TOYOTA Avensis
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Toyota
-
"-- skrytý --" 06.06.04 21:43
« Re: Re: Re: Re: Mazda 6 vs Avensis
SirAnton: je lepší využívat pneumatiky v celém jejich rozsahu, stejně jako auto, protože se pak chovají líp. Mimochodem - vezmi si, že třeba pneumatiky pro motorky vydrží tak kolem 5tis. km, kvalitní vysokorychlostní pneumatiky kolem 10-15tis. km, speciální závodní pneumatiky třeba jen 1000km ;o) A vůbec to není stylem jízdy - ten se podílí na ubývání pneumatik max. tak ze 30%. -
« Re: Re: Dešťový senzor
To SirAnton: Koupil jsem je přímo v Toyotě Tsusho v Průhonicích za cca 160Kč včetně DPH. Neoriginál gumičky už i raději nekupuji, poněvadž s nima mám dost špatné zkušenosti. Většinou jsem vyzkoušel tak troje neoriginál gumičky, než to začalo trochu stírat. Tyhle stírají naprosto dokonale, ale kdo je přesně jejich výrobce, to nevím. Na Carinu jsem si taky kupoval originály a bylo to dost znát. -
modus ponens 06.06.04 00:14
« Re: Re: Re: Mazda 6 vs Avensis
to našrot: ja som na svojom predoslom aute najazdil cca 30tis. km rocne a sada letnych a zimnych pneu mi vydrzala do 95 tis. km. Zimne boli stale v dost dobrom stave, letne boli uz na hranici, ale stale nad kontrolkou dezenu.
Ono je to o tom, ako jazdis najma v "akceleracnych" situaciach, t.j. odstredive zrychlenie (zakruty), rozbiehanie, prudke brzdenie a pod. Nie je problem zodrat gumy po 20tis. km. Otazka ale je, ci je to nutne, resp. ci sa tym nieco ziska. Casto vidim soferov, ktori jazdia stylom brzda-plyn, napriek tomu, ze plynulou jazdou by ziskali viac. Pokial im teda nejde o zodratie pneumatik. ;-) -
"-- skrytý --" 05.06.04 23:08
« Re: Re: Mazda 6 vs Avensis
SirAnton: pneumatiky tvrdnou vždy, když se s nimi nejezdí. To je stejné jako s celým autem - v nejhorším stavu jsou auta, která mají na svůj věk málo najeto (třeba za 5 let 50tis. atp.). Tedy když jezdíš pravidelně, i když třeba málo, tak ti pneumatiky vydrží míň, než když budou třeba 3 měsíce stát a pak intenzivně jezdit. Jinak pokud se pneumatiky nepouživají vůbec (tedy jsou uskladněné a nikdy nebyly na autě), tak tvrdnou podstatně méně, než když už se s nimi jezdilo. Mimochodem - kamarád najezdí ročně 60tis. a ty pneu mu vydrží tak těch 15 - 20tis. km.
ad losí test: já to nečet nikde, jen slyšel od toho Doláka. -
« Dešťový senzor
Již asi měsíc jsem měl pocit, že mi nějak prapodivně funguje dešťový senzor a stěrače často jedou i skoro nasucho. Celý problém byl způsoben gumičkou jednoho stěrače, která byla již trochu jetá a místo aby vodu dokonale stírala, tak nechávala zrovna v místě senzoru mokrý pruh. Nové gumičky vše vyřešily. -
modus ponens 05.06.04 01:11
« Re: Mazda 6 vs Avensis
to našrot:
BTW: někdo tu psal, že mu přijde hrozné, když musí měnit pneu už po 20tis. km.. to byl žert ne? To je taková optimální maximální životnost slušných pneu, protože pak už směs začíná tvrdnout a moc to auto na silnici nesedí...
Tvrdnutie zmesi pneumatik predsa nezavisi od poctu odjazdenych km, ale skor od veku, nie? Rad sa necham poucit. Ked niekto najazdi (ako Lubos1) 30tis. km rocne, tak by ho asi moc nepotesilo, keby menil pneu po 8 mesiacoch, hoci dezen je este v pohode...
