Zkušenosti s Meganem Grandtour???
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault
-
"-- skrytý --" 04.01.05 19:02
« Re: olej
luf : Můj značkový Renault servis to nezakazuje,přiklánějí se ke 20 tis., ale nechávají na zákazníkovi jak se rozhodne, nejpozději 2r/30tis. Co by se mohlo "předčasnou výměnou" v 15 tis. poškodit nejsem schopen rozklíčovat, fakt nevím. Mám tam namísto ELF long life Castrol Magmatec 5W-40, všechny patametry stejné jak předepisuje výrobce.Originál filtr i s logem...Ta "klasická"syntetika motor ztišila, nemizí a na plochách olej nepatrně lépe ulpívá(vidět pod víkem na vačce).Po nastartování lépe maže,čímž by se nemělo nic zkazit. Souhlas s tou polosyntetikou.Osobně nedám na názor výrobce, že jen ten jejich doporučený olej je to nejlepší. Mají to nasmlouváno(výrobce s dodavatelem oleje-výrobce nakupuje ve výběr.řízeních, takže reálně tam je to nejlevnější a ne vždy to nejlepší, seč se tváří, že tomu tak není).Servis má také nasmlouváno,Renault s ELF.Je to jeden velký obchod.Pokud se tam dá olej naprosto relevantní a s identickými parametry, není co zkazit. Je to obdoba, jako když se ozubený řemen namísto v 90tis vymění v 80 tis. Raději o den dřív, než o den později. Vyzkoušel jsem na O1, denně 10-15 stud.startů,auto dostávalo zabrat, motor běžel naprosto bezvadně,úbytek na 15 tis. bylo možná 1-2 deci, spotřeba skvělá i za 100 tis.km. -
« Stav oleja
sa da zobrazit tak isto ako na predchadzajucich renaultoch. Pocas napisu OIL OK treba zmacknut nulovacie tlacitko a ukazu sa ciarky. Mne momentalne chyba jeden dielik, ale uz mam najazdene 29400km a buduci piatok idem na vymenu. BTW ked je zapnuty tempomat, tak mi okamzite zobrazi na displeji udaje tempomatu a stlacenie nulovania zresetuje PP. Takze ked chcem vediet, kolko je oleja, musim tempomat vypnut :'-( UI pocitacov v Megane moc domakane nie je (vid tlacitko na packe blinkrov, ktore nerobi nic ale na druhom tlacitku je treba browsovat cez ~10 udajov) -
« Re: Re: Re: Re: Re:
este k tomu oleju> je tam nejaky trik ze sa da na displeji zobrazit stav oleja (tlacitko ked svieti test oleja???). Pametam sa ze stary megan mi pocas prveho cyklu zozral dve "o" a prvej vymene uz nikdy ani jedno.
S motormi trochu robim (trosku mensimi ale to je fuk) a viem ze na syntetiku sa motor skoro ani neda zabehnut. Robim to tak ze najprv sa zabehne na normalny, a az ked je schopny behu na plny vykon, az potom sa ide na syntetiku. Takze nieco podobne bude asi aj tu - ako pisal Luf. Motor sa da "pripravit" na to ako bude pouzivany, takze by som to robil ako kaze vyrobca a nespekuloval. To ze bol olej "tmavy" nic neznamena, nikde nie je napisane ze origos (= na zabeh) tam bolo to co odporucaju ako normalnu napln. -
« HNY
No chvilku som tu nebol, takze najprv HNY ....
poladovica> pred sviatkami to tu v Bratislave fakt bolo o hubu, cesty boli nasolene ale ako clovek zliezol na cestu II triedy medzi domami kde to ma na tricku miestny urad tak tam samozrejme ciste zrkadlo. Mam vo zvyku v takej situacii trosku "pritlacit" aby som zistil ako to drzi, len som po lete zabudol ze mam auto s ESP a skoro ma to stalo neprijemnosti. Ono to funguje prilis rychlo (na rozdiel od WV na co som bol zvyknuty alebo aj od vectry co som skusal pred rokom). Takze som "nezistil" ze je problem - proste to nejavilo znamky smyku. Secko bolo fasa, az uz gumy proste prestali drzat a potom s tym clovek neurobi absolutne nic. Je to take pre stare baby, jedine co cloveka moze upozornit je ta cervena blikacka, ale kto by na lade kukal na palubovku??? Asi by tam mal byt ovela silnejsi a hlavne zvukovy alarm alebo co, to je takto fak o hubu ...
shi>protože jsou inženýři neschopní<
No tak som to nemyslel. Nieco o letectve a aerodynamike viem, je to cele o kompromisoch a ked danu ficuriu mam dostupnu, tak ju pouzijem, vynahradi sa mi to "na opacnej strane", to ze som napisal ze to inzinieri nevedia vyriesit som nemyslel ich nechpnostou ale principom veci ... ked sa nieco neda tak to ani schopni inzinieri nevyriesia -
"-- skrytý --" 04.01.05 17:41
« Re: Re: Re: Re:
To matuS: Někteří výrobci mají dokonce "normu" spotřeby oleje do 1l/1000km! To jen pro upřesnění.
