Autobaterie

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.03.05  12:10

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria

Ahoj,
    co se dobíjení akumulátorů týče tak je potřeba rozlišit jestli je ve voze akumulátor hybridní nabo vápníkový. Vápníkové akumulátory už mají postavené dobíjecí napětí na hodnotu 16V ( i podle normy už se dnes mají akumulátory nabíjet 16V ), zatímco starší hybridní akumulátory jsou postaveny na nabíjecí napětí 14V. Souvisí to s prodloužením servisních intervalů u nových vozů a tedy s nutností menší spotřeby vody v akumulátorech.
    K otázce nedobíjení nebo přebíjení akumulátorů. Obecně se dá říct že dnešním moderním vápníkových akumulátorům nevadí slabé přebíjení ale jsou citlivé na trvalé i když malé nedobíjení. Proto není vhodné dávat vápníkový akumulátor do starších vozů. U hybridních akumulátorů je tomu přesně naopak.
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 22.03.05  10:51

« Re: Nabíječka

Proste dobrej kauf, u nas ale v kramech neco podobneho neni. Za podobnou cenu jsou tu k mani srace a podobne kvalitni naopak stoji kolem 5000,-. Jeste si neodpustim poznamku k maximalni velikosti proudu 22A - pri castem nabijeni to baterku (kolem 50Ah) oddela ale chapu, ze pri jednorazovem pouziti je preferovana rychlost zprovozneni baterie proti jeji zivotnosti.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.03.05  10:29

« Nabíječka

Tak jsem konečně použil (byl jsem nucen - syn nechal v autě svítit lampičku vnitřního osvětlení) nabíječku zn. Einhel, kterou jsem před několika měsíci koupil velmi výhodně (za max. 35 EUR) v rakouském Metru. Nic moc jsem od ní nečekal, o to větší však bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že:
    - má celkem 4 režimy (normální s pomalým a rychlonabíjením - max. proud až 22 A!; automatický s pomalým a rychlonabíjením)
    - v automatickém režimu přizpůsobuje nabíjecí proud vnitřnímu odporu nabíjeného akumulátoru, s napětím na akumulátoru blížícím se 14 V postupně omezuje nabíjecí proud, aby při dosažení 14 V přešla do režimu pouze kondičního nabíjení;
    - v manuálním režimu nabíjení omezuje nabíjecí napětí hodnotou 14,7 V, v automatickém 14,3 V, po přechodu na kondiční dobíjení pouze 14,1 V.
    Cca 3 roky starou Akumu 55 Ah, která stála zcela vybitá min. 3 dny a před nabíjením měla pouhé 3,2 V (!) na svorkách jsem nejprve odepsal, ale pak to zkusil: ještě 10 min. po zapojení nabíječky byl vnitřní odpor tak vysoký, že proud téměř neprotékal, ale napětí se drželo přesně na ideálních 13,8 V ! Po cca hodině nabíjení stoupl nabíjecí proud v manuálním režimu na 18 A (!) za poklesu napětí na 13,5 V, po přepnutí do režimu automatického rychlonabíjení klesl proud na 10-11 A, v automatickém "pomalonabíjení" pak na 8 A. Nechal jsem to v režimu automatickém rychlonabíjení přes noc a po cca 9 hodinách, kdy jsem znovu zkontroloval stav, až bylo přepnuto na kondiční dobíjení, takže vlastně ani nevím, jak dlouho to "hlavní nabíjení" trvalo.
    Akumulátor zase fachá a nabíječku jsem pečlivě uložil. Něco tak super za tak málo peněz jsem totiž už dlouho neviděl!
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 16.03.05  16:03

« Re:

Tak to vypada ze ti alternator nenabiji. nesviti Ti kontrolka na palubce? Pokud z baterky nastartujes ale postupne se vybije tak to asi nebude jen baterkou. Velmi pravdepodobne je, ze odesla nejaka dioda v alternatoru a nebo to muze byt spatny kontakt na kabelech.
  • 00 Reagovat !

