TOYOTA Avensis
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Toyota
Saab 08.11.05 10:52
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
to blesk999: těch 7 aut mělo gumy od stejného výrobce, stejného typu a stejného rozměru ?
"Octavka ma vsak stale skvely podvozok..."
Doufám, že jsi touto větou nechtěl říct, že by stará Octavia měla kvalitní podvozek ? Protože ta měla podvozek mizerný. S novou jsem nejel, takže nemůžu posoudit. -
Dal som si tu pracu a nasiel na www.automotorundsport.de vysledky. Tu su:
1. BMW 320d
8. Alfa Romeo 159 1.9 JTDM
9. Toyota Avensis 2.2 D-CAT
10. Opel Vectra 1.9 CDTi
11. Saab 9-3 1.9 TiD
Este stale Ti nie je NIC podozrive, blesku? Stale nic? Stale cista objektivita, nezaujatost, doslova laska k inym ako nemeckym autam? >:D -
blesk: Nuz pozri, ako Ti to vysvetlit... paci sa mi Tvoj optimizmus. Casopis zivi reklama, ako si aj sam mudro poznamenal. Do nemeckeho casopisu budu samozrejme najviac reklamy davat - cuduj sa svete - nemecke automobilky. Ak by napisali, ze BMW je brutal sunka, tak by sa BMW nastvalo a ziadnu reklamu uz nezaplatilo. Okrem toho su Nemci dost pysni na svoje auta a tym padom budu aj z tohto pohladu to iste tvrdit. ked chces vediet, co znamena zaujaty test a "citanie medzi riadkami", tak si precitaj test AMS Lexus 400h. Potom to mozno pochopis aj sam >:D A preco ten casopis citam? Nuz pretoze su tam zaujimave testy a ked sa naucis prave to citanie medzi riadkami, dokazes si spravit o kazdom aute aky-taky obraz. -
Lubos.1 08.11.05 10:26
az prskas chlape >:D
Prave preto ze AMS a ine casopisy zivi reklama, tak sa vysledky mozu zlahka prisposobovat inzerentom. Niekto dava reklamy viac, niekto menej. Ak by napr. par nemeckych automobiliek prestalo zadavat reklamu do niektoreho z casopisov, moze sa polozit. -
"-- skrytý --" 08.11.05 10:08
to dabel: metodologia existuje. to je fakt ci ju uz v AMS dodrziavaju alebo jazdia tak ako potrebuju to uz neviem posudit. Ako to vsak vies ty? Citat medzi riadkami v tvojom pripade znamena co? Ze ak v nemeckom casopise nameraju ze najrychlejsia v Slalome bola Alfa druhe BMW a asi siesty Mercedes znamena to co podla medziriadkoveho citania? Ak to beres tak ze vysledky siju vzdy na nemecke auta naco potom tie casopisy citas ked vies ze su zaujate? Mozes kupovcat napr. slovenske, mi nevyrabeme ziadne auto takze by sme mali mat najobjektivnejsie vysledky:-) Ano patriotizmus odtial potial funguje, ale pokial nedaju inzerciu do toho casaku napr z toho BMW ziadne manipulovanie s vysledkami robit nebudu. AMS ani iny casopis nie je nacionalisticky platok plateny zo statneho rozpoctu Nemecka ale komercny subjekt ktory zivi reklama. Netreba byt zas tak paranoidny a verit ze cely svet riadia nejake vyssie principy ktorym zarucene rozumieme:-) Zvacsa ho riadia len peniaze. Preco potom nedopadol lepsie Mercedes? (dopadol dost priemerne az podpriemerne) To je predsa vlajkova lod Nemeckej ekonomiky. -
blesku blesku >:D Dost si ma slepou vierou v "medzinarodne stanovenu normovanu metodologiu" pobavil. Ver mi, ja nerobim prieskum na zaklade 4 casopisov, ale dlhodobo citam AMS (kazde cislo), Auto Bild (cca. kazde druhe cislo sa mi dostane do ruky), Auto Zeitung (cca. kazde stvrte cislo) a potom aj mnoho dalsich sem-tam preletim (Automobile, Auto und Verkehr...). Takze trosku prehlad o ich metodike testovania mam. Opakujem: musis citat MEDZI RIADKAMI! Samozrejme, ze nemecke auta VZDY vyhraju, pretoze to vsetko plati nemecky auto priemysel! A Helmut chce vediet, ze akoze to BMW, za ktore zaplatil tazke tisice naviac oproti napr. Japoncovi, su naozaj rozumne investovane.
