Zkušenosti s Meganem Grandtour???
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault
-
"-- skrytý --" 30.03.06 10:15
« Bez nadpisu
Je to asi nejako takto:
VEHICLE IDENTIFICATION
Vehicle type/Engine Type/Capacity(cm3)/Gearbox Type
XM0F K9K 722 1461 JR5
XM0B K4J 730 1390 JH3
XM0H K4J 730 1390 JH3
XM0J K4M 760 1598 JH3
XM0C K4M 760 1598 JH3
XM0C K4M 761 1598 DP0
XM0G F9Q 800 1870 ND0
XM0U F4R 770 1998 ND0
XM0U F4R 771 1998 DP0
Example: BM0F
B : Body type (five-door)
M: Project code
0F: Engine suffix
Takze KM0J bude to iste ako KM0C, ale ina emisna norma.
Dekodovanie roku vyroby som zatial nenasiel, ked to najdem, dam vediet.
Celkove dekodovanie VIN nie je zavazne, aj ked vela vyrobcov dodrziava ten - ktory postup, ale to nie je vseobecne. -
"-- skrytý --" 29.03.06 21:51
« Re: Re: Re:
Kdyz mi das pro zmenu dekodovaci tabulku na sklo, tak klidne :-)
Nejak jsem to totiz z tech cisel na skle nevycet.
Jo jinak jsem zjistil kde je bota pri dekodovani VIN. Prej severni Amerika dekoduje VIN trochu jinak. Jiny zdroj rika ze nekteri vyrobci koduji VIN jinak (napr. Mercedes nebo Renault). V kazdym pripade je pro nas ta stranka nepouzitelna.
Na pozici, kterou oznacil tv jako rok vyroby mam "A".
BTW. "M0C" asi nebude (jen) typ motoru 1.6 16V kdyz mam prave tenhle motor a mam tam "M0J". Nemuze tam bejt zakomponovana navic jeste treba prevodovka? -
"-- skrytý --" 29.03.06 17:25
« Bez nadpisu
Ta stranka je chrobacna, tako sa VIN Renaultu urcite nedekoduje.
Napr.:
VF1 = Francuzsko, Renault
K = Grandtour
M0C = typ motora, 1.6 16V
0 = napamatam
H = rok vyroby (resp. modelovy rok) 2005
3 = checksum
dalej nasleduje cislo karoserie
Mozem sa mylit, to len tak popamati triafam, pred necelym rokom som to vsak vedel uplne presne. -
"-- skrytý --" 29.03.06 15:06
« Bez nadpisu
Nj, jenze tam je jenom rok vyroby. Aspon myslim.
A kdyz jsem se sel kouknout na me auto, tak podle VIN by melo byt o dva roky starsi(koupil jsem ho v 08.2005 a podle VIN je to rok 2003). Teda ono muze klidne byt, nejspis cekalo ve Francii ve skladu.
Jinak na netu jsem nasel tohle: [odkaz] -
"-- skrytý --" 27.03.06 11:28
« Bez nadpisu
:) :-)
Takže myslis ze kdyz jsem se s tim celou zimu vztekal, ze se na tom mam zacit komercne cinit??? Kam by se pak podely ocekavane prijmy do vecne derave statni kasy z DPH z poprdanych zarovek??? :shock: :shock: :shock:
Este by me zavreli za mareni statniho zajmu a pohrdani zakony... -
"-- skrytý --" 27.03.06 09:36
« Bez nadpisu
Ano, mohu nabizet know - how na denni svetla do Megane II, mam na rozdavani zkusenosti (spatnych i dobrych). Pouze shrnu co uz jsem opakoval mockrat, proc to delam:
- vadi mi, ze mam bych mel svitit trvale a vsim kdyz mam v aute svetelny senzor, proste ho chci pouzivat (Proc chci? Proto - tecka)
- vadi mi, ze soucasne se svetly sviti i spousta jinych nesmyslnych zarovek, ktere nemaji opodstatneni aby byly za dane situace v chodu (osvetleni zadni SPZ, zadni obrysovky)
- vadi mi, ze cely palubni stit auta (tedy deska, stredni kaple a vse kolem prejde na nocni rezim, tj. podsvetli se nesvitilo-li doted a prejde na nizky jas svitilo-li). Proto abych to nasledne dobre videl i ve dne i v noci, musel bych neustale strachat na regulator dimmeru (stmivace pal. desky) do te doby, nez bych mu pravdepodobne prospoupal drahu - jiste nema predpokladanou zivotnost 10.000 otoceni mezi dorazy
- a ve finale mi vadi, ze vyvijim 60 a vice wattu tepla do reflektoru s polykarbonatovym prekrytim, kdy nas drive ucili, ze hl. zarovky je treba chladit jizdou
Takze jsem zkonstruoval cosi a toto cosi (ac mam taky v Megane onu polohu spinace ktera zaridi ze jsem do toho vubec nemusel jit a spolehnout se na ni) mi zaridi tyto fce:
- po nastartovani se rozpozna napeti AKU a je-li vyssi nez neco, usoudi se ze motor jiz stabilne bezi a po zpozdeni dalsich asi 10s se rozsviti predni svetla
- rozsviceni probehne plynule (asi jako v kine) z duvodu ochrany studeneho vlakna pred proudovym sokem
