Mazda3
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > MAZDA
-
"-- skrytý --" 28.04.04 11:51
« Pro bethe
Měl jem stejný pocit při dobržďování, že vozidlo táhne na jednu stranu. Ale na válcích se to nepotvrdilo. Asi je to jen pocit, protože jsem celý život jezdil "jen" na 185/65 a teď mám 205/55. Moje M3 má už najeto 7000 km. Nedávno jsem měl zajímavou příhodu s kolegou, který jezdí s P307. Je zvyklý jezdit po dálnici kolem 150 km/hod a mě (protože v M3 nevidí na tacho) stále pobízel, kdy už pojedu normálně. Až teprve ve 180 konstatoval, že toto je jeho rychlost. Byl velice překvapen kolik ve skutečnosti jedem. -
« Re: 2 KarelB
bethe: ad tovaren v Europe: asi si Japa este nemal, inak by si vedel, ze najlepsi Japonci sa robia prave v Japonsku a z japonskych dielov. Mazda ma tovaren v Spanielsku (vyraba tam Mazdy2) - to si radsej pockaj o nejaky ten tyzden dlhsie a mas istotu, ze to ti soudruzi z Japonska poriadne zmontovali. Ked to nejaky Spaniel pocas siesty montiruje, to to nemusim...
ad zatacanie a pneu: pravdepodobne ma ta predvadzacka sirsie pneumatiky, ktore su na vyjazdene kolaje citlivejsie ako uzke. Inak osobne si myslim, ze na motor 1.6 je rozmer 195/65R15 plne postacujuci, so sirsimi by sa to auto uz skor "trapilo". -
« 2 KarelB
Diiik :-) Mimochodem jsem taky Karel. Ta nase bude 1.6 Sedan s automatem, takze si myslim, ze ty 195 budou vcelku na miste, protoze vyuzivat moznosti podvozku M3 moc casto nebudeme. Mam prave obavy z tech nasich silnic. Nekde nekdo psal a vytlucenejch napravach nebo co, nerozumim tomu, ale zni to hrozne a hlavne sugestivne 8-s Akorat aby meli nejaky pekny 15" hlinikovy kola. Doufam, ze ty puvodni prodejce odecte od ceny atd.. To se uvidi. Jeste ale na auto cekame. Az do cervna, mozna do cervence, hruuuuza >:-[] Bodla by tovarna v Evrope. Ted mi hlavu trochu pomotala Oktavka II. Docela povedena (i cenove), ale myslim, ze tyhle prvni serie = loterie. Mozna to uz neplati, ale preci jenom to stoji docela dost penez nez, abych to pokousel ;-) Jinak je M3 ato, do kteryho jsem se zamiloval na prvni pohled.
Mel bych dotaz. Kdyz ji mame nekdy pujcenou (predvadecku, nez prijde ta nase), tak jsem citil jak se mi pri brzdeni snazi zatocit a pekne to bere za volant. V Oktavce jsem nic podobnyho nikdy nezazil. Stavalo se to hodne pri dobrzdovani u semaforu. Nakonec jsem vydedukoval, ze to bude vyjetejma kolejema, protoze na normalni silnici se mi to nestalo. Mate taky takovy zkusenosti? Diky. -
« Re: 2 Lubos1
Ahoj,
mám na M3 SDN 2.0i Bridgestone Potenza RE 040 205/50 R17 (z výroby)a jediný rozdíl, který pozoruji proti staré 323 1,5i na 185/65 R14 (Conti Premium Contact) je výrazně tišší motor, který není na volnoběh takřka slyšet (ve srovnání s tou "starobou", která má nalítáno již 185 000 km).
O gumách na M3 opravdu nic "nevím", při vyšších rychlostech se spíše projevuje aerodynamický hluk, pokud ovšem zrovna nejedu po některých úsecích D1, ale tam se jistě neozývají ty gumy :?, i traktor na bramborovém poli trochu drkotá....
