Zkušenosti s Meganem Grandtour???
« Re: 1.6 vs 1.9 dci
tak presne s takou bravou s tym istym motorom sme porovnavali megana, siel som za nou, s prstom v nose, a on sa v tej zakrute nevedel moc usadit. Ja sa nebavim o tom kedy mi ustreli koleso, ale ci idem zakrutou tak ako je radius alebo to cikcakujem nestabilnym autom. To je rozdiel. MOze to byt ze mne by to ustrelilo skorej ako jemu, ale ja som tu zakrutu bol shpny is o KUS rychlejsie. On si to tiez potom vyskusal v megane ... a to som uz pisal ... takze ak je to tak ako pises, nieco tam budes mas nadraka, alebo si zavodnik a pises o niecom inom ako ja. Je to zakruta z vypadovky na nitru tam kde sa odbocuje do vajnor. Je to taka dlha tiahla zakruta. Tak to skus prejst 90kou vo vnutornom pruhu (vo vonkajsom predbehnes par aut) - je to do kopca, budes musiet ridat a uvidis reakciu na plyn. Ak to prejdes stabilne bez vychyliek, tak je to ako u mna, jemu ta brava tam cvicila hlavne ked sa pokusil pridat. Bol som ho schopny predbehnut na vonkajsom pruhu. -
« Náhoda
Miro: Je to az neuveritelne ale je to 100% tak. Vo štvrtok 12.8. cca 18.15 som som cakal v Supetare na ostrove Brač na trajekt, a ako tak pobehujem medzi autami zrazu vidim auto o ktorom som bol presvedčený, že je tvoje. Stal si v strede zhruba siedmej rady a na prednom okne si mal z vonkajšej strany 2 tie striborne protislnečné onééé. Na predných sedadlách máš tušim natihnuté biele tielka (kôli bočnym airbagom si to radšej daj dole) a SPZ máš tušim 654JJ (alebo podobnu). Ja som parkoval zhruba vo štvrtej rade a ešte som sa nakoniec zmestil do toho trajektu čo išiel o 18.30. Ty si tam ešte ostal. Stale som striehol kedy do toho auta niekto príde ale furt nič, až som už musel ist do lode. Myslel som že tam budeme mať čas si pokecať a ty si bol boh vie kde na karlovačku.
PS: BA-Split - 5,9L/100km a naspäť 6,1L/100km
So spotrebou som bol velmi spokojny. Ale nakoniec to čo som ušetril tym že som sa vykašlal na dialnicu Karlovac-Split som dal policajtom za rychlost.
...aky je ten svet maly. ;-) -
« 1.6 vs 1.9 dci
No darmo, je tam o 7 koni (, lebo ten benzin ma 83 kW) viac a krutiaci uplne inde.
Inac teraz cestou spet z HR ma jeden Meganista,na starsom neustale sledoval a tlacil do predu. Stale dobiedzal na svetlach, rozbehoh z dedin a tak ma nahneval. Ked som to tak sledoval, tak pri mojej plnej akceleracii sa ako tak drzal do 90, horsie do 130 a potom som ho stratil.Potiahol som to chvilu do 170 a ked som videl ze sa rapidne vzdialuje, zvolnil som a uz som mal pokoj :-) Odhadoval som ze mal 1.4 alebo to vzdal. No neustale sa na mna lepil a aj pri 110-120 bol za mnou na 3-5m. To mi vadilo a este aj to opalovanie cez spetaky nemam rad :-)
Inac Bravu som mal 1.2 80 PS a veru sedela a aj jazdila dobre. Do 100 pekne drzala krok s 1.6 100 PS Octavkou. Dalo sa s tym pekne rezat zakruty. S Meganom ich rezem pomalsie. Tam kde Brava 80 teraz s Meganom do 75 a ....... .Este je tu otazka premeriavanie tachometra, lebo 100 ta Brava zvladala za slabych 12s. No a ked hovoris o dialnicnych zakrutach aj tam sedela naozaj dobre. Podvozok bol o dost tvrdsi. Bol to dovoz z Talianska, neviem ci to bolo to iste ako kupene na slovensku, ale sedela naozaj dobre. Dla tacha sla do 183, ale za dobrych podmienok. Na zimnych s lyzamu do 170 na rovinke.
