berlingo a zrobili z toho marketingovu prednost.
Keby podlaha bola hlbsia, hned by vsetky pocity obcasnych navstevnikov interieru Megana boli ine. A tak sa im zda, ze je clovek natlaceny odtial a odtial, ale vec je len v tom, ze ma nohy vysoko. -
Lubos.1 08.09.05 09:47
« Bez nadpisu
P.S. Jen na okraj Megane má v téhle třídě aut bezkonkurenčně největší prostor uvnitř...jen pro zajímavost, onehdá jsem jela vzadu v Audi A6 a to jsem teda čuměla, jak jsem byla namačkaná
To si asi nesedela v inych autach tejto triedy. 307, Golf, Astra, Octavia... vsetci su aspon subjektivne sirsie ako Megane. Vzadu je takisto viac miesta ako v Megane (kratkom). Samozrejme Grandtour ma dlhsi razvor, ale napr. taka 307 kombi/SW takisto, takze je vzadu miesta pomerne dost. Dokonca aj v Suzuki Swift sa mi sedelo lepsie ako v Megane, bol subjektivne sirsi.
Ked som si prvykrat do Megane sadol, bol som sokovany. Nemohol som si nastavit sedadlo bez toho, aby som si neotvoril dvere, tak su natlacene na sedadlo. Okrem toho ma madlo dveri na mieste, kde mam koleno, takze som si ani nemohol pohodlne sadnut. Toto je asi u Renaultov normalne, lebo Laguna to ma rovnako.
Co mozem porovnavat najlepsie, je 307, kedze som ju 2 a pol roka vlastnil. Do kazdej strany bolo viac miesta ako v Megane, ci uz na sirku, vysku alebo dlzku. Ak by som porovnaval verzie kombi, tak aj priestor na zadnych sedadlach ma 307 vacsi ako Megane.
Na druhe strane, nic proti Megane nemam, ale som rad, ze som si ho nekupil. Po skusenostiach s 307 uz ziadne francuzske auto nechcem. Ale urcite sa problemy casom vychytaju a vsetko bude v poriadku. Kazdy nech si kupi take auto, ake sa mu paci a ake mu vyhovuje. -
« Re:
Tv: No tak Fabii jsem jezdila služební 1,4 MPI....líné jako blázen a prostoru tedy opravdu nemnoho....to mi neříkej, že někdo může vůbec vyslovit, že ve Fabii stejně místa jako v Meganu ?!?! Opravdu mohu hodně srovnávat na základě zkušenosti.
Jo, jo mělo to fakt odpich...spokojenost veliká, ale ta spotřeba :'-( sežralo Ti to i svačinu z kufru, když jsi jí neměl přidělanou ;-) -
« Re: má tedy smysl koupit Mégane???
Ahoj Citronku, asi pročítáš špatně >:D když se polepšíš uvidíš, že s 1,5 dCi 100 k jsem tu já a letec....musím zaklepat na dřevo, abych to nezakřikla, ale ani jeden nemáme vážnější problémy....
Když bud mluvit za sebe: sjíždění gum, zápach z klima, vrzající interiér, nefunkční stěrače se mě netýkají.
Problémy: poslední měsíc pískající brzdy - musím pročíst forum, co s tím ;-) a dále se nám po ca. 10 tisicích km stalo, že kontrolka oleje se rozsvítila a vyžadovala návštěvu servisu. O Vánocích večer, před cestou 400 km jsem zažila naprosto perfektní službu po telefonu Renault Assistance, sehnali mi dokonce i technika v místě s pohotovostí...chudák bych zrovna u tchýně >:D
Nakonec jsme olej dolili, závada se projevila, když auto stálo týden z kopce a od té doby je klid, dolití ca. 0,5 litru, proč to žere olej fakt netuším.
Jinak jsme naprosto spokojeni. Rozhodovali jsme se mezi Focusem a Meganem, ted si tchyne koupila toho Focuse v akci - sleva 160 tisíc a nechtěla bych to ani za ty prachy.
Jinak Megane zakoupen v červenci 2004.
