Zkušenosti s Meganem Grandtour???
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault
-
"-- skrytý --" 05.01.05 17:35
« Re: ještě k olejům
yyyyy + Mitsi : chlapi, donutili jste mne jít do auta a přinést tu litrovku oleje, co mi u Renaulta asi po 5 tis prodali za 458,- Kč. Je to ELF Excellium LDX,5W40 Longlife. Teď se ptám: kdo mi zaručí, že tam byl přesně tento olej z továrny? Sice je to "žabožrout", takže snad tam je(teda byl). Po ujetí asi 17tis a dolétí 0,8 l šel pryč. 17 tis by mohlo pro záběh stačit, nebo se mýlím? Takže když je tam zase plná syntetika, naprosto všechny parametry stejné (jenom to není longlife), tak pokud se shodneme, že ten základní záběh proběhl, co se může zkazit novým olejem? Připomínám, že se tomu v servisu nebránili, jenom by tam dali zase longlife a to jsem nechtěl. Už jsem to někde uvedl: kamarádka má O1 TDI. Ten motor běžel naprosto fantasticky,tichý,spotřeba skvělá, prostě se fakt extrémně podařil. Byla tam syntetika, měněná v 15tis. Ve 30 tis jí dali nějaký long life a motor byl okamžitě hlučnější, slyšela to i ona. Zdůraznili jí(asi velmi neseriozně),že na to nemusí šáhnout a výměna po 30-40 tis.Ve 45 tis se jí rozsvítila kontrolka mazání a doléla snad 2 litry. Jenže zpočátku i při záběhu kontrolovala a nic nemizelo. V intervalu 15-30 tis zase nic nemizelo. Tak ji to prostě nenapadlo (servis ji neupozornil), že tohle má kontrolovat. Ze skvělého motoru je evidentně trochu horší. Proto ta moje skepse vůči těmto olejům a intervalům. Tak mi teď sdělte, jestli na základě toho je moje úvaha úplně mimo mísu, nebo je v ní něco racionálního.S mým mechanikem máme pocit(on jistotu vzhledem ke své 30 leté praxi), že se nemohlo zkazit nic.Díky za názor a ať nám to jezdí.Čauky. -
« Bez nadpisu
Idem na prehliadku buduci piatok, tak sa povyzvedam, ako je mozne, ze Renault o probleme zadneho stieraca akoze nevie, ked ho na mojom aute v servise zreprodukovali uz v lete. BTW rad by som sa pokusil tento problem zreprodukavat aj u niekoho, kto tvrdi, ze takyto problem nema (yyyyy?) -
"-- skrytý --" 05.01.05 15:43
« Re: Re: PF 2005
Bol som na prehliadke po 30000km. Vsetko nastiastie prebehlo normalne, teda normalne na Renault.Co ma prekvapilo je ze pre vymenu peloveho filtra potrebuju rozobrat spodnu cast palubovky na pravej strane. Cize kazdych 30000km Vam rozoberu polovicu palubovky. Samozrejme som spomenul problem so zadnym stieracom(niekolkoraz uz spominany v diskusii) a problem s autoradiom(chyba asi mojho kusu). Oba problemy samozrejme nedetekovali a tym padom nevyriesili a samozrejme ani nevedeli ze podobny problem ma viacej Meganov a nikdy sa stym nestretli. Kolega s prace co bol vyslovene reklamovat len zadny stierac dopadol podobne. Este sa vratim k autoradiu, pri pridavani alebo uberani hlasitosti na ovladaci na volante sa mi sem tam radio prepne same od seba na L vlnovy rozsah.
