Mazda3
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > MAZDA
matuS 30.08.04 16:14
albunda, zabehavam podobnym systemom a takto som zabehal aj motorku.
nemas vsak skusenost v akom stave su motory tychto aut po 150 - 200.000km?
Pocul som ze motory ktore boli takto zabehnute - podavaju velmi dobre vykony, su potom v neskorsom stadiu dost zrave co sa tyka oleja. -
Nevím jaký přínos by mohl přinest V-Power benzín při zajíždění. Pokud vím, tak je vylepšen spíš aditivy k "čištění" motoru a to u nového není potřeba. Myslím, že stačí "normální" benzín od renomovaných pump (někde na dvoře JZD bych asi nekupoval nikdy).
Já osobně zajíždím všechny vozy následujícím způsobem - prvních cca 500-700 km do 2/3 otáček (M3 cca 4000tis.), často řadím a měním otáčky, nejezdím plně zatížený, netahám to z nízkých otáček. Po těchto km už většinou cítíš, že si motor začíná "sedat", takže to občas (plně prohřátý motor) vytočím na k červenému poli (stále min. zatížený vůz).
Okolo 1500 km už někdy točím až k omezovači (opět plně zahřátý motor) což je u M3 přes 7000 tis. ot a už i vůz zatěžuji a tahám od spodních otáček. Po 2000 km už jezdím zcela normálně a dle potřeby.
Zatím všechny vozy, které jsem takto zajížděl se při zkoušce na brzdě pohybovaly výkonem nad údaji výrobce a i subjektivní pocit byl ten, že motor bez problémů táhne a jde ochotně do otáček - prostě žádný "lenoch". -
No pokud říkáš, že ti to jelo cca 230km/h, tak podle toho poměru 200/208 (ofic. maximálka 5HB/SDN) by to vycházelo na cca 220 pro hatchback. Ale řekl bych, že u nás je stejně tak zhruba 180km/h víc než dost (už kvůli policajtům - 130+50km/h ;-) )... Ještě bych měl jeden dotaz - má cenu zajíždět motor Shell V-Powerem 95? Ty cca 2 Kč nejsou tak strašný, pokud to má v záběhu smysl, ale potom už bych na to asi nejezdil, tak nevím. -
No hatchback má o něco horší aerodinamiku, takže možná bude mít problém dosáhnou tak vysoké rychlosti, ale moc výrazný rozdíl dle mého názoru v jízdních vlastnostech a jistotě nebude. Ten podvozek je opravdu povedený a je jednoznačně stavěn i pro vyšší rychlosti (na rozdíl např. od Octavie, kde při 190 máte plné ruce práce).
Ona se totiž M3 na americkém trhu dodává i s motorem 2,3 L a myslím, že moc rozdílů v těch podvozcích nebude. -
I v té rychlosti se chovala zcela čitelně a klidně - i proto jsem si to dovolil v plném obsazení. Prostě žádný náznak nervozity v chování vozu a i pocit rychlosti byl výrazně nižší než skutečnost, takže žádné vytřeštěné oči :-)
S vysokými rychlostmi a chováním vozu při nich mám už nějaké zkušenosti (několik tis.km na okruzích) a M3 mne příjemně překvapila. -
« Po dovolené
Tak jsem dorazil zpět z dovči a pro zajímavost uvádím pár čísel:
najeto: 3700 km s průměrnou spotřebou 8,8 l/100 km
podíl: 2/3 dálnice (ČR, Německo, Rakousko, Itálie) ; 1/3 hory a silničky Korziky
V Německu jsem využíval rychlostních limitů v závislosti na provozu (místy i rychlost 230 km/h - dle otáčkoměru rychloměr prakticky nekecal) - průměrná rychlost 148km/h - spotřeba 9,5 l/100 km což mne mile překvapilo :-)
Obsazení : 2 dospělí + 2 děti, plný kufr (i zbytečností :-)) )
Žádné problémy se nevyskytly, únava z řízrní mimimální - sedadla jsou opravdu bezvadné.
M3 2,0 SDN GT -
"-- skrytý --" 09.08.04 11:02
« Re: Re: Kolik máte najeto?
Mě se ty Bridgestonky zase na jaře zdály příliš tvrdé. Připadal jsem si, jakobych předčasně nasadil letní pneu. Teď v horku je to dobré. Sjíždění do "pilky", jako KarelB jsem nepozoroval. Ale všimnul jsem si, že na všech kolech mám vzorek uprostřed o 1 mm vyšší, než na okrajích, jakoby byly podhuštěné. Zvýšil jsem huštění, ale nemění se to. Bohužel jsem si nezměřil nové gumy, jestli to není už z výroby, tedy záměr. Máte-li někdo ještě nové 205/55x16, dejte vědět. Já už mám na nich najeto 13000 km. Vypadá to, že vydrží kolem 30-40000 km.
M3 1,6 SDN -
« Kolik máte najeto?
Ahoj,
tak jak na tom jste? Kolik jste kdo najel, jaké máte zkušenosti?
Já jsem tento týden zlomil 17 000 km během výletu do Alp - 1660 km s několika přejezdy vysokohorských průsmyků vč. Grossglockneru, jízdy po německých dálnicích rychlostí kolem 180 km/hod a taky průměrnou rychlostí 50 km/hod na trase Garmish / Partenkirchen - Mnichov -Rozvadov v pátek odpoledne :(. To vše za 8,2l / 100 km s výsledným průměrem 62 km/hod - ten pátek byl fakt běs. Byli jsme 4 a plný kufr.