To luf: Souhlasím! Jen bych dodal, že ten zákaz výměny oleje před prvním termínem souvisí se záběhem - výrobce schválně používá jako prvonáplň "běžný olej", jeho předčasná náhrada mnohem kvalitnějším olejem může extrémně prodloužit záběh motoru. -
matuS 04.01.05 16:35
« Re: Re: Re:
co je drahe-lacne?
bude stat pod 10.000kc, a bude to trvat pol dna, hlavne v tejto zime nez uschne lepidlo
a naozaj kazde auto zerie olej, jedno menej druhe viacej...viaceri vyrobcovia maju povolenych az 0.5l/1000km, co je podla mna nehorazne vela.
deci na 1000km som schopny stravit, vsetko co je viac tiez krutim nosom (hlavne u aut ktore maju pod 100.000km), ale co sa da robit. bez prekruzkovania to nezmenis... -
« Re: Re:
Miro hned nasadil negativisticky postoj >:D Kazde auto zerie olej. Uz z jeho principu pouzitia to musi byt kazdemu jasne - olej sa nachadza na vnutornej stene valca aj v dobe zapalenia zmesi, takze jeho sice mala, ale predsa len nejaka cast zhori. Nejakym poklesom hladiny pri stani sikmo alebo po jazde by som sa nezatazoval. Ak je oleja v motore dost po chvili statia na rovine, tak je vsetko v poriadku. Uzkostlive dolievanie, aby v motore bolo vzdy po hornu rysku, je IMHO zbytocne.
IT - renault predcasnu vymenu prvej olejovej naplne zakazuje. Bol som tym prekvapeny, ale asi to tak bude. Preco inak by si servis nechal ujst moznost zarobit na vymene oleja v mojom aute? S Cliom mi dokonca ponukli pracu pri vymene zadarmo, platil som iba material, s Meganom ma poslali do... Aby si si viacej tou vymenou neuskodil ako pomohol. BTW ked som s predchadzajucim autom presiel na plnu systetiku, tak ma upozornovali, ze synteticky olej ubuda rychlejsie ako polosyntetika. -
« Re:
Tereza: nechcem Ta strasit, ale celne sklo bude dost drahe.
k oleju, ja si myslim, ze rozpravky o tom , ze je to normalne niekedy netreba pocuvat, lebo ja take pocuvam casto, ze vsetko je normalne, ale az potom, ako uz auto vlastnite, predtym nieje normalne nic a to co si chcete kupit je vlastne najpodarenejsie na svete. Mne olej nezralo zatial ziadne auto(Fatak, Felda, Brava) a toto zatial tiez nie. Len aby som to nezakrikol. Ale zase som nevlastnil diesel. Podla mna to normalnie nieje a je to asi v tom, ako sa ktory kus motora/auta vydaril. -
« Bez nadpisu
Zdravím,
díky moc za zkušenosti, uklidnili jste mě.
Stavili jsme se včera tady na Zličíně v tom novém mega servisu Renault pro olej ELF, dokonce nám i říkali, že je to s tím olejem normální. Že tam mají předvádečku a dolévali po 10 tis. km. Je to prý i ovlivněné stylem jízdy, tj. když člověk většinou poskakuje po Praze, projeví se to právě na oleji. Takže dolejeme ten ca. litr a uvidíme.
Jinak co tam mají fajn, je expresní servis, tj. bez objednání. Třeba na vyměnění žárovky nebo prasklého skla ideální.
Jinak bych tam ale asi nešla....je to tam všechno moc mega...posílají Vás od čerta k ďáblu, bloumáte tam obrovským prostorem...asi bych si představovovala trochu individuálnější přístup.
To letec: kam Ty chodíš na garančku ? Kupovali jsme totiž auto přes známé v Olomouci a přeci jen do servisu tam jezdit je trochu z ruky, takže řeším kam. Mám nějaký kontakt i v Praze, ale zajímá mě jaké máš zkušenosti. Jsi z Prahy, že jo ? Nebo blbnu ? :roll:
Jo, ještě jsem se chtěla zeptat, nevíte co stojí přední sklo ? Už nás bohužel ohodil kamion sprškou šutrů a je to na výměnu. Bohužel jsme podcenili pojistku a není v tom přední sklo, na které je pojištění odstupňované podle hodnoty, tak potřebuju vědět, co to ca. stojí.