Jo a jen tak mimochodem jezdila jsem s Octavii 1,8T v automatu a milé auto skončilo v půl roce stáří až Boleslavi ve Škodovce, protože v servisu si s tím nevěděli rady, auto bratru o 300 tisíc dražší, ale málem mi kleplo...problémy s Turbem, rozebírali oba sloupky, protože tam něco děsně mlátilo atd. Jinak jelo to samozřejmě lépe, to se nehádám ;-)
Jinak podle sebe soudím, že fóra jsou od toho, aby se rozebírali problémy, taky píšu, jen když něco řeším, nebo odpovídám na podobné dotazy, jako byl Tvůj ;-) Takže se neděs, že je tu samá kritika.
P.S. Jen na okraj Megane má v téhle třídě aut bezkonkurenčně největší prostor uvnitř...jen pro zajímavost, onehdá jsem jela vzadu v Audi A6 a to jsem teda čuměla, jak jsem byla namačkaná :shock: -
"-- skrytý --" 08.09.05 07:52
« má tedy smysl koupit Mégane???
Dobrý den, jsem zarytý renaulťák, protože moje první byla ojetá Laguna staré generace - teď uvažuji o Renault Mégane sedan 1.5 dCi 105 k - ovšem jak pročítám toto fórum - sjíždění gum, zápach z klima, vrzající interiér, pískající brzdy, nefunkční stěrače...JE TO TÍM, ŽE DO FÓRA PÍŠE TA MENŠINA SE ZÁVADAMI A VĚTŠINA SI POKOJNĚ BEZ ZÁVAD FRČÍ? anebo je "nový" mégane fakt tak nespolehlivé auto? Díval jsem se /pod vlivem TV reklamy, ale i TUV.../ na fórum TOYOTA COROLLA - no a tam se podobné problémy neřeší..../?/ Srdcem mě Toyota neláká, ovšem trávit dny bez auta - v servisu.... mohlo by se ozvat PÁR SPOKOJENÝCH MAJITELŮ MÉGANE??? díky -
"-- skrytý --" 07.09.05 23:17
« Bez nadpisu
PTF:...z čehož neplyne, že Fabie má tragické jízdní vlastnosti a Mégane oslňující,ne? Chlapec prostě neuměl jezdit. Tečka. Jezdím momentálně s Lagunou2, ale s Fabií mám také pár desítek tisíc odjeto a spíš bych řek, že mnohé lidi ve velkých autech lehce popudí, když se jich na technické trati v poho drží. Je při tom docela zábava. Třeba je to tím, že to co jiní najezili dopředu, já za 30 let nacouval, když to trochu nadsadím...viděl bych to na to, že chlapec byl těžký začátečník. Fabie s tím nesouvisí a její podvozek snese docela hodně.
K zavěšení kola: teoreticky by měl být lepší víceprvkový závěs, ale solidním vlečným ramenem(vzadu), char. pružení, tlumení,rozměr a druh pneu se dá docílit prakticky téhož. Před časem mi prodejce z Mazdy ukázal s M6 zatáčku, kterou měl natrénovanou(vozil tam i jiné známé), tak jo, bylo to dobrý...ale stejně rychle to profičím i s obyčejnou Lagunou, je to sice akční model s tvrdším podvozkem a ESP, ale on do pravého úhlu 70, já také 70. M6 měla též ESP a bliklo. Sice to není normální v tom místě jet tak rychle, ale auto to snese naprosto stejně. Jedno i druhé.
Konečně, nový Civic má vzadu zase staré dobré(levné, jednoduché,lehké) vlečné rameno. Jde o postavení kola(kinematiku) při všech jízdních situacích, aby si to samo neřídilo, nebo "řízeně" trochu ano,jak které auto, nic víc v tom není. Kdo neumí jezdit, tomu nepomůže ani 5.prvkový závěs vzadu. Dobrou. -
"-- skrytý --" 07.09.05 22:30
« Renault Megane Grandtour Sportway - 1.5dCi/106 k/6 kvalt
Opět zdravím všechny,
zase přispěji svoji trochou zážitků do zdejšího fóra, a tentokrát uvedu
hezčí stránku Megana II.
