Zkušenosti s Meganem Grandtour???
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault
-
"-- skrytý --" 09.05.08 11:00
« Zvolavacka RM II rv leto 2006 do servisu
Pred tyzdnom ci dvomi mi prisiel list z Renaultu (presne s mojim cislom VIN), ze zistili nejaku chybu kedy zavada na kompresore klimatizacie moze sposobit imobilitu vozidla. Ze sa mam dostavit do servisu a bezplatne mi vymenia software riadiacej jednotky. Nemam ten list pri sebe tak dufam, ze si to pamatam spravne.
Neviem akej skupiny vozidiel sa to tyka, to tam nepisu.
Ja mam RM II Grandtour 1,5dCi 78kW s tempomatom.
Znamy kupil 1,6ku benzinak mesiac predo mnou a jeho nevolaju. Predpokladam, ze sa jedna bud o diesle alebo tych, ktori maju tempomat (lebo vtedy treba zevraj iny software riadiacej jednotky). Ale to iba hadam.
Kedze staci vymena softwaru tak asi nejde o mechanicky problem. Mne sa ziatial nic neprejavilo a v lete pouzivam klimu intenzivne. Dufam, ze nejde aj o nejaku dalsiu vec, s ktorou sa ale Renaultaci nepochvalia a velmi dufam, ze novy software umelo neznizi vykon lebo v tom pripade by som tuto vyzvu ignoroval.
Nechcem spekulovat ale kedze to riesia IBA upgradom softwaru tak predpokladam, ze mozno ide o nejaku banalitu typu: "kompresor klimy hlasi zavadu a riadiace jednotka to zbytocne berie ako zavaznu zavadu a nepovoli start motora".Nechcem si vymyslat.
Nemate niekto info o co konkretne ide ? (nejake detaily), prip. absolvoval uz niekto z Vas koho vyzvali tuto "opravu"?
Spozorovali ste potom nejaku zmenu ? -
"-- skrytý --" 17.02.08 11:01
« Re: Problémy se startováním
Cece, jedna lepsia sprava ako druha. Prepalena poistka?!? A dokonca obrysovych svetiel?!? To je velmi nezvycajne. Jednie zeby ju boli nejakym sposobom nacali pri demontazi/montazi, ale aj tak...
V kazdom pripade drzim palce nech sa tp uz neopakuje. -
t0m4s 11.02.08 14:02
Ked mi auto vratili po tom vymenenom kabliku, elektricka krabica vedla akumulatora nebola vobec upevnena, mohol som s nou volne hybat. Keby tam nebolo tak malo miesta tak ju aj vyberiem von. Vtedy sa stala ta vec s vybitim baterie. Ako som uz pisal, nasli zhorene rele vyhrievania zadneho skla, a vymenili vraj celu dosku s relatkami. Vzali to ako reklamaciu predchadzajucej opravy, takze nic za to nepytali. Kazdopadne po tejto dodatocnej oprave bola ta elektricka krabica napevno prisrobovana a neda sa s nou hybat. Takze otazka je, ci to nesposobili sami tym, ze predtym ju nechali volnu (a ktovie co nedotiahli vnutri), a mohlo dojst ku kontaktu casti ktore sa nemaju dotykat, a naslednemu skratu.
Ale aby toho nebolo malo, stihla sa mi este vypalit poistka obrysovych svetiel na pravej strane auta. Ta je tak isto v tej krabici, takze som bol znovu v servise. Ale odvtedy to snad funguje ;-) -
"-- skrytý --" 07.02.08 09:14
Nazdar, dajako dlhsie som tu nebol a tak som sa neozyval.
