Zkušenosti s Meganem Grandtour???
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Renault
-
« Ty vogo
a prej že Renault a Alonso jsou vítězi. Muhehe, zlatá rybko :oD Chlapi, jak vás tak poslouchám, tak se nestačím divit. A hádejte kdo vyhrál Auto roku...Renault Clio. Kdo zná odpověď na otázku "Jak je to možné?" vedle tak zvučných vozů jako BMW 3 a Honda Civic, ať odpoví. -
"-- skrytý --" 06.01.06 16:00
« Re
Treba sa zavčasu auta zbaviť. Môj Megane Combi 1,9 dti má 62 tisíc km, posledné asi 4 tisíc km je vadná pravá poloos, pri akcelerácii medzi 60 - 8O km / hod trasie celým autom, budúci týždeň idem na výmenu /cena cca 25 tis Skk /. Musím povedať, že poloos odišla bez zjavnej príčiny. Pravé zadné dvere sa zatvárajú z pocitom lámania a príslušným zvukovým fenoménom praskania, predné okno sa stiahne tiež so zvukom akoby sa šlo odlomiť, a pozor,už druhý rok po kúpe auta sa objavila prvá hrdzavá bodka pri hornom ráme piatych dverí . Na mierny ťah doľava a plávanie auta som si alebo zvykol, alebo časom to auto "sadlo" a už to tak necítiť. -
"-- skrytý --" 06.01.06 15:42
« Re: Re: podepsal
u me to nemohl byt jen posilovac, ten to jen nasobil. Auto tahlo nalevo i pri odpojenem posilovaci, takze kdyz se spojilo vse dohromady bylo to opravdu neunosne. po puldenim jezdeni po praze jsem mel namozene slachy na leve ruce od pretahovani se s volantem >:-[] -
"-- skrytý --" 06.01.06 15:24
« Re: podepsal
Renault má skrátka taký posilňovač riaddenia, že ten kto predtým šoféroval autá od volkswagnu, myslí si že má poruchu riadenia. Auto ťahá do strany, zväčša do ľava, a aj po sklone vozovky. Tiež sa zdá , akoby auto trochu plávalo - inak povedané nepresné riadenie, bez protiťahu volantu pri zatáčaní a pomoci pri vychádzaní zo zákrut a pevnom fixovaní volantu v priamom smere, ako je to u volkswagnov.
Tiež som bol 3 x po kúpe megane grandtour v servise, kde som im to ohlasoval ako poruchu, kým som neprišiel na to že to je koncepcia vozidla. Jediné možné riešenie je predať megane a prejsť na iné auto, ktoré si predtým dobre odskúšaš. -
"-- skrytý --" 06.01.06 12:55
« podepsal
SirAnton: podepsal, protoze bych si v tuto chvili nijak nepomohl, do protokolu jsem vsak napsal sve vyjadreni. Zavady byly potvrzeny vedoucim technikem Auto Freiberg, soudním znalcem (oboje pisemne), do emailu i vedoucim RC Zlicin a samozrejme ustne i dvema techniky kteri se mnou a s pristroji delali zkusebni jizdy kdy vuz zatacel i s odpojenym servem. Pres veskerou snahu nemohl servis zmenit zneni protokolu nebot pochazi z dilny Technickeho oddeleni Renault CR a v systemu jiz nejde zmenit. To jsou slova vedouciho servisu RC Zlicin. Nemam duvod mu neverit. Byl jsem osobne pritomen, kdyz komunikoval s Renault CR, musim podotknout, ze z toho co jsem videl je mi jasne ze Renault CR neni matka, ale MACECHA.
Dnes ma probehnout jednani p.Freiberga s pani Zaleskou na Renault CR. Ma z toho vzejit nejaky zaver na ktery cekam. Od toho se budou odvijet me dalsi kroky. Ze vsech jednani co jiz probehla ziskavam pocit, ze nejvetsi "sajba" je prave pi. Zaleska a skoro tak neprimo ridi Renault CR!
