Zkušenosti s Meganem Grandtour???
« Re: Re: Re: 1.6 netociva ?
Mal som Escorta ktory rychlobezku mal, a mal som pocit ze cim rychlejsie po dialnici jazdim, tym mam mensiu spotrebu :-) .... bolo to tym ze som rychlejsie dobiehal tych predomnou a jazdou za nimi som setril.
S dizlom je to ine, ale s benzinakom neni problem po vytocenej 2ke tam pichnut 4ku.
BTW, sme sa nejako na vikend dohodli, alebo ani nie? Vyzera to nakoniec ze som nakoniec viac menej tu. -
« Re: 1.6 netociva ?
A sme tam, kde sme boli pred par rokmi. Vtedy vsetky auta mali 4 stupnove prevodovky. Potom prisiel nejaky vyrobca s piatym stupnom ako rychlobezku na nizku spotrebu pri udrziavani vyssej rychlosti. Az potialto je to vsetko fajn. Bohuzial sa zacali uzivatelia stazovat, ze na 5ku to nezrychluje a podobne zvasty a tak je 5ka teraz prevod, na ktory sa da bezne jazdit a dokonca aj predbiehat (za idealnych podmienok ;-) ). A v zaujme znizenia spotreby pri jazde na dialnici sa zase zacala do aut davat sestka. Este stale mam v pamati jeden test Laguny dCi a v nom hlasku - na sestku sa velmi akcelerovat neda, je prilis tazka. Ked takto masiruju novinari ludom mozgy, nizkej spotreby na dialnici sa nedockame :'-(
BTW mame doma Renault 21, jeden z prvych vyrobenych kusov so 4 stupnovou prevodovkou. A poviem vam, ze okrem rychlej jazdy na dialnici (a tym myslim cca. 140 a viac) tomu autu 5ka nechyba.
BTW2 doporucujem vam precitat si knihu od Maurice Trintignanta: Velka cena Monte Carla (zapoziciam ak chcete). Opisuje tu svoje vitazstvo v F1 a aj volbu pneumatik atd. A v tej dobe tiez volbu 3 vs 4 stupnovej prevodovky. Zvolil 3 stupnovu a vyhral :-) Zaujimave citanie. -
« Re: Re: Re: 1.6 netociva ?
6ku do malych aut moc nedavaju, lebo ludia s tym nevedia jazdit. Nie kazdy chape ze max rychlost dosiahne na 5ke. U velkych motorov maximalka nie je zaujimava, tak tam sa to znesie. Alebo to vyusti do ineho extremu, napriklad Audi ma ovela lahsiu 6tku - ako normalnu rychlost nie ako rychlobeh na setrenie paliva. -
« Re: Re: Re: 1.6 netociva ?
Uvedom si ze u benzinu mas pri 3000 len polovicny vykon. Tiez som mal pocit ze ta prevodovka je prilis lahka, ale zistil som ze pri vysokych rychlostiach ~180 ta 1.4ka bola v najlepsom, tazsia prevodovka by ju zabila. Medzi 160 a 180 jasne reagovala na plyn, co bolo prave vdaka tomu ze bola tociva a zaroven mala lahku prevodovku. Pri 120-150 by to chcelo tazsi prevod, ale aby to jazdilo aj v tych vysokych rychlostiach, tak by to znamenalo prave tu setku a zase by sa to predrazilo. 2.0 je v tomto smere lepsia volba, ma vecsi moment a aj tu 6tku. -
« Re: Re: 1.6 netociva ?
>Osobne nechapem yyyyy, ako mohol prejst z takej mrchy besnej na takeho lenocha.<
Je to pocitivo, ked si na to dam pozor, tak zistim, ze tie benziny chvilku potrebuju nez sa dostanu do otacok, a kym sa dostavi ten pocit ze ho ide roztrhnut v otackach. U toho dizla je to presne naopak, stalcis a taha, potom citis opadnutie pri 3000 a poradis (ale vykon ti pri 2000 stale neklesne). To uz mas ale rychlost. Z dizla to proste dostanes pohodou jazdou, je na to treba zmenit zvyky. Sestku hadzes pri 130 a to toci len 2000, proste traktor ... traktor ktory vnutri nepocujes :-) -
« Re: Re: 1.6 netociva ?
no ano, tu 1.4 som nemal, len Bravu 1.2 16v a ta tahala medzi 4,2 - 5,2/4t. ot. Bolo to naozaj velmi citelne. Teraz mam pocit, ze ta 1.6 taha peken az za 6000 ot. Aspon II. na 90 ide krasne. Tam ma kroti az omedzovac. Pri predbiehani je to super. II/III a krasne sa da predbiehat. No darmo, prestupoval som z S120, Fatak karbec, MPi, Felda 1.3, Brava 1.2 16v 82PS a teraz 1.6. Inac ta pruznost na V sa aj mne zda chaba, chlavne pri tak lahkom prevode, 2500ot= 80km/h 3000 ot= 96km/h -
« Re: 1.6 netociva ?