Ad losi test: pamatas si aj, kde to bolo zverejnene? Ja si neviem spomenut, kde som o tom cital. :-( -
"-- skrytý --" 04.06.04 23:44
« Re: Re: Re: Mazda 6 vs Avensis
Lubos1: sportovní x komfortní podvozek: pro novináře a tuningáře je sportovní podvozek = tvrdý a nenakláněcí, a komfortní = měkký a nakláněcí. Ve skutečnosti se to takto dělit nedá. Např. rally auta na měkké a hodně "hrbolaté" povrchy mají měkčí podvozek než běžné sériové auto a přitom je to auto čistě sportovní ;o) A když nebyly k dispozici aktivní stabilizátory, tak se standarndí z aut pro rally dokonce vyndavaly, takže se ta auta i oproti sériovým nakláněla... -
"-- skrytý --" 04.06.04 22:57
« Re: Mazda 6 vs Avensis
ad test aut: říkal mi o tom M. Dolák, bohužel pozdě, takže jsem se neúčastnil. Testy prováděli jednak profesionální řidiči a pak nějací novináři či kdo. Co se týče neshodných pneumatik, tak tak se bohužel provádí každý novinářský test, protože ty ti většinou vědí o autech tak akorát, že se do toho leje benzín a občas olej, ale hrají si na všeználky ;o) Superb tam byl proto, protože tam byla i oktávka, protože tahle obě auta vlastně jakoby patří do stejné třídy jako Avensis.
pokud jde o test jízdních vlastností atp.: tak já na to mám osobní pěknou silničku u Příbrami, o které jsem tu už někde taky psal, na které jsou snad všechny existující povrchy (kvalitní asfalt, rozmlácený asfalt, vydrolený asfalt, kostky, štěrk na kostkách, štěrk na asfaltu.. to je snad všechno) a kde se dá jet i dost ostře, protože je tam relativně všude dobře vidět. A tam jsem tedy bohužel neměl možnost jet M6tkou, ale Avensisem a Accordem ano. A výsledek mezi těmito dvěma (oba 2 litry, Avensis kombi, Accord sedan) byl, že motorově jsou na tom úplně stejně, podvozkově je na tom líp Avensis - je pohodlnější, ale rychleji zvládá nerovnosti a na nerovnostech neustřeluje, jako tvrdý podvozek Accordu (ostatně jako každý jiný tvrdý podvozek). Zatáčka s nerovnostmi všemi směry a štěrkem, která se dá s Accordem projet tak 120 (již s ustřelováním v podstatě všech kol), tak s Avensisem se dá 130 a to ještě nereaguje VSC. U prodejců Mazdy nejsou v PB tak vstřícní, aby mě nechali tuhle silničku vyzkoušet :o( Jen pro srovnání, se starou CarinouE se ta samá zatáčka dá projet tak 105-110...
Pokud jde o vyjeté koleje, tak chování auta ve vyjetých kolejích je ovlivněno velice výrazně rozměrem pneumatik (jistá oblast profilů je na koleje obzvlášť citlivá) a pak naladěním trajektorie pohybu kola a bodu otáčení kol předních (takže nejhůř na tom jsou tuningoví frajírci s podložkama až za obrubník ;o) ). Vyjeté koleje jsem neměl příležitost v Avensisu vyzkoušet, uvidím, až bude doma (tak za 3-4 měsíce :o( ). Ale ty mě nikdy netrápily, tak bych nepočítal, že by to snad udělali hůř... Jen tak bokem, nejhorší chování ve vyjetých kolejích jsem zažil u Opelu Vectra GTS 3.2V6 - auto se mi při běžné jízdě málem roztancovalo pod rukama a to ještě navíc díky špatně nastavenému ESP.
BTW: někdo tu psal, že mu přijde hrozné, když musí měnit pneu už po 20tis. km.. to byl žert ne? To je taková optimální maximální životnost slušných pneu, protože pak už směs začíná tvrdnout a moc to auto na silnici nesedí... -
matuS 04.06.04 21:22
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mazda 6 vs Avensis
OK, beriem spat. Nie je to uplne jedno, no k totalke moze prist, aj ked soferuje predajca. Ku kradezi takisto, ked to vezmeme od podlahy.
no, tu kradez by som vylucil, ta uz by mohla byt jedine lupez :)
nehoda - jasne, vsetko sa moze stat, ale je tam predpoklad ze predajca vie s autom ist, kym kupujuci moze byt kludne clovek co 5r nejazdil...