Takze se necham prekvapit. -
"-- skrytý --" 06.01.06 12:16
« Bez nadpisu
Hm, tohle mi taky vrta hlavou a vysvetlit to neumim... Asi maji v servisu pavouka ktery zacina auto jede sisate, pokracuje vymen to pak tamto nakonec tohleto a kdyz jede sisate i ted sved to na: (pneumatiky, hnuta karoserie, co ja vim, proste neco). Takze servis asi prosel pavoukem a bez efektu, nicmene podle jejich zcela jiste svatych propozic udelal "vse co mohl" - prehanim a jelikoz si nevedel rady hledal kudy kam... Alespon v pripade skodovky to tak plati, kdyz jsem kdysi na sluzebni felicii reklamoval ze blbe brzdi a ze mame jinou dle ktery to srovnavam, delali nejaky nesmyslny testy a ve vysledku prohlasili ze je to tim ze je to combi a ma delsi trubky k brzdam (zapomneli ovsem ze combi ma jen delsi zadni previs, podvozkova skupina je identicka) - no proste nespravili nic a delali ze me blba... Co je pricinou zde to fakt nevim, ale bohuzel fakt ze takhle servis (jakykoli) vetsinou funguje kdyz nevi co by vymenil (kniha uz neuvadi jak dal...) je vic nez zrejma. Tedy aspon ja mam ten dojem... -
modus ponens 06.01.06 11:31
« Re:
Tom69: drzim palce, aby to bolo naozaj odstranene. Podpisal si to ich znenie vystupneho protokolu? Tusim sa snazia nespravit z Tvojho pripadu precedens, co by potvrdzovalo moj dojem o cenovej politike Renaultu v CZ/SK: Velke zlavy s naslednou snahou usetrit, kde sa da.
tamtam:
trochu bych i chapal ze na to nemoh prijit a zacal bych jim zpetne verit i to ze ta geometrie merena postavenim kol jim nevykazovala rozdily a tak "zjevne" nebylo nic, co by bylo spatne.
To by bolo OK, ale ja stale nerozumiem jednej veci. Zakaznik pride do servisu so zavadou. Mechanik sa s nim povozi a zavadu spozoruje/uzna aj on. Takze je jasna a preukazatelna. Napriek tomu spravia po niekolkykrat "iba" geometriu a auto odovzdaju zakaznikovi ako opravene. Bez overenia odstranenia zavady - ani po opakovanej navsteve, kedy uz musi byt jasne, ze tu cosi nesedi. A ked zakaznik trva na inom (mozno namahavejsom) nez standardnom prevereni/premerani, tak sa pristup servisu meni na odhananie otravnej muchy. Pritom stale je zavada preukazatelna. :'-(
Neviem teda, ci je dovod na bezmedznu doveru v takyto servis... :? -
"-- skrytý --" 06.01.06 10:28
« Bez nadpisu
Jo rozumim tomu uplne - jinymi slovy, vyrabi se navic i nekolik druhu pruzin (pro ruzne motory (ruzne vahy), pro ruzne trhy (rozdily v cestach nebo klimatu) atd. atd.) a ty se tridi a znaci. Pochopitelne na jedno auto patri jednak dve stejny a druhak dve ty spravne (jak to vyrobce zamyslel - on vi proc che napr. pro 1.4-ku ty a pro 1.9-ku zase tamty). Muzes mit tedy teoreticky tri druhy problemu:
- pruziny stejne ale pro jinou konfiguraci auta (no to by asi netahlo ke strane ale drncalo, odskakovalo a co ja vim co) - to asi nemas
- pruzinu kazdou jinou, barevne jejich znacky si neodpovidaji (to by byl pochopitelne zjevny nedostatek - zarucni oprava, chyba montaze na lince - sorry stane se, ale pokud je to tohle meli to okamzite diagnostikovat a bez reci vymenit pri prvni reklamaci ze to nejede rovne)
- pruziny dle znacek sice obe stejny, ale v realu kazda jina (chyba vyrobce pruziny ze ji blbe vyrobil nebo blbe oznacil) - no tohle by byl priznejme dost zapeklitej orisek, teda hlavne jak na to vubec prijit. Jedine holt "zkusebne" (mam-li zrovna tohle podezreni) treba prohodit prava-leva nebo tak neco a zkoumat dopad. Prokaze-li se to ovsem nakonec jako pricina, musi to vyrobce uznat jako zarucni vadu (at to menil preventivne nebo ne to neni zakaznikuv problem) a pak si to prip. reklamovat u subdodavatele, pro tebe se ovsem nic nemeni - diky nespravnym pruzinam melo auto zavadu, mas narok na bezvadny chovani - at si vymeni kde chteji co chteji.
Uprimne: v tom tretim pripade bych se servisu nedivil a trochu bych i chapal ze na to nemoh prijit a zacal bych jim zpetne verit i to ze ta geometrie merena postavenim kol jim nevykazovala rozdily a tak "zjevne" nebylo nic, co by bylo spatne. Ze jsou dve ac stejne oznaceny pera ve skutecnosti kazdy jiny da trochu zabrat nez by se to naslo...a jiste preventivni ukony vedouci k odhaleni jsou nutne (nevim ovsem jestli je nutne do toho tahat zakaznika - at si to meni interne a jezdi si po dvore do doby nez to najdou a spravi, do faktury ale at pisou az to co skutecne bylo potreba k oprave).