Tazko povedat a dedukovat na dialku. Ale podla info, co si dal, tak to rele by mohlo byt zodpovedne za cely ten gulas. Ak rele bolo nejakym sposobom zlepene, pricom malo nejaky prechodovy kontakt, tak to mohlo vybit baterku za sprievodneho ukazu nedobrovolneho tepelneho spracovania plastov :-)
No a nacatie toho zlepeneho rele mohol sposobit fakt, ze si mal poruseny vodic v kablovom zvazku, ktory potom mohol robit nejaky nahodny kontakt a takto spinat nap. aj rele vyhrievania skla. Ak to stihlo robit dostatocne rychlo, mohlo to to rele poskodit.
Takto by to cele davalo zmysel. Dufajme, ze dalsie nasledky nebudu. Informuj co a ako. -
t0m4s 22.01.08 23:13
Ta baterka sa vybila priblizne za hodinu a pol. Ked som prisiel k autu, pri odomknuti vobec neblikli smerovky a "klepnutie" zamkov nebolo vobec pocut (preto som stlacal dialkove asi 5 krat, myslel som ze v nom dosla baterka). Po otvoreni dveri auto na mna pipalo, a na sliepnajucej pristrojovke takmer nebolo vidiet ze svieti kontrolka tlmenych svetiel. Podla zapachu pecenych plastov som hned pochopil ze je to ten problem co som mal uz dva krat. Vtedy napriklad zamknute auto spustilo zadny stierac a cuvacie svetla (kvoli Constructu bola zaradena spiatocka). V tom stave nepomahalo nic - auto sa nechcelo ani zamknut ani nastartovat, bolo v stave ktory nepredpokladalo ze nastane. Bud svietil nepretrzite imobilizer, alebo sa stazovalo ze STEERING NOT LOCKED. Az ked sa akumulator vybil natolko, ze to vyplo aj pristrojovku (vlastne sa tym vsetko resetlo), vratilo sa to viac-menej do poriadku - kontrolka imobilizera blikala ako ma, zamykalo aj so slabym bliknutim smeroviek. Ale samozrejme uz to nestacilo na nastartovanie.
Pocuj tv, mas dobre dedukcie a triafas klinec po hlavicke - v pondelok som auto znovu zaviezol do servisu, a este v ten den mi volali a pytali sa ci som v ten osudny den nespustal vyhrievanie zadneho skla. Vraj je nieco s relatkom, ale nerozumel som co (zhorene?). Bolo im divne ked som povedal ze urcite nie. A vlastne naposledy som vyhrievanie spustil mozno este minulu zimu... -
"-- skrytý --" 20.01.08 14:28
Noo, tak to teda klobuk dole, ze sa im vo zvazku chcelo hrabat, ze to nasli a vymenili. To inak bol aj moj tip, no najprv by som zacal tym konektorom - je to laika jednoduchsie. Ako pise aj Miro, asi by to chcelo trochu popatrat, preco sa to poskodilo. Ano, mohlo to byt jednoduche mechanicke poskodenie pri manipulacii vo vyrobe, avsak vzhladom na ostatne problemy asi toto nebude osamely kabel... Ty cece, fakt neviem, ako tomu pomoct... A ta baterka sa vybila cez noc? To dokazu iba svetla, nejaky statocny skrat alebo elektromechanicky posilovac riadenia. Este by som pouvazoval aj nad vykurovanim zadneho skla. Nemas nahodou ten "handsfree" pristup? V kazdom pripade ak by sa to podarilo nasimulovat nejako pravidelne, malo by to byt zistitelne podla toho, co sa hreje. Musia to byt aspon 3-4A, co to zerie a to by sa mohlo nejako tepelne prejavit. -
"-- skrytý --" 20.01.08 09:29
z medenneho kablika ostal len prasok ? Nemali nahodou hladat dovod preco to tak bolo a nie len tak menit ? Ta diera bola od skratu ?
inak som teraz cerstvo po vymene zvazku Airbag kablov pod sedadlom, snimaca na automaticke otvaranie dveri a dazdoveho senzora. Blblo to uz skoro rok, ale nechcelo sa mi ist hned po jednom do servisu. Tak som si to nechal nateraz pred koncom 4-rocnej zaruky, aj ma prekvapili , ze to uznali na zaruku. -
t0m4s 19.01.08 19:06
Mam dobru a zlu spravu. Dobra je, ze v servise nasli uplne skorodovany vyzraty kablik vo zvazku kablov od riadiacej jednotky. V jeho izolacii bola diera a vnutri zeleny prasok, clovek si domysli ze ten prasok bol kedysi v skupenstve pevneho medeneho drotu. Vraj vymenili tento jeden kabel z celeho zvazku.
