Zkušenosti s Meganem Grandtour???
"-- skrytý --" 24.11.05 22:51
« 1,4 vs 1,6
No.....jenom bych doplnil svuj nazor na 1,4 a 1,6
....mam sedana 1,4 80k asi 3 mesice, najeto 8t km, driv jsem mel r21 2,0 turbo....ve srovnani s nim to je teda zasadni rozdil, ale to neni predmetem, jezdil jsem i v megane 1,6 hatch
a) mesto - v komfortu jizdy ve smyslu zrychleni a podobne minimalni rozdil, 1,6 má vyssi spotrebu coz muze byt neprijemny
b) okresky - s obema motory se da jezdit hodne usporne....kolem tech sesti litru kdyz se clovek trochu snazi, pri predjizdeni je 1,6 tka poznat ze ma prece jenom trochu vic sily....v 1,4 clovek musi vic premejslet dopredu protoze nad stovku uz to tolik netahne a kdyz je to auto plny tak to neni udealni
c) dalnice....bezne jezdim po dalnici 140 - 160 a spotreba se da uhlidat docela hezky, neni potreba takovy zrychleni a 1,4 tyhle rychlosti zvladne v pohode. jeste k ty spotrebe - dovolena italie - 3t km, 4 lidi narvanej kufr z toho 2t km po dalnicich v rychlostech okolo 150, 500 km po mestech, 500 km po okreskach - vysledna spotreba 6,8l coz si myslim neni spatny vzhledem k rychlosti a nakladu)
zaver: 1,6 me zklamala, cekal jsem vetsi rozdil. osobne jsem spokojenej i s tim slabouckym motorem, ale myslim ze asi nejzajimavejsi v pomeru cena / vykon je fakt ta 100 konova 1,4 panz min zere a jede celkem solidne.
ia -
No aby som to tu rozsekol, tak napisem jednu "podstatnu" informaciu z prevadzky oboch motorov. S 1.4 som pri akceleracii bol casto zastaveny obmedzovacom bez akehokolvek predchadzajuceho upozornenia. U 1.6 sa k obmedzovacu da dostat, ale clovek uz citi, ze by mal preradit. A to vobec nie koli hluku alebo trapeniu motora, proste ten motor da jasne najavo, ze viacej sa mu uz tocit nechce. Zase na druhu stranu to vykupi ovela lepsim spravanim sa od 2t do 5t otacok. Kazdy ma nieco do seba a treba si vyskusat, ktory ti lepsie sadne. V praxi zrejme budes s 1.6 jazdit do 5t otacok, s 1.4 do 6t, takze maximalny pouzivany vykon bude priblizne rovnaky.
BTW tazko sa mi porovnava 1.4 a 1.6. 1.4 som mal v Cliu, 1.6 mam v Megane. Obcas sa zveziem s 1.4 v Megane kombi predchadzajucej generacie a ten motor je pren bohate. Nedostatkom vykonu urcite netrpi. -
"-- skrytý --" 24.11.05 15:42
1.6 ma prevody (pro V. stupen): 37:33 (prevodovka) + 15:61 (staly prevod)
1.4 ma prevody (pro V. stupen): 37:33 (prevodovka) + 14:59 (staly prevod)
Rozdil cini pro 1.6 cca +3.5% proti 1.4 a prevodove pomery jsou na vsech rychlostech identicke (vcetne zpatecky). -
"-- skrytý --" 24.11.05 15:37
Podivej ja dokoupil odhlucnovaci deku na kapotu (viz o spoustu prispevku nize) a prevlada hlucnost valeni a aerodynamiky - motor vubec neslysim...
ostatnim: srovnavejte jabka a jabka - 4 roky stara 1.4-ka asi neni ta co je dnes v RMG II a zcela jiste tam byla i jina prevodovka - ta kde je zpatecka jako jednicka s tim nadzdvihavacim krouzkem, ne... Nebo se pletu a delali RMG II s 1.4 uz pred 4-mi lety stejnou co dnes??? -
"-- skrytý --" 24.11.05 15:28
Aka je hlucnost v otackach okolo 4000. Tam vlastne ide 1,6 130km/hod. V predchadzajucich prispevkoch ste kritizovali hlucnost motoru v tychto otackach. V predvadzacke som mal moznost ist s 1,6 ale iba 90km/hod, takze som nemohol posudit hlucnost v tychto otackach. -
"-- skrytý --" 24.11.05 15:02
Prevody jsou jak jsem psal ... A 1.6 je take tocivy motor. Max. momentu ma pokud se nepletu pri 4.200RPM, coz je dokonce vyse nez 1.4 (asi diky var. vacce). Jinak jsem se dopocital, ze na mych kolech R16 to pojede pri 3.000RPM presne 98.5km/h (tacho mi ukazovalo 102). Ale neumim urcit realny obvod kola, pocital jsem tupe geometricky.... -
"-- skrytý --" 24.11.05 14:45
Ale ja uz je mam ... Uz jsem to nasel a lisi se to jen naprosto bezvyznamne. Vsechny prevodove stupne jsou totozne a staly prevod (diferencial) je cca o 3.5% rychlejsi ve prospech 1.6 motoru. Konkretne je to 14:59 (pro 1.4) a 15:61 (pro 1.6), takze naprosto bezpredmetne... Kde by pri nejakych otackach jela 1.4 kilo, pojede na stejnejch kolech 1.6-ka 103.5km/h - je to takovej rozdil??? Mimochodem ceny se lisej o 20.000, takze je jasny ze to je temer stejny vsechno.