No pokud do nektery ty skupiny spadnes (posledni varianta je: pruzinama to neni :-( ), tak pak dej vedet do ktery. Osobne ti nejvic preji posledni moznost, protoze ac nejkrkolomnejsi, byla by pro tebe asi nejvic prinosna (aby se jim taky rozsvitilo), protoze zavada by vymizela a vsechny neprijemnosti co to od zacatku provazely by nasly svuj jediny a realny zaklad - a servis (tedy importer) by mohl vzit na vedomi, zes mel plnou pravdu ac oni tvrdili ze vse je OK... Ze se vyskytne i ten stav kdy dve veci na prvni pohled OK je treba napred proverit.
Hodne stesti!! -
« Bez nadpisu
Tlmice ti ale nemenili, ze? Ze by som siel do Renaultu postazovat sa na tahanie a dostal nove pruziny a tlmice pred koncom zaruky??? >:-[] Uz mam 62t, takze zanedlho ma asi tlmice cakaju... Ozaj, netusite, ci a za kolko sa robia na toto auto nejake tie koniky? -
"-- skrytý --" 06.01.06 10:02
« Re:
Dle soudniho znalce by to tak mohlo byt, pry se nikdy nepodari vyrobit dve naprosto totozne pruziny, ve vyrobe se pry oznacuji barevnou znackou a podle ni potom paruji. Nevim jestli jsem to uplne presne pretlumocil, takze uvitam pokud me nekdo opravi. -
"-- skrytý --" 06.01.06 09:28
« Bez nadpisu
Hele - kdyz o tom tak premyslim, co by stalo kdyby puvodne kazda ta pruzina byla jinak dlouha / jinak tuha??? Tj. kdyby auto jakoby stalo tak, ze kazdym kolem by do zeme tlacilo jinou silou (kdyz ma kazdy pero jiny). Pak, ac geometrie meritelne bez odchylek auto jede systematicky nekam sisate, protoze jestlize se jedno kolo opira do zeme 400kg a druhy 500kg, asi by sbihavost ac presne nastavena nevedla to auto primocare, ale ve smeru osy tohohle nevyvazenyho postaveni... Nic jen me to napadlo jakej na to ty pruziny podle me laika muzou mit dopad, kdyby byla puvodne kazda jina nebo jedna buhviproc kratsi.... -
"-- skrytý --" 06.01.06 09:20
« Re:
Miro: tak vcera vecer jsem konecne prevzal auto, renault samozrejme trva na svem tvrzni, ze pruziny vymenil preventivne. Jsem jineho nazoru, ale to ted nebudu rozebirat, nicmene po nastaveni parametru rizeni a vymene pruzin se zda ze auto netahne, nechci predbihat, protoze jsem nemel moznost porade to vyzkouset, ale predezne si myslim, ze zmena k lepsimu zde je. Mam tam nyni nove zimni pneumatiky tak musim pockat jak si sednou. O vikendu to chci poradne vyzkouset, takze MIRO hura do Renaultu a rekni at ti "preventivne a s ohledem na prani a trvale stiznosti zakaznika " vymeni pruziny tak jako to udelali v Praze >:D -
"-- skrytý --" 06.01.06 08:44
« Bez nadpisu
Ovsem vyhoda je elektromotr ktery to pohani, takze pravdepodobne nebude problem zmenit mu charakteristiku (miru degrese). Alespon jina auta s libovolnym systemem s elektrickou casti (ciste elektricky nebo elektrohydraulicky) maji sanci toto nastavit - napr. VW ma rovnou nekolik preddefinovanych charakteristik ruznych strmosti, dostupnych na pockani v kazdem servise a lisicich se prave mirou degrese vzhledem k rychlosti. Jako parametr tam krome jineho je i typ (vaha) motoru, takze verim ze i Renault ma ty posilovace nastavitelne odlisne - v tom pripade by asi data (charakteristika) rizeni pro 2.0dTi (nebo jak se to jmenuje - proste nejtezsti motor co tam muze byt) mohly byt zlepsenim???
