Mazda3
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > MAZDA
"-- skrytý --" 24.09.04 10:01
« Re: 2 Al Bunda
To bethe: Nejde jinudy, protože pokud by tomu tak bylo, pak by při vypnutí kompresoru (a tedy i současném přepnutí nějaké klapky v tělese ventilace) nemohl jít do kabiny ještě nějakou dobu chladný vzduch). Ale dosud jsem se nesetkal s autem, kde by se tak nedělo. Takže ohřátí a (alespoň částečné) vysušení výparníku klimy čerstvým vzduchem zvenčí určitě možné je - přinejmenším u naprosté většiny aut.
PS: Proč ale u některých aut klima zasmrdí prakticky ihned po spuštění kompresoru, to opravdu vysvětlit neumím... -
« 2 Al Bunda
Napsal jsi, ze kdyz je A/C vypnuto klima nechladi, maximalne se pritopi, podle toho,jaka je nastavena teplota. Ale kdyz potom zapnu klimu,zacne trochu smrdet. Tzn., ze se zrejme prepne nejaka klapka a vzduch se zene pres klimu. Z toho plyne, ze zrejme jakakoli snaha dat klime sanci zteplat pred ukoncenim jizdy je marna, protoze vzduch jde jinudy. -
"-- skrytý --" 23.09.04 16:35
U japonskych aut rezim A/C ECO obvykle znamena ekonomicky provoz klimy, tj. rezim, kdy kompresor spina cca 2x mene casto, nez v rezimu A/C ON. To plati jak u aut s plne automatickou, tak i s manualne ovladanou klimou. Naopak u evropskych aut se objevuje rezim ECO vyhradne na automatickych klimatizacich a znamena "provoz bez zapnuteho kompresoru klimy".
PS: Jezdit s auto klimou stale zapnutou je nejlepsi recept, jak se rychle dockat smradu "zatuchleho hadru na podlahu", obzvlaste pak v rezimu "vnitrni recirkulace"! -
Není třeba chodit na Google, stačí se podívat do manuálu >:D
Ale i když je A/C vypnutá, tak přesto hlídá teplotu uvnitř a přitápí nebo zvyšuje otáčky ventilátoru a přepíná směr foukání - v případě, že je vzduch venku teplejší než ve voze ho jen nechladí :-!
NO a aby jsi věděl. že bude chladit tak je tam to A/C ev. A/C ECO - to pokud je vyrovnaná teplota, tak aby člověk věděl, že v případě potřeby sepne kompresor a začne chladit. -
Mrknul jsem na google a našel jsem tohle:
Bei Displayanzeige "A/C" läuft der Kompressor immer (Ausnahme: Außentemperatur zu niedrig). Bei "A/C Eco" schaltet er sich bei Kältebedarf an und dann wieder aus (Taktbetrieb).
Zhruba překlad: Na A/C jede kompresor furt, na A/C ECO se zapíná a vypíná podle potřeby. -
"-- skrytý --" 23.09.04 12:16
« Re: Klima
Za tu dobu, co ji používám, jsem vysledoval, že klima i v režimu "Eco" vysušuje vzduch. Pokud jedu s chvilku s vypnutou klimou a venku je chladno, začnou se mi mlžit okna, i když dovnitř větrákama proudí vzduch. Zapnu klimu, a je po mlžení. A ta klima taky pozná, že je zamlžené přední okno, a sama ho začne intenzivně ofukovat.
Četl jsem kdesi, jak si stěžoval majitel Mondea, že když mu sepne klima, bere mu auto o litr víc (okamžitá spotřeba dle BC). Já jsem u 626ky nic takového nepozoroval. Zkoušel jsem to při ustálené rychlosti na rovině, venku bylo asi 27, a střídavě jsem zapínal a vypínal tlačítko "Auto". Klima se zapínala do režimu AC, ale BC ukazoval spotřebu pořád stejnou. Tak nevím.
V každém případě ale vím, že to ti japonci mají vymakané, a vůbec se nevyplatí na ni šahat. prostě nahodím "Auto" a nestarám se. A klima dělá, co má. Větrá, v létě chladí, na podzim a v zimě topí a odmlžuje přední okno, atd., ale to už se opakuju. -
« Re: Re: Klima
nemam sice Mazdu, ale klimu ano. Zaujalo ma to vase pisanie , pretoze ked dojdem do auta, citim zatuchnuty puch(viac nez 6h stania) a teraz ma napada, ci to nieje z klimy. Auto ma 6mesiacov, prepotene nieje, potahy periem. Asi si na tu klimu nieco kupim a skusim dezinfikovat. -
matuS 23.09.04 09:44
« Re: Klima
country presne preto nemas problem, lebo klima stale ide a voda vo vyparniku sa stale meni, takze tam nevznikaju bakterie a smrad.
bethe> eco mod je klima bez kompresora, t.j. nechladi, nevysusuje vzduch. ale vznika to riziko ze ti vzniknu tie plesne a potom sa toho uz nieje tak lahke zbavit. -
« 2 KarelB
No, najeto mam jenom lehce pres 2000 :-) Ten puch se ze zacatku neobjevoval, vlastne se to asi zacalo od te doby, co se o ni snazim "starat" 8-s Rikate, ze na A/C ECO to muzu nechat furt? Co to vlastne znamena? Je to tak, ze pokud je vnejsi teplota dostatecne nizka, tak to bere chladny vzduch zvenci a zbytecne nezapina klimu? A rezim AUTO znamena, ze se to stara i o vintrni teplotu a jeji rozlozeni, mam pravdu? DIk. -
"-- skrytý --" 23.09.04 06:44
« Klima
Pánové, pokud máte ve Vaší Mazdě automatickou klimu (tj. režimy AC a AC Eco), tak mi není dost dobře jasné, jak se dá jezdit bez ní (gem: "Maximálně jsem ochotnej to podle návodu během zimy párkrát zapnout"). Já mám sice jenom 626ku, ne 3ku, ale ta klima je asi podobná, ne-li stejná. A jezdím v režimu "Auto" pořád už 3 a 1/2 roku, a jediné co měním, je nastavená teplota. A klima si dělá, co potřebuje. Větrá, v létě chladí, na podzim a v zimě topí a odmlžuje přední okno, atd. Vliv na spořebu je v režimu "Eco"neměřitelný, snad jedině při AC si to nějaké to deci benzínu vezme. A nikdy jsem ji za ty 3 roky nečistil a žádný zápach z ní nejde, i když je možné, že to dělají v servisu při prohlídkách (?).

Což mi připomíná, že ty Bridgestony nejsou v dešti zas tak hrozný, jak jste říkali. Očekával jsem vyloženě problémovou jízdu, ale při rychlosti, kterou já považuju za "dešťovou", se chovají velice jistě.
Topspeed jsem testoval vlastně jen tak mimochodem, na tacho cca 210 km/h a ručička šla dál, akorát jsem to ukončil, bylo to ještě ke konci záběhu. Ale o topspeed to ani moc není, moc se mi líbí jak nenuceně se to auto rozjíždí do vyšších rychlostí (150+), to je důležitější.
No až vyjedu tuhle nádrž benálu, tak tam zkusím nalít tak 10l Naturalu 98 od Essa a uvidíme. Jen doufám, že ten motor má detonační čidla...no ale na nádrži píšou 95 a výš, tak co. :-!
Sečteno a podrtženo, pocit z auta doteď 100% kladný.