TOYOTA Avensis
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Toyota
-
modus ponens 09.03.04 12:57
« Sirka diskov
Este som sa chcel spytat na sirku diskov. V TP mam napisane 6,x16", co mi predajca v BA vysvetlil ako moznosti 6,0 a 6,5. Predajca diskov mi zase tvrdil, ze na Avensis mozem kludne dat aj 7,0. Zda sa mi, ze v tom maju kompetentni trochu chaos. Predajca Toyoty v BA mi napr. nevedel vysvetlit, preco maju kombiky v TP napisane aj 17" disky a liftbacky nie... :(
Takze otazka: mozem podla vas pouzit disky 7,0x16"? -
« Bez nadpisu
O zkusenosti se rad podelim, ale zande nemam. Proste jsem si objednal kola u dealera Toyoty a on se postaral o volbu rozmeru rafku i pneu. Jsou to Alessia F1 v rozmeru 7,5x17" a pneu 225/45 17". Ted jezdim na 16" zimakach a nijak vyrazne se komfort nezlepsil. Jasne, je to znat, ale zas tak hrozny to neni. Kolo nikde nedrhne, ale jak tady nekdo rikal, pozdeji se smaozrejme mohou projevit nejake problemy. -
"-- skrytý --" 03.03.04 17:30
« Re: Re: Re: ALU disky
Při volbě zálisu, šířky a průměru kola nejde jen o to, aby se kolo vešlo do podběhu, ale také to souvisí s celým nastavením podvozku, jízdními vlastnostmi, životností zavěšení a pneumatik. V podstatě platí, že čím nižší a tužší pneu, tím více jsou výše uvedené parametry důležitější. Tedy pokud budeš mít třeba 50% profil pneumatiky a dodržíš šířku kola, tak by rozdíl v ET +/- 3mm neměl vadit. Pokud ale budeš chtít už třeba 35% profil, tak bych řekl, že i milimetr může mít slušný vliv. Taky jen tak pro informaci - každé šířce ráfku přísluší jiné ET podle charakteristik podvozku. Tedy nelze to přepočítávat jen podle toho, aby se kolo do kastle vešlo, jak to spousta prodejců alu disků dělá -> doporučuji řídit se výrobcem (pokud si nejsi jistý, tak kontaktuj dovozce, který by tohle všechno měl vědět). Jen ještě konkrétně: pokud máš v TP napsáno, že tam můžeš mít 6" nebo 6,5" ráfky při stejném ET, tak ta odchylka od doporučovaných 45mm může být i větší než ty 3-5mm, ale víc jak 10mm už určitě ne. -
"-- skrytý --" 03.03.04 14:48
« Re: Re: ALU disky
ET (einpresstiefe=zális) v milimetrech, vzdálenost dosedací plochy kola od pomyslné roviny dělící šířku kola - neboli jak hluboko zapadne kolo do blatníku (čím větší je hodnota ET, tím více kolo zapadne ke středu vozu), hodnota u většiny alu kol pro evropské vozy se pohybuje okolo 35mm
(vid [odkaz]
Ja by som nespekuloval a snazil sa kupit podla specifikacie vyrobcu, aj za cenu kupenia originalu (i ked bude krvacat penazenka).
Prinajhorsom to kupim niekde v Toyota Brno a vratim sa po DPH.
Mozno by sa pan Karel Verner ([odkaz] odkaz Fotky od Vas) mohol podelit o skusenosti, tusim tie elektrony nie su od toyoty. -
modus ponens 03.03.04 12:19
« Re: Re: ALU disky
To RedBaron:
Mne to bolo tiez cudne, ale tvrdili mi tam, ze rozdiel medzi ET42 a ET45 je zanedbatelny - vraj je tam dost miesta. Pozeral som tie katalogy a skutocne su vyrobcami schvalene/odporucane aj disky s inymi ET (model Avensis T25 liftback). Rozpatie je od 35-42 (45 som videl zatial len u Toyoty).
