Zkušenosti s Meganem Grandtour???
matuS 25.08.05 12:59
uz som jazdil asi s 3 autami, kde to meria aj mnozstvo slnecneho svitu, dokonca v 166 to zevraj meria aj uhol - ani v jednom aute to ale nefungovalo, lebo musim mat inu teplotu v noci, inu pod mrakom a inu na priamom slnku -
"-- skrytý --" 25.08.05 12:43
Ako pise luf, treba podrzat tl. start min. 5s (myslim, ze 2 nebudu dost) za vynechania startovacich podmienok - teda bez spojky al. brzdy, resp. ak s brzdou, tak zaradena rychlost. Vypina sa dvoma stlaceniami. Ak sa nevypne, po case asi 20min. sa deaktivuje servo (prestane ho napajat) a este nejake dalsie veci.
Takisto sa da dostat do servisneho modu tacha - stlacit a dost slho srzat start a tl. palubneho pocitaca, potom sa rozbehnu rucicky tacha hore-dole a rozsvieta sa kontrolky a daju sa precitat dodatocne udaje na tachu. Vyskoci sa stlacenim nulovacieho tlacidla na tachu. Pri vstupe do serv. modu sa vsak vynuluju udaje PP.
Hasic: vsetky rozpravky ohladom klimy a jej chladiarenskych casti sa dotykaju oboch verzii (manualna aj automaticka) rovnako, pretoze tam nie je rozdiel. Rozdiel je iba v tom, ze v mech. klime clovek musi nastavovat teplotu a smer prudenia vzduchu rucne otocenim gombika (ktory zas taha lanka prisl. klapiek) a tiez nastavovat ventilator podla zelania. Automaticka klima "taha lankami" sama na zaklade zelanej teploty, mnozstva slnecneho svitu a vlhkosti v kabine. Taktiez prislusne podmienkam sama ovlada ventilator v tusim 8-ich stupnoch cez PWM, teda sirkovu modulaciu napajacieho napatia (na rozdiel od styroch stupnov v manuale hnanych cez 3 predradne odpory + priame napajanie). -
Ad porovnanie Fabia vs. Megane: strojcom tej bohapustej myslienky som ja. Pretoze pri kupe auta bol na vyber Megane Sedan SportWay s 1.6, alebo Fabia Sedan HTP vo vybave tusim Comfort (to je ta najvyssia?). Cely rozdiel v leasingu bol: akontacia skoro rovnaka (pretoze ku akontacii Fabii sa priplacal construct a koberce) a mesacne splatky o 500CZK vyssie u Meganu. Proste rozdiel nepodstatny a pritom rozdiel aut priepastny. A vo vysledku nie je ani hospodarnost tej HTP nic hviezdne v porovnani s Meganom... Provnanie z ostatnych stranok uz dalej rozvijali Fabiatici. -
Na mojom megane ten "servisny" mod funguje pri zatlaceni brzdy, zaradenej rychlosti a zatlaceni startu. Vtedy nabehne kompletne vsetko, vratane serva a vsetkych kontroliek. Este k tej klime: mam digitalnu klimu a kompresor ma el.mag spojku. Myslite ze ma modulovany vykon? -
« Re: Re: Koně v. Krouťák, o co tu jde?
citronek: to jo hlavne aj o sposobe/stylu jazdenia. Diesel ma plochsiu vykonovu krivku a tak aj vyssi priemerny vykon. Kdesto benzin ju ma strmsiu a priemerny vykon nizsii. Ked mas D/B s rovnakym maximalnym vykonom, bude z hladiska dynamiky prizatazi( kopec, plne auto) urcite lepsi D, aj ked benzin budes tocit a tocit( pri preradeni padne vzdy na nizsi vykon ako D). Vzdy bude priemerny vykon nizsi ako u D. Ine to bude konkretne pri 1.6 113PS a 1.5 100PS. Tam ak budes 1.6 tocit, tak s nou bude to auto zivsie. Preto napriklad ja osobne pri volbe som siel jednoznacne do 1.6 , lebo je hooodne lacnejsia a viem z nej dostat maximalny vykon, lebo potocit ak treba viem. Ale napr ak zoberiem skutocnost, ze na tom aute jazdi aj manzelka, tak ona urcite vyuzije vacsi potiecial vykonu z toho diesla, lebo ona pri 4000 ot( asi sa boji toho zatahu co prave nastane a este to tak "strasne" huci :-) ) konci. Bezne uz pri 3000 :-) . Obac si myslim, ze odpoved ci je lepsi D/B vlastne vseobecna neexistuje :-) -
« Re: Koně v. Krouťák, o co tu jde?
