Autobaterie

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto Anndy008

Anndy008 10.10.07  19:00

« aky akumulator

Zdravim. Trosku som to tu cital v snahe neotraovat, ale nakoniec sa aj tak neviem rozhodnut na zakl. info, tak otravujem.

1. Cyklovanie pri autobat. znamena co presne, resp. 1 cyklus je co?
    2. co ma najviac zaujima. Potrebujem vymenit v aute akumulator (seat cordoba r.v.2003). Aspon si to myslim. Lebo uz ma 4 zimy za sebou. A poslednu zimu, akonahle klesli teploty k 5°C a nizsie sa mi stavlao, ze neslo obcas na 1 krat nastartovat, resp. ak som mal kratku jazdu (1-2km) tak druhe startovanie urcite nebolo na prvy krat (a to som vypol vsetky el. spotrebice v aute). Predpokladam, ze je na case vymenit akumulator.
    Tu som sa docital, ze podla Mitsiho a usudzujem, ze aj podla josi-ho je dobry akumulator Banner (bud Uni alebo Power). Avsak zarazila ma Josiho charakteristika (" Nevýhodou je minimálna odolnosť voči hlbokému vybíjaniu a cyklovaniu. Hodia sa do "parádnych áut"."). Preto:
    3. aky akumulator by ste mi odporucili (staci vyrobca a model) aby som sa vyhol tomu co som popisoval ak obvykly rezim mojho auta je: 90% mesto, cize malo km medzi startami motora (obvykle 10km).
    4. Ma zmysel kupit aku s vacsou hodnotou Ah ako mam teraz - original (vyhnem sa takymto problemom? v bode 2.)
    5. Vymenu mam radsej zverit poriadnemu servisu (autoriz.) alebo staci dobry auto-elektrikar (ak ma vybavenie potrebne, teda ak ho potrebuje)

diky moc.
    p.s. moc sa v elektrike nevyznam (stale mi unika zmysel a rozdiel medzi napatim, prudom, etc.), tak sorry za blbosti
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.01.07  11:08

« Re: Re:

@ milic
    Hodnoty alternátoru jsou uvedeny na štítku (většinou nebývají čitelné) 8-s , výkon by měl být uveden v servisní knížce nebo "příčurce" k vozu. To max. palubní napětí může být u některých (starších) vozů až 14,4V (toto napětí měřím na svorkách akumulátoru při 3000RPM). Velikost nabíjecího proudu se odvíjí i od dalších věcí (stav baterie, kontaktů, kabeláže atd.) V některých vozech se silnými alternátory (přes 1kW) může být zapojen i omezovač proudu (aby nedocházelo k poškození baterie, nabíjecí proud je dán vztahem 1/10 kapacity baterie). To ale určitě znáš, uvádím to jen pro laiky.
  • « 00 Reagovat !

foto

06.01.07  10:43

« Re:

Beaver2000
    Vzoreček samozřejmě znám, utrpěl jsem vzdělání. Jen mi nebyly známy parametry alternátoru. Díky za ně, teď už se nečeho dopočítám. :D
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.01.07  10:34

« Bez nadpisu

@ milic
    Stačí trochu počítat. Běžný alternátor má cca 550W a dává max. palubní napětí 13,8V => cca max. proud 40A. Když odečteš na osvětlení vozu cca 200W (14,5A) a dalších 200W na zapalování, servo, BC, rádio, ventilaci (ne klimu) a jiné el. drobnosti ve voze, tak ti zbývá 150W => cca 11A na dobíjení baterie. Hodnoty jsou to samozřejmě přibližné, ale aspoň pro orientaci. Ten dobíjecí proud je za uvedených podmínek maximální, za jízdy při cca 3000RPM.
    Uvádím hodnoty pro ilustraci jak počítat a z čeho vycházet, budou se lišit vůz od vozu (ale ne zase moc výrazně).
    Pro neelektrikáře, vystačíte se vzorečkem: P=U.I (výkon W = napětí V krát proud I)
  • « 00 Reagovat !

foto

06.01.07  09:21

« Re:

Dík, to co píšeš je celkem logické. Pro to posouzení bych ale potřeboval vědět spíše parametry dobíjení. Např. jaký proud jde do baterie při jízdě z alternátoru.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.12.06  10:17

« Bez nadpisu

Teoreticky:
    při příkonu 22W poteče proud 1,83A. To by i s rozběhem mělo vybít z baterie cca 2Ah. Takže hodinu provozu před nastartováním auta to během 100 km spolehlivě dobiješ. Nezapomeň, ale že se stářím a teplotou klesá kapacita baterie. Dobrá baterie má při -15C cca 50% kapacity ( jestli se nepletu ). To bys pak taky nemusel nastartovat vůbec.
  • 00 Reagovat !