Inak, prave ma napadlo, ze vo Fiate robia bezne predvadzacky tak, ze zakaznik soferuje a predajca sedi vedla. Takze ku chybe zo strany vodica/zakaznika moze pokojne prist.
ano, ale ked vedla teba sedi tipek, tak si s tym autom dovolis o dost menej ako keby si bol sam. navyse, keby si moc riskoval, urcite by ti prikazal okamzite zastavit. -
modus ponens 04.06.04 17:08
« Re: Re: Re: Re: Re: olej
Ja tomu rozumiem dobre, len ma prekvapuje napr. postoj Toyota servisov k VVT-i motorom. Nechcu do nich davat oleje 0W-40, udajne kvoli tej riedkosti. Ale presneho (technickeho) vysvetlenia sa mi nedostalo, hoci som volal priamo do Toyoty Slovensko. :-( -
modus ponens 04.06.04 17:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mazda 6 vs Avensis
OK, beriem spat. :-) Nie je to uplne jedno, no k totalke moze prist, aj ked soferuje predajca. Ku kradezi takisto, ked to vezmeme od podlahy. ;-)
Inak, prave ma napadlo, ze vo Fiate robia bezne predvadzacky tak, ze zakaznik soferuje a predajca sedi vedla. Takze ku chybe zo strany vodica/zakaznika moze pokojne prist. Skor si ale myslim, ze najvacsim dovodom je obava pred dohodnutym ukradnutim. Na Slovensku nic neobvykle... :-( -
matuS 04.06.04 15:39
« Re: Re: Re: Re: olej
take oleje su velmi riedke (takmer ako voda)
ked dodrzis horny index, tak olej ma za horuca rovnake vlastnosti.
t.j. ked zoberies 5w40 a 10w-40, tak rozdiel je akurat vo viskozite oleja za studena, za horuca su ich vlastnosti rovnake.
cize to cislo SAE je rozpatie v ktorom si olej zachovava svoje vlastnosti a ucinnosti. Cim je to rozpetie vacsie, je aj olej drahsi, pretoze je narocny na prisady ktore zabezpecia primeranu viskozitu za studena ale udrzia ju aj pocas tepelnych extremov. -
matuS 04.06.04 15:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mazda 6 vs Avensis
Ved ked podpisem spoluucast na havarijnej poistke predvadzacky, tak je predajca kryty, nie?
nie.
v pripade totalnej skody nedostane 100% nahradu ale len tabulkovu hodnotu, ktora je uz v prvom roku vozidla nizsia o vyse 20%
to iste plati v pripade kradeze -
modus ponens 04.06.04 14:02
« Re: Re: Re: olej
Presne tak. 0W by malo lepsie mazat za studena. Ale kompetentni mi tvrdili, ze take oleje su velmi riedke (takmer ako voda) a ze pri vyssich letnych teplotach to nie je nic moc. Ale o teplote by malo vypovedat zase to druhe cislo, tak uz teraz vobec neviem... :-( -
modus ponens 04.06.04 14:00
« Re: Re: Re: Re: Re: Mazda 6 vs Avensis
No, ja mam skusenosti s nemeckymi predajcami. Takisto: ofotenie vodicaku, podpis spoluucasti na havarijnej poistke a odovzdanie klucov. Pripadne dohodnutie casu navratu.
Myslim ale, ze s predvadzackami mozu byt problemy aj za hranicami. Chcel som napr. testovat M6 1.8i hatchback, no nablizku nebol predajca, ktory by takuto kombinaciu mal (na testovanom kombiku mi mierne vadil vyhlad dozadu).
Inak ja "mierne" nechapem priepastne rozdiely medzi SK a AT, resp. DE, ale aj CZ. Pritom ide o prkotinky. Ved ked podpisem spoluucast na havarijnej poistke predvadzacky, tak je predajca kryty, nie? A uz vobec nechapem, preco na SK nesoferuje zaujemca o auto. Ako mozem nadobudnut pocit, ze auto slape, ked nevidim, do akej miery sofer tlaci na plyn? Pripadne ake ma odozvy z volantu a celkoveho riadenia auta.
Na druhej strane, asi by som nemal velky zaujem o predvadzacku, na ktorej jazdili "anonymovia" a navyse sami. Ono vziat nezabehnute auto a tocit ho na maximalnych otackach v zaujme zistit, co to dokaze, moze neskor dopadnut vselijako. :-(
Verim, ze sa to zlepsi, ale mam silny pocit, ze to nepojde tak hladko. U nas je totiz bezne zakaznikov zdierat a spravat sa k nim slusne len do momentu, ked za tovar zaplatia... :x