Mazda3
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > MAZDA
-
neregistrovaný: "b e t h e" [195.113.22.XXX] 26.09.05 14:42
« .
No jasne, ze stejne nejsou, ale velice podobne v jistych detailech. Nekritizuju, ten design se mi libi. Akorat se tomu divim, ze je ta podobnost az takova. Napr. ovl klimatizace a ventilace. Kaplicka s budiky a volant. Taky vydechy ventilace po stranach. Neni to nachlup stejne, ale hodne podobne. -
neregistrovaný: "b e t h e" [195.113.22.XXX] 26.09.05 11:23
« .
I kdyz muze nekdo namitat, ze Mz3 kopiruje Alfu Romeo, tak musim rict, ze fotky nove Grand Vitary me docela prekvapily. Detaily jako ovladani klimy, volant, budiky samozrejme. To bude asi nejaka japonska druzba mezi automobilkama, ze? Mozna jsou ty fotky i tady na serveru, ja jsem si prohlizel ty na automixu. -
"-- skrytý --" 19.09.05 11:11
« Re: Re:
Obecným problémem xenonů je příliš velký světelný kontast mezi osvětlenou a neosvětlenou plochou. Prostě tam, kam xenony svítí, je vidět mnohem lépe, zatímco za hranicí světla není vidět téměř nic. Takto totiž funguje lidské oko - přizpůsobí se většímu nasvícení.
Výsledkem je pak jízda ve "světelném tunelu" a na tlumená světla se nedá jet tak rychle, jako s klasickými světlomety, jelikož xenony subjektivně působí, jakoby by byly seřízeny příliš nakrátko. Někdo to řeší tím, že si sám upraví jejich výšku, ale to potom zase oslňuje protijedoucí vozidla. -
Lubos.1 19.09.05 10:57
« Re:
Xenony na M3 su vazne biedne. Neviem, ciu to je iba nastavenim, alebo niecom inym. Na M6 som s nimi spokojny a nemenil by som.
Co sa tyka zapnutia iba zadnych hmloviek, skus taku fintu (fungovala ina P307): Zapni predne hmlovky , zapni a vypni dialkove (predne hmlovky by sa mali vypnut ) a potom zapni zadne hmlovky. Neviem ako na M3, ale na Peugeote to fungovalo. Osobne nechapem, preco sa nezapinaju najskor zadne a az potom predne. -
« Bez nadpisu
Brázdič - s tym plne suhlasim. Osobne na takych idiotov pustam dialkove... Len by ma proste potesilo, keby som mohol najprv zapnut zadne a az potom predne.
gem - myslis teda, ze tomu mam dat cas? Lebo ten vcerajsi usek som jazdil tak 80 v noci s formanom, teraz keby som isiel 80 tak zakrutu ani nezbadam, o chodcoch a podobnych veciach ani nehovorim. Ja by som to odhadol tak na +-5m maximalne co svietia do predu (aspon za jazdy sa to tak tvarilo, nemeral som presne, asi som mal). Pojdem to asi radsej vecer poriadne pomerat a rovno aj porovnat s inym autom, mozno je to vazne iba vo mne. -
« Bez nadpisu
Ty xenony jsou podle mě tak trochu iluze. Já když jsem na ně přešel z normálních světel Golfu IV, tak se mi to taky zdálo strašně krátký. Jenže ono je to tím, že ten osvětlenej prostor je tady hodně přesně ohraničenej, u normálních světel je to rozplizlý všude možně, ale tady prostě máš jeden velkej dobře osvětlenej flek a pak tmu. Takže když ze z té tmy * silnice, vypadá to celkem děsivě.