Při dnešní služební cestě jsem měl zajímavý zážitek. Jel jsem si klidnou
jízdou přes okresní silnicie, tak asi 70-80 km/h (ideální na spotřebu),
plně jsem se věnoval řízení a poslechu Nightwishe, a vlastně vychutnával příjemnou jízdu pohledem na hezkou okolní krajinu a holky :-! . Z tohoto bohulibého stavu mě vyrušil frajírek, takový typický šampon, kterému dal táta k dispozici novou fabii. Přifrčil ohromnou rychlostí ke mě, a okamžitě se začal natláčet a předjíždět, v zrcátku jsem viděl jeho hloupý úsměv, stejně tak i jeho evidentně inteligentní zmalované a pierciengové slečny. OK, řekl jsem si, že jej pustím. Předjel mě pěkně debilním způsobem, že jsem musel brzdit a mírně stočit volant. A jakože mi teď rychle ujede.
Tak říkám fajn, jdem do toho. >:-[] Pošimral jsem svého "líného traktůrka" a začal se s ním dohánět. Samozřejmě jsem byl u něj hned, myslím, že jeho fabie byla 1.4. Hnal jsem jej pěkně dlouho, přes různé okresky, tlačil jsem mu na * tak, že začal být nervózní. Mnohdy mezi auty bylo fakt málo místa, ale co ať se ukáže. :-! Pořád v jeho snaze být první jsem mohl sledovat chování Fabie za divoké jízdy. Byl jsem docela překvapen, fabie mu na silnici lítala ze strany na stranu, v zatáčkách mu ulítávala *, absolutně neseděla, při kritických chvílích brzdil jak blázen, stejně letěl do háje. Když najel na větší nerovnost na vozovce, skákal jak skotná koza. >:D Zato já v Grantourovi jsem nepocítil nic, co by se podobalo jeho jízdě. V zatáčkách se auto drželo jak přibité, akcelerace super, až jsem se zařezal do sedačky. Při brždění mě auťák párkrát nakopl, ale bylo třeba, jinak bych byl nabouraný. Byl jsem překvapený fakt dobrým ovládáním megana, poslouchal jak dobře vycvičený psík. Při jízdě přes větší nerovnost jsem cítil jen jak dusají tlumiče, ale auto stále drželo směr. Takže pohodička :-!
Chlapec ve fabii boj vzdal tím, že na křižovatce odbočil jiným směrem, ale viděl jsem na něm jeho červenou a upocenou tvář >:-[] .
Takže to jen tak, že i Megane II může být fajn auto. Jak jste zde uvedli, možná je jeho zadní náprava laciná, ale fungovala dost dobře. Jo, kufr jsem měl prázdný, takže nic co by mě mohlo tlačit pevně k zemi.
PTF -
« Bez nadpisu
Ad klucky - pri poslednej navsteve servisu mi tvrdili, ze uz vedia vymenit iba mirkospinac v klucke, co asi taka strasna palka nebude. Ale zatial som nemal cas dat auto do servisu na ich vymenu.
No a este jeden citat: "Ja osobne verim tomu ze polovica z tych problemov(hrkotanie, piskanie brzd, vrzganie... je na vsetkych Meganoch len ich maitelia si bud nevsimaju/nevsimnu alebo to neriesia." Alebo hrkotanie, piskanie brzd a vrzganie nie je pre nich problem (napr. ja :-) ) -
"-- skrytý --" 07.09.05 12:48
« tak trochu k vsetkemu
Tak ste sa pekne rozpisali.
K problemom Meganu: plne suhlasim s Mirom. Kto by mal vediet viac o servise a o problemoch ak nie Miro a ja. Ja som bol v servise k dnesnemu dnu cca 40-50krat. Auto mam 1.5 roka. Do fora uz ani nepisem, pretoze ma uz nebavi stale vypisovat aky je moj Megane....Skoro vsetky problemy co tu boli popisane sa prejavili aj na mojom aute okrem tych problemov s napravami. Ale na druhej strane mozem potvrdit ze sa zadne gumy deru viac.
Ja osobne verim tomu ze polovica z tych problemov(hrkotanie, piskanie brzd, vrzganie... je na vsetkych Meganoch len ich maitelia si bud nevsimaju/nevsimnu alebo to neriesia. Mam kolegu ktory ma Megana presne takeho ako ja. Je s nim v podstate spokojny, ked som sa ho pytal na problemy spomenul iba zadny stierac. Ked som sa s nim previezol zistil som ze mu auto vrzga, hrkoce palubovka, piskaju brzdy a nefuguje zadny stierac.