citronek - na krutak sa kludne vyprdni, to je to co na kolesach nevidis, jedine ze poznas presny prevodovy pomer. To co vidis je VYKON. Prevovka vykon nemeni, takze to co je na motore je aj na kolesach (ak sa nepocita ucinnost)
A teraz:
maximalny vykon je to co dostanes ak tocis motor na max otackach (vecsinou) ... ale to normalne nerobis, jedine pri prudkej akceleracii ho nechas vytocit aby si rychlo predbehol a podobne.
max krutak ti udava miesto na krivke kde motor na tom istom prevodovom stupni "taha" najvecsou silou (ale znova - to neznamena ze najvecsim vykonom) a zaroven je tam pri plnom plyne najvecsia ucinnost motora
Miesto toho max krutaka ale deformuje krivku vykonu pretoze vykon=krutak x otacky x konstnata
cele to znamena ze keby si mal motor z konstantnym krutakom v celom rozsahu povolenych otacok, mal by si krivku vykonu neustale sa zvysujucu s otackami - cize cim vecsie otacky tym vecsi vykon - to je priblizne charakter benzinoveho motora (az do momentu ked nestaci s dychom a proste odpadne)
ak mas turbo, to ma svoj vlastny vykon a so zvysujucimi otackami nedodava vyssie mnozstvo vzduchu a vysledok je typicky dizlovy priebeh momentu ktory klesa s otackami, vysledok je ze krivka vykonu nestupa ale ma velky hrb v nizkych otackach a velky moment - ten sa ale strati s tazsou prevodovkou, takze treba porovnavat VYKONY a nie tocive momenty
takze: benzinak bude mat max vykon v max otackach ale v beznych otackach - napriklad v polovici rozsahu, teda kde sa bezne jazdi ma zhruba polovicu (konstantny tocak a polovicne otacky)
dizel bude mat max vykon tiez v maxime otacok, ale opadavajuci moment s otaclami znamena ze v polovici rozsahu bude mat vecsi ako polovicny vykon, lebo ma velky tocak, vysledok je, ze rovnako vykonny turbodizel pri 2000 otackach taha daleko lepsie ako benzin pri 3000 (rovnako vykonny) a dava pocit velkej pruznosti a teda lepsie vyuziva vykon ktory je k dispozicii, na druhej strane zase dizel dava pocit ze so zvysujucimi otackami "odpadava" ... takze vyber si :-)
... v kazdom pripade s rovnako vykonnym dizlom ako benzinakom dostavas vykonovo nieco navyse -
To: tv
To o tych ignorantoch som myslel vseobecne, urcite nie na ludi v tomto fore... Skor som narazal na niektore prispevky vo Fabia Fore, kde sa krvopotne snazia rozlusknut rebus, ci kupit Fabiu Combi v "plnej palbe", alebo Megane Grandtour "zaklad" :-) v rovnakej cene...
So sluzobnou Fabiou Combi 1,4 MPi som najazdil cca. 110.000 km a je to proste o niecom inom. Fabiu pritom stale povazujem za podarene/solidne vozitko, ale priame porovnanie s Grandtourom to proste neznesie...
Mimo to mam nazor, ze co sa tyka pomeru cena/vykon/emocie, tak sa na Megan Sedan/Grandtour proste nechyta ani Octavia II (obcas s nou jazdim sluzobne). Octavka je v mojich ociach seda, nudna, obycajna, bez napadu aj ked solidne spracovana. Proste nemecke ludove auto...
To: Miro
Spustenie serva bez spustenia motora by davalo zmysel jedine v nejakom servisnom mode... -
"-- skrytý --" 25.08.05 10:06
« Koně v. Krouťák, o co tu jde?
Díky všem za reakce - študoval jsem tedy prospekt a uvedené grafy - a moc moudrý z toho nejsem - jízdní dynamika 98k 1.4 benzín - a 100 k 1.5 diesel - obdobná, ovšem "krouťák" u benzínu 127 tuším a u dieselu 185 /maxima 4 tis. a 2 tis./. Dle údajů se v jízdní dynamice krouťák tedy neprojevuje, tak výrazně, jak se jeho údaj mezi těmito dvěma motory liší. V čem se tedy projevuje? Že auto víc uveze? Mohl by mi to někdo vysvětlit? Díky /jinak asi mi bude stačit ten slabší 1.5 dCi/ -
"-- skrytý --" 25.08.05 09:23
ABSOLUTNY ignorant
To je na mna?