Díky moc Tereza -
"-- skrytý --" 03.01.05 16:39
« Re: Olej
letec: tak to docela zírám, ropák a na 30tis nebylo třeba dolévat? To je dobrý. Já u 1,9 po 15tis dolél asi 0,8 l, což se mi zdálo moc. Jak zjišťuji, jiní majitelé ropáků od jiných výrobců + - taky tak nějak dolévají.Tak to se ti motor podařil. -
« Olej
Mě v září při 25000km, když jsem v Br u výstaváku parkoval hodně šikmo (příčně na trávě a chodníčku) to pak rozsvítilo taky kontrolku oleje. Tak jsem zajel k pumpě a volal do servisu Renault, řekli mě typ oleje (jinak je to samozřejmě napsaný v návodu k obsluze) a ať tam trošku doleju (1l). No a jak tak vykecávám a pak řeším ještě další firemní hovory nastartuju auto, že chci zaparkovat a jít koupit ten olej. No a ono to zhaslo, tak jsem si řek, že na to kašlu a něco ještě ujedu. Od té doby nic, olej jsem změřil měrkou a bylo to v pohodě. Běžná výměna oleje při 31000km. Takže v mém případě to bylo opravdu způsobena delším stáním na šikmé ploše.
(jinak já i Tereza - ropák 1,5 100k) -
"-- skrytý --" 03.01.05 14:34
« Re: olej
To Tereza:pokud to stálo na šikmé ploše, navíc po 12,5 tis, tak normálka.To se může rozsvítit kontrolka. Jaký je tam motor-benzín nebo ropák dCi?Pokud nafta, tak úplně běžné, že to mizí.Oni tam do ropáků(nevím jak benzínové) lejí long fife oleje ELF.Prodloužený interval výměny až na 30tis.Jenže olej to bere, to byli u prodejce lehce nepřesní... Z dotazu ale není jasné, jestli jste dolévali, když v závěru píšeš, že stav oleje je OK, takže je po horní rysku nebo ne? Pokud nedolévali, tak by po rysku nemělo být. Já to vyřešil přechodem na klasickou syntetiku Castrol Magmatec a je po problému-u soukromníka,seč je to v záruce-řádově něco přes 15tis km. Oleje long life se mi nezdají, mizí u každého motoru, motor se klasickým ztiší a nemizí. Značkové servisy jsou sice bezva věc, ale mnozí soukromníci toho znají a umí víc, dokud v záruce, musíme tam, ale pak ani omylem. Když tam za nějaký měcíc přijedu ve 30tis na prohlídku, poznají velké nic, že je tam jiný(ale schválený) olej.Filtr je Renault.Možná budou nadšeni, jak je olej po 30tis bezva.Nebudu jim kazit radost,ne? -
« Bez nadpisu
Zdravím všechny a přeji vše NEJ do nového roku !
Jinak bohužel nová - vlastně první závada u nás :-(
Cestou z Vánoc se nám po nastartování rozsvítila kontrolka SERVICE a počítal hlásil, že je nutné doplnit olej. Trochu nás to vyděsilo, protože před námi cesta 300 km, večer 7 hodin, podotýkám,že auto má najeto 12,5 tisice km a při přebírání nás ujistili, že olej vydrží do první garanční prohlídky (pozn. auto stálo nakloněno na stranu celou noc).
Protože auto je v záruce nechtěli jsme tam lít bezhlavě motor a zavolala jsem na Renault Assistance. Tady musím poznamenat, že to byl první kontakt, nechci to zakřiknout, ale jejich přístup byl naprosto perfektní a operativní a byl opravdu vidět osobní přístup.
Spojili nás přímo v konferenci s technikem z nejbližšího pohotovostního servisu (chudák seděl někde na rodinné oslavě :*) ) v Olomouci.
Na nejbližší benzínce jsme olej změřili, ca. 3/4 cm nad dolní ryskou. Po opětovném nastartování se kontrolka již nerozsvítila a Ölstand byl již OK. Z Renault As. aktivně sami po ca. půl hodině sami volali, jak jsme na tom a zda je cesta ok. A když jsem se ptala, jak má být hladina oleje normální, ujistili mě, že 3/4 cm na dolní ryskou je ok, co Vy na to ?
Toto bylo ve čtvrtek, jenže ouha, včera jsme byli u tchánů, opět jsme zaparkovali v kopci a po nastartování se rozsvítil SERVICE a doplňte olej. Dnes ráno po vyjetí z podzemní garáže, stání na rovině, stav oleje opět OK.