Mozno sme s Mirom detailisti, ale ja by som od auta za viac ako pol miliona ocakaval ze tam vsetko bude fungovat tak ako ma a ze nebudem muset kazdu chvilu nieco "neriesit" a bat sa dat rozobrat palubnu dosku.
To ze maju problemy auta aj u inych znaciek a ze vacsinou je problem prvy rok vyroby alebo prve dva roky je jasne. Neplati to len u aut, plati to u kazdeho zlozitejsieho vyrobku, mam s tym skusenosti. Bohuzial Reanault niektore problemy neriesi ani po 3 rokoch vyroby a pri tom o nich vie, pretoze by to znamenalo zvysene naklady, proste to riesi iba u ludi co to reklamuju a tym padom ho to tolko nestoji. A kedze sa najde vela ludi co si proste povie to "neriseim" tak im takato strategia aj vychadza.
Co sa klimy tyka: Dnes mam auto v servise aby sa na tu klimu pozreli pretoze pred dvomi mesiacmi mi ju kompletne dezinfikovali a nepomohlo to. Cize mam asi problem s tym vymenikom, uvidime ako to vyriesia.
Tak zelam co najmenej veci na "neriesenie" -
« Re:
ano ten sprej stoji zhruba (velmi zhruba - len z pocutia aneviem ci si pametam dobre) okolo 500, maju ho v servise, robi sa to "naslepo" takze treba vediet ako na to, takze by som to predsa len nechal na nich ... myslim ze ten 1t ako pises je 1t ceskych a myslim ze je to prehnana cena, treba sa spytat presne a uz to 1t nebude, aspon tak sudim podla cien u tas kde mi novorili <1t slovenskych ... pri vymene oleja je dobre nechat urobit -
« Bez nadpisu
Ahoj všichni, ohledně klimy - já mám manuální. Zejména po zimě dost zapáchá. V servisu mi řekli, že je třeba ji každý rok vyčistit za cca 1t (u A3 je to za 790,-). Zdá se mi to dost a to nevím co s tím v servisu vlastně udělají. Jeden známí mi řekl, že existuje něco jako Savo, které se pomocí hadičky vstříkne do ventilace a má to podobný účinnek jako vyčištění celé klimy. Bohužel se mi v obchodech nepodařilo noc sehnat. Víte o něčem takovém? Petr -
"-- skrytý --" 07.09.05 08:57
« Bez nadpisu
Tom: dovolim si nesuhlasit ohladom tej "lacnej" zadnej napravy. Videl si ju...? OK, v porovnani so zlozitejsou viacprvkovou je v cislach naozaj lacna, ale poviem Ti, ze je sakra zlozito urobena a prepocitana. Viacprvkove napravy maju niektore automobilky a zacinaju sa stavat castejsimi uz aj v triede Meganu, ale podla mna to jednak predrazi auto (myslim nova Octavia ju ma?) a jednak uplnej vacsine vodicov je jedno, co tam ma, aj tak nikdy nejazdia tak, aby ocenili jej zlepsene vlastnosti.
Ak by sme to zovseobecnili, tak ten mechanik tvrdi, ze vlecna naprava je z principu nanic a ze vsetky auta s takymto typom napravy (a stav sa, ze ich je na cestach absolutna vacsina) zjazdievaju gumy. To je - sam uznas - blbost. Jednoducho, Megane ma takuto napravu, lebo sa tak Renault rozhodol, vdaka tomu nestoji o 50tis. alebo kolko viac, prepocitali ju na nejake vlastnosti a jednoducho umerne k nim sa sprava. A jeden z dosledkov moze byt ten, ze si to odnasaju gumy, na skodu majitela. (Pominieme fakt, ze naprava moze byt zle vyrobena alebo nastavena, to uz nie je chyba dizajnu).