Jo mam 1.6 - aby nedoslo k dezinformaci ze chci lobovat za tu slabsi motorizaci... -
1.4 je tocivy motor s lahkou prevodovkou a to z neho robi nieco uplne ine ako 1.6 ... s 1.4 sa jazdi bezne na 6000 s 1.6kou sa oplaca radit uz pri 5000 tym z tej 1.4 dostanem jej plny vykon lahsie ako z 1.6ky ... naopak 1.6 ma zase lepsie pruzne zrychlenie okolo 3000 vdaka vecsiemu momentu -
"-- skrytý --" 24.11.05 13:44
Ty motory jsou naprosto podobny jen v tech rozdilech, jak rozdilny maji objem. Je-li rozdil objemu 15% (navrch pro 1.6), je i narust max. vykonu cca 15% pro 1.6 a narust momentu (taky v maximu) o malo vic cca 20%. Jeste trochu tam udela to, ze vlastni prubehy obou hodnot vychazeji diky variabilnimu casovani pro 1.6 vyhodneji, zejmena v nizkych otackach (tedy v podstatne casti prubehu). Pokud je v tom jeste neco vic, muze to byt prevodovkou - to jsem ale fakt nehledal, jestli je to navic odlisne zprevodovane... -
"-- skrytý --" 24.11.05 12:55
« 1,6 nebo 1,4
ja mam 1,6 o vikendu jsem mel moznost projizdet stejny typ auta s motorem 1,4 a musim rict ze to byl pro me propastny rozdil, puvodne jsem chtel taky 1,4 ale nakonec jsem rad za silnejsi motor. ber to tak ze silnejsi motor je preci jen bezpecnejsi, pokud budes nekde potrebovat v krizove situaci akcelerovat muze se stat ze te 1,4 necha na holickach. Ja jsem doplacel cca 20tis ale jsem rad ze jsem nesetril -
"-- skrytý --" 24.11.05 12:38
Motory 1.4 vs. 1.6 se vuci sobe lisi delsim zdvihem (pro 1.6 pri stejnem vrtani) a jinou hlavou (1.6 variabilni casovani ventilu - plynule). Takze blok je pravdepodobne uplne totozny a jina je jen hlava a prisluzenstvi (hodnoty v ECU atd.). Velka neznama je zdali i prevodovka (pomery). Osobne mam 1.6 Grandtour pri predchozim aute Fabia 16V hatchback, takze bych ti mohl mozna referovat jake subj. poznatky jsem udelal ja.
Abych zachoval vyvazenost fora: neskripe, jede rovne, gumy se nesjizdeji, posilovac posiluje jak ma, ... staci?? :D -
« Re: Re: Re: Re: Re: Kupa Megane Sedan 1.6
lubos> to ci sa oplati si musis zodpovedat sam, auto sa vo svojej podstate asi neoplati kupovat vobec, ide o to co potrebujes, mne by tvoja skoda od podstaty nestacila, ale v nijakom pripade sa mi ani moje auto financne nemoze nejakym sposobom "oplatit" -
« Re: Re: Re: Kupa Megane Sedan 1.6
Ono zalezi, o ktorej 1.4 sa bavime. Ak ide o tu 72kW, tak sa vec ma asi takto:
Vdaka velmi kratkemu sprevodovaniu HTP bude jazdit v urcitych situaciach cca. rovnako. Typicky mestsky priklad je akceleracia na 3ku zo 40km/h - az do 80km/h budu na tom obe auta rovanko, potom uz HTP zacne vadnut a 1.4 poctivo taha az do ~120 (co v meste nevyuzijes :-) ). Dialnicny priklad akceleracia z 80km/h na 5ku - jednoznacne lepsie je na tom 1.4, lebo prevod je takmer identicky a 2 deci objemu je tu citit. A nakoniec predbiehanie na okreskach pri 70km/h a zaradenej 3ke - 100km/h dosiahne 1.4 o 3 sekundy skorej (resp. za 10 sekund bude Megane o ~20m pred Fabiou).
