Mazda3
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > MAZDA
Není třeba chodit na Google, stačí se podívat do manuálu >:D
Ale i když je A/C vypnutá, tak přesto hlídá teplotu uvnitř a přitápí nebo zvyšuje otáčky ventilátoru a přepíná směr foukání - v případě, že je vzduch venku teplejší než ve voze ho jen nechladí :-!
NO a aby jsi věděl. že bude chladit tak je tam to A/C ev. A/C ECO - to pokud je vyrovnaná teplota, tak aby člověk věděl, že v případě potřeby sepne kompresor a začne chladit. -
Mrknul jsem na google a našel jsem tohle:
Bei Displayanzeige "A/C" läuft der Kompressor immer (Ausnahme: Außentemperatur zu niedrig). Bei "A/C Eco" schaltet er sich bei Kältebedarf an und dann wieder aus (Taktbetrieb).
Zhruba překlad: Na A/C jede kompresor furt, na A/C ECO se zapíná a vypíná podle potřeby. -
"-- skrytý --" 23.09.04 12:16
« Re: Klima
Za tu dobu, co ji používám, jsem vysledoval, že klima i v režimu "Eco" vysušuje vzduch. Pokud jedu s chvilku s vypnutou klimou a venku je chladno, začnou se mi mlžit okna, i když dovnitř větrákama proudí vzduch. Zapnu klimu, a je po mlžení. A ta klima taky pozná, že je zamlžené přední okno, a sama ho začne intenzivně ofukovat.
Četl jsem kdesi, jak si stěžoval majitel Mondea, že když mu sepne klima, bere mu auto o litr víc (okamžitá spotřeba dle BC). Já jsem u 626ky nic takového nepozoroval. Zkoušel jsem to při ustálené rychlosti na rovině, venku bylo asi 27, a střídavě jsem zapínal a vypínal tlačítko "Auto". Klima se zapínala do režimu AC, ale BC ukazoval spotřebu pořád stejnou. Tak nevím.
V každém případě ale vím, že to ti japonci mají vymakané, a vůbec se nevyplatí na ni šahat. prostě nahodím "Auto" a nestarám se. A klima dělá, co má. Větrá, v létě chladí, na podzim a v zimě topí a odmlžuje přední okno, atd., ale to už se opakuju. -
« Re: Re: Klima
nemam sice Mazdu, ale klimu ano. Zaujalo ma to vase pisanie , pretoze ked dojdem do auta, citim zatuchnuty puch(viac nez 6h stania) a teraz ma napada, ci to nieje z klimy. Auto ma 6mesiacov, prepotene nieje, potahy periem. Asi si na tu klimu nieco kupim a skusim dezinfikovat. -
matuS 23.09.04 09:44
« Re: Klima
country presne preto nemas problem, lebo klima stale ide a voda vo vyparniku sa stale meni, takze tam nevznikaju bakterie a smrad.
bethe> eco mod je klima bez kompresora, t.j. nechladi, nevysusuje vzduch. ale vznika to riziko ze ti vzniknu tie plesne a potom sa toho uz nieje tak lahke zbavit. -
« 2 KarelB
No, najeto mam jenom lehce pres 2000 :-) Ten puch se ze zacatku neobjevoval, vlastne se to asi zacalo od te doby, co se o ni snazim "starat" 8-s Rikate, ze na A/C ECO to muzu nechat furt? Co to vlastne znamena? Je to tak, ze pokud je vnejsi teplota dostatecne nizka, tak to bere chladny vzduch zvenci a zbytecne nezapina klimu? A rezim AUTO znamena, ze se to stara i o vintrni teplotu a jeji rozlozeni, mam pravdu? DIk. -
"-- skrytý --" 23.09.04 06:44
« Klima
Pánové, pokud máte ve Vaší Mazdě automatickou klimu (tj. režimy AC a AC Eco), tak mi není dost dobře jasné, jak se dá jezdit bez ní (gem: "Maximálně jsem ochotnej to podle návodu během zimy párkrát zapnout"). Já mám sice jenom 626ku, ne 3ku, ale ta klima je asi podobná, ne-li stejná. A jezdím v režimu "Auto" pořád už 3 a 1/2 roku, a jediné co měním, je nastavená teplota. A klima si dělá, co potřebuje. Větrá, v létě chladí, na podzim a v zimě topí a odmlžuje přední okno, atd. Vliv na spořebu je v režimu "Eco"neměřitelný, snad jedině při AC si to nějaké to deci benzínu vezme. A nikdy jsem ji za ty 3 roky nečistil a žádný zápach z ní nejde, i když je možné, že to dělají v servisu při prohlídkách (?). -
« Re: Zase taham rozumy,
bethe: a kolik jsi na tom najezdil? Já jezdím od jara (~23 k) a klima nesmrdí, přičemž jsem nic zvláštního nedělal, ovládání vždy na "auto". Možná je to tím, že auto nestojí nikdy víc než pár dnů...