V zimě jsem tam měl Firestone Winterhawk 205/55 R16 na plechu a hluk od pneumatik prostě není na tomhle autě problém přesto, že to může být jen můj subjektivní pocit. Proti 323 je přitom M3 daleko stabilnější ("tvrdší") ale při přejezdu nerovností mi přijde i na těch nízkoprofilech daleko lépe utlumená pokud jde o přenos rázů od kol na karoserii. A to tady máme teď opravdový tankodrom. :-(
Co je ovšem třeba taky trochu sledovat, je cena za jednotlivé rozměry - 195/65 R15 jsou zcela běžné gumy na kterých sedí třeba Octavia a určitě se dají sehnat levněji něž 205/55 R16 na něž se zřemě pomalu přechází (Peugeot, Renault, asi nová Octavia). To ovšem nemluvím o těch 205/50 R17 kde je to ale i o rychlostním indexu "V" = 240 km/h a stavech, které mají jen kluci.
Jinak M3 je skvělé autíčko, zatím 100% spokojenost.
Karel. -
« Ad. uzka M3
M3 se musi zdat uzka, kdyz clovek presedla z P307 :-) I pri presednuti z Oktavky jsem mel ten pocit. Ale na druhou stranu, ted kdyz s M3 jedu, tak mi to uz vubec nepripadne a necitim se nijak omezovan. Je to proste jinej druh auta nez P307 nebo Golf V. A co se tyka sedaku, ty jsou o poznani lepsi a delsi nez v Oktavii. Ale zrejme na P307 nemaji. Stejne je to zajimavy. Lidi jsou stale vyssi a vyssi a auta se tomu musi prizpusobovat, proto se tak nafukuji. Dukaz toho, ze zadna korelace mezi telesnou vyskou a financnima moznostma neni :) -
« 2 Lubos1
Ja vim, ze porad pisu o tech gumach, ale neda mi to. Co to teda melo za gumy, tenhle diesel? Uvazuju, ze na naseho sedana, az bude, dame 195/65. 205/55 jsou sice sportovnejsi atd. , ale po tom tankodromu u nas ve meste to nejak nema vyznam. Pokud to melo 195, tak jaka byla hlucnost v porovnani s 205? Protoze ty delaji docela ramus. Promin, nevim, jestli jsi zkousel i jinou M3, ted se mi to nechce hledat. -
Lubos.1 24.04.04 10:07
« Bez nadpisu
Zastavil som sa v Auto Palace v Bratislave, kde som sa spytal na dodacie lehoty dieselovej Mazdy 3. Vraj sa dodavka nejako zastavila pre Cesko a Slovensko a teraz sa objednava az na december!
Nevedeli mi povedat, co sa stalo.
Dufam, ze sa to o par mesiacov zlepsi. -
Lubos.1 22.04.04 15:50
« Test Mazdy 3 1.6 diesel
Prave som sa vratil z testovacej jazdy Mazdy 3 1.6 diesel hatchback. Mal som k dispoziciu hodinu verziu GT (Sport) s navigaciou. S tou som nevedel moc robit, tak som akurat sledoval, kde sa nachadzam :)
Dojmy z motora su viac menej pozitivne. Pri rozbiehani je trochu hlucnejsi, sem tam sa ozyva typicky dieselovy klepotavy zvuk. Pri rovnomernej jazde ho prakticky nepocut.
Je tam mala turbo diera, asi 1/2 sekundy, co je celkom v pohode a da sa na to zvyknut. Ak sa motor udrzi vo vyssich otackach, tak sa turbo diera neprejavi. Ale to je mozno tym, ze nie som na diesel zvyknuty.
Oproti Peugeotu 307 som velmi tazko vnimal rychost, vzdy som mal pocit, ze idem pomalsie ako bola skutocnost, co hodnotim pozitivne.
Do 130 sa auto rozbieha pomerne svizne, potom uz pripomina bezne benziny s objemom 1.6.
Motor slusne taha od nieco cez 2000 otacok, ale ani od 1500 to nie je najhorsie. Da sa vytacat do 4000 otacok, kde pekne taha, potom je to uz horsie.
V kazdom pripade, keby som nevedelm, ze je to iba 1.6, tak som presvedceny o 2-litrovom HDI. Vibracie pri volnobehu skoro ziadne, zato na spojke som citil motor poriadne.
