Zkušenosti s Meganem Grandtour???
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault
-
"-- skrytý --" 21.11.05 16:02
« Bez nadpisu
Laguna2 s 1,9 dCi nemá žádné topné těleso pro topný systém. Jinak jsou žhavící svíčky(teda já doufám,nehledal jsem je) pro předehřev chladící kapaliny.
O1 TDI měla 3,zde to musí být také nějak podobně,ale sundávat kryt..??
No, asi som nie celkom presne napisal, ze stale meliem prave o tych vyhrevnych elementoch VO VODNOM OKRUHU. Tie podla mna ma kazdy motor HDi, dCi, TDI a cojaviem este ake DI a ich spinanie si ovlada RJ motora (nezavisle od vole uzivatela) na zaklade nejakych definovanych pravidiel, ako teplota vonkajsieho vzduchu, teplota vody v motore, momentalna zataz alternatora a mozno este nieco. Takze ak si vodic zapne kurenie (topeni), motoru zacne odoberat viac tepla ako je za normalneho behu bez kurenia, na co RJ motora zareaguje adekvatne - prikuri (pritopi) si tymi telesami... A nie su to zhaviace sviecky, tie su zase na nieco ine, tie su priamo vo valcoch a pomahaju startovat studeny motor.
Dalsie vykurovacie teleso vo vzduchovom okruhu to Skodovky maju, dokonca aj v katalogu na Megane sa da najst to vzduchove pridavne vykurovacie teleso (tusim az 2kW, to uz je fakt vela), takze ak ho aj nahodou kazdy Megane dCi nema, tak urcite ho maju aspon tie so specifikaciou pre severske krajiny. Ale toto teleso som nemal na mysli, ked som hovoril o zvysenej spotrebe, pretoze toto teleso sa zopne iba na prianie uzivatela, ked vytoci ovladac teploty na max., resp. to zan urobi automaticka klima, ak taku uzivatel ma. BTW, aj preto by som nechcel auto-klimu... -
"-- skrytý --" 21.11.05 15:49
« Bez nadpisu
Ach jo, sloniku, mylis a hodne.
V Megane totizto nie je elektrohydraulicky posilovac, ale elektromechanicky, ako som tu uz parkrat popisoval, motor cez snek pomaha tocit osou volantu. Schvalne zavedena vola tam samozrejme je, ale ta je iba mikroskopicka v ramci snimaca momentu posobenia sily.
Booze, kolkokrat sme to tu uz rozoberali...?
Samozrejme, bez posilnovaca vdaka prevodovemu pomeru je to ovladanie este tazsie ako napr. na Felicii a inych autach, ktore uz od vyroby nemaju posilnovac.
yyyyy: neviem uplne presne ako je to na Octaviach, je tam tiez myslim vyhrievacie teleso vo vodnom okruhu (netusim akej hodnoty a kedy je zopnute), ale urcite tam maju este dodatocne vyhrievacie teleso vo vzduchovom okruhu, je to 1kW, ale zopne sa iba ked natocis ovladac teploty do max. polohy. No chcem vidiet toho blazna, ktory pri teplotach takych, ake su dnes ma naplno zapnute kurenie. Takze nakoniec aj napriek pridavnemu vykurovaciemu telesu je v aute zima... Jedine ze by to riesila automaticka klima. -
"-- skrytý --" 21.11.05 15:47
« Bez nadpisu
Řekl bych že ano (tedy že se mýlíš). Protože je tam už jen čistě elektrický posilovač, tj. stejně jak jde jeden pastorek z tyče volantu a tím posunuješ hřeben a přes něj tyče řízení, tak z posilovače (což je elektromotor taky s pastorkem - asi navíc s převodovkou do pomala) trčí druhé ozubené kolo na ten samý hřeben a jak ty točíš volantem, pomáhá přes druhé kolo točit ještě i on...
Peklo to asi je, nicméně musí to být funkční i při jeho výpadku, jinak by to nedostalo homologaci k provozu po silnici. Takže žádnej komfort, ale zatáčet s tím určitě půjde (pro pokusy zcela jistě...). -
"-- skrytý --" 21.11.05 15:46
« Bez nadpisu
Laguna2 s 1,9 dCi nemá žádné topné těleso pro topný systém. Jinak jsou žhavící svíčky(teda já doufám,nehledal jsem je) pro předehřev chladící kapaliny.
O1 TDI měla 3,zde to musí být také nějak podobně,ale sundávat kryt..??
Hřeje to rychleji,ale jestli to není lepší izolací motoru-když to stojí po jízdě zhruba stejně dlouho, rencl tak nevychladne podle teploměru jako Octávka.Ta byla hned totálně studená.
Dále: jestli se to nezahřívá rychleji díky vyšším vstřik. tklakům? Kromě systému PD-ten má ještě vyšší a netuším, jak se zde motor zahřívá.Opustil jsem VW a jeho motory. Jen tak tipuji, třeba je to střelba zcela mimo.... -
"-- skrytý --" 21.11.05 15:37
« Volant-posilovač
Jen můj názor - z volantu jde 1 tyč, ta jde do posilovače a odtud na každé kolo 1 ovládací tyč, takže ovládání auta bez posilovače musí být peklo. V posilovači je přepouštěcí ventil, který podle otáčení volantu přepouští kapalinu vlevo / vpravo a eletronika mu sekunduje. Mýlím se ? -
"-- skrytý --" 21.11.05 15:10
« Bez nadpisu
ESP nemam, problem nemam.