Na zadních kolech se začínají sjíždět do "pilky" figury minimálně na vnější straně pneu (Bri Potenza RE 040 205/50/17) a začíná to být dost slyšet. Stále zbývá zhruba 7 mm. Jinak si taky vzala litr oleje ale to bych nepovažoval za nic zvláštního, navíc se mi zdá, že spotřeba oleje po 10k km viditelně klesla.
Karel.
M3 - 2,0i SDN Sport -
« Re: Re: Zkušenosti s M3
Ty gumy jsou zrádné v tom, že jsou vynikající na suchu a průměrné na mokru. Pokud si to včas uvědomíš a přizpůsobíš styl jízdy, tak je to v pohodě, nijak zvlášt nekloužou. Zrádný je jak říkám ten obrovský rozdíl v tom jak rychle se na nich dá jet na suchu. Pokud nejezdíš opravdu ostře tak se bát nemusíš.
Ještě jsem se zapoměl zmínit o originálních sportovních pedálech - jsou nejen hezké ale i funkční. Nelitujte peněz a kupte si je - jsou opravdu lepší než standardní. -
« Re: Zkušenosti s M3
2 Al Bunda: Ty sedačky mě trochu mrzí, v mým současným Golfu to taky není nic moc, holt pořádný se asi dávají až do různejch RS, R atd...
O těch xenonech jsem někde četl nějakej test, byly tam v těch horších. Ale doufám, že je to jak říkáš ty, průměr, že to nejsou "šmejdy" :-) .
Co se týče pneu - je to na mokru opravdu taková hrůza? Nebo prostě jen míň drží? Utěšuju se, že když už, tak to hlídá DSC, ale pokud by to vyloženě klouzalo, tak asi ani to moc nepomůže...
Ty rány od kol dobře znám, myslím, že je to ABS. Podle mně se na té nerovnosti to kolo nadzvedne a ve vzduchu se okamžitě zastaví, no a jakmile dopadne tak to udělá takovou ránu. To je moje teorie :-) . Každopádně DSC to nebude, protože jak říkám, tohle už se mi dostkrát stalo a v mým Golfu DSC není. -
« Zkušenosti s M3
Dobrý den, našel jsem tuto zajímavou diskusi a nedalo mi než přispět se svými zkušenostmi.
Vlastním M3 2,0i SDN s paketem GT.
Nejprve několik mých postřehů kl dotazům v diskusi:
1. Čiré krytí u sedanu je pouze v provedení s paketem GT, jinak je červené
2. Zajištění sklopení sedadel z kufru má svoji logiku - pokud zamknete kufr, tak se do něj nikdo z prostoru pro posádku nedostane. Toto zajištění v prostoru pro posádku by postrádalo smysl.
A teď k mým zkušenostem a postřehům.
Auto mám od března 04 a mám najeto cca 6000 km s průměrnou spotřebou 9,25 l/100 km přičemž se tato pohybovala mezi (vždy beru "plnou") 8,32 a 10,39 l/100 km. Poměr při těch 6000 km je cca 40% město (krátké jízdy), 30% dálnice, 30% ostatní. Nechce se mi věřit, že je někdo schopný s 2,0 motorem jezdit pod 7 l.
Design: je subjektivní věc, ale mě se líbí >:D , záměrně sjem si auto koupil s paketem GT neboť zejména jiná maska dává autu ještě dymaničtější ráz.
Interiér: vynikající zpracování, sedačky by mohly mít lepší boční vedení (na "normální" jízdu stačí, ale kdo s 2,0 motorem nejede "palbu" :*) )
Mám ještě připomínku k přední loketní opěrce - mohla by být vyšší.
Výbava: chybí mi jediná věc a to tempomat
Osvětlení: zadní čirá koncová světla jsou super, od xenonů jsem očekával více - je to průměr; BLACK OUT přístroje jsou jsou bez výhrad.
Motor: již se zdá že si "sedá" a má dost slušný potenciál, v pohodě a ochotně se vytáčí až přes 7000 tis/ot. Výtky k jeho hlučnosti při jeho vytočení s porovnáním výrobků VW je "mimo mísu" - VW točí 6000 a tedy o tisíc míň - tudíž je méně hlučný. Jinak má ten motor krásný sytý zvuk i v těch 7000.
Podvozek: bylo již napsáno mnoho, mohu jen potvrdit že je velmi dobrý (pro někoho možná tvrdší)
Pneu: Potenza 205/50/17 - na suchu výborně drží, na mokru je třeba vůz "odstavit" - je totiž přiš velký rozdíl mezi bezpečně dosažitelnou rychlostí - myslím si že tato "nevyrovnanost" je hodně nebezpečná a opravdu je třeba na mokru jet s chladnou hlavou. Hlučnost je je poměrně vysoká při teplotách pod 10°C. Při brždění v podélných kolejích je vůz poměrně nervozní - daň nízkému profilu a šířce.
To by tak asi zatím bylo zhruba vše.
Ještě mám jeden dotaz: při razantním brždění se mi už párkrát stalo, že se ozvala velká rána od některého předního kola (střídavě) - bylo to v nájezdu do zatáčky při přejezdu nerovnosti) - nevím zda to je nějaká závada nebo jen "vlastnost". Osobně typuji na razantní zásah DSC (i když jsem si nevšiml kontrolky - nebyl čas sledovat budíky, musel jsem řídit.
Má někdo z majitelů podobnou zkušenost?

150 - 200 tis. je pro motory nižší střední a střední třídy hranice rentability provozu, takže je možné, že vozy "berou" i více oleje, ale že by na to měl výrazný vliv způsob zajíždění bych si tvrdit netroufl. Možná to i souvisí s tím, že kdo tímto způsobem zajíždí vůz, tak i v běžném provozu jezdí svižně a využívá potenciál motoru.