Ale me to teda vyhovuje zrovna akorat - ja si nestezuju... Je fakt ze v recenzich to ale obcas nezapomenou podotknout. -
PP. 05.01.06 20:07
« Re: Re:
Presne tak. Mne z toho proste vyplynulo, ze ja som spokojny s tym istym, co Miro poklada za zavadu. Preto sa ani necudujem, ze sa servis stavia k vasim problemom skepticky. Podla vasich prispevkov som mal pocit, ze nemozete za ziadnych okolnosti pustit volant, inak auto okamzite zamieri do protismeru. Ale aj na Mirovom aj na mojom auto ide priamo, ako je vozovka bez sklonu. Ak ma vozovka sklon, pokladam vybocenie do smeru sklonu za normalne. Zrejme riesite vlastnost riadenia, ktora je proste ina ako u klasickych koncepcii. Jedina pomoc vam by bola, keby Renault urobil pre stazovacov klasicky hydraulicky posilnovac (neberte to oslovenie osobne)
Tady musím souhlasit s Lufem,už jsem to tu kdysi taky psal,že ve srovnání s hydraulickým posilovačem (podotýkám,že to srovnání jsem prováděl na základě všeho co jsem tu přečetl,bez těch informací,by mi nic zvláštního čemuž by bylo třeba věnovat pozornost nepřišlo),ten variabilní z Megana doplácí ve vyšších rychlostech na ztvrdnutí a tudiž je pak řízení méně pohodlné (myšleno pro lehkou ženskou ruku),méně citlivé a volant je třeba korigovat větší silou,např. při puštění volantu,se tento nevrací tak lehce a sám do středu (při stojícím autě je to naopak,vrací až moc rychle),podobně jako u auta bez serva (je to logické,protože to servo je při jízdě dosti oslabeno).Což pokládám za slabinu variabilního serva jako takového a možná i příčinu vaších obtíží. -
« Re:
Ja len ci ste sa s tym stretli. A co sa tyka motora, minule sa tu niekto pytal na 1,4-ku , ze mu medzi otackami 3000-4000 po uvolneni pedalu so zaradenou rychlostou motor rapka, mne to robi asi od 8000 km a je to dost neprijemne Crying or Very sad nevie sa co to je? Uz som skontroloval vsetky plastove kryty, no nic neviem najst co by to robilo.
nevim co je "rapkani", ale mě to dělá zhruba u otáček nad 3500, třeba když řadím a v momentě když povolim plyn, tak je to zvuk podobný setrvačníku. Kdysi se to tu řešilo a prý je to normální, tak to neřešim. Je to patrný pouze u vyplýho rádia nebo hodně dynamický jízdě po okreskách. -
"-- skrytý --" 04.01.06 18:56
« Bez nadpisu
Jo to je holt ten dlouhej zdvih (1.6) - to se pak tocit nechce...
Prave tohle zase naopak docela vyhovuje me, ze to jede od 1500RPM bez plynu tak nejak "samo od sebe" - moc tocit me to nikdy nenapadlo (presne jak rikas intuitivne radit), pro me je pouzitelnej rozsah od 2.000RPM do otacek max. momentu (pro 1.6 to je myslim 4.200RPM).
A posledni vec: me rekli, ze ten motor (1.6, ale plati i pro 1.4) bude zacinat ozivat nekdy pri 5.000km, ze do ty doby bude takovej tupej. Soucasne jsem vystrachal ze adaptacni hodnoty v ECU motoru obsahuji "plovouci okno" na 50 poslednich jizdnich rezimu (to je nejakej stav ze studenyho motoru kdy se ohreje nad neco a zase vychladne - zjednodusene souhrn cely denni jizdy), ze kterejch to nasosa data o tvym stylu jizdy a ten pak optimalizuje. Takze pokud je to z fabriky cisty jak slovo bozi (adaptacni hodnoty cehokoli jsou nekde na prostredku) a 50 kompletnich jizd bude trvat nez se posbiraji do okna, tak to vychazi,ne? Prumernej najezd na jednu jizdu by tak byl 100km coz muze odpovidat... -
PP. 04.01.06 18:34
« Bez nadpisu
vzpomínali jste tu motory,tak bych se vyjádřil k té 1.4 72kW.
Je to jak píše yyyyyy,ten motor se skutečně velmi lehce nechá vytáčet a razantní tah nasadí tam kde ostatní motory končí ;-) .(a to mám najeto necelý 1t.km,takže je předpoklad že ještě víc ožije)
Srovnání s 1.6 - 1.6 táhne víc (je to logické),je silnější,ale nemá takovou variabilitu otáček (pokud bych to přehnal,tak bych přirovnal 1.6 k dieslu a 1.4 k vysokootáčkové sekačce na trávu),při jízdě s 1.6 jsem při 4000t/ot intuitivně řadil,kdežto s 1.4 při 4000t. na to šlápnu a lehce někoho předjedu,aniž bych měl pocit že ten motor trápím.
Čímž nechci tvrdit,že s 1.6 nepředjedu,naopak,ale ten výkon je sice hrubý ale těžkopádný.
Velmi příjemně mě to překvapilo,a vůbec nelituju že jsem těch 20tis. ušetřil,samozřejmě kdyby ty motory byly za stejnou cenu,šel bych do 1.6,už z principu ;-)