Vsetky porovnania su iba simulacie na kratkych verziach aut. Ak mas zaujem o konkretne situacie, napis ako zatazeny jazdis a ake situacie ta zaujimaju. BTW tieto simulacie su presnejsie ako hociktore meranie stopkami. Najepsie ale bude, ak sem potom dam grafy z porovnania. -
« Re: Re: Re: Kupa Megane Sedan 1.6
Lubos, ber to tak ze ked niekto nema problem, tak sem nenabehne a nepise kazdy den ze nijaky problem nema :-! ... ja ho nemam
predtym som mal stareho megana kombi s 1.4 16V a ten tych 200 tiez urobil (ked som tlacil aj ocami), ale az po zabehu a len prazdny ... ak do toho malozis celu rodinu a uvedomis si ze megan je vecsie auto ako bol ten stary, tak ta 1.4ka bude s odretymi usami, ale porovnavat ju s fabiou 1.2 sa snad ani neda, to je predsa auto niekde uplne inde -
"-- skrytý --" 24.11.05 11:17
« Re: Re: Kupa Megane Sedan 1.6
Miro: Som limitovany financiami. Vychadza mi to bud na sedan 1,6 alebo Grandtoura 1,4. Oplati sa vymenit Fabiu Combi i ked so slabym motorom za Renault(sedan, grandtour)? Doplatok by vysiel na 270K. Da sa jazdit s Grandtourom 1,4 aspon o trochu lepsie ako s 1,2 vo Fabii Combi? -
« Re: Kupa Megane Sedan 1.6
Lubos: ono to je tak. Ked mi niektori hovoria, ako im to jazdi, ticho, rovno, mala spotreba, tak im neverim, ze maju to iste auto ako ja :-).
Teraz som dokonca cital, ze jeden s 1.4 98k si to palil 200km/h a otacky ho uz nepustili dalej :-) . Ma skveli kusok. Ja som sa cez 6000 ot. na 5 nedostal. To len ako priklad. Nevadi mi, ze to nejazdi 200, aj tak som nad 130 vinimocne :-).
Ako sa uz vela pisalo, skor je problem v pristupe znaky k nepodarenym kuskom.
Inak pre rodinu a z praktickeho hladiska radsej GrandTour. Uz len to nakladanie do sedana je hruza. Skoda ze to nieje ako u Octavie. -
"-- skrytý --" 24.11.05 10:47
« Kupa Megane Sedan 1.6
Dobry den. V sucastnosti som majitelom Fabia Combi 1.2. Nemozem sa stazovat na ziadnu poruchu. Ale auto uz nevyhovuje rodine a tak som sa zacal obzerat po novom aute. Velmi sa mi paci Megane II-Sedan a Grandtour. Ale po precitani si tohto fora mam dojem, ze Renault je * znacka. Preto sa pytam, oplati sa vobec menit bezproblemovu Fabiu za loteriu ohladom spolahlivosti Renault? Ako je na tom so spolahlivostou Sedan, lebo vacsina prispevkov sa tyka GrandToura. Aky motor staci na Sedan-1.4 alebo 1.6? -
"-- skrytý --" 24.11.05 10:29
je to plast fakt asi specielne upravenej, ale plast to proste je. pekne se to prohyba kdyz na blatnik zatlacis Laughing
Ze blatnik je plast, o tom zadna. To opravdu je plast. Ale ja myslel ze se bavime o klikach od dveri. Jak vnejsich, tak vnitrnich. -
"-- skrytý --" 23.11.05 22:38
Ad klucky - IMHO su plastove.
No ja nevim. Mne prijdou obe kovove. Z takovyho toho divnyho kovu, co lze ulomit (za pouziti dostatecne velke sily) - takovej ani hlinik, ani hlina. Vnejsi je nalakovana do barvy auta a ta vnitrni ma na sobe matny chrom. Aspon tak mi to prijde (studeny dokazou byt obe docela dost). -
Ad klucky - IMHO su plastove. Ku kovovym by ti ruka primrzla v momente :-) . A ze aj pod skrabancom maju rovnaku farbu sa necuduj - neviem ako plastovy blatnik Meganu - ale ten na Cliu bol modry cely. Iba na jeho povrchu bol metalicky lak, ale v zlome bol cely modry. Vyrabat farebne plasty predsa dnes uz nie je problem. IMHO aj ta vnutorna je plastova, na kov to prilis malo chladi na omak.