Zkušenosti s Meganem Grandtour???

"-- skrytý --" 04.04.06  12:41

« info k autu

Je mozne aby na to servis pres diagnostiku na poprve u PetraK neprisel?
    Pri tom co petr popsal v servisu vcetne video nahravky me to prekvapuje :roll:
    Ptam se?
    Mame se tedy vsichni kdo jezdime kratke trasy pres tyden obavat podpalenych ventilu u par mesicu stareho auta ????
    francouzské servisní manuály k MEGANU
    megane.zip 13-Dec-2004 15:46 24.3M
    scenic.zip 13-Dec-2004 15:11 22.4M

"-- skrytý --" 04.04.06  12:19

« petrk

petrK napsal: Já jsem problém zaznamenal až s příchodem zimy, ale je fakt, že mám auto jen od loňského června a možná jsem si toho nestačil všimnout, v létě jsem toho moc nenajezdil, proháněl jsem raději kolo a sebe. Uvidím, až se oteplí.
    Napište sem, jakou vzdálenost průměrně jezdíte, mám informaci, že by se na problémech mohlo podílet i pojíždění na krátké vzdálenosti s nezahřátým motorem.
    Já jezdím průměrně v pracovní dny jen 9+9km, teď v zimě tedy pořádné prohřátí mého motoru nehrozí.

matoo
    Nováček
    Zaslal: út duben 04, 2006 10:38 am Předmět:

PetrK: dost zaujime. Ale aj tak neverim tomu co ti povedali v servise.
    1. Ja osobne jazdim len dlhe jazdy, rano 80km a vecer 80km a nie som sam ak si dobre pamatam prispevky z tejto diskusie.
    2. Jazdim normalne 90-100km/h cize otacky okolo 3000, cize nejazdim ani pod otacky aspon si myslim.
    3. Pri 60000km som do nadrze nalial cistiaci pripravok na precistenie celeho palivoveho systemu
    4. Problem sa vyskytuje u vela aut ak nie vsetkych 1.4.
    Ak by dovody boli tie co spominali v servise tak vsetci jazdime kratke trasy alebo pod otacky.
    Verim tomu ze tento problem mohli sposobit podpalene vyfukove ventily, ale neverim dovodom preco sa tak stalo.
    Ak ten problem naozaj sposobuju podpalene vyfukove ventily, tak Renault nieco na tom motore nedomyslel, otazka je co to je a ci sa to da nejako rozumne odstranit, alebo si treba kazdych par 1000 km nechat vymenit vyfukove ventily.
    Ja som bohuzial stale neabsolvoval ten upgrade sw, pretoze v servise stale nemaju chlapika co mi to ma spravit a do ineho servisu nechcem ist kedze uz mam po zaruke a v tomto servise to mam dohodnute este na zaruku.

No ja myslim, ze prevazna vetsina majitelu napr. v Praze jezdi tu svoji denni porci do 30km + delsi vikendovky. Nechce se mi verit, ze by motor i pres pro nej ne uplne idealni provoz tohle nevydrzel.
    Dokazu pochopit, ze odejde zrezne) vyfuk, ktery se pri kratkych jizdach tolik neprohreje a tudiz v nem zustava voda ktera by se jinak odparila.
    :roll:

"-- skrytý --" 04.04.06  12:10

Upresnim viac-menej asi znamu vec, ze 1.4-ka K4J a 1.6-ka K4M su konstrukcne takmer zhodne motory, akurat ze je rozdiel v priemere a zdvihu piestov a K4M ma naviac variabilnu vacku. Ostatok vratane ECU Sagem je zhodny, pravdepodobne aj firmware, ktory vsak bude asi obsahovat trosicku rozdielnu mapu vstrekovania.
    Podpalit ventily... No neviem ako sa to da normalne urobit. Nastastie na to prisli.

04.04.06  10:29

« Re: od petraK

Ze sa ten motor (a v podstate kazdy benzinak) nema trapit v nizkych otackach je snad kazdemu jasne. Podpalit ventily to chce ale riadnu davku arogancie voci jeho potrebam. Asi by sme sa mali vratit do doby, ked bolo este motor v aute pocut. BTW par vyvolenym (vratane mna) je uz davno zname aj to, ze pri vysokych otackach nezerie vobec vela.