foto

15.12.06  07:59

« Topení

Mám v autě nez.topení. Pokud ho budu každé ráno používat, stačí se baterka dobít, když denně ujedu cca 100 km ? Výrobce (Eberspaecher) uvádí příkon 22W (48W při rozběhu). Máte s tím někdo zkušennosti ?
    Baterka má tuším 60 až 80 Ah, to nevím přesně :*) musel bych se podívat.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.12.06  14:42

« Re: einhell

(cit.) "[odkaz]"

Má-li kdo zájem, tak ji zrovna prodávají v Globusu na Čerňáku za 1850,- Kč.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.12.06  09:03

« Re:

Kdybys měl přívěsný lodní elektromotor, tak Tě kvalitní (tj. rychlá, "bezobslužná" a současně šetřící život aku) nabíječka bude docela zajímat. >:D
  • 00 Reagovat !

foto

05.12.06  19:05

« Bez nadpisu

Já jsem naposledy nabíječku používal před 20 lety u Š120,kdy jsem musel několik měsíců jezdit se starou baterkou,než se sehnala nová. Dnes mi v každém autě bez problémů baterka vydrží 6let bez dobíjení nabíječkou/při pravidelném používání auta/,potom ji preventivně vyměním za novou nebo auto prodám a neřeším to.
  • « 00 Reagovat !

foto

03.12.06  02:53

« Optimate

2 matuS: :-! přesně tak. Super věc. Novou Optimate za ty prachy bych si asi nekoupil (cca 2000), ale zadařilo se. V zástavárně jsme jí před pár lety viděl za 500 i s origo krabicí, tak jsme váhal a na druhý den stála 300 a byla moje. Když to srovnám s už za komančů prodávaným Kondic za víc peněz, tak je to nepoměr. Funkčností a kvalitou nabíjení mě připomíná NiMh obdobu AccuPower 2010 (2020), AccuTrainer AT-1 (3, :-! nebo IPC-1 (Voltcraft, Lacrosse, TechnoLine).
    Více info [odkaz]
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 02.12.06  21:50

« Re: Re: einhell

ja vam mozem odporucit optimate III. Je sice urcena pre motorku ale to meni na veci iba to, ze dobitie trva trocha dlhsie.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 02.12.06  14:12

« Re: einhell

Ano, je to ta druha, akorat ji mam sede lakovanou.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 02.12.06  12:18

« einhell

Tipoval bych že ta Mitsiho nabíječka by mohla být tato: [odkaz]
    nebo spíš tato:
    [odkaz]
    možná je to ale jiná, nevím. Pokud je to ta AFEN 10, tak tuto mívají občas v Globusu v akci za dobrou cenu. Začátkem roku když mi klekla baterka a já uvažoval o nákupu dobíječky, kterou jsem si nakonec půjčil měli tu Einhell AFEN 10 v Globusu v akci za 799,- což mi přijde jako dobrá cena.
    Omrkl jsem ještě net a ta WLGN 22E i ta AFEN 10 jsou za dobrou cenu např. zde:
    [odkaz]
    nebo zde:
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto

01.12.06  23:19

« Re: Nabíječka

Mitsi: pokud muzes, dej sem jmeno a model. Takovouhle nabijecku jsem snad jeste nevidel,, brano cena/vykon
  • « 00 Reagovat !

foto

01.12.06  15:39

« Re: Aktivátor baterií

tebhle aktivátor baterie by se mi moc hodil, ale nechce se mi to kupovat, nemáte někdo schéma??jestli jo tak prosím pošlete na kubik.pilot@atlas.cz předem moc dík!!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.03.05  12:56

« Re: Re: bezudrzbovka

Bezúdržbový akumulátor prakticky neexistuje. Jde pouze o chybní překlad z německého originálu normy. Podle naší ČSN normy jsou akumulátory pouze s malou spotřebou vody a s velmi malou spotřebou vody. Z toho vyplývá že i tzv. bezúdržbové akumulátory je nutné kontrolovat a v případě nutnosti také dolít destilovanou vodu. Pouze je tento servisní interval prodloužen.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.03.05  12:47

« Re: Re: Tak mi klekla

Řada Akuma Comfort není top řada Akumy - je to střední a tedy nejprodávanější řada. Vrcholnou řadou je Akuma Exclusive která je složena pouze z vápníkových akumulátorů.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.03.05  12:44

« Re: Re: Tak mi klekla

Pro informaci dnes nějaký druh obalu akumulátorů používají téměř všichni výrobci automobilů. Pokud jde o japonce je faktem že lidé z Kolína viděly tuto ,,inovaci" na vlastní oči až letos těsně před startem sériové výroby. Ale na základě zkušeností ze ŠKODA Mladá Boleslav se nakonec pro montáž ochraného obalu rozhodli také....
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.03.05  12:36

« Bez nadpisu

I v sortimentu Akumy jsou vápníkové akumulátory stejně tak jako u každého jiného výrobce. Jde jen o to si vybrat. viz. www.akuma.cz
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…