Ja osobne nejazdim moc rychlo( bezne do 120-130 aj na dialniciach), ale zase v zakrutach, na vode a snehu moc nespomalujem. Casto tych co ma obiehaju na rovinke , spravim v zakrutach, na snehu. Jasne ze na snehu som sa na poriadne auta nechytal, lebo tie uplne inac stihali. Napr som na to slapal do jasnej co to da na snehu a hravo ma obiehali lepsie fara( Vektry, 626, ......) . Proste mne to uz prehrabovalo a tak som nemohol viac ist. Lahke auto-Brava,Felda -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Mitsi - o tom mi chvilu rospravaj, ked som kupoval escorta kombika tak tam magor mal ties take valce, ale boli to 15" a bol na to patricne hrdy. Este k tomu vpredu boli uzsie a vzadu sirsie (ved formule to maju tiez tak nie? >:D ).
Ked som s tym nabehol na dialnicu skoro som sa zabil. Rovo to sice slo, ale v zakrutach sa to nedalo usadit a jazda v kolajach bola za trest >:-[] -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Luf ma 17" kolesa. to sa bude chovat trosku inak.
K tomu testovaniu: nic seriozne sme nerobili, iba sme sa proste zviezli. Ja som riadil to jeho a on to moje. Pocitovo ten moj taha lepsie, co sa dalo od dizla cakat. Spotreba bola jasne v prospech dizla, cisla si nepametam, mozno luf az sa zkonsoliduje ...
Potom sme este urobili taky maly okruh mimo bratislavy aby sme videli akceleraciu v priamom prenose, to so ja siel popredu, a on za mnou, takze pocity su na jeho strane. Podla toho co hovoril, tak pri pruznom zrychleni to bola jasna sprava, ale aj pri plnej akceleracii na tom bol dizel o poznanie lepsie (co som az tak neocakaval) a pri ustalenej vysokej rychlosti sa uz zacali vyrovnavat. Pre nezasvetenych - je to porovnanie 85KW benzin vs 88KW dizel.
Moj pocit z toho bol ze s tou volbou dizla som to nepohnojil. Mam z toho pocit ze pri kludnej jazde z toho dostanem to co by som musel viac menej krvopotne dolovat radenim z benzinu. Na druhej strane u toho benzina sa da pocitat realne s otackami 2000 az 6000, zatial co u dizla pod 1700 to ma take dusive zvuky a nad 3500 to uz tiez nevyzaruje ochotou (aj ked taha do 4500), proste ten benzin ozije pri 5000 - 6000 zatial co dizel tam "nic neukaze" - ma proste od tych 3000 do 4000 zhruba rovnaky vykon. Benzinom sa teda DA a zaroven MUSI zavodit. Takze aby som to zhodnotil rozdiel je vyslovene v style jazdy, a vykonovo na strane dizla. Ide o to ci do toho clovek tie prachy za pohodu je ochotny dat.
Testovaci okruh okreskami pri priemernej rychlosti 70km/h a kludnej jazde bola spotreba 4.8L (kopceky, zakruty dedinka).
Este sme vetrali aj mojho stareho megana s 1.4 16V. Ten ma 72kW takze znacny rozdiel, ale moc sa nestratil, on je lahsi a mensi, takze ten hendikep nebol az taky velky, ale myslim ze v novom megane by horko zaplakal, ale na kludnu jazdu by to aj tak v pohode stacilo.
No a este nejake udaje z dlhej cesty:
maximalna spotreba co som suvislo nameral bola 12L to bola tempomatova 200ka. Tempomat vyssie nejde a on chudak este nema 10 000km, tak rychlejsie by aj tak moc nestihal. Na plny kotol to urobilo s odretymi usami a vetrom v chrbte 220 (to tocil necelych 3700 otacok). Priemerna spotreba na 200kilakoch bola 8L a primerna rychlost bola 160.
po rakusku tempomatovych 148 - okamzita spotreba pri 148 bola tusim 6.8 (nedavno bola este 7, mozno sa to zabehlo, dole vetrom som nesiel) priemer som mal 6L priemernu rychlost si nepametam, myslim asi 125 alebo tak nejako. V kazdom pripade to ide ovela rychlejsie a lacnejsie ako moj stary megan 1.4. Na 1100km trase som nahnal viac ako hodinu.