"-- skrytý --" 04.04.06  09:57

« od petraK

Dovolil jsem si z diskuze na [odkaz] Renault 1.4 16V 72kW díra při akceleraci,nízký volnoběh
    preposlat vysledek prohlidky Petrova vozu.
    cituji uvod od PetraK:
    Shrnul jsem problémy s motory ze dvou témat do jednoho, vyskytují se společně. Pište sem hlavně způsob, jakým Vám odstraní závadu v servisech. Servisy budou hodně tápat a takto budeme v informovanosti rychlejší než servisní síť.
    Shrnu projevy:
    -trpí tím motory Renault 1.4 16V 72kW (typ K4J)
    -nová informace ze servisu je, že problém studeného motoru je tak trochu společný i motoru 1.6 16V
    -problémy se týkají hlavně Megane, jsou i na Thalii, ale tyto dva typy vozů mají pro shodný motor jiné řídící jednotky
    -studený motor má při akceleraci "díru", jakési omezení otáček někde mezi 1000 až 2000, kdy asi 1 sek. auto zpomaluje nebo případně pocukává
    -vlažný motor naběhne na nízké volnoběžné otáčky menší než 500 ot/min a snadno pak zhasíná sám nebo při rozjezd
    Prvni navsteva servisu
    Jsem majitelem jednoho nového Megana II. Založil jsem diskusi o problémech motoru 1.4 16V (K4J) [odkaz] Snažím se posbírat data od lidí, co mají stejný problém jako já, abych sobě i ostatním pomohl nalézt rychlejší vyřešení problému. Sbírám zkušenosti i ze zahraničních fór. Nyní už máme dvě videonahrávky s nízkými volnoběžnými otáčkami a dokonce se zhasnutím motoru. Více už bez vybavení zdokumentovat Renaultu neumím. Pracuji už několik let jako profesionál v automobilovém průmyslu v oboru elektroniky a diagnostiky. Bohužel u Renaultu nemám partnera, kterému bych předal popis našich závad. Zaslal jsem už odkaz na naše diskuzní fórum a video nahrávky na vedoucího mého servisu, chtěl jsem, aby to odeslal i na zastoupení Renault. Nabídl jsem další přistavení mého auta k diagnostice.
    Postup přijetí a zápis mého popisu závad v servisu vykazoval chyby. Když jsem vysvětlil přejímacímu technikovi, kdy a jak se volnoběh pod 500 ot/m vyvolá, vůbec to nikam neuvedl. Auto si v nedefinovaný čas po vychladnutí motoru vzal mechanik na diagnostiku motoru a to tím způsobem, že s ním teprve přejížděl na dílnu. Takže když tam připojil Clip, tak už musely být otáčky zase v pořádku. S mechanikem mě nenechali promluvit a vysvětlit mu přesně závadu a její projev. Nevím zda kontroloval jen chybovou paměť motorové jednotky nebo překontroloval i hodnoty z jednotlivých čidel, zda například čidlo teploty vody neukazuje o 20 stupnu jinak apod. Já bych se snažil na místě mechanika hlavně závadu vyvolat a při ní zjistit, co za veličiny snímá v tuto chvíli řídící jednotka, v jakém režimu je apod.
    Myslím, že by se dalo domluvit i s dalšími majiteli problémových Meganů 1.4, aby znovu zajeli do servisů na diagnostiku, ale musel by tam být nějaký opravdový profesionál, který půjde po jádru problému a nepromrhá čas zákazníků tím, že v chybové paměti nic nenajde a auto vrátí. Poslední vyjádření při páteční návštěvě servisu jednoho zákazníka bylo, že to škubání studeného motoru je naprogramovaná ochrana proti přetáčení za studena .