To ale nic nemění na tom, že jsem kdysi v jedné recenzi četl, že tyhle xenony jsou jen průměr. Nicméně rozhodně nejsou horší než halogeny. -
« Re:
To Haldo: No nevím, když je tak špatná viditelnost že si potřebuješ pustit zadní mlhovky, tak už asi nikoho předníma neoslníš. Navíc mi nevadí ani když proti mě jede auto s předníma mlhovkama za dobré viditelnosti. Svítí při zemi a do stran. Co ale nesnáším když potkám idiota se zapnutýma zadníma mlhovkama za dobrého počasí. To dokáže pěkně unavit oči. Zejména pak jedovaté mlhovky Felicie :( -
« Bez nadpisu
Tak som si auto pekne umyl rucne nejakym nemenovanym pripravkom a ... v noci na to prsalo, takze uplne zbytocna akcia >:-[]
Ale nasiel som jednu vec, co mi dost na tom aute vadi (ale urcite je odstranitelna, otazka je len ako). Xenony mi svietia dost na kratko, dnes som isiel usekom kde nie je vobec ine osvetlenie a nebyt toho ze ten usek poznam a spoluprace s dialkovymi, tak by som to viac ako 50 neriskol. Proste absolutne nulovy vyhlad do predu, resp na nedostatocnu vzdialenost... V manualy som sa docital, ze autak si sklon svetiel nastavuje sam a aj pri startovani, ked stojim oproti stene, je vidiet ako svetlo ide hore a potom sa ustali na nizsej polohe... Otazka je ci sa da auto nejak presvedcit aby som si mohol sklon nastavit rucne, alebo s tym musim do servisu :?:
A este jedna vec. Existuje nejaky sposob ako zapnut IBA zadne hmlovky?Z mojej praxe som zistil, ze v 90% pripadov potrebujem, aby bolo mna vidno zo zadu (napr husty dazd), ale dopredu vidim dobre a predne hmlovky nepotrebujem a nemusim tak zbytocne oslepovat auta iduce predomnou. V mudrej knizke spomynaju iba variantu predne a predne + zadne. Cisto zadne tam akosi zabudli popisat :( -
« Re: Hlučné gumy
Mitsi: Hlučnost zadku se postupně stupňovala, přehození na předek vedlo k likvidaci gum ze předku, které byly do té doby dobré. Cca. v 50 tis. km jsem to psychicky nevydržel (trávím v autě hodně času) a objednal Conti SportContact2. Continentálky se mi osvědčily už v provedení Premium Contact na předchozí 323, kde úplně stejně jako Bridgestony na M3 "uhynuly" Uniroyaly Rain Sport nebo jak se to jmenovalo.
Ložiska jsou asi O.K protože na těch nových Continentalech jezdí trojka jak duch. Je slyšet jen odvalování kol které se liší intenzitou a charakterem podle druhu povrchu. Jak už jsem tady někde psal, auto je na těchto gumách takové měkčí v odezvě na volant ale to mi až tak nevadí. Na silnici to drží a brzdí dobře (i na vodě) a hlavně že je klid. >:D
Haldo: v kufru mám tažné lano - jsem asi jeden z mála, které Mazda 3 nechala stát na cestě - někdy v 30 000 se ni rozlettěl napínák řemenu, tudíž jsem přestal dobíjet a chladit, takže mne potupně odtáhli na laně (které jsem neměl). Lano se může hodit i v zimě k vyproštění zapadlého kolegy motoristy. Na dovolenou s sebou vozím spray na provizorní opravu gumy neboť mám obavu, že v kufru by na celé kolo už nebylo místo. 8-s Nemám s tím však zkušenosti a tak nevím jestli to fakt funguje. :?: V zimě pak ještě řetězy, smetáček a nějaký odmrazovač.
Karel -
"-- skrytý --" 15.09.05 14:31
« Re:
Haldo: V kufru nic nevozím - nejsou nepříjemnosti. Na cestě většinou nejde nic opravit, nechce-li se člověk umazat nebo se závadou lze dojet. Zatím (ťuky ťuk..) jsem jen jednou zůstal stát na cestě za celých víc než 40 let ježďění. To mi tenkrát upadlo kolo.
