Autobaterie

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.01.05  09:16

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ako nabit?

Ad odvětrání článků: Ale samozřejmě - pokud omezím nabíjecí proud (ve vztahu k tomu, který je si schopen hodně vybitý akumulátor odebrat) a rovněž napětí (nejlépe na max. 13,8V), pak při nabíjení nemusím demontovat špunty. Když ale potřebuji nabít rychle, tak to ve většině případů ovšem udělat musím, neboť některé "bezúdržbové" aku mají ve špuntech polopropustné membrány, které by se výrazným přetlakem v článcích zničily a tím by ztratily schopnost zabraňovat odparu vody mimo aku.
    Jinak špunty je důležité odstranit právě a především u aku se společným svodem par do nátrubku/hadičky na boku, neboť její průchodnost je zvláště při rychlém nabíjení limitujícím faktorem.
    PS: Např. u Volva S80 je aku vedle rezervy v prohlubni zavazadlového prostoru (pod falešnou "podlahou") a odplynován hadičkou z boku pod vůz. Po náhodném vybití aku dlouhým stáním s puštěným rádiem a čtecí lampičkou a následném nastartování přes kabely si po delší jízdě unikající plyny (spolu s elektrolytem) "udělaly cestu" pod dvojlištu držící zátky a kondenzát pěkně poničil lakované plechové okolí...
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 04.01.05  06:49

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ako nabit?

jenom upresnim ze labyrint ma za ukol hlavne zabranit rozliti elektrolytu pri nesetrnem zachazeni a pripadne zamezid "odchodu" triste odletujici pri bublani (poprskany akumulator kolem vicek). Neni vsak schopen bez dalsi chemicke reakce vytvorit z rozlozene vody (dva vodiky a kyslik) zase vodu (to jde horenim coz nedoporucuju - hrozi vybuch nebo za pomoci katalyzatoru obdobneho jako je v palivovych clancich). Novejsi akumulatory maji odvetrani vsech clanku vyvedeno do boku, kde je povetsinou vyvod umoznujici pripojeni hadicky a tim odvod agrasivnich par jinam (pri intenzivnim nabijeni je ale tento otvor nedostatecny).
    U gelovych akumulatoru nema dolevani smysl i z duvodu nemoznosti smichani "gelu" a vody.
  • « 00 Reagovat !

foto

03.01.05  20:14

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ako nabit?

Tak jsem napsal příspěvek, spadla mi linka, a nevím, zda je uložen. Proto ještě jednou, i když to pkod vlastně už napsal: Inteligentní modelářské nabíječky využívají dále popsanou vlastnost NiCd a NiMH aku. Pokud je takovýto aku plně nabit, dalším dodávání energie snižuje napětí. Tzn., že nabíječka určitý čas nabíjí, potom nabíjení na okamžik přeruší a měří. Je-li předchozí naměřené napětí větší, nabíjení se ukončí. U NiMH je tato změna menší, proto musí být vyhodnocování přesnější. Olověné aku tuto vlastnost nemají! Měl jsem doma bezúdržbový aku, do kterého jsem se nedostal ani po odlepení nálepek a použití nástrojů (pokud jsem ho nechtěl zničit) takže asi všechny přístupné nebudou. Kontrola hladiny elektrolytu tak není možná, ale labyrint nad články by měl odpař. vodu vracet zpět. Gelový aku jsem v autě ještě neviděl (asi nedostatek info), ale mám jeden doma (pozůstatek z nějaké činnosti). I ostatní, které jsem měl v rukou, byly poměrně těsně uzavřeny víčky, která nebyla určena k běžné demontáži. Pokud vím, tak absence „volného“ elektrolytu vyžaduje šetrnější zacházení z hlediska nabíjení. Také teplota nad 40°C rapidně snižuje jeho životnost. (Viz. grafy a předpisy uváděné výrobci) Co se týká odvětrání běžného olověného aku určeného do auta: Každý takový aku má články odvětrané. V autě (většinou 8-s ) nejezdíme bez víček nad články, že? Průchodnost cest pro odvětrání beru jako samozřejmost. Při nabíjení je určitě potřeba kontrola výšky elektrolytu (příp. dolití dest. vody), takže víčka stejně musí dolů – pokud to samozřejmě konstrukce umožňuje. Proud 1/10 jmen. kapacity je většinou uváděn jako maximální přípustný, nikoliv nutný. Žádný aku ještě neutrpěl újmu při proudu nižším. Ideální způsob je takový, kdy po dosažení plného napětí nabitého aku klesne nabíjecí proud na takovou velikost, aby byly pokrývány ztráty jeho samovybíjením – tzv. konzervační proud. PS: Rád si přečtu jiné názory, pokud budou podložené validními informacemi.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.01.05  10:53

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: ako nabit?