VysledekPetrK
    Nováček
    Zaslal: po duben 03, 2006 9:54 pm Předmět:

Po týdnu jsem si dneska odvezl Megane ze servisu na Zličíně domů. Výsledkem nechci nikoho moc vyděsit, ale u mě jako jediná závada způsobující mé problémy (nízký volnoběh, benzín v oleji a snad i díra v plynu) bylo nalezeno podpálení výfukových ventilů. Byly mi všechny vyměněny v rámci záruky, při výměně ventilů pak musely být zabroušeny i jejich sedla.
    Jako pravděpodobná příčina jejich podpálení byly označeny krátké jízdy s nedostatečným prohřátím motoru, dochází pak k nabalování usazenin na ventil. Kromě krátkých jízd neprospívají samočištění ventilů ani nízké otáčky motoru, asi jsou ventily málo prohřívány od výfukových plynů. Prostě je někdy potřeba po zahřátí motoru na provozní teplotu mu pořádně naložit a udělat uragán ve výfuku. . Dále si budu jako prevenci kupovat a občas do nádrže přidávat přípravky na rozpouštění usazenin.
    První jízda z Prahy mě příjemně překvapila snížením průměrné spotřeby, ač jsem auto tentokrát točil častokrát ke 4000-5000 otáček, tak jsem ze Zličína na Černý most po Jižní spojce měl spotřebu jen 5,9 l/100km, pak jízdou mezi 120-140km/h po R10 na Mladou Boleslav jsem měl v MB 6,5 a to na zimních gumách.
    Přístup servisu byl bezvadný, po dobu opravy jsem měl zapůjčený jiný Megane, u kterého jsem uhradil jen projeté pohonné hmoty. Mé auto jsem dostal i umyté. Můžeme se dohadovat, zda je tento přístup běžný vůči všem zákazníků nebo to bylo jen díky předprojednání od RenaultClubu. To já neumím posoudit, ale jsem rád, že jsem se dopracoval jasného výsledku a mám auto akceschopné. O to mi šlo.
    Další zkušenosti třeba s těmi starty vlažného motoru ještě napíšu, chce to více času na otestování. Jeden vlažný start jsem dneska měl a vše bylo v pořádku, ale nyní se už dost oteplilo a chce to jiné delší pausy na vychladnutí motoru.

04.04.06  09:21

« Update

Ad reklamacia a sud - zaruka trva po dobu zakonom stanovenu a nie kolko si Renault vymysli. Takze zaruka je 2 roky + tolko dni navyse, kolko stravilo auto v servise na zarucnych opravach. V mojom pripade to boli dalsie 4 dni, ktore vsak musis byt schopny vydokladovat. Je treba pisomne (doporucena zasileka do vlastnych ruk) uplatnit zaruku najneskor do jej poledneho dna (berie sa datum podania na poste). Ak ide o nahodnu vadu, je treba posudok sudneho znalca, ze vada tam skutocne je, takto ta nemozu odpinkat, ze im sa to neprejavilo. A potom, ak sa neumudria, jednoznacne sud, ktory nemozes prehrat.
    Ad keyless-entry - vcera bolo pekne a auto stalo cely den na slnku. A vecer zase fungovala cela prava strana, vsetky snimace aj gombiky. Ked ale zase zaprsi, asi sa problem vrati. Bohuzial som mal na sudneho znalca iba tento jeden posledny den, a dnes to vsetko funguje, takze smola a tym aj moja snaha uhrat to na zaruku konci. Zostava mi teda presne to, co tu pisal tv (a co som pisal aj ja v predchadzajucom prispevku, ale asi nie dost zrozumitelne) - najst, kde su nejake tie konektory, rozpojit ich, vycistit, pozapajat a dufat, ze to chvilu vydrzi. Zrejme niekde do nich tecie voda alebo sa kondenzuje vlhkost.
    Kazdopadne na zaklade ich pristupu si dalsieho Renaulta nekupim, vyzera to tak, ze to risklnem s nejakym korejcom. A to nove Clio bolo horucim kandidatom na auto pre manzelku (nova Vitara sa jej bohuzial nepaci :-( )

"-- skrytý --" 03.04.06  21:59

luf: tazka rada, podla mna samotna elektronika, ktora to ma ovladat, bude v poriadku. Problem moze byt niekde v kontaktoch, alebo skus KISS (Keep It Simple & Stupid) pristup, teda napr. preverit poistky, ked (ako pises) nie je funkcna vacsia cast. Odpoj baterku, povytahuj, prever a zasun naspat zaradom kazdu jednu poistku. Ale najskor asi bude problem v samotnych snimacoch pohybu ci ich konstrukcii. Tie jedine su v narocnom prostredi a musia odolavat mnohym poveternostnym vplyvom. Ale pravdu povediac, myslel som, ze sa vam tie "detske choroby" prvych modelov uz podarilo konecne odstranit, pamatam si prispevky z pred 2-3-och rokov, ked ste to tu rozoberali z kazdej moznej strany a potom uz bolo ticho.