Ale ten mechanik/technik to je ina klasa, pochval sa, kde takeho maju. Stavim sa, ze by sa mi tam v pripade velkych problemov oplatilo fujazdit, povedzme do Prahy tych 700km. Aj mne smrdela klima hned za nova, teraz uz nie a pri predavani povedali, ze tam nemozu byt z vyroby ziadne bakterie a teda by Renault dezinfekciu nepreplatil. Do haja, chcelo by to zohnat prislusnu Note Technique z Dialogysu (ja mam len velmi stare z 2003-ho), kde sa o tom hovori, potom by sme mohli nabehnut do servisov a ziadat napravu. No zbohom, a nechat si rozoberat palubovku... :roll:
Miro: opakujem, ze sa mozem mylit v nejakych detailoch, ale princip je asi takyto, ze kym kazde predne koleso je samostatne ponechane prist az na hranicu smyku (teda jeho rychlost zacne byt ovela pomalsia ako ostatnych kolies) a potom sa riesi, co s nim, teda sa odbrzdi, tak zadne kolesa su sice sledovane kazde samostatne, ale odbrzdia sa obe naraz. Tym sa vlastne dosiahne to, ze to druhe, ktore este vobec neblokovalo, je aj tak odlahcene a proces brzdenia sa zacina odznova. Takze vlastne ten brzdny ucinok zadnej napravy, ak to vezmes statisticky, je ovplyvnovany castejsie ako brzdny ucinok kazdeho predneho kolesa. Preto sa moze zdat, ze predne kolesa blokuju o dusu a zadne sa len "vlecu" a bloknu cas od casu. Tak to ma byt, tak to je naprogramovane kvoli smerovej stabilite. -
« Re:
tv: ja viem co tym chces povedat. No a ja som spravil chybu, ze som mu nepovedal aby si precital celu historiu :-)
zadne a ABS, neboj , precital som si to. Takze zadne su nastavene tak, ze sa nikdy nebloknu ako predne ? Ale tesne pred zastavenim kola pri brzdeni su uvolnene a tak nikdy nepride k ich zaseknutiu a tak nemoze byt citit na zadnych praca ABS ako na prednych ? Takto si to myslel ?
Tom: hmm, tos to je zase celkom iny pristum. S tym vymenikom je to zaujimave. Ked to je zaoxidovane, je uplne zbytocne robit donekonecna dezinfekciu.ta zadna naprava je sice len vlecna, ale pri vymene veru lacna nebude ako by si cakal. Ale mozno dost vydrzi. -
"-- skrytý --" 06.09.05 23:09
« Servis
Tak Vás všechny zdravím v našem malém jazykovém koutku........ :P
Dnes jsem zažil něco, co bych vám všem přál. Jel jsem pěkně vytočený do servisu s ojetou gumou a dostal jsem šok - v dobrém! Ujal se mne vrchní servisák Renaultu a začal ŘEŠIT vzniklé problémy!
1. Smrdící klima - je možnost zoxidování hliníkového výměníku vniknutím čistící kapaliny při odstraňování vosku u nového auta (nedodržení povinnosti zaslepit vstupy vzduchu při mytí). Povrch výměníku může být tím pádem zoxidovaný - voda špatně schne a vzniká nepříjemný zápach. Řešeni: kompletní vyjmutí výměníku - při oxidaci jeho výměna, pokud nebude zoxidovaný pak jeho důkladné vyčištění, desinfekce celého prostoru a vzduchových cest, včetně odpadu.
2. Občas nefunkční stěrač - chyba řídící jednotky - pokoušeli se ji přeprogramovat, nedaří se a tak mi bude vyměněna celá řídící jednotka.
3. Sjíždění gum - díky levné zadní nápravě (oproti drahým konkurenčním víceprvkovým) je opravdu nastavená zoufalá sbíhavost a tak se - oproti jiným vozům - dříve sjíždějí zadní gumy. Jejich životnost je udaná na 20 000 km, co je víc, je spíše zázrak. Takže mi byla provedena geometrie, vše je v normě, ale i tak technik nařídil přesnější doladění, aby se to maximálně shodovalo s doporučením výrobce. Já mám na letních najeto 30 000, tak to přestávám řešit, nastavením zadní nápravy se snad problém alespoň částečně eliminuje. Musím se ještě kajícně přiznat, že tlak v pneu kontruluji cca 1*za 10 dnů, naposled minulé pondělí (vše bylo O.K.) a dnes jsem na té hodně sjeté měl jem 1,5. Takže i to asi bylo trochu příčinou - za ten týden jsem najel cca 1 000 km.