Ak by ste niekto uz mal vyrieseny problem so zadnym stieracom alebo mal podobny problem s autoradiom ozvite sa. Dik. -
« Re: Re: Re: Re: PF 2005
no tak to mas blbe, moja skusenost s akymikolvek opravarmi je negativna (aby som to vyjadril bez emocii :-)), preto som bol rad tym 30000 km bez babrania
ale teraz som si spomenul na to "cvakanie" asi sa do deje aj mne, vsimol som si to vgarazi pri otvorenom okne, tak som sa na to pytal, a vobec to nie je nieco nezname vedeli presne co s tym, tak ze ked pride na vymenu oleja tak to spravia -
« Re: Re: Re: PF 2005
yyyyy: nie, robi to hlavne pri prejazde priecnou nerovnostou na ceste zadnou napravou. Predna to odfiltruje a zadna uz nie. Ina po dokladnom zahriati, cca 20m to zmizne. Tiez mam problem s ovladanim smeru toku vzduchu. Vysklakuje z polohy na celne sklo pri teplotach pod 0 stupnov. Pri -6 tam siel stazka dostat. Myslim, ze to moze robit prave to.
inac ja som ten alarm odmietol z toho isteho dovodu. Len ten zvuk ma doslova vytaca. Manzelka to ani nevnima ale mne strasne vadi a znervoznuje ma. Skusim dohliadnut na dobru pracu . Ak ma nastvu kupim montaznu penu :-) -
« Re: Re: Re: Re: Stav oleja
>Takovéto empirické soudy jsou totiž úplně na ho..., byť někdy (přiznávám) mohou fungovat.<
No u mna funguje :-) ... raz sa mi podarilo vyliat trochu syntetickeho oleja doma na zem v kuchyni (kachlicky). Tak som to pekne vyutieral a umyl (tan moj bol rozpustny vo vode) a myslel som ze fasa, ale bohuzial pravda bola ina a to miest bolo este par dni smyklave ... az tak na zlomenie nohy.
Ono podraz je v tom, ze synteticke oleje mazu uplne inak ako tazke uhlovodiky. Tie maju dlhe polymerne retazce a mazu "soplovou hmotou", zatial co syntetika su vecsinou tazke alkoholy (nie len) a nemaju dlhe retazce a nemazu vlastnou hmotou, mazu ich vnutorne pevne prisady (podobne teflonu) ktore sa usadzuju na povrchu materialu. Preto vlasne vobec nezalezi ci na mazanej ploche je vrstva alebo nie, a hlavne ano - syntetika nerobi tu peknu suvislu vrstvu a nevzlina ako oleje.
A este jeden drobny problem. Syntetika pri vysokej teplote (niekolko sto stupnov - pri teplote zadierania) sice neredne, ale ma tendenciu odparit sa, teda nie je dobre mazadlo na zabeh kde sa take miesta musia co najskor uvolnit. Normalny olej so zvysujucou teplotou sice redne, ale pri presiahnuti urcitej teploty zacina dalej polymerizovat a to funguje velmi dobre protizadieraco - uplna hviezda v tomto smere je ricinovy olej (to je ale rastlinny olej) preto sa na to tolko zavodilo - zavodne dvojtakty maju hornu uvrat "s presahom" piestu takze to je na normalny olej samovrazda a syntetiku to zvladne az po zabehu. -
"-- skrytý --" 05.01.05 09:43
« Re: Re: Re: Stav oleja
Já to jen znovu zopakuji: To, co tam výrobce lije "pro záběh", je obvykle něco úplně jiného, než to, co on sám předepisuje "pro provoz". Předčasná výměna "záběhového oleje" za "normální" může "podtrhnout" řádný záběh motoru.