03.04.06  15:48

« Re: Re: Re: Re: otvaranie auta

tot sa ti este rozbeha, ja som mal to iste a rozbehalo sa to, problem bol az v tedy, ked nesla konkretna vec a nie cela straa, to je problem inde, ak mas spinave auto, skus ho umyt, mne to pomohlo pred rokom :-)

03.04.06  15:44

« Re: Re: otvaranie auta

luf: tak ja mam +2 roky a hadam nebude problem to dat na zaruku. Kde to riesis, predpokladam ze v Kestlery, kde si kupil auto, ci inde ? Sud, no na sud to asi nedas, tomu sa mi nechce verit, ved si bol kluda a ide o prkotinu. Ci sa pletiem ? Mne ked sa podari, do 1/2 roka sa auta zbavim a bude ste v zaruke za nieco novsie . Teda toto je plan :-)

03.04.06  15:42

« Re: Re: Re: otvaranie auta

Nechcel, teraz mam najazdene 70t km, platit za 10t km zaruky navyse sa mi vobec nechce. BTW podla vsetkeho je niekde spatny kontakt - cela prava strana auta je mrtva, aj ked pred tyzdnom fachala bez problemov. Tlacitka ani fotobunky nejdu, central nastastie funguje. Netusite niekto, kde by nejaky ten elektricky uzol zodpovedny za keyless-entry mohol fyzicky byt?

03.04.06  09:51

« Re: Re: otvaranie auta

luf> nechcel si si tie dalsie dva roky zaruky doplatit?

03.04.06  09:44

« Re: otvaranie auta

Pozri do Tomovej rubriky, mam podobny problem. Ale mne podla servisu skoncila zaruka v piatok. Podla SOI mi konci zajtra, este bude zabava ;-)

03.04.06  09:13

« otvaranie auta

nuz chlopy, asi budem na mat problem na servis. Nedavno co boli uprsane dni, tak ked som hned neodisiel od auta po uzamknuti, samo sa otvorilo ( hned som poutieral vsetky snimace na otvaranie, nepomohlo ). Ked je sucho to uz nerobi, ale zadne vodicove dvere nereaguju na vsunutie ruky za klucku otvorenim auta. Iba ak tu klucku potiahnem. No necham to este par tyzdnou odlezat, aby sa to nahodou neopravilo samo :-)
    ja len ze sa tu uz dlho nic nepokazilo/ nezahaprovalo :-)

"-- skrytý --" 02.04.06  21:41

Kmarty, to by sme mohli kecat a kecat a ja osobne by som sa vobec nenudil :-) Uz je to davnejsie, co som nesiel automatom, ale svojho casu v USA som sa tym najazdil az-az a jednoducho nemozem zabudnut na stare dobre casy...
    Ja som vacsinou chodil na overdrivoch s TCC, klasicky trojkvalt bez OD a TCC len velmi malicko. Len pre vysvetlenie: overdrive prevodovka vychadza z klasickej 3-stupnovej, ale je k nej pridany este stvrty stupen s prevodom do rychla (menej ako 1), ktory je logicky rychlejsi ako 3-ka (ta ma vacsinou prevodovy pomer 1:1). No a kedze klasicka 3-stupnova prevodovka mala polohu "D" ako Drive, tak stvorstupnovu bolo treba nejako odlisit, a preto dostala nazov Over-Drive.
    To uzamknutie menica momentu sa oznacuje TCC (Torque Convertor Clutch), u klasickych mechanicky riadenych automatoch sa TCC aktivovala len pri 3. a 4. stupni, elektronicky riadene si mohli "dovolit" aj druhy. TCC je vlastne mala frikcna alebo elmag. spojka vnutri menica momentu, ktora vlastne "zrusi" jeho funkciu, lebo spoji primarnu a sekundarnu cast menica, cim sa tocia rovnakymi otackami a motor je pevne spojeny s kolesami. Dosledok je jasny - uspora paliva.
    Mna spociatku tiez mylilo to zopnutie TCC a napocital som si 5 stupnov a bol som na to neskutocne hrdy, lebo vtedy som o automatoch nevedel nic. Postupom casu som sa dozvedal viac a uz som nebol hrdy, ale "iba" spokojny. :-)
    Tu situaciu s miernym kopcom hore a preradenim na vyssi stupen, pricom sa zopne aj TCC, poznam. A to som mal 3.0L V6 a pocit bol presne taky isty - auto netaha. Nic si z toho nerob, tak to jednoducho je :-)