1.Takže jaký má být podle Vašich zkušeností optimální hladina oleje ?
2. Není divné, že po 12,5 tis. km chce olej dolít ?
3. Nestalo se to už někomu z Vás, že to někdy svítí a někdy ne ?
Díky moc
Tereza -
modus ponens 17.12.04 12:32
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Aby som este dokoncil:
ak by som mal ist na predvadzacku a predajca by ma nepustil za volant, zrusil by som ju. Pocity spolujazdca pri pianko jazde lahko nasimulujem sedenim v autosalone. Podobne, ked by mi do toho predajca kecal a nechcel by ist na mnou zvolenu trasu (ak by som ju mal). Taketo riesenia situacie podla mna najrychlejsie sposobia zmenu v poskytovani sluzieb. Nepoznam totiz predajcu, ktory ked vie, ze potencialny zakaznik si nevyberie z ich salonu auto len preto, ze je nespokojny so sluzbami, ide spokojne spat... -
modus ponens 17.12.04 12:28
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
V nasich krajinach (CZ, SK) su predvadzacie jazdy este v plienkach. Zial, je to tak a budeme si musiet asi pockat, kym dospejeme do stavu aspon porovnatelneho so standardom DE/AT. Osobne som v DE skusal M6 (1.8 a slabsi diesel), starsi Avensis 1.8 VVT-i a novy Avensis 2.0 benzin. Najvacsie "problemy" boli s tym dieslom - predajca bol z kategorie "mensich", a tak sa staral, aby bolo auto pripravene, vysvetloval mi, co kde v aute najdem a podobne. Inde stacilo ukazat pas, vodicak a podpisat krytie spoluucasti v pripade nehody a mal som kluciky. Aby so mnou niektry z nich stracal cas sedenim v aute? To som nezazil. Spravidla chcu auto do par hodin spat, co ale nebol problem.
Taktiez som vybehol na dialnicu a skusil vyssie rychlosti. Najma ten 2.0 benzin v Avensise tahal ako sialeny. Ked sme uz pri tom, tak v (tachometrovej) 200-ke som musel prudko brzdit a celkom uspesne to zvladol. Sice som mal cudny pocit "tancovania" volantu, ale na druhej strane: ktore auto poskytuje vodicovi pri podobnej situacii rovnaky pocit ako pianko rozbiehanie? ;-) -
« Poladovica
Tak ako sa Vam dnes jazdi? Ja som skusal na parkovisku pred Billou a dosiel som na to, ze auto ide dost rychlo do nepretacaveho smyku. Plynom to neslo poriadne korigovat. Najlepsie auto reagovalo na uhybanie pocas brzdenia za pomoci ABS. Jasne ze to nebolo ako za sucha, ale bol som milo prekvapeny, ako je auto aj na lade pri rozumnej rychlosti dobre ovladatelne. To som doposial nezazil, nemaval som na autach ABS. Samozrejme , ze aj zimne gumy M3 nieco spravia, lebo ked som auto kupil , mal som v Marci len letne,tak tam to bolo jedno, auto islo kam chcelo a nie kam som chcel ja. Zatial som velmo spokojny. Ake su Vase skusenosti ? -
"-- skrytý --" 16.12.04 17:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Lubos: Taky jsem před rokem zkoušel Mazdu. Prodejců se nikdy neptám, jak a kam mám jet. Klidně, ať si vedle mě sedne, když na to má nervy. Většinou to pro ně bývá hodina zatnutých zubů. K autu se chovám slušně, ale je třeba vyzkoušet jeho hranice. Prvou jízdu mám rád s autem, které má něco najeto, aby se odhalilo klepání, hlučnost, výkon, opotřebení interiéru. Samozřejmostí je jízda po dálnici vysokou rychlostí. S vybraným autem pak před zaplacením stačí 1/2 hod. jízda na vyzkoušení. Zatím mi nikdo takový postup neodmítl. Pokud by se někdo takový našel, tak bych od něj auto nebral. Našli se už 2 prodejci, kteří mi sami nabídli auto na víkend. (Škoda a Ford) Chtěli zaplatit alespoň část benzinu a pojištění. To tuším dělalo okolo 400,- Kč na tyto 3 dny. V pátek převzetí a v pondělí vrácení vozidla. Měli bychom na prodejce tlačit, aby zapůjčení vozidla bylo samozřejmostí pro všechny a ne výjimkou. Vždyť v autě každý z nás stráví stovky hodin ročně, tak proč si jej pořádně nevybrat?