Octavia 4x4 - problém se sjížděním zadních pneumatik

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia

• 00 Reagovat !

foto

03.04.2003  12:50

Octavia 4x4 - problém se sjížděním zadních pneumatik

Mému známému se enormě sjízdí zadní pneumatiky u Octavie 4x4. Logicky by k tomu nemělo docházet, protože pohon zadních kol je v 99,99% odpojen, takže musí zřejmě jít o nějakou konstrukční vadu nebo o závadu. Geometrie zadní nápravy byla změřena X krát a je vpořádku. Jezdí velmi klidně, takže nejde o ojíždění pneumatik v rámci divoké jízdy. Přední pneumatiky se sjíždějí normálně!! Zadní zhruba dvojnásobně rychleji než v předu. Předem díky za odpovědi - pokud o tomto problému něco víte.
    • 00 Reagovat !

foto

03.04.2003  14:27

« Re: Octavia 4x4 - problém se sjížděním zadních pneumatik

Neuvedl jsi, co má za motor. Budu vycházet z toho, že má TDI. Z principu Haldex spojky vychází, že z 99,9% tvůj znamý připínání zadní nápravy nepoužívá a tak je zadní náprava vlečena. Musí překonávat valivý odpor zadní nápravy, zadního diferenciálu a Haldex spojky. Mohl by být problém v diferenciálu nebo v zadních brzdách. Úplně základní otázkou je ale důvod, proč se tvůj zmámý pohon 4x4 pořídil. Je totiž všeobecně známé, že vozy s 4x4 mají větší spotřebu, menší zrychlení a větší opotřebení pneumatik. 4x4 si pořizují majitelé vozů proto aby buď jejich vozy rychleji akcelerovali nebo lépe seděly na silnici nebo aby měly lepší průchodnost terénem. Osobně bych nechal změřit valivý odpor zadního ůstrojí. Zkus popsat, jak se pneumatiky sjíždějí. Jezdí s nákladem nebo prázdný? Má kombi nebo sedan a jaký má motor?
      • 00 Reagovat !

foto

03.04.2003  15:10

Má TDI a Combi. Ale jak říkám problém je v dvojnásobně vštším ojíždění zadních kol vůči předním, což je sprominutím blbost, vzhledem k těžkému TDI motoru vepředu. Chápu, že odpor zadní nápravy a Haldexem může být větší, ale toto přece nemůže způsobit... Logicky se tedy nabízí, konstrukční chyba nebo nějaká závada. Ale jak jsem psal 4 z 10 dotázaných majitelů Oct 4x4 potvrdili enormní sjíždění zadních kol. Sjetí vzorku je rovnoměrné (geometrie je tedy v pořádku).
        • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.04.2003  18:48

Mám Oct 4x4 a větší opotřebení zadních pneu jsem nezaznamenal. Měl jsem problémy s nastavením geometrie zejména u přední nápravy a PZ kola (tam se sjížděl vzorek nepravidelně). Můžu ze svých poznatků potvrdit, že některé servisy prostě neumí nebo jim technické vybavení neumožní pořádně nastavit geometrii. Já jsem na tyto jejich pokusy přispěl sadou původních pneu a dvěma zimními pneu +cca 2000.- za seřízení. Od té doby co jsem našel vhodný servis, nemám problémy a pneu se sjíždí pravidelně. U Haldexu bych nechal v servisu otestovat elektroniku, eventuálně tuto záležitost řešil přez MB. Geometrie zadní nápravy se dá seřídit, navíc byla na 4x4 svolávací akce, kde se měnily komponenty zadní nápravy.. Mnoho štěstí
        • 00 Reagovat !

foto

04.04.2003  08:21

Pokud 40% majitelů Oktávie 4x4 potvrdilo vetší sjíždění zadní nápravy, tak je někde konstrukční vada v závěsech zadní nápravy nebo zlobí haldex. Zažil jsem podobný efekt u vozu Passat, kde se zasekávala uzávěrka mezinápravového diferenciálu a jak auto přejíždělo nerovnosti, tak přední kola díky těžkému motoru seděla dobře a zadní se občas šoupla. Je to danné rozdílem obvodových rychlostí předních a zadních kol. Jakou má znamý spotřebu? Zkus se podívat, jestli nejsou na pneu nějaké sjeté plošky nebo není vidět směr obrušování. A ještě k tomu sjíždění. Geometrie má dvě složky: jedno je příklon kola (ta je vidět na pneu) a souosost kol (tu bys na sjetí kol nepoznal - osy kol svírají nenulový úhel ve vodorovném směru).
          • 00 Reagovat !

foto

05.04.2003  09:36

Já bych typoval pernamentně přivřenou uzávěrku zadního diferenciálu.(pokud ji to má)
      • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.04.2003  18:50

nemáš pravdu s tím že je zadní náprava vlečena. Min 5% výkonu se přenáší na zadek neustále.
  • 00 Reagovat !

foto

05.04.2003  19:58

Rozdíl mezi žárovkami H1, H4 a H7

Jaký je rozdíl H1, H4 a H7 a proč jsou H7 tak drahé? Zjistil jsem, že do Mondea dává Ford H7 a H1. Po 45tis.km kontrole mi nesvítí H7 (myslel jsem, že jsou v každém světle 2xH1, ale nejsou) a tak potřebuju koupit novou. Uplně se mi odpařilo vlákno. Našel jsem dva typy H7. Jeden za 145,-Kč a druhý SUPER BLUE za 238,-Kč. Které jsou lepší? Ty H7 jsou vždy jen jednovláknové? Proč mají H7 dva kontakty a nepoužívají patici jako druhý kontakt (tak jak tomu je u H1,H3,H4 apod.)?
    • 00 Reagovat !

foto

05.04.2003  20:22

« Re: Rozdíl mezi žárovkami H1, H4 a H7

Sorry, tento příspěvek patřil do jiného fóra!
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…