To pkod: Většina modelářských nabíječek umožňuje nabíjet i olověné akumulátory. Jedná se samozřejmě pouze o boční (možná dokonce "odpadní") funkci, jelikož modeláři samozřejmě olověné akumulátory (až na výjimky ve velkých modelech lodí) nepoužívají.
    Klasický delta peak u olověného aku je samozřejmě zjednodušující nesmysl: Jde o to, že nabíječka např. každých 50 sekund nabíjí a 10 sekund měří odezvu akumulátoru. "Delta peak", resp. v tomto případě správněji konec nabíjení, je dán stavem, kdy se už dále nezmenšuje nabíjecí proud, který je akumulátor "ochoten přijmout".
    Pulsní nabíjení klasickému olověnému akumulátoru nejen že neškodí, ale dokonce brání sulfatizaci.
    PS: Tolik vím z modelářské praxe. Současně zdůrazňuji, že v dané oblasti nejsem žádný odborník!
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 03.01.05  10:24

« Re: Re: Re: Re: Re: ako nabit?

Trochu se do toho vlozim. Dopredu rikam ze jsou to me nazory a klidne budu diskutovat. Bavime se o olovenych deskovych akumulatorech s kapalnym elektrolytem.
    1) pulzni nabijeni pro olovene baterie nema smysl (pokud se nejedna a vybijeni v pauze). Razove proudy rozrusuji rychleji elektrody, elektrolyt se nepromisi rovnomerne, horsi clanky z baterie dostavaji jeste vetsi zahul a tim rychleji odchazi. Cim mensi je nebijecí proud tim lepe pro akumulator. Maximalni nabijeci (pri nabijeni konstantnim proudem) proud pro oloveny akumulator je "1/10xkapacita". Pri nabijeni konstantnim napetim potom proud asi "1xkapacita". Proud ale musi byt vetsi nez samovybijeni (par mA), cim je mensi tim nabijeni samozrejme dele trva. Nabijenim ke konci dochazi k rozkladu vody (unik treskave smesy, hrozi "nafouknuti" akumulatoru pripadne vybuch) v elektrolytu a tu je treba doplnit (nebo zamezit jejimu rozkladu ukoncenim nabijeni predcasne za cenu nevyuziti maximalni kapacity - gelove, ktere nelze dopnit)
    2) metoda detekce konce nabijeciho cyklu pomoci "delta peak" je vhodna pouze pro akumulatory Nixx. Olovene akumulatory zadny pokles napeti pri prebijeni nemaji. Nabijeni ol. aku. se ridi podle napeti a proudu nebo merenim hustoty elektrolytu.
    3) modelari vetsinou pouzivaji Nixx akumulatory (dnes prechazi na Li-xx) a tim i nabijecky pro tyto clanky. Olovo pokud vim neradi. Navic kapacity akumulatoru v modelech jsou cca. 1/10 automobilovych.
    4) pro udrzeni dobre kondice akumulatoru bych volil udrzovaci adapter se stabilizovanym!! napetim kolem 13,8V (nabijeni uplne vybiteho aku vsak trva klidne 8 dni). Nabijeni jednorazove je v dnesni dobe opravdu vzacnost. Vhodny je proud "1/10xkapacita" a ukonceni nabijeni pri 14,8V a potom pripadne udrzovaci napeti (nabijeni trva asi 15 hodin).
    5) bezudrzbovost akumulatoru je vykoupena mensi zivotnosti. Dnes jsou v prodeji "kalciove" akumulatory ktere vodu ztraci mene. V kazdem pripade je z hlediska zivotnosti akumulatoru hlavni nabijeci soustava vozidla. Akumulatoru nesvedci mimo jine otresy, teploty nad 40°C, vybiti, prebijeni a dolevani znecistenou vodou (i destilky jsou ruzne kvality)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.01.05  09:31

« Re: Re: Re: Re: ako nabit?