To ze to nie je tocive nepochopis ak si tou 1.4 predtym nejazdil. Ja aj Luf sme ju predtym mali a pre mna ta 1.6 bola nemastnejsia neslanejsia. Rozdiel je v tom, ze 1.4ka nejavi nijake znatelne opadnutie momentu az do tych 6000 kde ma maximalny vykon. Takze som si zvykol to pustit az tam a tym ten motor zo seba bezne tych 72KW daval. Ta 1.6 ma nad 5000 znatelny pokles momentu a cloveka to v tom momente nuti preradit. Ja ju mam v starom sceniku, tam je to uplne jasne a a vyhodou je len vecsi tocak, ktory je zabity vecsou vahou. Ten novy motor s variabilnym casovanim je o nieco lepsi, ale aj tak ma neoslnil, lebo aj novy megan je o poznanie tazsi ako bol stary v ktorom som tu 1.4ku mal. Takze riesenie pre mna bol silnejsi motor.
1.9na bola draha tak som o nej na zaciatku neuvazoval, ale nanutili mi ju na vyskusanie a bol som prekvapeny (porovnanim s TDI). Bolo to tiche, pekne to reagovalo na plyn bez nejakych znatelnych turbo dier alebo uzkeho spektra kde taha a kde nie, tak som ju zvolil pred 2.0ou. Ta cena sa ciastocne vrati v spotrebe a navyse sa to dufam lahse preda o tie 3 alebo 4 roky, no uvidime. -
« Re: 1.6 netociva ?
Ano, je netociva. Skus niekedy zabehnuty 1.4 16V, to je tocivy motor :-) Osobne nechapem yyyyy, ako mohol prejst z takej mrchy besnej na takeho lenocha. Viem, ze je to iba pocitovo lenoch - skusal som Scenic a furt som nadaval, ze vobec nejde az kym som nezbadal, ze idem asi 120 a nie 80 ako sa zdalo >:-[] - ale mne by ta tocivost naramne chybala. A tak som zvolil medzikrok, 1.6 ktora nie je az taka tociva. A dalsi krok moze byt uz diesel 140PS ;-)
Nad 2.0 som velmi uvazoval, ale odradzala ma papierova spotreba 8l. Pri mojom style jazdy by to bolo kolko? Mozno skutocne iba 8l, s Cliom 1.4 16V som mal spotrebu presne 6,5, papierova bola 6,5. Cim silnejsie auto, tym lahsie dosahujem papierovu spotrebu (s Maximou 3.0 som mal 8,5-9 a papierovo mala byt tesne pod 10). S 1.6 mam aktualne za poslednych 4500km spotrebu 7l. BTW tento motor ma stale prekvapuje - napriklad ma vela sily v kopcoch na udrzanie rychlosti - neklesa mu rychlost tam, kde Cliu klesala, ale na rovine na pruzne zrychlovanie je horsi ako Clio. Ako je toto mozne? -
« 1.6 netociva ?
co tym myslis ze nieje tociva ? Ja neviem, jedine sa nechce tocit pri IV a V :-( . Otom som uz pisal. II a III sa mi pacia. Na poslednej ceste ma tieto stupne vcelku chytili, aj ked ......... ;-) Aspon taky mam pocit. Luf ? 1.9 Dci by mohla byt super ta 140k verzia, len to uz bude asi uletena cena. Uz teraz sa mi to zdalo hodne proti benzinom. V nemecku a inde som taky cenovi rozdiel nepostrehol. Napr 1.6 vs 1.5 Dci 75t. !!!! Potom 1.5 Dci vs 1.9 Dci 25t. ????. Neviem kto na slovensku orcoval ceny, ale su vazne divne. Pritom ta 1.6 nieje uplne zastaraly sunt. Skoda ze radsej neurobili 1.8 s dakymi 125 PS. To by bol zaujimavy motor. Este by to malo slusnu spotrebu, dobru poistku .......
Inac neviem ci som pisal, ale nasiel som dve firmy na upravu vykony chipovanim na 124-128PS, cena od 450-590,- EUR. -
« Re: Re: Re: Re: Vikend
Velmi silne som nad 2.0 uvazoval. 1.6 bola jasne najrozumnejsia volba, ale ona uz nie je taka tociva ako bola 1.4 a este nie taka silna ako 2.0. Takze taky nejaky nejasny kompromis. Mozno by som tu 2.0 bral aj s automatom :-). ... No ale nakoniec ma zlomila 1.9na ... je to taky lenivy pohodovy typ na ktorom nestihas brzdit pred zakrutami 8) -
« Re: Re: Re: Vikend
dnes u nas pribudol dalsi z klubu. Ma peknu farbu. Nieco medzi sedou a ciernou metalizou, "17" stale lutujem ze som ich nekupil. Vtedy ma odradila cena gum cca 11-12t. Teraz su kdekade za 6-7t. To tie "16" Micheliny boli vo feruary- Marci za 7.700,- >:D . Co myslite, predavaju sa aj motory 2.0 ? Podla mna maju trosku slabsi vykon proti Mazde 3 so 150 konikmi. Nikoho tych 136 proti 113 nelaka ?