Zkušenosti s Meganem Grandtour???
tv - mozno to nema byt podtlak ale tlak v systeme? Ja uz neviem. Ale taketo cisla mam z technickeho predstavenia novych Meganov, ktore mi kedysi dal predajca. Cisla su presne, lebo viem, ze horna hranica starsich generacii + 50% bolo to, na co projektovali Megana a to bolo 13.5 :-)
paulz - uz neviem, kdesi som to cital o Megane. Mozno aj tam, kde som cital o tych tlakoch. O Fabii sa to vseobecne vie, o novej Oktavii tiez. O Fabii som to aj cital v nejakom casopise, v triede malych aut to ale podla nich bol velmi dobry vysledok. BTW nasojazycne casopisy vobec necitam. -
"-- skrytý --" 18.10.05 13:44
luf: ved aj ja hovorim, navyse je mozne, ze ten, kto porovnava brzdy Meganu a Fabie a pritom nevie (lebo sa jednoducho nezaujima), ci na tej konkretnej Fabke boli kotuce alebo bubny, porovnava jednoducho hrusky s jablkami.
Ano, Megane II ma dost dlhy chod pedalu, kym zacne brzdit, aj mne to obcas robi problem, najma ak chcem iba jemne pribrzdit a zaroven nechcem vyrusovat posadku. Ale problem mam najma preto, lebo normalne chodim na Berlingu a tam je to dost ine.
Kde si zistil tie udaje o posilnovacoch a podtlakoch? Aky/ktory podtlak mas na mysli? Ja som bol v tom, ze podtlak vzduchu na posilnovaci zavisi od podtlaku v nasavacom potrubi, teda je nezavisly od posilnovaca a ak sa da ovplyvnit, tak iba tvarom nasavacieho potrubie, nie? Mylim sa? -
to Petr - asi mas ryhovane kotuce. Potom je vymena platniciek citit iba chvilku a si zase tam, kde si bol. Skus ich dat presustruzit.
Ad opotrebovanie - pri ~50t som bol v servise a dusovali sa, ze mi niekto menil platnicky. Vraj moje brzdy vyzeraju akoby som vobec na nich nejazdil. Ja to nesledujem, Megan ma urcite kontrolu opotrebenia a ked sa ta prihalsi, pojdem ich vymenit. Zatial 56t a stale nic.
Ad piskanie - pomoze, ked tu brzdu poriadne zaslapnete? Piskaju mi ked auto vytiahnem po tyzdni z garaze, staci jedno prudsie zabrzdenie a su ticho a nezacnu dokail zase neprestanem jazdit a neodstavim auto na dlhsie do garaze. Pripadne ak auto zmokne, zacnu piskat aj ked sa s autom jazdi. Opat pomaha ich zaslapnutie.
Ad nastup - posilovac MeganuII je projektovany na vyvinutie podtlaku 13.5ATM, vs. posilovace aut typu Oktavia, Megane I a vlastne vsetkeho z tej doby su dimenzovane na 7-9ATM. Ten rozdiel tam musi byt citit :-) Doteraz mi brzdy nastupuju a brzdia ako na zaciatku, ale uz som si zvykol a nezabijam spolucestujucich o predne sklo. Jedine co mi vadi, ze zjazdene gumy uz tak dobre nebrzdia a ABS zacina ovela skorej ako kedysi.
BTW na brzdach Meganu mi hodne vadi mrtvy chod pedalu na zaciatku jeho drahy. Zda sa mi nejaky privelky a potom okamzite nastupuje bod, kde brzdy brzdia az moc. Na toto som si dlho nemohol zvyknut. Mate to tak aj vy? -
"-- skrytý --" 18.10.05 12:47
Na porovnanie brzd Meganu s Fabiou by chcelo este doplnit informacie - Megan ma vsetky 4 kotucove, pricom mierna vacsina Fabii ma zadne bubnove. A tie bubnove sa svojim nastupom nikdy nevyrovnaju kotucovym, to je technicky fakt.
To, ze auto postupom casu menej brzdi sa stava tiez casto, ale pri vymene dosticiek sa to upravi naspat. Teraz pominiem dosticky ako take a ich material, skor mam na mysli to, ako je piest vysunuty viac z telesa tam zrejme prichadza k nejakemu priehybu (mikroskopickemu ohynaniu materialu alebo co), prip. k nejakym inym javom. Jednoducho, po vymene dosticiek kotucovych brzd na kazdom aute je pocit z brzdenia trochu iny, ako keby bol skorsi nastup.
Ak teda uzivatel pozaduje take iste brzdenie ako za nova, treba vymenit vsetky dosticky na vsetkych kolesach a najlepsie aj kotuce naraz a potom to ide.
Ak sa vymenia iba dosticky a nevymeni sa kotuc, prip. sa kotuc aspon velmi dokladne nezbavi hrdze a vystupujucich hran, brzdenie je nanic. Ja som takto raz vymenil dosticky na Fabii a trochu som oklepal hrdzu a vyrovnal hrany, auto brzdilo ako keby dosticky boli drevene. Po demontazi kotuca a pol dni oklepavania a zabrusovania/dorovnavania auto brzdilo ako nove. Neveril by som, ze to moze byt taky rozdiel, keby som sam neskusil.