To MatuS: Tak nelituj peněz a kup si pulsní s "delta peak" speciálně pro olověné aku! Pozor však na jednu věc - většina modelářských nabíječek je stavěna na vstupní napětí 12V stejnosměr...
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 03.01.05  09:19

« Re: Re: Re: ako nabit?

diky za rady, pani
    Mitsi: pulzna nabijacka sa da kupit za 1000sk, to je amaterska, profi za 3-4000tisic (profi ma oproti amaterskej aj uplne automaticke udrzovanie baterie na neobmedzeny cas)
    Baterku potrebujem nabit, pretoze ju budem vozit v kufri aby som mal zaloznu, ked to nahodou opat prezeniem s kurenim :-) (vid topic nezavisle kurenie)
    Tu pulznu nabijacku si kupim, pretoze potrebujem dobijat aj gelovky na motorkach...
    dik
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.01.05  09:13

« Re: Re: ako nabit?

Každý autoakumulátor (až na úplné výjimky, např. zcela zapouzdřené gelové akumulátory - ano, i ty se používají, a to dokonce v sériovém vybavení: mají je např. některé typy Renaultů Scénic a Chryslerů Voyager s dieselovými motory) má špunty jednotlivých článků, jen u tzv. bezúdržbových aku (což je sám o sobě velmi matoucí název) jsou důkladně schované pod přelepkou vrchní strany. Pozor však např. u červených aku Banner UniBull, kde demontáží špuntů dojde většinou k nevratnému poškození Goretexových ucpávek.
    Pokud bys opravdu nechtěl špunty demontovat (což já osobně považuji za chybu, neboť jejich demontáž ti současně umožní kontrolu, resp. dolití destilky), je i tak možno "bezúdržbový" akumulátor dobíjet, ale výhradně s použitím k tomu určené nabíječky, jež omezuje nabíjecí napětí, případně (a to ještě lépe) tzv. pulsní nabíječkou, kterou ovšem jako privátní osoby vlastní pouze někteří modeláři (ti, co létají/jezdí/plavou na elektro), jelikož stojí několik tisíc Kč. Jde totiž hlavně o omezení nadměrného plynování, což by aku s nedemontovanými špunty mohlo hrubě neprospět...
    PS: Jakékoli dobíjení autoakumulátoru, který nebyl vybit např. omylem (zapomenutá zapnutá lampička vnitřního osvětlení...) či dlouhodobým nepoužíváním vozu, je v dnešní době nesmysl - buď je totiž vadná dobíjecí soustava vozu, nebo je vadný samotný akumulátor. V obou případech je však třeba volit úplně jiné řešení, než se snažit dobíjet mimo vůz!
  • « 00 Reagovat !

foto

02.01.05  19:44

« Re: ako nabit?

matuS: Jako normální, tj. proudem 1/10 jmen. kapacity. Elektrolyt nesmí bublat, může pouze jemně šumět vlivem uvolňovaného plynu, teplota tak do max. 40°C. Pokud se jedná o gelový aku (jako autobaterie se nepoužívají), tak tam jsou jednoznačně dány max. nabíjecí proud a napětí, při kterém nutno nabíjení ukončit.
  • 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 02.01.05  08:24

« ako nabit?

potrebujem nabit jednu baterku, ale je to ta bezudrzbova...nema ziadne stuple na otvorenie.
    som zvyknuty nabijat klasicke baterky t.j. pred nabitim otvorim stuple a potom nabijam...co s tymto? dik
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.12.04  17:25

« Re: xx

Vím o originál (GS) baterii v Mitsubishi, která vydržela 12 let. U jiného 10 let, třebaže to auto bylo bourané na čumák (na baterce byla ta bouračka patrná - korpus tvořil nepravidelný kvádr, ale netekla a vnitřnosti to evidentně přečkaly bez újmy). Jenže u posledního Mitsubishi mi vydržela pouze 4 roky, a když jsem jel v zimě na hory, raději jsem ji preventivně vyměnil. Holt už není nic, jak bývalo...
  • 00 Reagovat !

foto

31.12.04  15:15

« xx

to edo : ona by vydrzela daleko vice, fachala uplne bez problemu i pri -20°C, ja ji menil jen z preventivnich duvodu (radsi sem dal novou - pri prodeji skodovky za 2000 >:D by ta nova baterie tvorila pres polovinu ceny). A mozny byla starsi nez 12 let - na baterii bylo napsano rucne (uz dost necitelne) xx.xx.1992. Mohl to byt termin nejake kontroly, takze tech 12 let je minimalni.
    Pravda je ze u japoncu je takovato vydrz normalni (slysel jsem u mitsubishi i 14let - pak uz nejezdilo auto), ale s baterii to musi mit tez nejakou souvislost (ta tam mohla byt tak max. 2 roky- pred koupi to bylo bouchly na stranu s baterii- levou)
  • 00 Reagovat !