K veci: ked je sofer zvyknuty na isty "druh podvozku", tak s takym autom zajazdi suverenne najlepsie casy. Priklad: ja som zvyknuty na japonske odladenie podvozkov a ver mi, ze technicky usek spravim najrychlejsie na prave japonskom podvozku (konkretne Mazda - 626 2.0i 115k, Toyota Corolla Verso 1.8i 139k). S podla testov neporovnatelne lepsim a aj silnejsim Audi A4 (kabrio 1.8T 163k) mam uz pri ovela nizsej rychlosti pocit neistoty, pretoze je cele riadenie pre mna "gumove", necitim spatnu vazbu, zda sa mi, ze uz-uz ho odtrhnem. Preto tvrdim, ze ak by som testoval ako jazdec ja, tak nemecke auta skoncia daleko daleko vzadu a naopak, Japonci by mali casy najrychlejsie. -
"-- skrytý --" 07.11.05 17:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Nemamatam si presne ako nastavuju rychlost (tempomat?) aby sa pocas slalomu nerovomerne nemenila, ale skutocne to robia tak ze rychlost postupne zvysuju az na hranicu ked to podvozok prestane zvladat. Dostanes potom dve rychlosti-najazdovu teda maximalnu rychlost akou sa da do slalomu "vlitnut" bez porazenia kuzeliek a druha: vyjazdova zohladnuje uz viac veci. Zjednodusene ale dost presne povedane ak su obe najvyssie v teste auto ma najrychlejsi podvozok. Aby to vsak nebolo take jednoduche dost podstatne je ako zabera ESP kedze vsetky testovane auta boli vybavene ESP-ckom. Takze ak Acordu to ESP zabera dost nesetrne a strmo, moze to byt pricinou najhorsieho vysledku v slalome. Naopak auto kde ESP zabera neskor ci miernejsie bude rychlejsie aj ked podvozok skutocne lepsi nemusi byt. Ale o tom to je nastavenie ESP tiez patri k tomu ake auto v skutocnosti je. Vo vysledku je potom dolezite ci sa rozhodnes pre auto s vacsim kufrom, vnutornym priestorom, utlmenejsim komfortnejsim podvozkom alebo pre auto ktore v beznej prevadzke ta viac "vytrase" ale zas na limite znesie viac. To uz je potom otazka na skusobnu jazdu udaje o velkosti kufra mieste v interiery, vybaeve si mozes precistat aj z prospektov. -
Lubos.1 07.11.05 13:26
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Rychlost prejdenia urcitej drahy slalomom urcite zalezi od parametrov motora. Aby bol test objektivny, musela by sa dodrziavat pocas celeho testu konstantna rychlost - tzn. nastavi sa nejako - napr. na tempomate urcita dohodnuta rychlost a spravi sa test (opakovane na vlyucenie chyb). Vodic by sa pedalu plynu nemohol ani dotknut. Ak by sa test zvladol, rychlost by sa napr. na dalsi pokus zvysila a tak dokola dovtedy, kedy by to uz podvozok 'nezvladol'.
Ale ak vodic plan pridava/ubera podla potreby, tak rychlost od parametrov motora urcite zavisi (v akych otackach pridava vodic plyn, aky ma zaradeny prevodovy stupen atd.). A samozrejme aj od vodicovych reakcii.
Ale nechajme to uz tak, je to vec nazoru.
btw: ten bonus - DO so sklapacim klucikom - sa mi paci najviac - hlavne ten sklapaci klucik :)
Pravdou je, ze taky kluc nemam a este aj DO ma ovladanie samostatne - mimo kluca :( -
"-- skrytý --" 07.11.05 13:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Lubos: uvedene testy sa robili za rovnakych podmienok. Parmetre motora? ake? Nemas v tom jasno. Alebo mi vysvetli ake parametre motora mozu mat vplyv na dosiahnutie co najvyssej rychlosti pri slalome, tak aby si neporazil kuzelky. Ked bude tvoja najazdova rychlost privysoka na podvozok auta. Jednoduchu tie kuzelky porazis. Opakujem vodicova (ne)zrucnost by mala byt eliminovana tym ze sa ide viac jazd a urobi sa priemer. Aby si ma nechytal za slovicka boli u 7 z 11 aut pouzite rovnake pneu. U 4 boli pouzite dalsie 2 ine typy(cize u tychto prichadza do uvahy ze sa na tom neznamou velicinou podielaju gumy).