Inac cudoval by si sa, zajdi si na skoda forum, uvidis, ako tam bojuju proti Meganu. Ako proti moru alebo Loganu... Samo, Fabka je najsamlepsia, najvacsia, najneporuchovejsia, mozno ma dokonca aj cervensie/zelensie/modrejsie/ciernejsie farby ako Megane... No a ma v ponuke aj laskavost - uplne genialne vymysleny motor presne na nase cesty a potreby - HTP... A ten pocit z jazdenia... Nic to, komentovat to dalej nejdem. Mal som Fabku, spokojnost na 101%, ale Megane je ina liga. -
Porovnavat Megane Grandtour s Fabiou Combi moze fakt len ABSOLUTNY ignorant >:D
Ved to nie je len ina kategoria auta, ale hlavne nebe a dudy. Priestor, pohodlie, bezpecnost, motorizacia, design...
Inac po stlaceni START bez nastartovania motoru sa mi spusti komplet elektronika mimo posilovaca riadenia. Samozrejme idu spustat vsetky okna... Mam vybavu SportWay -
"-- skrytý --" 25.08.05 08:56
luf: ano, zhruba je to tak, ze kompresor si berie tolko vykonu, kolko je minimalne treba, aby udrzal vyparnik (stale tu meliem to iste a ani neviem, ci kazdy rozumie, ze vyparnik to je ta vec, co chladi vzduch v telese kurenia) stale na tej istej teplote. Aktualne odoberany vykon bude teda zavisiet od vonkajsej teploty a rychlosti ventilatora aku si navolis.
tamtam: gratulujem k Tvojmu rozhodnutiu! Aj ja som bol kedysi (09/2001) stastnym prvomajitelom novej Fabie Combi MPi Classic, zelena atol. Heh, mesiac na to F.Combi podrazela o 10tis. a dockala sa prveho otrhania vybavy, pretoze bola vraj "prilis dobra na cenu, co stala"... Samozrejme, s Meganom uz nezazijes ten isty pocit (lebo uz nie je prve), ale spokojny budes, to urcite. Pokial som to tu vypozoroval (a tiez na tom anglickom fore), tak najviac problemov sa tykalo Meganov v prvom roku vyroby, teraz to uz je snad lepsie.
Ad zlavy na Meganov: fakt je to cudna politika, ale mne sa paci, ze davaju take zlavy. Je sice pravda, byt majitelom noveho Megana, ktory nasledne zlacnie o 100tis. je na slak trafenie, ale neviem, co by sa s tym dalo urobit. Takisto neviem, ci ich niekto bude potom kupovat potom, ked pridu na povodnu cenu, potencialni zakaznici budu cakat na dalsiu neskutocnu akciu, mimochodom kolku v poradi tohto roku...? Podla mna nie je celkom pravda, ze by sa ich chceli zbavit, vypredat apod., ved v roku 2004 bol Megane najpredavanejsi model auta v Europe - uz sme to tu niekde riesili, tusim 702 tis. aut, pred Golfom alebo Focusom, ktore boli tusim nieco nad 600tis. Skor chcu sa pokusit ovladnut trh na SK+CZ tak, ako sa pokusaju s Thaliou a Loganom. Byt vo vacsine katogorii druhy po Skode (lebo tu takmer naisto nepredbehnu) nie je zly vysledok, nie? -
"-- skrytý --" 24.08.05 23:14
« Renault Megane Grandtour Sportway - 1.5dCi/106 k/6 kvalt
Zdravím všechny,
opět bych se rád podělil se skušenostmi s vozem Megane Sportway.
Absolvoval jsem na delší cestu ve směru Uh. Hradiště-Praha-Berlin-Hamburk-Kiel-Flens… Pak dánsko -Sonnenborg-Fynshav-AAbenraa. No a pak kdesi kolem a nakonec přes Roztok zpět do UH. Najel jsem něco kolem 3000km, celkem na autě je 5500km. Musím říct, že cesta s tímto
autem byla v pohodě, příjemná a i po spoustě km jsem necítil nějakou extra námahu na tělo. Motor je velmi kultivovaný, svižný, hodně tomu dává 6 převodový stupeň. Cesta byla tvořena převážně dalnicí a pak nějaké ty okresky, takže rychlost byla od 130do160km/h, jinak kolem 90km/h. Vychytal jsem samozřejmě i zácpy a to několik km a spotřeba za celou dobu byla 4.6l/100km, což je fajn :-! A to bylo jen ve 2 lidech, plný kufr těžké bagáže. Jinak kufr je fajn, narval jsem tam všechno potřebné a zbývalo spoustu místa na všechno nepotřebné >:D
Za celou dobu se neobjevila nějaká závažná potíž (tuk na dřevo....)