Umývám nějakým šamponem s konzervačními účinky a jednou, dvakrát ročně konzervační vosk. -
"-- skrytý --" 15.09.05 13:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Koroze
Taky jsem zapomněl přehodit. Poprvé jsem přehazoval asi po 17000 km, to pak byl hukot! "Pilka" vzadu asi 0,5 mm. Nesedlo si to a hučí to dodnes, ikdyž dnes už jen vpravo vzadu. Ale tam bude asi jiný problém (volné ložisko?), protože tam při velmi malých rychlostech kňučí brzdový kotouč. Před tím to bylo tiché i přes tu "pilku". V budoucnu asi nebudu přehazovat, protože na jízdní vlastnosti to nemělo vliv. -
"-- skrytý --" 15.09.05 09:01
« Re: Re: Re: Re: Koroze
Ad "kužely": opět jsou dvě možnosti - na některých autech to vadí jízdním vlastnostem, na jiných naopak prospívá, byť v obou případech to vypadá jaksi blbě.
Co hlučnost zadku, když jsi zapomněl na včasné přehazování?
Jinak v případě hlučného zadku se dá velmi snadno udělat "test ložisek", a to takto: "najedeš si" na rychlost, při níž to nejvíc hučí, a pak plynule zvyšuješ brzdný účinek ruční brzdou při současném tlaku na pedál plynu, abys udržel onu rychlost. V případě, že hlučnost citelně poklesne, jedná se o příliš volná zadní ložiska. -
« Re: Re: Re: Koroze
Mitsi: díky za komentář, bohužel mám obavy, že moje Mazda není z těch vozů s možností nechat gumy vzadu. Já jsem to poprvé udělal víceméně omylem když jsem kontroloval jen přední gumy a na zadní "jaksi" zapoměl. Ve 20 000 už bylo pozdě - rozdíl výšky dezénu mezi poslední a předposlední řadou figur na dezénu byl v té chvíli > 1 mm :'-( Obě zadní gumy byly navíc sjeté do tvaru dvou kuželů zasunutých do sebe... (Škoda, že sem nejde vystavit fotku, je to docela maso). Teď si střídání kol bedlivě hlídám a zvažuji pytel cementu do kufru :roll:
Karel -
"-- skrytý --" 13.09.05 22:40
« Re: Re: Koroze
Ona ta "pilka" na zadních kolech není jenom problémem geometrie víceprvkového zavěšení, ale především problémem poddimentovaného/volnějšího ložiska v kombinaci s širokými nízkoprofilovými gumami a převážným používáním vozu obsazeného jen jednou, max. dvěma osobami.
S "obsazeností" se dá málo co dělat, u některých vozů jde ale vymezit vůle v ložiskách zadních kol. Jinak platí: často přehazovat mezi předkem a zadkem, nebo naopak nepřehazovat vůbec (na některých vozech ta "pilka" totiž vůbec nezpůsobuje zvýšenou hlučnost, ale pouze pokud ty špatně sjeté gumy zůstanou na zadní nápravě). -
« Re: Koroze
Al Bunda: a kolik km jsi na nich najel? Hukot se objevil až po ujetí slušné vzdálenosti, v zásadě se sjíždí vnitřní figury na zadních kolech do pilky a vydává to takový ječivý zvuk. Zatím to jde ale bedlivě hlídám prohazování předních za zadní. Co jsem se o tom kde dočetl, je to v zásadě problém geometrie víceprvkových náprav, myslím si, že to může souviset i s tím, že jezdím téměř vždy sám a vesměs dálnice nebo trasy s minimem zatáček. Když se podívám jak jsou postavená zadní kola je to asi celkem dost jasné. Totéž mi udělaly původní Potenzy, které jsem už sundal. Leží v garáži s cca. 4-5 mm vzorku.
MiKr: na zadní lemy mi už patlali nějaký černý sajrajt (jednoznačně ochrana proti kamínkům a korozi), dále lepili na prahy plastovou ochranu.
Karel