Nejvíc mi to v autě smrdělo, když jsem do něj narval nárazník na starou 323 který měl kámoš uklizenej na půdě a nevšim jsem si, že je poch*** od koček :roll:
PS: Každopádně zvažuju, že si klimu budu čistit sám neboť mi to přijde lehce předražené stejně jako oleje. Na druhou stranu, na čem ti naši servisáci mají vydělávat když ty auta tak drží?
Karel -
Klima běží když je na displeji AC nebo AC ECO. Ale takhle bych se s tím fakt netrápil. Maximálně jsem ochotnej to podle návodu během zimy párkrát zapnout, aby se ta klima promazala (tím chci říct, že v zimě jezdím bez klimy). A asi jednou za rok to vyčistit od těch bakterií a jinýho svinstva. -
« Zase taham rozumy,
ale: Parkrat jsem tady na nekterym foru cetl, jak se lidi straji o klimatizaci. Nemyslim, ze ji nechaji cistit atd.. Mam na mysli to, ze pred ukoncenim jizdy vypnou klimatizaci a nechaji ji zteplat, aby se uvnitr nerosila nebo co. Vybaven takovou hrubou predstavou jsem se snazil pred ukoncenim jizdy vypnout klimu a nechat foukat vetrak a myslel si, ze delam dobre. Ale ted jsem zjistil, ze kdyz klimu zapnu, stejne se z ni line ze zacatku nefajn puch. Tak jak to mam delat? Chapu dobre tu klimu v Mz3? Pokud mam na displeji jenom indikator teploty a fouka vetrak, tak klima bezi? Ja myslel, ze bezi pokud je tam A/C ECO anebo plus jeste AUTO. Ma smysl delat to, co delam? Me to pripada tak, ze kdyz vypnu A/C, tak se vzduch stejne zene jinudy a zadnyho vysuseni vyparniku nedosahnu. Nebo je to jinak? Snad mi nekdo porozumi ;-) -
"-- skrytý --" 21.09.04 12:55
Mne se take obcas ozve slabe praskani od stredoveho panelu, je to asi opravdu zakrytovani radia. Praskani v zamcich dveri jsem resil namazanim nejakou vazelinou (u predchoziho modelu). Kdyz je volant v krajni poloze, tak hrozi prasnuti ucpavek (asi je tlak nejvetsi) - nevim, jak je to u 2l, tam je elektrohydr. posilovac. -
Mně se tam taky občas ozve takový nepatrný zapraskání a to mám to auto týden. Ale vím, jaký zvuky dělalo předchozí auto (Golf IV) s cca 40 000 km (což podle mě není moc), takže tohle taky nijak moc neřešim. Jen kdyby tam něco začalo vyloženě drnčet, tak bych to hodil do servisu.
Jinak ještě jednou otázka pro majitele dvoulitrů - řídíte se podle té rady, že se nemá nechávat volant v krajní poloze víc jak 5 sekund???