Co sa tyka spotreby, priemer neviem, ale pri tachometrovych 160 km/h som mal na palubom pocitaci okamzitu spotrebu medzi 7 - 8 l/100 km. (pri pustenej klime), pri
Takze tych 5 litrov je realnych.
Pri vyssich rychlostiach bol dost neprijemny vonkajsi hluk, ale to bolo sposobene asi pomerne silnym vonkajsim vetrom.
Na jazdne vlastnosti som sa moc nezameral, bolo iba par zakrut, ked som sa snazil, aby sa pustilo DSC, ale pud sebazachovy mi to akosi nedovolil :).
Je ale pravda, ze som isiel rychlejsie, ako si dovolim na P307. Hold podvozok je vyborny.
Ostatne veci su uz zname: sedacky fajn, hlavne nastavitelna bederna opierka, ale boli trochu kratke sedaky. Radenie vynikajuce. Volant sportovy, citil som kazdy kamienok na ceste, ale to asi patri k tomu :)
Vzadu miesta pomerne malo, ja by som sa za seba tazko posadil (186 cm).
Vyhlad vpreddu fajn, vzadu bieda, ale to je zvyk. Miesta vpredu je pomerne dost, aj ked sa mi zda auto trochu uzke, ale da sa zvyknut. Na skutocnost, ze je pedal plynu akoby pod stredovou konzolou, som si zvykol.
Zaujalo ma, ze nepriek tvrdsiemu charakteru auta vynikajuce filtruje nerovnosti. Ziadne buchoty od naprav na ziadnych nerovnostiach.
Takisto interier bol velmi tichy a ani na nerovnostiach sa neozyvali ziadne pazvuky. Na druhej strane auto bolo pomerne nove.
Aby som to zhrnul, motor ma prijemne prekvapil ( rad by som vedel, ako casto sa meni olej). Nie je to sice ziadny zazrak, na sviznu jazdu vsak bohato staci. A spotreba stoji za to!
Vidim to asi tak, ze v prvom rade sa budem zaujimat o tuto Mazdu a ak by sa na nu koncom roka vazne tak dlho cakalo, tak na to kaslem a zoberiem Avensis. V kazdom pripade M3 diesel doporucujem. -
Lubos.1 21.04.04 14:18
« Re: 2 Peitro
Mozne ze sa na nu dlho caka a cena je trochu vyssia.
Ked budem menit auto (koncom roka/zaciatkom buduceho), tak nie som na auto ochotny cakat viac ako 2 mesiace. Na 307 som cakal presne 4 :(
Chcem iba auto zo skladu a ak na konci roka nebude 1.6 diesel sedan na sklade/na ceste, tak sa na to vykaslem. Pytal som sa v Mazde, keby som si objednal teraz dieselovu M3, taky cakam do septembra!!!
V Toyote som sa pytal na benzinovy Avensis 1.8 za podobnu cenu ako M3 diesel a ponukli mi okolo 20 kusov zo skladu.