Upresnujem cena mojej Octavky bola ak si dobre pamatam 659tis Sk podla cennika. Mnou dohodnuta cena bola 609tis. Za cenu zakladnej verzie som dostal navyse ako bonus: radio s CD Stream, DO so sklapacim klucikom, metalizu, otrasovy alarm, zadny stierac, Multilock. V tom case (November 2004) nebolo auto ktore by splnilo vysledky mojho testu lepsie. Dnes by to bol Focus Fisrst Edition 1,6 115k HB. Zial vzdy to tak je ze casom sa najde lepsia kupa. Inak by si nemal auto nikdy.
Mimochiodom co by si si vybral ty? resp co uz mas? -
Lubos.1 07.11.05 12:45
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
blesk999: takze tiez naposledy - ak taketo testy robia ludia, tak tazko vyjdu obkeltivne vysledky. A co sa tyka slalomu, tam nezalezi vsetko iba od podvozku, ale aj od najazdovej rychlosti k prvemu kuzelu, parametrov motora atd. A samozrejme aj od schopnosti vodica.
A k tomu tatarovi: ak si niekto kupi O2, nevidim v tom problem, ale ak si ju niekto kupi s 1,6 MPI (a hlavne za cenu aku si uviedol) , tak je u mna tatar on. Bez urazky. -
"-- skrytý --" 07.11.05 12:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Lubos ty si asi tatar. poviem to lopatisticky ty si ten test proste precitaj, alebo to asi nepochopis. Skusim este naposledy lopatisticky:
Meranie znamena ze vytycis nejaku presne definovanu trasu (kuzely ktore su od seba daleko na definovanu hodnotu) zoberies do ruky stopky a presny merac rychlosti. (alebo si rychlost vypocitas ako funciu drahy a casu) Tuto trasu prejdes vsetkymi testovanumi autami (pre vylucenie chyby niekokokrat) namerane vysledky pre kazde auto zapises a porovnas. Najrychlejsie je proste najrychlejsie a najpomalsie proste najpomalsie. Ake nejakemu autu nameras pomalsie casy tak mozno ma komfrotny podvozok ale nie najrychlejsi. Obdobne pri merani Rychleho vyhybacieho manevru (simulacia obchadzania prekazky na dialnici). a td V slalome bol zial najpomalsi Accord. Najrychlejsia Alfa, 2. BMW... O ziadnu dojmologiu nejde. Pocit z dobreho podvozku vsak mozes mat ak je aj pekne zatlmeny ked jazdis po meste plnom vytlkov. Nejde teda o praticke vyuzitie auta ale nie kadzy hlada len to. Nemusi byt vsak proste najrychlejsi. A O TO IDE. Octavka II v tom teste ako si si vsimol nebola a mam ju uz trochu dlhsie ako je stary tento test. Kriteria boli nastavene viac menej rovnako len som vyberal z inej cenovej kategorie (cena bola 630tis za OII 1,6 MPI Ambiente liftback z nejakym dovybavenim). Zrovnatelny test Octavky som v tom case zial nenasiel. Dnes by som si na zaklade rovnakych kriterii vybral Focusa. Ozelel by som aj velky kufor a kupil First edition za 585tis. Octavka ma vsak stale skvely podvozok, velmy dobry interier, slusny priestor na kolena vzaadu, mega kufor z dobrym pristupom. Design mi tiez vyhovuje. Len vdaka dosiahnutej vyssej hodnote za menej penazi by to bol prave Focus. Mozno by som zvazoval kombicko a bol by aj zrovnatelny kufor. Ale focus by som najradsej prave HB. Jazdne vlastnosti kombicka budu zas trosku ine. -
Lubos.1 07.11.05 11:39
« Re: Re: Re: Re: Re:
to blesk999:
Tento test som necital a ani nemusim. Za vsetko svedci fakt, ze jazdne vlastnosti Accordu boli podla tvojich slov velmi kritizovane, pricom toto auto patri (mozno s Alfou 156) v tekto oblasti k spicke u predokoliek.