"-- skrytý --" 30.03.06  23:09

a ako Ti chodi ta 1.6-ka s automatom?
    Je to zlaty hlavne po meste :-) Coz je tak 90% mych jizd.
    Vcelku jsem s nim spokojen, nemuzu teda rict ze nema chybu, protoze nejaky musky se u nej najdou, ale s temi se da zit. Spis nez musky by se tomu dalo rict "neprijemne prekvapeni" pokud to necekas.
    Radi pomerne dost inteligentne a co mne dost prekvapilo, tak umi brzdit motorem pomoci premosteni menice cehoz slusne vyuziva napr. jizdou z kopce (a ja zas vyuzivam ze to dela :-)).
    Premosteni je uz od dvojky, coz je fajn pro spotrebu, ale tady se projevuje ta nejvetsi muska, protoze na muj vkus by nemusel zamykat menic na dvojce tak "agresivne" (mohl by s tim jeste chvili pockat). Na dvojce se to obcas zachova dost zvlastne, protoze se stane ze motor ma dost sily na to aby s celym autem "zabral". Dvojka bez premosteni ma cca 2600ot/min, s premostenim to okamzite jde na cca 1900ot/min (oboji ted jenom hadam) takze cely auto sebou skubne podobne jako bych u manualu pustil trochu necitlivejc spojku. Jinak je to prave ten moment, diky kterymu jsem se nemohl dopocitat kvaltu :-). Sice to neni nijak trvrdy, ale je to vyraznejsi nez opravdove prerazeni (to obcas zaregistruju jenom tim ze najednou klesne otackomer :-)), takze jsem si casto myslel ze uz tam je trojka a ono ejhle, byla to porad dvojka, jen se zamkl menic. Ten neprijemnej pocit nahlyho rozjeti auta se nastesti projevuje jenom kdyz je cesta neco mezi rovinkou a z kopecka.
    Naopak zase kdyz jedu do nejakyho tahlyho kopce a prevodovka preradi na vyssi kvalt(hlavne 3->4) tak je cejtit jak motor ztrati tah. Je teda mozny ze to dela i u manualu, ale protoze tam vyslapnes spojku a chvilku, nez preradis, jedes na neutral, behem toho i pustis plynovej pedal, tak si toho clovek asi nevsimne (a asi u toho 5-ti kvaltu nejsou rozdily mezi kvaltama tak velky aby to clovek zaregistroval). V tu chvili mi prijde ze ta 1.6tka je vykonove jen tak tak na to auto. Ale co, preci jen je to rodinej kombik, neni to zadnej trhac asfaltu :-).
    Oproti automatum co jsem mival, tenhle reaguje na plyn trochu jinak. Rozlisuje totiz i rychlost seslapnuti plynu, takze kdyz seslapnu plynovy pedal rychle, tak podradi, kdyz seslapnu plyn zvolna(ale uroven seslapnuti je jinak stejna jako v predchozim pripade), tak podrzi tu rychlost ktera tam je (pokud teda dostacuje).
    Jinak ve meste pri lehkym plynu tam vrazi i tu ctyrku, takze otackama bych rek ze je motor docela slusne podtocenej. Pri manualu bych si nedoved predstavit jet 50km/h a motor aby bublal 1500ot/min. Von to pri ustaleny jizde klidne udela. Ale pri prvnim naznaku takovyho zaklepani motoru(proste zvuk podtocenyho motoru) okamzite prerazuje na nizsi kvalt.
    Vona vubec ta prevodovka je takova ...jina nez znam automaty :-). I kdyz kdyz to tak vezmu, tak vsechno predtim jsem mel klasickej trikvalt bez premosteni, bez overdrive. Tahle ma v sobe ruzny styly razeni (eco, medium, sport nebo jak to je. Ono je to trochu slozitejsi, takova tabulka 3x4 hodnoty a nejak jsem to moc nepochopil) a prej si pamatuje styl jizdy za poslednich 5 minut a podle toho meni styl razeni (nebo pomoci kick-downu kdy podradi na nejnizsi moznej kvalt, tak se jeste mimo jine prepne na jinej styl smerem ke sportovnimu). Jedes-li pohodicka, klidek, tak tam haze rychlosti tak, ze motor jenom bubla. Kdyz mu slapnes poradne na krk, tak to radi tak ze motor neklesa pod 3000ot/min.
    Sice se da radit i manualne, ma to moznost razeni podle systemu Porsche Tiptronic (takovy to "jako sekvecni prevodovka" kdy tukas do slatrpaky dopredu nebo dozadu), ale nejak mne to nebere. Parkrat jsem to zkusil, ale za chvili jsem to stejne vratil na "D". Ja chtel automat prave proto ze jsem nechtel kvedlat povidla :-)
    Jezisi, sem se nejak rozkecal. Navic je to stejne jen popis ode mne, jakozto majitele, takze muzu mit zkreslenou predstavu. Treba do toho sedne nekdo jinej a rekne ze to je sileny, nevim :-) Zatim v tom jel za volantem krome mne akorat kamarad, kterej prohlasil neco ve smyslu ze jako jo, ale ze von radsi manual a taky ze je to pri akceleraci na dalnici linejsi nez jeho Scorpio 2.0l.
    P.S.: Zatim co se tyce toho oznaceni podle VIN, bych navrhoval aby bylo:
    XM0J K4M 76? 1598 DP0
    a to minimalne do te doby nez prijde nekdo jiny s XM0J :-)

