Autobaterie
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Topení
Mám v autě nez.topení. Pokud ho budu každé ráno používat, stačí se baterka dobít, když denně ujedu cca 100 km ? Výrobce (Eberspaecher) uvádí příkon 22W (48W při rozběhu). Máte s tím někdo zkušennosti ?
Baterka má tuším 60 až 80 Ah, to nevím přesně :*) musel bych se podívat. -
« Bez nadpisu
Já jsem naposledy nabíječku používal před 20 lety u Š120,kdy jsem musel několik měsíců jezdit se starou baterkou,než se sehnala nová. Dnes mi v každém autě bez problémů baterka vydrží 6let bez dobíjení nabíječkou/při pravidelném používání auta/,potom ji preventivně vyměním za novou nebo auto prodám a neřeším to. -
« Optimate
2 matuS: :-! přesně tak. Super věc. Novou Optimate za ty prachy bych si asi nekoupil (cca 2000), ale zadařilo se. V zástavárně jsme jí před pár lety viděl za 500 i s origo krabicí, tak jsme váhal a na druhý den stála 300 a byla moje. Když to srovnám s už za komančů prodávaným Kondic za víc peněz, tak je to nepoměr. Funkčností a kvalitou nabíjení mě připomíná NiMh obdobu AccuPower 2010 (2020), AccuTrainer AT-1 (3, :-! nebo IPC-1 (Voltcraft, Lacrosse, TechnoLine).
Více info [odkaz]
[odkaz] -
"-- skrytý --" 02.12.06 12:18
« einhell
Tipoval bych že ta Mitsiho nabíječka by mohla být tato: [odkaz]
nebo spíš tato:
[odkaz]
možná je to ale jiná, nevím. Pokud je to ta AFEN 10, tak tuto mívají občas v Globusu v akci za dobrou cenu. Začátkem roku když mi klekla baterka a já uvažoval o nákupu dobíječky, kterou jsem si nakonec půjčil měli tu Einhell AFEN 10 v Globusu v akci za 799,- což mi přijde jako dobrá cena.
Omrkl jsem ještě net a ta WLGN 22E i ta AFEN 10 jsou za dobrou cenu např. zde:
[odkaz]
nebo zde:
[odkaz] -
"-- skrytý --" 22.03.05 12:56
« Re: Re: bezudrzbovka
Bezúdržbový akumulátor prakticky neexistuje. Jde pouze o chybní překlad z německého originálu normy. Podle naší ČSN normy jsou akumulátory pouze s malou spotřebou vody a s velmi malou spotřebou vody. Z toho vyplývá že i tzv. bezúdržbové akumulátory je nutné kontrolovat a v případě nutnosti také dolít destilovanou vodu. Pouze je tento servisní interval prodloužen. -
"-- skrytý --" 22.03.05 12:44
« Re: Re: Tak mi klekla
Pro informaci dnes nějaký druh obalu akumulátorů používají téměř všichni výrobci automobilů. Pokud jde o japonce je faktem že lidé z Kolína viděly tuto ,,inovaci" na vlastní oči až letos těsně před startem sériové výroby. Ale na základě zkušeností ze ŠKODA Mladá Boleslav se nakonec pro montáž ochraného obalu rozhodli také.... -
"-- skrytý --" 22.03.05 12:10
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria
Ahoj,
co se dobíjení akumulátorů týče tak je potřeba rozlišit jestli je ve voze akumulátor hybridní nabo vápníkový. Vápníkové akumulátory už mají postavené dobíjecí napětí na hodnotu 16V ( i podle normy už se dnes mají akumulátory nabíjet 16V ), zatímco starší hybridní akumulátory jsou postaveny na nabíjecí napětí 14V. Souvisí to s prodloužením servisních intervalů u nových vozů a tedy s nutností menší spotřeby vody v akumulátorech.
K otázce nedobíjení nebo přebíjení akumulátorů. Obecně se dá říct že dnešním moderním vápníkových akumulátorům nevadí slabé přebíjení ale jsou citlivé na trvalé i když malé nedobíjení. Proto není vhodné dávat vápníkový akumulátor do starších vozů. U hybridních akumulátorů je tomu přesně naopak. -
dcgsd 22.03.05 10:51
« Re: Nabíječka
Proste dobrej kauf, u nas ale v kramech neco podobneho neni. Za podobnou cenu jsou tu k mani srace a podobne kvalitni naopak stoji kolem 5000,-. Jeste si neodpustim poznamku k maximalni velikosti proudu 22A - pri castem nabijeni to baterku (kolem 50Ah) oddela ale chapu, ze pri jednorazovem pouziti je preferovana rychlost zprovozneni baterie proti jeji zivotnosti. -
"-- skrytý --" 22.03.05 10:29
« Nabíječka
Tak jsem konečně použil (byl jsem nucen - syn nechal v autě svítit lampičku vnitřního osvětlení) nabíječku zn. Einhel, kterou jsem před několika měsíci koupil velmi výhodně (za max. 35 EUR) v rakouském Metru. Nic moc jsem od ní nečekal, o to větší však bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že:
- má celkem 4 režimy (normální s pomalým a rychlonabíjením - max. proud až 22 A!; automatický s pomalým a rychlonabíjením)
- v automatickém režimu přizpůsobuje nabíjecí proud vnitřnímu odporu nabíjeného akumulátoru, s napětím na akumulátoru blížícím se 14 V postupně omezuje nabíjecí proud, aby při dosažení 14 V přešla do režimu pouze kondičního nabíjení;
- v manuálním režimu nabíjení omezuje nabíjecí napětí hodnotou 14,7 V, v automatickém 14,3 V, po přechodu na kondiční dobíjení pouze 14,1 V.
Cca 3 roky starou Akumu 55 Ah, která stála zcela vybitá min. 3 dny a před nabíjením měla pouhé 3,2 V (!) na svorkách jsem nejprve odepsal, ale pak to zkusil: ještě 10 min. po zapojení nabíječky byl vnitřní odpor tak vysoký, že proud téměř neprotékal, ale napětí se drželo přesně na ideálních 13,8 V ! Po cca hodině nabíjení stoupl nabíjecí proud v manuálním režimu na 18 A (!) za poklesu napětí na 13,5 V, po přepnutí do režimu automatického rychlonabíjení klesl proud na 10-11 A, v automatickém "pomalonabíjení" pak na 8 A. Nechal jsem to v režimu automatickém rychlonabíjení přes noc a po cca 9 hodinách, kdy jsem znovu zkontroloval stav, až bylo přepnuto na kondiční dobíjení, takže vlastně ani nevím, jak dlouho to "hlavní nabíjení" trvalo.
Akumulátor zase fachá a nabíječku jsem pečlivě uložil. Něco tak super za tak málo peněz jsem totiž už dlouho neviděl! -
-
« Bez nadpisu
Trak už zas nejezdí, >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
ona ta nabitá baterie vydržela 4x nastartovat :x >:-[] :shock: :roll: :!: a pak nic, ta druhá vydržela nastartovat 8krát a dva dny přes noc v autě. Rozjíždím se systémem z vysokého kopce dolů a nebo mi někdo nastartuje kabelama. V sobotu zajedu do servizu.

při příkonu 22W poteče proud 1,83A. To by i s rozběhem mělo vybít z baterie cca 2Ah. Takže hodinu provozu před nastartováním auta to během 100 km spolehlivě dobiješ. Nezapomeň, ale že se stářím a teplotou klesá kapacita baterie. Dobrá baterie má při -15C cca 50% kapacity ( jestli se nepletu ). To bys pak taky nemusel nastartovat vůbec.