Jazdne vlastnosti by som zhodnotil takto do 180 s prstom v zadku a hrat karty, 200 uz nos nalepeny na prednom skle. U stareho to bolo 160 este ok 180 uz nos nalepeny a ked sa to nahodou vysplhalo na 200 tak strach v ociach. Takze hodnotim to ako +20km/h k dobru vo vsetkom (myslim tym novy megan protistaremu) ... este podotykam ze stary mal 14" plechace, novy ma 16" hlinikace. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
mitsi: je mi jasne co chces povedat a to si myslim i ja. Proste si nemyslim ze by auto muselo mat zly podvozok, len tie 205 sa mi zdaju prisiroke na 1.6. Ale mozno je to vazne len moj pocit, ze to uslo. Inac som si dal trosku prace, hladal som a prave Premacy nevynika na mokru. Proste pri danom hodnoteni,porovnavani mala cisla na mokru 2.3-2.6 a napr P7 mala 1.6-1.9. A lepsie boli aj dalsie, co mali hodnotenia do 2.0. Hodnotilo sa brzdenie a priamy smer a zakruty. Skusim to najst len neviem kde ...... . A taktiez som pozeraj aj hodnotenia vodicov a sedelo to. Na suchu to uz bolo vyrovnanejsie.
YYYYY: kde, co a ako ste skusali s lufom ? Ako to dopadlo ? Asi tu nieje, lebo sa este neozval a on ma tiez 205, len teraz si nepamatam aku gumu. Ale Michelinku nie. Len neviem kde by sa dalo ist bezpecne to extremu. Inac ma zase napadla jedna vec ze casy ked som ako tak citil uletenie predku boli do cca 3000km a potom som uz moc tie moje vychytene zakruty nerezal. Si z BA takze z pristavneho do Petrzalky, potom po tej ceste odbocenie pri dostiske a dve za Technopolom. Tie som si vzdy vychutnaval.
PS: je toto tema do fora Renault ci peumatiky ;-) ? -
"-- skrytý --" 16.08.04 18:16
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Když už srovnáváte různá auta a jejich schopnost projet zatáčku určitou rychlostí, zkuste si přečíst tohle:
- Mitsubishi Lancer 1,5 12V GLXi EXE na gumách Semperit Top Speed 2 "made in Japan", rozměr 175/70x13 82H, zůstatek vzorku 2,5-3,0 mm, stáří 2 roky, suchá velmi kvalitní betonka - část dvouproudého dálničního přivaděče v "klopené levé" = smyk všech 4 ve 130 km/h;
- totéž auto čerstvě přezuté (ještě nezajeté fuglovky opatlané z formy silikonovým olejem) do gum Yokohama S707 "made in Japan" stejného rozměru a rychlostní kategorie cca 1/2 hodiny poté na tom samém místě a za stejných povětrnostních podmínek = smyk všech 4 ve 170 km/h, tj. rozdíl 30 km/h!!!
- Proto vězte, že to není jen o autě, ale valným dílem i o pneumatikách!
PS: Tím současně nechci říct, že Yokohamy jsou super nejlepší a Semperity úplný povl... -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
tak sa dohodni s lufom a porovnajte to. Ja som s nim porovnaval motor (ay sme videli rozdiel medzi zhruba rovnako silnym dizlom a benzinom), ale do extremnych zakrut sme nesli.