Jinak jak jsem psal již dříve, spíše mě na tom auťáku serou drobnosti:
1. Sem tam vzrgotání interiéru ale není to pravidelné a nijak hlasité. Trošku mi tam něco cinká na mřížku, třeba lokalizovat a odstranit. Dá se říct, že to ani neslyším, protože vždycky hodně zvučím muziku :-! Vrzání jsem testoval a tak jsem najížděl na různé patníky, nájezdy, rantly a vrzlo to málo. Takže pohoda. Zato má felicie se 100tiskm vrže i na rovné cestě :roll:
2. Tahání doleva je myslím v pohodě. Asi se ztotožním s názorem s TV, který to přisuzuje posilovači řízení. Na rovných úsecích to jelo dlouhý kus rovně, a při druhém pokusu to letělo doprava a při třetím zase doleva. Uvidíme, dále sleduji. 8-s
3. Interiér sportwaye je černá látka, docela na ní jde vidět smítka a ostatní "bordýlek". Takže stačilo posvačit bulku a hned je čisto 8-s
4. Přehrávač CD mě někdy sral, protože plival ven některá přepálené CD. Ale většinou z důvodu, že byla záznamová plocha zamacaná anebo po ránu zamlžená. Dotaz na Toma69 - jak se vypíná automatická regulace hlasitosti? I když si nemyslím že by to pomohlo ale zkusit můžu.
5. Nejvíce mě vadí, že při stisku Start bez motoru můžu stahovat okno jen u řidiče. To bude třeba co nejdříve ošetřit. Jednou na mě kdosi něco blekotal na parkovišti a já musel nahodit spolujezdcovo okno pomocí Brzda+zařazeno+start, abych nemosel točit motor. Jo, co se týká porovnání Sportway na SK a CZ, já oželím el.okna vzadu, stejně tam vozím kolegy jen málo a když už, tak tou kličkou si otočí. Raději jsem pro to CD než pro kazetu.
6. Třeba větší síly na zavření kufrových dveří. Nic závažného, ale mohli to lépe vyřešit.
Ale můžu říct že až na ty voloviny jsem spokojen. Uvidíme časem, po více km. Ale za tu spotřebu, pohodlí a využitelnost prostoru se zdá vůz docela fajn.
Někde se ke granturovi přirovnávala Fabie - no nevím jak po motorizaci, ale co se týká místa v autě mi fabie přijde šílená. Seděl jsem vzadu i v předu, pokaždé jsem vylezl zmuchlaný a potlučený, no děs.
PTF -
"-- skrytý --" 24.08.05 17:11
Tak jsem Megane objednal. Dostal jsem slevu 120.000 Kč na výbavový stupeň Confort a to mě přesvědčilo. Klimu jsem zvolil tu automatickou (designově to auto v interiéru pozvedává o 100%). Takže jsem zvědavý jaké budu mít z toho auta pocity, jestli to bude pro mě stejně "srdeční" záležitost jak naše Fabie kterou jsem kupoval jako první nový v životě nebo jestli se přidám po bok těch co mají (a je mi jich líto) s tím autem jen problémy a budu se snažit to zase rychle prodat??? Akce -120 (ona byla -110, těch dalších -10 přihodil dealer) by měla srpnem skončit... -
« 1,5 dCi/80k
Mam 1,5 dCi/80k v Megane Grandtour, najazdených cca. 6000 km.
Doteraz bez problemu... tuk, tuk, tuk...
Motor je podla mojho nazoru super a na pohodove cestovanie uuuplne postacuje. 100k verzia bude urcite este lepsia, ale ak ta budget nepusti nebudes lutovat. Dlhodoba priemerna spotreba je podla PP 4,9l/100km
60% mesto, 10% dialnica, 30% ostatok.
BTW na jednej cca. 120 km trase som sa snazil o co najlepsiu spotrebu a výsledok bol priemer 3,8 l/100km. :-! A urcite som nebol vodcom kolony... :)

mozno som otrlejsi, ale ja s tym fakt nehybem, mam to na 21 a je s tym klud