"-- skrytý --" 30.03.06  21:41

« den a rok vyroby

Takze ted uz z toho nejsem moudry ani trosku :(
    prestavam se divit, ze mi spravne radio objednali az na treti pokus >:D

"-- skrytý --" 30.03.06  21:41

kmarty: a ako Ti chodi ta 1.6-ka s automatom? To musi byt naozaj super zvezenie, ticho zavidim :shock:

"-- skrytý --" 30.03.06  21:37

Mozno... A mozno je to tak zamotane, ze aj ten hacker bude z toho hotovy blbec. A mozno prave to je ten zamer :-)

"-- skrytý --" 30.03.06  19:58

Celkom najlepsie by bolo splasit nejakeho hekra a naburat program renaultu a mozno by ste mali v tom vsetci jasno - pripominam MOZNO >:D

"-- skrytý --" 30.03.06  17:14

No, asi v tom bude vseobecny bordel. Prvu tabulku som vytiahol z Dialogysu, dokument z Februara 2003. No a toto som sa dozvedel v inom dokumente z Augusta 2002 (vtedy prisli nove Megany na trh):
    XM0F K9K 722 1461 JR5
    XM0C K4M 761 1598 DP0
    XM0G F9Q 800 1870 ND0
    XM0U F4R 771 1998 DP0
    XM0U F4R 770 1998 ND0
    Takze podla tohto by KM0J mala byt 1.4 s mech. prevodovkou... Takze aj Renault samotny ma v tom bud zmatok, alebo si (kmarty) dostal dajake cudne auto... Ked vsak na tu tabulku pozeram, zda sa mi logickejsia (aj ked nie dokonala) ta tabulka z Februara 2003, jednak asi opravili chybny udaj v tej skorsej a takisto neviem preco by mali vyrabat az 3 rozne typy 1.4-ky a kazdy oznacit ako "730". Asi by to chcelo este novsi dokument, v ktorom na treti pokus budu vychytane uz vsetky tlacove chyby. Ech, babo rad...