Zajtra mam dohodnutu skusobnu jazdu na tej dieselovej Mazde 3, takze este je mozne, ze ma to nijak neuchvati. Ta spotreba je sice fajn, ale bojim sa, ze to bude slabe. Necham sa prekvapit. Napisem potom svoje dojmy. -
"-- skrytý --" 19.04.04 21:46
« Poznatky II
Mam najeto sice jen necelych 1000km, ale je to opravdu parada. Podvozek je sice tvrdsi, ale to vubec nevadi, ten pozitek z jizdy to daleko vynahradi, tohle auto sedi jako pribite, i kdyz tam jsou jen 195 gumy. Hluk uvnitr je hlavne z pneumatik. Mam hatchbag, takze problem z otviranim kufru neni, jen by mohl byt trochu vetsi, uz se chystam ze vyhodim ten plast na naradi, zbytecne to zabira 60l. Je to 1,6ka, motor je dost svizny, proste to auto se jim povedlo, jak motorove, tak design uvnitr i zvenku, urcite se oplati na nej pockat. Pokud najdu nejakou chybu, tak urcite se o ni urcite podelim >:D zatim jsou ale same klady. -
« Re: Re: Poznatky
Pro FordFocus: Taky jsem jezdil Focusem. 2 dny mi jej půjčili. Ale je v tom nepatrný rozdíl. Focus je měkčí, více izoluje volant od vozovky. Někomu to může vyhovovat. Mě to nesedí. Je mezi nimi asi takový rozdíl, jako mezi Fiatem a Alfou. Fokus byl na 2 místě, kdyby nebyla Mazda. -
« 2 Jiri Smrcka
Diky za informace. Taky cekame sedan a predtim jsme meli Oktavku :-) A o gumach jsem taky premyslel, ty 205 jsou hlucnejsi a min komfortnejsi,ale to je fuk. M3 je asi stejne naladena na tvrdsi notu, takze se gumama se moc nezmekci. Psal jsem do mazdy a odepsali mi, ze sedan ma mekci perovani nez hatchback, kterym jsem uz neco najel. To me potesilo, ale jak pisete, tak to asi o tolik nebude. Ale je pravda, ze Oktavka byla az moc rozhoupana. Preju hodne stastnych kilometru. Ja uz se nemuzu dockat :shock: -
« Poznatky
Mám Mazdu3 1,6 SDN v max. výbavě ze začátku ledna, je to moje první Mazda, celkem páté auto. Má najeto 5000 km. Zpočátku jsem nechtěl 205 gumy, ale nyní nelituji, sedí jako přibitá. Pro konkrétní srovnání s Octávií z r.1998: tam, kde šlo se Škodou jet 80, tam jde Mazda 90-100, žádný náklon, nepoměrně vyšší jistota. Je tvrdší než Megan i Škoda, ale má výborný kontakt s vozovkou. Motor táhne velmi dobře odspodu. Osobně však preferuji maximální výkon před tahem v nízkých otáčkách. Spotřeba nepatrně nižší jako Octavie. Ale nikdo z konstruktérů Mazdy neotvíral asi kufr - není za co chytit. Zatím se zdá, že je to nejlepší auto, jaké jsem měl. -
"-- skrytý --" 09.04.04 16:21
« koupe
Ja jsem kupoval mazdu3 asi pred dvemi tydny a jezdi to opravdu skvele, je to parada. Sice jsem chtel touringa, ale musel bych na neho cekat nekde do srpna. Rekl jsem ze chci 1,6 benzin s klimou a prodejce obvolal nejake asi dalsi prodejny a zjistil kde maji co na sklade a nabidnul mi dve auta. Takze jsem na to vubec nemusel cekat, behem tydne jsem mel auto doma. -
« 2 Lubos1
Objednavali jsme uplne na konci Februara a bude v Juni anebo mozna az v Juli. Vezou se z Japonska po lodi asi do Hamburku. Delali jsme vlastne jenom zmenu detailu na uz objednany vuz (puvodne asi pro predvadeci vozidlo). Pokud bychom objednavali treba ten novej diesel,tak bysme cekali az do Augusta 8-s
Pokud se tyka vnitrnich rozmeru. Je to opradvu potreba vyzkouset. A nejlip na delsi trasu. Mrzi me,ze jsem to o tech rozmerech psal, protoze to ted vidim uplne jinak ;-) Na prvni pocit to tak clovek mozna citi, ale ve skutecnosti me to nijak neomezovalo. Kdybych byl trochu rozlozitejsi,
tak bych mozna trochu vahal, ale po svezeni bych nazor urcite prehodnotil :P Prostoru pro nohy je dost i pro kolena. Jedinej rozdil (proti Oktavce,protoze tu jsme meli doted) je, ze Oktavka mela hodne velky vybrani pro lokty. A jeste dalsi vec. Oktavie mela sedadla o poznani bliz k sobe. V M3 je siroka loketni operka (ktera se mi moc libi) a sedadla jsou oproti oktavce (by ocko) sirsi. Z toho plyne, ze clovek sedi bliz ke dverim, ktere nemaji navic to vybrani. Tot vse o prostoru. Jak rikam, nutno v klidu vyzkouset.