Když nad tím tak přemýšlím - pokud by byl takový přístup standartem - neměl by Renault takovou pověst.
A pokud se vyřeší tyto problémy - pak není, co bych tomuto vozítku vytknul. -
"-- skrytý --" 06.09.05 18:48
« Bez nadpisu
Fakt je tu zivo, pomaly nestiham citat, este kvoli vam zrobim chybu v uctovnictve a niekto sa bude tesit radovo vyssej vyplate >:D
Ja nehovorim keci, jedna babka povedala, ale to co voslo priamo mne do oka a ucha.
O tom vobec nepochybujem! Skor Ta lutujem a neviem sa zmierit so skutocnostou, ze servis s Tebou takto toci a nedajboh z toho vyjst, najma ak viem z dostupnej dokumentacie, ze by to nemal byt velky problem diagnostikovat/nastavit/opravit/vymenit. No a tak nepriamo Ta tu nechaju krakat (este raz sorry za vyraz) a robit im supernegativnu reklamu. Z Tvojho pohladu odvovodnenu na 101%, to uznavam.
Chcem vsak povedat este raz, ze vyzera to tak, ze Tvoje (a ostatnych) problemy sa z velkej casti tykaju iba aut vyrobenych v prvom roku-dvoch vyroby, teraz je to uz (snad) lepsie. A ziadne nove auto nie je usetrene podobnych problemov. Len tak od boku strelim pribeh kamarata, ktory ma predposlednu Astru z prvej serie (r.v. 1998), 1.8 litra, uplne plna vybava, drahe bolo jak slak a dodnes chodi co polrok do servisu menit komponenty prednych brzd (kotuce, strmene, dosticky, dokonca aj lozisko), samozrejme po zaruke a plati si to sam, a to nie je ziadna lacna sranda...
Takze konecny vysledok pre kazdeho, kto sa mrkne na forum a opyta sa na nazor je ten, ze Renault nikdy, pretoze sa zakazdym opakovane vytasis s tym Tvojim zoznamom problemov, pricom desiatky dalsich ludi, ktori ostavaju v anonymite s malo alebo ziadnymi problemami Tvoje opakovane negativne story nevyvazia. A pritom to ani nie je ani tak problem auta (a dnesnych Meganov), ale problem servisu. Rozumies o co mi zhruba ide?
Ja sa podobnym problemom uspesne vyhybam tym, ze si robim maximum sam a nechodim do servisu (okrem povinnych zarucnych prehliadok, pardon, vymeny oleja) a tak tam dodatocne nemaju co dobabrat. S vynimkou Berlinga, tam mam znameho, ale musim chodit cez pol Slovenska.
Medzivlozka: prave pozeram na Spanielskom satelite na Fernanda Alonsa, ako civilne chodi po uliciach Ovieda na Megane. Dobry chlapec, drzim mu a Renaultu palce.
ABS: preto Ti to pisem, aby si nabuduce vedel, ako to zhruba pracuje a vedel si si vsimat veci a priznaky s ohladom na tuto znalost. Ak nechces vediet, Tvoja vec.
Pdf si popytaj, riesili sme to tu nedavno. Tusim Broos ma jedno ftp, odkial si to mozes stiahnut. Uploadoval som tam tie pdf-ka prave preto, aby ti, co chcu, vedeli viac (hoci ja som za ne platil nejaku tu korunku, aby som mal anglicku verziu so vsetkym co k tomu treba, ale poskytujem to zadarmo).
Tamtam: keď si už cibríš tu Slovenčinu, tak si dám tú námahu a prepnem na Slovenskú klávesnicu aj s tým príslušným bordelom nad písmenkami a trochu Ťa opravím, aby si to mal kompletné: kľúč, kľučka je ten správny tvar. Každopádne však ak by si sa pohyboval iba po západnom Slovensku, uživíš sa aj s tvarom klúč, klučka.
Inak som s autom spokojny, ale mam novu zavadu: cez vikend mi v garazi uplne vyfucalo jedno koleso. Asi to auto dostalo defekt. Je to kram francuzsky >:-[]