A mozno aj preto si si vybral O2 (aj ked si si ju predtym urcite odskusal), kedze si bol ovplyvneny hodnoteniami spominaneho testu. Ale mozno si nebol a potreboval si velky kufor :)
Este jedna vec: Podla testov som si tiez myslel, ze napr. taka Mazda 6 ma vynikajuce jazdne vlastnosti (v par testoch ju s nadsazkou prirovnavali k Impreze >:D ). Az par ludi na tomto fore (mitsi a spol) ma vyviedlo z omylu a presne mi naznacili, kde a kedy moze nastat problem a auto sa stane skoro az neovladatelnym. Kedze sa to mne asi tazko stane (nejazdim v extreme), tak sa toho nejako nebojim, ale predsa si to radsej pamatam a nespolieham sa na testy. -
modus ponens 07.11.05 11:33
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
blesk999: Urcite, ze treba spravit najprv prvy vyber. Len je potrebne davat pozor, aby si nevylucil auto len na zaklade udajov, ktore pre Teba nemaju takmer ziadny vyznam. Vacsina ludi pozera na udaj max. zrychlenia 0-100, ale kolki z nich to co i len raz vyskusali (nieto este potrebovali)? Podobne s max. vykonom. Kolki jazdia tak, ze akceleruju v otackach, kde ho ma motor najvyssi? Ale hlavne, ze spravili super vyber na zaklade nameranych udajov. ;-)
Tym vsak nenaznacujem, ze to plati aj pre Teba. Aj ked celkom nerozumiem, preco si skoncil pri OII. Pri tych cenach... -
"-- skrytý --" 07.11.05 11:26
« Re: Re: Re: Re:
Lubos Lubos:) tak mozem takemuto tvrdeniu prikladat vyznam lebo som ho napisal ja na zaklade merani, co som uz napisal a ty nepochopil spravne. Ked si uz ten test v Auto Motor sport necital tak mi aspon skus verit:-) V teste nebolo poradie ako ktore auto dopadlo ani ustene hodnotenia dojmu zo slalomu. Jazdne vlastnosti boli tetsovane medzinarodne stanovenou normovanou metodologiou. Vysledkom coho su namerane casy, ktore som ja v mojom prispevku nizssie slovne zhodnotil. Taketo meranie rozhodne objektivizuje subjektivne vnimanie. Iste budes mat iny dojem z 200k u Civica Type R ako z 200k u Octavky RS. Jedno auto je utlmenejsie ladene do komfortu a bezpecnych jazdnych vlastnosti, druhe zas na bezprostredny zazitok z jazdy, i ked dosiahnute casy mozu byt rovnake. (neviem ci by boli ide len o priklad). Pre mna su jazdne vlastnosti alfa omega. -
"-- skrytý --" 07.11.05 11:02
« Re: Re: Re: Re: Re:
To Sir Anton. Podla niecoho treba urobit prvy vyber:-) Horsie je vsak ked niekto robi prvy a zial aj posledny vyber podla JPP. (kto nepozna Jedna Pani Povedala). Vsobecne povedacky urobia aj s primerneho auta to prave. Suhrn JPP a vkus kupcu vyberie auto sice pre teba pekne ale mozno si mohol kuit aj lepsie:-). Predvadzacia jazda bez predajcu je pred kupou podmienka. Preto mam Octavia II:-). Pri sucastnych cenach by to vsak bol Focus.
-pozdlznej smerovej stabilite - jazda na dialnici si nevyzaduje uz taku stalu korekciu volantom ani za vetra (Octa I dost hruza)
-tlmenie nerovnosti je dost lepsie - podvozok je tichsi (diery nebuchocu) zaroven je stale dost tuhy (nahupe sa na nerovnostiach)
-pri prejazde zakrutou s nerovnym povrchom zadok uz prakticky neodsakuje (pri OI ) odskakoval dost vyrazne.
Octavia I nebola zla na svoju dobu, ale Octavia II je najma podvozkom ovela dalej.