PS: A ještě k tomu "ulpívání" na plochách - zkuste si např. olejem 0W-30 za cca 1000,- Kč/litr potřít nějakou mazanou (předtím samozřejmě vytřenou do sucha) plochu. Neulpívá! To ovšem samozřejmě neznamená, že je to špatný olej. Takovéto empirické soudy jsou totiž úplně na ho..., byť někdy (přiznávám) mohou fungovat. -
« Re: Re: PF 2005
>akoby pod oknom drnci<
A nie je to drncanie zvisle od rychlosti? ja som bol na mrtvicu kym som to nasiel ... bolo take to vrtielkove semienko co na jesen pada zo stromov a to tak pekne vie zapadnut do oramovania okna - ale ZVONKU!!! aj ked by som bol prisahal ze to drnci vnutri ... to ja len aby som ti usetril problemy, lebo bud si na 100 % isty ze tym rozobranim sa nejake to drncabie VYROBI (tamto mozno odstrania ale nove sa za cas objavi) ... z toho dovodu som dostal uplne panicky strach ked mi pri kupe povedali ze "no a este vam tam nahodime alarm a mozete si prenho prist" - tak ja ze nie, alarm nebude a bude ... poistovaka som vymasiroval ze ta karta ziadny alarm nepotrebuje ale ze potrebuje mechanicke zabezpecenie takze tam mam construct - ten aspon odstrasi, alarm je prd -
« Re: PF 2005
luf: dakujem, ale nejde mi dohlavy, preco si pri klzani vymackol spojku, preco ? V piatok idem na rozborku palubky, stale tam nieco akoby pod oknom drnci. V pondelok nasli par srobov a dake chybali. Zrejme v Istrose na nieco zabudli, ale problem to nevyriesilo, tak som zvedavy, ci v piatok vecer aspon nastartujem :-)
este stale mate problem so zadnym stieracom ? Matoo ho ma a ja som to stale dako nepostrehol, ako ste to navodili, ale kedy to u Vas robi ? -
« Re: Re: Stav oleja
Co ti robi to tlacitko? Mne sa po jeho drzani 5s vypne automatika svetiel. Ale inak je tam uplne zbytocne.
Ad prepinanie - mne to funguje nasledovne:
1, tempomat zapnuty: Po nastartovani sa automaticky prepina na tempomat. Po 30s od startu (ked by z displaju mal zmiznut napis OIL OK) sa znovu prepne na udaj tempomatu, nezavisle od toho, co som si medzi tym naklikal. No a samozrejme sa prepne na udaje tempomatu pri akejkolvek jeho cinnosti. Toto by chcelo nejako domysliet.
2, Tempomat vypnuty: Po nastarovani sa ukaze OIL OK na 30s. Potom ukazuje udaj, ktory bol zobrazeny pri poslednom bezani motora. Takze to, co si naklikam pri vypnutom motore, sa ignoruje. Toto spravanie sa da akceptovat.
PS: Sorry, musel som tento prispevok upravit, lebo povodny bol napisany dost nezrozumitelne. -
« PF 2005
K poladovici - v nedelu v noci si idem celkom normalne po vlhkej ceste, teplomer ukazuje +2°C a zrazu zistujem, ze v jednom lesiku uz neriadim, ale sa veziem ako na sankach. Asi v 100km/h som vbehol na lad. :shock: Nastastie tam nebola ziadna zakruta ani ziadne ine auto. Asi 100m som sa viezol so stisnutou * a spojkou a potom sa kolesa znovu chytili.
V novom roku vam prajem co najmenej podobnych zazitkov, ako som opisal. A ked sa uz nejaku vyvrbi, tak nech dopadne rovnako stastne ako tento moj. A Mirovi - specialne - nech sa podari vyriesit problemy s jeho autom. -
« Re: Stav oleja
>tlacitko na packe blinkrov, ktore nerobi nic ale na druhom tlacitku je treba browsovat cez ~10 udajov<
... no ako u koho :-) ...
ale to s tym brousovanim je to fakt, este navyse ze sa to samo prepina aj ked to nechcem ... napriklad tempomat si to tiez prepina ako chce :-(
Ale dál bych se vykašlal na "long-life", používal "normální" kvalitní olej dle předpisu výrobce a měnil ho ve standardních intervalech dle předpisu výrobce. Pravidelnou kontrolu hladiny a případné dolití považuji za samozřejmost. Hlavně nepřelévat nad horní rysku! A úzkostlivé udržování hladiny na úrovni horní rysky je rovněž zbytečné.