Ad piskajuce brzdy: to je zahada aj pre vyrobcu, raz pomoze to, inokedy ono. Moje Berlingo malo od nova, od prveho kilometra, piskajuce brzdy. Servis: to treba zabehnut, pocvicit, prudko zabrzdit a podobne hovadiny. V ramci zaruky mi vsak neskor boli dosticky vymenene za nove, jednoducho sa nejaka seria nepodarila a Citroen to uznal na zaruku. Obe sady brzdili rovnako dobre, akurat ze tie novsie nepiskali. -
Re: brzdy
Ahoj všem renaulťákům, dole jsem četl něco o účinnosti brzd a házení s sebou na sklo. Mám MGTI už 4 roky a stejné pocity jsem zažíval také - jemné přišlápnutí a hlava na skle. Zdůraznˇuji - zažíval. Po 4 letech a 50k i po výměně destiček je to velice slabé. Při porovnání s koktávkou jako čajíček. Byl bych rád aby jste stejné pocity sdíleli i po nějaké době provozu. Hodně ujetých km bez nehod přeje Petr. -
« Re: Ostre brzdy a volsovy nohy
ale teraz som si tak vspomenul, ze ked som mal nahradne vozidlo, asi pred dvoma mesiacmi, Megane sedan, tak som v nom prve dve zosliapnutia lietal. Takze mi na mojom mozno zvadli brzdy, hmmm. Ale mali by byt o.k, lebo potom co som myslel ze nebrzdia som bol na teste brzd a presiel som :-) Je to asi hodne o zvyku a nastaveni ci sadnuti celeho systemu -
« Ostre brzdy a volsovy nohy
Kdyz jsou levy nohy tak nic nepomaha. Je to o zvyku. Myslim, ze kazdej prumerne nadanej ridic si na ostry brzdy ve stylu Megane rychle zvykne a pak je to jedine vyhoda.
Po mych zkusenostech si na to docela brzo zvykla i zena >:D
Jinak hodne stesti s rejzi! :) -
"-- skrytý --" 17.10.05 17:06
« Brzdy
Ahoj všichni, už k Vám sice nepatřím, protože od pátka točím volantem nové Mazdy 5, ale mám něco k brzdám.
Před RMG 1,6 16V jsem měl Felicii 1,3MPI a nyní mám M5 2,0i - felina po zmáčknutí pedálu velmi pomalu zabrzdila, RMG reagoval brutální silou už od jemného sešlápnutí a někdy celá osádka skákala do předu, nyní při sešlápnutí pomalý nástup, který velmy rychle a plynule auto zpomaluje až do zastavení.
Myslím si, že brzdy u RMG nejsou špatné, jen jejich nastavení není zrovna ideální a tím pádem díky silnějšímu účinku se i rychleji opotřebují, možná že i materiál není l. ale ll. jako asi většina komponentů, což mne vedlo k výše uvedené urychlené výměně. -
impaler 17.10.05 16:37
« nastup brzd
Ahoj meganisti, ja jsem na jare kratce jezdil s Modusem (brrrr) a taky hazel sebou i ostatnima na celni sklo - nerozumim tomu vubec, ale rek bych, ze to bude hlavne nastavenim pedalu a cele brzdne soustavy, nebo jak to rict, ne? Neco jako firemni politika Renaultu, tuknout a stat.
Na mondeu je to jinak (tak nejak, jak jsem zvykly z jinych aut vcetne felicie treba), ale k ucinku brzd nemam vytku. Je pravda, ze tam mam asistenta, ktery dupne se mnou, kdyz je potreba (overeno, stal jsem pak taky na fleku). -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vibrace vozu
vies oscanovat a poslat mailom. Mna zatial caka 30tkm prehliadka. Budem si na nu muset dat pozor, nech uctuju len to, co urobia. -
"-- skrytý --" 17.10.05 14:33
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vibrace vozu
Ked uz ste zacali tuto temu tak sa pridam. Chystam sa na prehliadku po 60.000km. Od servisu som si vyziadal zoznam veci co sa ma kontrolovat a co sa ma menit. Istota je gulomet. V zozname veci na vymenu som napr. nasiel ziarovky ako povinnu vymenu po 60.000km. Stale som si myslel ze ziarovka sa meni ked sa vypali. Na druhej strane menit ziarovku na Megane nie je zrovna sranda, ten kto uz menil potvrdi. No kedze v zozname je vela veci, tak by som sa nedivil keby mi vymenili sterace, ziarovky doplnili vsetky kvapaliny,...aj ked stierace mam nove, kvapaliny doplnene a ziarovky svietia.
K brzdovym dostickam,... pri prehliadke po 30.000km mi servis vystavil pekny protokol na ktorom bolo napisane ze za 20.000km bude treba vymenit brzdove dosticky. To znamena ze pri 50.000km som mal menit dosticky. Teraz mam 57.000km a dosticky este tych 20.000km vydrzia. Som zvedavy ci mi ich teraz pri 60.000 budu chciet menit automaticky, urcite ich upozornim na to ze este su dobre. Na Fabii som menil dosticky po 100.000km aj to len preto ze uz mali 2 roky a nie preto ze boli opotrebovane. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vibrace vozu
Jo, jo to já pořád říkám, že jsme národ ovcí, které si nechají všechno líbit :'-(
Mě manžel pořád vyčítá, že pořád někde prudím a nedám pokoj, jenže být všichni jak on (jinak ja nejlepší ;-) ),tak nám budou za chvíli všichni dusat po hlavách....

A je jasne, ze ak niekto z Megana sadne do Fabie, tak ma "pocit" ze to nebrzdi.
Principialna otazka je: dokazu brzdy akehokolvek auta zablokovat vsetky kolesa ? Odpoved je ano. Cize potom je to cele o pneumatikach a naladeni ABS.
Bubny vzadu dokazu taktiez zablokovat koleso, ale kotuce sa viac "zakusuju", takze zase ide o pocit a kotuce vzadu neskracuju brzdnu drahu, resp. iba trocha - vplyv zotrvacnosti pri ABS.
Samozrejme ina situacia je pri zatazeni brzd (prudky zjazd s plne nalozenym autom, agresivna jazda,..) tam uz ma vyznam aj demenzovanie brzd, vetranie aj kotuce vzadu...