A co sirka disku? Moze rozdiel medzi 6,5 a 7,0 spravit problem? Na sirsom disku (7,0) by mala pneumatika lepsie sediet... -
modus ponens 03.03.04 11:17
« ALU disky
Caute vospolok, tak som sa dostal do fazy vyberu ALU diskov. Snazil som sa robit vyber podla technicaku (cize 6,0x16" ET45, 6,5x16" ET45). Kedze spominane rozmery su v spolocnej kombinacii dost zriedkave (pravdupovediac len toyotacke disky to zatial splnali), bol som sa popytat priamo v predajni (Reifen Center). Chlapik mi tam tvrdil, ze ET cislo nie je az take dolezite a ze aj mensie moze byt. Takisto sirka disku moze byt aj 7,0 dokonca aj 7,5. Pozeral do katalogov, kde vyrobcovia ALU diskov pisu, ktore disky su schvalene pre ktore modely aut a tak to tam bolo.
Tak teraz neviem. Co presne znamena cislo ET? Aky je vas nazor, skusenost? Nerad by som pri montazi zistil, ze som sa zle rozhodol... -
modus ponens 03.03.04 11:03
« Re: Re: Alarm
To bambinone:
No, usetrit ako usetrit. Ja som sa spytal (v Toyote) na alarm a odporucili mi META ako osvedceny na Toyoty/Avensisy (teraz neviem presne, ktore z toho). Myslim, ze prave spekulovanim by som si mohol narobit starosti takeho druhu, ze v pripade problemov by sa vyrobca/monter alarmu vyhovaral na vyrobcu auta a naopak.
Co sa mojho problemu tyka, ide pravdepodobne o nepozornost pri montazi - zbehnem do servisu, nech to premontuju. Otazka ale je, ci mi to v ramci zaruky spravia v hociktorom Toyota servise alebo musim ist tam, kde som auto kupil (kedze sa nejedna o vyrobnu vadu na aute samotnom). -
« Re: Alarm
Ja jsem se take nechal presvedcit na alarm Meta a jsem dost otraveny a na hranici toho zadat o demontaz. Alarm se chova dost eraticky - pokud otevru tlacitkem na klici dvakrat (sudy pocet krat) alarm se dostane do stavu, kdy vetsinou nehouka, kontrolka blika, a imobilizer neco imobilizuje a neco ne, takze motor se nastartuje a az po chvili zacne skytat a pak ho pocitac odpoji. Na slunci si clovek blikajici ledky snadno nevsimne. Bud je to blbe namontovane, anebo blbe vymyslene. Zase jsem jednou chtel usetrit... -
modus ponens 01.03.04 11:01
« Bez nadpisu
to Brázdič:
moja posledna skusenost je nasledovna: na pumpu som prisiel tak, ze mi PP ukazoval dojazd 2 km. Natankoval som 49,90L, co zodpoveda 50 litrom, ktore PP "vidi". Aka velka je rezerva, skusat moc nechcem, predsa len by som nerad odpalit katalyzator... ;-) -
« Nádrž Avensisu
Tak mám dost zajímavý poznatek. Nádrž v Avensisu nemá udávaných 60 litrů, ale pouze 54-55 litrů :!: . Tuto sobotu jsem byl na svatbě, vozil jsem nejprve nevěstu a pak jsme s manželkou fofrovali nakojit našeho caparta domů a rychle zpět. Pak už se nám zase chtělo spát, tak jsem si říkal, že natankuji až ráno. Nějak prostě nebyl čas tankovat a ve chvíli kdy jsem najel 100km od doby ohlášení nulového dojezdu, tak auto zdechlo. Naštěstí to bylo přímo před vratama našeho baráku >:D Někdo mi tady před nedávnem tvrdil, že když u Comonrailu dojde nafta, tak je to průser. Ráno jsem dojel pro 10litrů do kanystru. Po dolití nafty jsem chvilku startoval naprázdno a na třetí startování to chytlo a jede to naprosto v pohodě. Pak jsem dotankoval necelých 45litrů a nádrž byla po okraj.
OK, su to extremy, no ked uvazim ceny ALU diskov v Toyote (najlacnejsie tusim 7500,-/ks) a moznost kupy "netoyotackych" za menej ako polovicu, tak si myslim, ze to stoji za uvahu.