Zla sprava je, ze hned druhy den si auto po zaparkovani vybilo baterku tak, ze som znovu (uz siedmy krat za 2.5 roka) musel volat servis k nepojazdnemu autu. Tato konkretna chyba sa mi stala uz dva krat priblizne 6 mesiacov od kupy. Symptomy su - zamknute auto si spusti nahodny system ktory vystavi baterku, a zaroven sa z motoroveho priestoru priblizne od baterie siri smrad palenej umelej hmoty (kable?).
Dalsie detaily by boli na roman, a momentalne nemam chut vracat sa k tomu... -
t0m4s 16.01.08 20:47
Momentalne je auto v servise, lebo uz som bol dohodnuty, ze im ho tam zaveziem (ak nastartuje :-! ). Technikovi som pustil video, spomenul chybajucu kontrolku, takze vie ako to vyzera, aj ked sa mu to neprejavi. Ale uz mi volal ze diagnostika nezistila nic, a chce aby som priniesol druhu kartu od auta...
Vdaka za rady, s tym konektorom to asi skusim, podla vysledku zo servisu. Ale sice toto forum citam od zaciatku, viem ze sa tu riesilo rozoberanie roznych veci, nie som taky guru aby som vedel ktory je ten spravny konektor od riadiacej jednotky. Skus mi prosim blizsie specifikovat kde to najdem ;-) . -
"-- skrytý --" 14.01.08 20:26
Aha, no vidis, uz sa dostavame blizsie. Ked to pipne a ma to suvis s niecim (povedzme s tym STOPom, co vsak ma zase suvis s niecim dolezitym), asi o tom bude zaznam niekde v pamati riadiacich jednotiek a malo by sa to dat vytiahnut cez diagnostiku. V istom pripade by to mohlo znamenat aj chybu komunikacie po zbernici CAN. Cim dalej tym viac som presvedceny, ze to bude nejaky chybny kontakt v nejakom konektore, co moze byt dost obtiazne najst. Takisto by diagnostika na to nemusela zareagovat... Vies co? Odpoj baterku a skus vytiahnut konektor z riadiacej jednotky. Potom poskusaj kazdy jeden drot, co do konektora ide, ci nie je uvolneny (potiahni zan napr. pinzetou). Tie konektory su dost chabo urobene, nemaju prilis velku ochranu proti vnikaniu vlhkosti a takisto mozu byt piny nespravne vlozene v telese konektora. Je to sice vystrel naslepo, ale tym by som zacal ja. V servise ich to asi nenapadne. -
t0m4s 14.01.08 15:58
Ja som mal tu zalezitost s RJ za vyriesenu, v servise sa tvarili suverenne ze problem je opraveny... Chybajucu kontrolku som si vsimol az vcera, a s RJ si to spojil az ty :-)
Ze to nebude bateriou som tvrdil vzdy kazdemu technikovi do telefonu, pretoze vsetko ostatne naskocilo ako malo, okrem startera ktory ani nepipol. Nakoniec ale predsa len s bateriou nieco bolo, aj ked to nebola pricina...
Aby som len nekecal, tu je video nestartujuceho auta:
[odkaz] -
"-- skrytý --" 14.01.08 15:19
« Re: ma byt zapis v servisnej knizke ?