foto

31.12.04  14:14

« pre pána tradaja

V príspevku popisuješ bateriu Opel 44 Ah, že ti vydržala viac ako 10 rokov, chcem len potvrdit tvoju skusenost. Tiež mám túto bateriu už 9. rok a zatial neprejavuje známky poklesu napätia. Doteraz som si myslel, že ide v mojom prípade o nejaký výnimočný dobrý kus.
    Neviem, či takéto baterie ešte vyrábajú - nikde som ich v predaji nevidel a do nových Oplov ich už nemontujú.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.12.04  20:41

« Re:

Pak to musel být špatný/nepovedený kus a měl by být vyreklamovatelný (s tím "jak" Ti ovšem nepomohu...). Osobně už dávno nekupuji nic jiného než červené Bannerky UniBull. Zkušenosti zatím (nejstarší má cca 5 let) jen ty nejlepší.
  • 00 Reagovat !

foto

30.12.04  18:05

« Bez nadpisu

to pkod ci vsem : Tak mam jinej problem. Mam 2 auta - jeden je japonec ty modernejsi koncepce (tj. 14,4V) a v lete jsem mel jeste skodku jen do prace (lesa). Tam me jedna baterka vypovedela sluzbu, tak jsem koupil novou , dobijeni OK. Ale asi za mesic jsem tu skodku prodaval a preventivne jsem vymenil baterii z japonce za baterii novou ze skodky (Banner asi 44mAh). Tedy do japonce jsem dal tu novou bannerku 44 a do skodky tu starou mrdku (baterie opel 40nebo 44 asi 12 let stara).
    Co to tedy bude delat? Ta bannerka 44mAh je pro toho japonce adekvatni nebo nastane ten problem co jsi napsal - sulfanizace ???
  • 00 Reagovat !

foto

30.12.04  12:01

« Problem s AKU v mrazech

Mitsi: je to banner a stala cca 2kKc, holt co by za ty prachy clovek chtel -(
    pkod,tradaja: soustava kontrolovana pred pokusem o reklamaci, jinak lonska zima (tj. i mrazy) bez problemu (pri stejnem rezimu pouzivani), ale to byla fungl nova
    Napeti 14,4V je prakticky konstatni. Zapnuti svetel, mlhovek, klimy, vyhrivani, radia, proste vseho co jde a soustava to udrzi.
    Vzhledem k tomu, ze je ta baterka jeste rok v zaruce bych ji precejen rad vyreklamoval, jen nevim jak presvedcit dovozce k testu za mrazu...
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 30.12.04  10:52

« Re:

14,4V maji novejsi auta a vyzaduji "kalciove" akumulatory ktere toto snasi. Bezny oloveny akumulator v tomto rezimu rychle ztraci kapacitu (sulfanizace) a je zvyseny ubytek vody z clanku. Pobrobnosti treba www.akuma.cz vcetne osazovacich tabulek.
  • 00 Reagovat !

foto

30.12.04  10:42

« Bez nadpisu

rekl bych ze by melo byt presne neco kolem 14,4 V (+- cca 0,2) na volnobeh, plnem zatizeni, se svetly apod. Mluvim tedy o dobijeni. Aspon to me namerili v servise a rikali ze plne v poradku - a i literarura uvadi hodnotu 14,4V.
    A drz se zasady ze pred koupi (nebo ihned po koupi) musis zkontrolovat dobijeni. Taky jsem jeste z mladicky nerozvaznosti :-) jednu baterku usmazil a hrozne se divil z ceho je v aute tak citit sirovodik (myslel jsem ze me tam kamosi nekde schovali vajicko). No chyba me stala asi 1000Kc
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 30.12.04  09:57

« Re: Problem s AKU v mrazech

Nejdrive bych zkontroloval nabijeci soustavu. Pokud nefunguje spravne tak ani nova baterka nepomuze. Po delsi jizde se svetly a naslednem mereni na volnobeh by melo napeti byt kolem 13,5V az 14V.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.12.04  09:08

« Re: Problem s AKU v mrazech

Nic! Kup si novou, ale tentokrat uz pokud mozno "poradnou".
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…