btw ver tomu ze ked ides po dialnici 180 tak na nej moc rovinku nenajdes :-) ... to furt brzdis, pridavas, uhybas, nadavas na kamionakov a hl;avne aj tie zakruty su nejako viac zatocene ako ked ides 130 ... no ak mas pocit ze ti to ulieta po dedinkovej okreske, tak to bude fakt nieco naprd ... minimalne som presvedceny ze to sedi daleko lepsie ako Brava (vyskusane v tandeme za kamosom v tej samej zakrute) -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
yyyyy: ja som nemyslel ze to nedrzi len pri 1cm vody na ceste. Ale tu po BA mam svoju cestu xx-krat prejdenu a to vravim, ze mam pocit, ze to chce uletiet a par krat aj uletelo.Brava a Felda mi to neurobila.To som aj dla tachometra. Dofukanie je dla vyrobcu. K 70km/h priemeru. Mne sa to nezda moc malo, pretoze vacsinou predbieham ja a nie ostatny a je pravda, ze to zbytocne neprehanam a zase je pravda, ze to obcas ponahanam, ale malokedy. No a ked mas dedinky s 50 a obmedzenia na 30-40, tak Ti krasne klesne priemer. Ale Schumacher niesom. Proste jazdim dla chuti. No a s tymto to neprehanam, lebo sa mi zda, ze to dobre nesedi. Zatial som nemal moznost bezpecne vyskusat maxima toho auta v zakrutach. Lebo ja sa bavim o nedrzani stopy v zakrutach a nie na dialnicnej rovinke. Proste moj pocit a ako pisem, Tvoje auto je tazsie a mozu mu tie 205 vyhovovat. A zase som mozno proste strachoput po tom, ako mi to uletelo. Proste tomu v zakrutach moc neverim, ale pri predbiehani by si na mna bol hrdy. Ja som si tu 1.6 pochvaloval . -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
>nakolik těmi "válci" zhoršili chování vozu v situacích, s nimiž se v běžném provozu setkávají<
o tom mi nieco hovor, ked som kupoval escorta kombika, tak na nom boli tiez nejake 205 na ktore bol predchadzajuci majitel nalezite hrdy, ale to bolo na zabitie, ked som tam dal normalne kolesa tak to zacalo chodit dokonca aj rovno :-) .... (vo vyjazdenych kolajach)
ten trtko si to evidentne nevyskusal nad 130 :-) -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Neviem co mam za kolesa, su tam originalky 16" co boli na tych hlinikacoch, taky ten nesymetricky typ. Siel som teraz domov v dazdi do 180 a na suchu do 200 a nemal som ziadny nejasny pocit ... urcite to sedi na ceste lepsie ako stary megan na 14" kolesach, ten sa uz pri 180 zacal vznasat :-) a 200 som skusil len ci to vydrzim :roll: . Manik co si to vyskusal co to robi v zakrutach bol prekvapeny ze "na kombik" to sedi moc dobre, neviem co tym myslel, len bol prekvapeny co "robi ta zadna naprava" asi pri prvom zoznameni nadobudol pocit nesediveho auta a potom to tou zakrutou fakt preslo ... :-!
osobne som nijake prilis skore alebo neocakavane pretacanie nezazil, podla mna ked ides po mokrej ceste a prides na niesto kde je suvisla plocha (pises 1 cm) tak je normalne ze pretocis, to som pretocil aj 1.4kou na 175kach.
BTW siroke gumy nemaju vecsiu stycnu plochu, maju sirsiu stopu, takze na mokre to nemoze byt velky rozdiel, alebo ich mas nedofukane. Na hlbsej vode to rozdiel samozrejme je, ale pri tvojom priemere 70km/h toho moc asi nepoznas. ... nebude to pretacanie skorej kvoli tomu ze si mal zatazeny zadok auta? -
"-- skrytý --" 16.08.04 15:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Miro, to víš, někteří věří především tomu, čemu chtějí věřit, protože všeobecně vžitý omyl praví: "Čím širší a nízkoprofilovější pneumatiky, tím lepší jízdní vlastnosti". Jenže ono to platí jen za určitých okolností a to ještě s velkou rezervou! Naprostá většina tzv. ladičů, resp. milovníků širokých pneu, si vůbec nechce přiznat (a nikdy to veřejně nepřipustí), nakolik těmi "válci" zhoršili chování vozu v situacích, s nimiž se v běžném provozu setkávají... -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Mitsi: no len zatial som jediny co ma ten pocit. No darmo, napr YYYY ma 1.9 a tych cca 100kg naviac uz mozno zlepsi drzanie stopy. Ja mam proste pozit ze na mokru a aj pri trosku nerovnej ceste to v zatazkach proste nedrzi ako by som si predstavoval a auto uskakuje. Aj predok a aj zadok. Mal som Feldu a Bravu na 175-kach a drzali lepsie. Mam v BA take svoje zakruty a viem ako v nich sedeli tie predchadzajuce a ako drzi toto. Preto uz spekulujem nad gumamy 195/60/16. Niekde som uz take aj videl. Aj zimne su v tomto rozmere. Dokonca zimne by som uvazoval aj nad 185-kami , len take som na toto auto nenasiel.