Bud rad, ze Ti spojku vymenili celu a nie iba vycistili ako si to povodne chcel. Zamastene oblozenie jednoducho nevycistis, ostane stale trochu mastne. Skoda, ze si z nich nevymamil aspon to, ci bolo oblozenie zamastene a ze Ti neukazali ten kotuc. Treba sa pozriet aj na to, ako sa tam olej dostal. Pri vymene spojky budes mat vzdy iny pocit ako predtym, to je normalne.
Mne sa raz davno na Citroene AX stalo, ze mi pomalicky kvapkal olej z priestoru spojky. Na vine bola jedna zaslepka na konci olejoveho potrubia (je to dutina v bloku motora), ktora sa rokmi nejako uvolnila a zacala slzit. Stacilo ju dotiahnut a vec bola odstranena. Pri tej prilezitosti som vymenil aj lamelu. -
"-- skrytý --" 14.01.08 15:15
Jaj ale tak to je uz uplne ina kategoria informacie ako ta predtym... Mohol si to spomenut, nakolko je to dost zavazne info. Je to zaroven aj dalsi argument proti chybnej baterii a co je vsak najlepsie, Mysakovi007 Tvoja skusenost zatial nie je uzitocna ani trochu... -
t0m4s 14.01.08 14:40
Vzdy ked som v stave nestartovania cakal na odtahovku, skusal som vsetko mozne, a aj "iny" sposob startu, teda aj s brzdovym pedalom. Nic nepomohlo. Jeden servisak dokonca poradil par krat zamknut a odomknut auto, vraj moze byt zablokovany imobilizer, a tymto ho prebudim :-|
No ale s tou riadiacou jednotkou vstrekovania prihara - moje problemy sa zacali pred 2 mesiacmi tym, ze mi za jazdy zacal vypinat motor. Prestal tahat naraz ako ked utne, pristrojovka zapipala, rozsvietili sa rozne kontrolky vratane SERVICE a STOP, a na displayi este ELECTRONIC FAILURE ci nieco take. Prijemna vec na dialnici. V odstavnom pruhu som sa spamatal a motor zase naskocil. Ked mi to potom na benzinke zhasinalo aj pri zabuchnuti dveri, na dialnicu som sa uz neodvazil. No a v servise vraj zistili nejaky problem s riadiacou jednotkou vstrekovania a preprogramovali ju. Odvtedy uz za jazdy nevypina, ale rovno nahodne nestartuje :-( -
"-- skrytý --" 14.01.08 13:50
« ma byt zapis v servisnej knizke ?
Tak mam uz spojku na 1,5dCi /verzia so 6kvaltom/ zevraj celu vymenenu (objednavali novu). Bola to zarucna oprava. Z technika som skoro nic viac o zavade nedostal. Ze nefungovala spravne a tak ju celu vymenili. Iba pripominam islo o preklz spojky na 1,5 rocnom aute s 25 tisic km (bez zavinenia vodica).
Teraz pedal trochu vrzga,je nejaky makksi a chod pedalu od zaciatku zaberu po plne zopnutie spojky je kratsi ako predtym.
Co je ale zvlastne neurobili zapis do servisnej knizky a ked som sa na to pytal, ze netreba.
Myslite, ze sa tam opravy v zaruke nezapisuju alebo preco nebol spraveny zapis ? Je ten zapis tam potrebny alebo nie ?
-
"-- skrytý --" 14.01.08 12:29
OK, tak teraz skus startovat s vyhodenou rychlostou (neutral) a stlacenou brzdou. Uvidis co sa bude diat.
S tou kontrolkou by to mohla byt indicia, ze sa nekomunikuje s RJ vstrekovania alebo sa vobec nehlasi. Ale to by sa na diagnostike asi ukazalo raz-dva.
Tempomat ma kazda riad. jednotka motora enablovany z vyroby a chybaju len droty k volantu.
Daj vediet, ked budes mat viac info, zaujima ma to.