- intenzita svitu je nastavitelna v mezich 60-90% nominalni svitivosti (prikonu) zarovky z duvodu omezeni vyvoje nepotrebneho tepla - zkusenosti ukazuji ze subj. dojem ze svetelne intenzity je de facto skoro okem nepostrehnutelny
- sviti pouze zarovky prednich reflektoru (H7 nebo spec urcene pro denni sviceni, ale ty se paradoxne neosvedcily), vse ostatni co svitit nema (zbytecne ci skodlive aby svitilo) je zhasle a neobtezuje. Kolize s ustanovenim zakona ktery rika ze musim svitit i 2x 5W vzadu je mi znama, ale kaslu na ni, svitim totiz kvuli sobe a to vpred, vzad svitit je ptakovina nasich zakonodarcu a proto tam svitit nebudu, nechci snizovat informaci jdouci z brzdovych svetel (nicmene resit to lze)
- po zastaveni motoru (nebo poruse na dobijeci soustave) to po prodleve plynule zhasne (drive nez se clovek odpouta a otevre dvere auto uz zhasina)
-veskere funkce svetelne soustavy jsou nedotceny (0: nic, ale za chodu motoru pouze predni svetlomety na 70%, za tmy na 100% pres svetelny senzor + zakonne osvetleni vozu, 1: obrysova svetla predni/zadni resp. mlhovky predni/zadni, 2: osvetleni vozu + predni svetlomety potkavaci/dalkove prip. mlhovky
Jeste je dobre zminit, ze redukce svitu na 70% se deje bezestratove (PWM modulator s nastavitelnou stridou), zarizeni neobsahuje jediny mech. prvek (rele, spinac a cokoli co se casem rozlame) a k instalaci auta se pripojuje pouze zasahem na svorkach AKU a u reflektoru kterymi chci svitit. Kdyz srovnam obvodovou slozitost tohoto a tzv. "rele pro denni sviceni" co nabizi skodovka, melo by toho marketingove adekvatni cenu 10.000.-Kc >:D >:D
Takze ja jsem na denni sviceni zda se pripraven. Cesta to nebyla jednoducha, 3x jsem to predelaval a nasledne mucil na stole na vsechny mozne chyby a kolize a nepovedlo se mi to ani vykolejit, ani umrtvit. Pokud nahodou o zarizeni nemam zajem (cesta do Nemecka atp.), vytahnu pojistku a vse je pri starem...
PS: prikon testovaci zarovky H3 pri napajeni ze 14.5V (simuluje palubni sit) mi pri testech kolisal od 35 do 66W, pricemz v celem tomto spektru uspokojive bile sviti, pri 66W (nominal ma 55W) pochopitelne bude mit zivotnost par desitek hodin. Nezapocitaval jsem ale ubytky ke svetlum, trapil jsem to schvalne s cilem to rozbit nebo otestovat. Zarovka vlastnim vyvijenym teplem tavila cin a zapalovala izolaci vodicu, nicmene zarizeni si vesele bzucelo a nic...
Uf !!! -
"-- skrytý --" 27.03.06 00:34
« Bez nadpisu
tamtam: tusim budes mat nadejnych odberatelov na Tvoj super prepracovany (v oboch zmysloch: aj prerobeny aj premysleny...) system spinania svetiel a la Octavia II. :-)
V Skodovkach sa tym rele zopne aj podsvietenie palubovky, ale o trochu menej, ako najmensia intenzita. Mal som to a vadilo mi na tom - a to neskutocne - ze hned po zapnuti zapalovania sa rozviestili parkovacky, a to motor este nebezal A NEDALO SA TO VYPNUT!!! Niezeby to bolo slabo premyslene, to bolo vlastne vobec nedomyslene.
Ale aj to zapinanie v ramci inteligencie auta (bez nutnosti dodavat rele) nemusi byt vseliekom. Mam to takto na Berlingu a - potvora - podsvietenie hodiniek sa riadi zapnutim svetiel bez ohladu na to, ci je to denne svietenie alebo nocne. Takze cez den musim stale velmi dobre zmurit ocami, ze kolko je vlastne hodin...
Keby tak clovek mal moznost cez nejaku konzolu si sam nakonfigurovat co mu vyhovuje. Alebo radsej nie... radsej si nechcem predstavit, k akym absurdnostiam by sme sa dostali pri niektorych podarenych kombinaciach, ktore by programatorov ani nenapadlo debugovat... -
"-- skrytý --" 26.03.06 15:25
« Re:
PP - uplny suhlas s tym co si napisal - pri otvorení dverí pri vypnutí motora a vytiahnutí karty sa vypne aj autorádio a vsetka elektrika - takze pri vystupovani z vozidla sa s nicim clovek nemusí zaoberat napr. vypinaním svetiel, rádia, klimatizácie, vetraku a pod. a pri opatovnom nastartovani sa vsetko uvedie do cinnosti - proste parada.
Takto to funguje aj pri svetelnom snimaci nakolko poloha svetiel ON ma prednost pred automatikou.
Takze Skodovka neprichádza so ziadnou novinkou len zas ma dalsich 1001 vylepseni co uz ine vozidla dávno maju v zakladnej cene vozidla >:D