Auto jede rovne a zataci okamzite co mu tocim volantem. A bodejt taky ne, neni tam plne strojni rizeni, tj. existuje stale pevne prime mechanicke spojeni volant - kola, lhostejno zda posilovac posiluje ci ne a kdy a jak - kola vzdy musi zustat v pozici a reagovat na natoceni tyce volantu, a to v kazdem pripade a i bez nej (posilovace). Neni-li tomu tak je nekde mechanicka vule. Zpozdene sepnuti posilovace (od urciteho uhlu natoceni) je jina vec - to si predstavit umim (i kdyz ani tohle nemam), ale tohle nemuze v zadnem pripade zpusobit preruseni spoje od volantu na kola - mozna to dovede zaridit nejaky diskomfort pri ovladani, ale neverim ze je mozne aby se kola v ramci teto "vule" volne pohybovala, stoji-li volant pevne (ktery drzim rukama a tudiz se nehybe). -
"-- skrytý --" 21.11.05 15:00
« Bez nadpisu
ESP nemam, problem nemam. Navyse to popisovane cuknutie som nebadal. Tie posilovace su zjavne nie celkom podarene, na internete sa daju kupit repasovane za cca $600. Defiluju tam v takej galerii znamych "podarenych" veci ako RJ vstreku na Opel/Isuzu DTi, elektrohydraulicky posilovac Fabie apod. Co je vsak na nich repasovane neviem.
Na 100% som si nie celkom isty, ze tie vyhrievacie telesa v 1.9dCi su, ale iba asi na takych 95%. Pozriem vsak v dialogyse, tam by to malo byt. -
"-- skrytý --" 21.11.05 14:49
« Tahání auta do stran
Jak už víte RMG jsem raěji prodal a již měsíc a 5000 km užívám Mazdu 5.
To tahání auta u RMG bylo opravdu zvláštní, protože jsem nemohl ani na moment pustit volant, aby se vůz nevypravil někam stranou. Druhá věc co mi stále nešla do hlavy bylo, že na místě při zapnutém motoru a posilovači má volant na obě strany při pomalém otáčení ze středové pozice "mrtvá místa" a pak je cítit cuknutí posilovače, což pak člověk vnímá i při jízdě. To se dělo i po opravě posilovače řízení.
U Mazdy jsem překvapen tím ,že přesně cítím pohyb kol od leva doprava bez prodlevy a reakce též el.hydraul. posilovače není tak zbrklá jako u RMG. Zkusil jsem pustit volant na dálnici při 150km/hod a auto jelo pořád rovně a to jsou tam17"205/50.
Takže moje resumé: zřejmě softwarová nepřesnost nějakého úhluvého snímače ( neznám přesné provedení posilovače) způsobuje prodlevu ve funkci a v rámci těch 2-3 mm mrtvého bodu vlevo-vpravo 4-6mm se auto rzně stáčí podle nerovností a kolejí, protože to ta vůle dovolí a nepovažuje za nutné elektronický zásah.
Co mi napadá má někdo z vás na autě ESP? Dělá to také s ním?
Ten systém totiž obsahuje přesné centrování volantu. -
« Re: Re: Re: 60.000 a ine
Je zajimave, ze pri jizde napr. dalnice ci rovny usek pri vyssi rychlosti neni tahnuti vubec znat, nevice to pocituji pri jizde ve meste kolem rychlosti 50km. Je zajimave, ze auto si dokaze tahnout do leva ackoliv je sklon vozovky na druhou stranu
u mna to iste, akurat ze ak je naklon trosku doprava uz mi netaha dolava. Ale poslednu dobu sa to snazim nevsimat si a jazdit.
No vyskusam ten posilovac vypnuk, ked sa zbavim blbeho krytu. Teraz mam 26tkm, 4tkm do garancky , takze az v january. -
« Re:
Mne sa to prejavuje u rychlosti nad 120kmh, to je vdaka aerodynamike Berlinga bliziacemu sa k aerodynamike tehly, u Megana by to mohlo byt - odhadujem - 130 az 140 kmh a viac
tv: Megane ma Cx 0,35 . Nie moc lichotive cislo. To som davnejsie nasiel na rakuskych strankach. Bolo tam aj popisane, kolko auto ide pri konkretnej zaradenej rychlosti a konkretnych otackach. -
« Re: Re:
jo ze servisu vyslo ze zadni naprava je o 4,9 mm posunuta dopredu na prave strane, pry je to na hranici ale v norme, no jako laik to nedokazu posoudit
tom69: no ja som mal povodne posunute prave predne - cca 8mm a prave zadne +4mm. Po vymene prednej casti a vseliakom vyuzivani servisnych nepresnosti, sme sa dostaly na -3 a +3mm. To sa mi ale nepacilo a vymenila sa nakoniec aj zadna naprava, potom boli cisla pekne, ale ci boli naozaj z mojeho auta neviem, nebol som pri merani :*) Ale udajne mam posunutie uz iba -1,5 a + 0,5mm. Ak je to pravda, je to uz o,k.