foto

16.03.05  14:55

« Bez nadpisu

Trak už zas nejezdí, >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
    ona ta nabitá baterie vydržela 4x nastartovat :x >:-[] :shock: :roll: :!: a pak nic, ta druhá vydržela nastartovat 8krát a dva dny přes noc v autě. Rozjíždím se systémem z vysokého kopce dolů a nebo mi někdo nastartuje kabelama. V sobotu zajedu do servizu.
  • « 00 Reagovat !

foto

14.03.05  11:13

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bat

:arrow: Díky za rady. Auto jezdí. Přežil jsem to, i když dráty k nabíječce nejsou skoro vůbec izolovaný. Když se toho dotknete v pracovních rukavicích, jen to trochu brní, tak si všimnete, že je čas se pustit... :roll: :idea:
    Měřil jsem hustoměrem, nejsem si jistej, jak přesně to měří... Bublat mi začala bateria asi po 10 hodinách, tak jsem jí ještě trochu přitopil a nechal ji 2 hodiny bublat.
    To bych musel mít garáž a pořádný vybavení, abych mohl kontrolovat nabíjecí napětí...
    :arrow: Viděl jsem v Carefouru nějakou zkoušečku na odpor a proud a asi i napětí, s displayem asi za 100 Kč (sleva z 300), taková malá škatule, uprostřed na čelní straně to má kolečko a tím si otáčím, co chci měřit, a ze škatule vedou dva krokodýli na drátkách..... myslíte, že by mne to pomohlo?
    Starou baterii Banner jsem píchnul do díry u motoru zase zpátky, auto mi startuje, pro jistotu ssebou vozím v kufru tu novou baterii, kterou jsem nechal nabíjet asi 6 hodin- ted zas nevím, co s tou novou :?: , asi ji dám otci k narozeninám místo chlastu.
    Když pojedete kolem průhonického zámku, stavte se na oběd.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.03.05  20:38

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria

Teoreticky, alespoň podle toho co vím o elektr(on)ice žádná normálně dimenzovaná nabíječka nemůže u nenabitého(!) akumulátoru překročit normální nabíjecí napětí akumulátoru, protože výstupní odpor nabíječky je výrazně větší, než vnitřní odpor akumulátoru. Jediné co hrozí je přebíjení už nabitého akumulátoru. Používám občas podobně předpotopní nabíječku a okamžik ukončení nabíjení určuji tak, že nabíjecí proud na ampérmetru klesne na cca 3A z původních cca 4A. Pro mě to funguje dobře a akumulátory si nijak zvlášť nestěžují.
    Hrubě orientační dobu nabíjení hodně vybitého akumulátoru určím tak, že se podívám na kapacitu akumulátoru (44 Ah), vezmu počáteční nabíjecí proud (4 A) a to mi dá dobu nabíjení - v mém případě 11 hodin. Za 8 až 10 hodin začnu uvažovat nad velikostí nabíjecího proudu - pokud poklesl ke 3A, tak nabíjení vypnu. Není to zrovna exaktní, akumulátor asi není nabit na 100 %, ale přebíjením netrpí a auto bez problémů startuje.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.03.05  16:03

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria - d

Hlavně si při nabíjení pravidelně kontroluj nabíjecí napětí: nemělo by příliš lézt nad 14,5 V, jinak tu svou stále ještě zánovní baterku odrovnáš.
    PS: V r. 1960 akumulátorům "přebíjení" příliš nevadilo, dnes je tomu ale jinak.
  • « 00 Reagovat !

foto

11.03.05  14:31

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum

Dnes budu nabíjet. Koupil jsem si v OBI hustoměr za 49,-, stejně jsem jiný nikde jinde neviděl. Ty nabíječky, co mají v hornbachu a v obi a baumaxu, vypadají hůř než ta má zánovní ruská nabíječka.
    Doufám že tý mojí baterce předá tu ruskou medvědí sílu, která je v ní a pořádně ji nakopne.
    :!: :arrow: Možná je z roku 1960, kdybyste teda někdo o tu relikvii měl zájem, s radostí prodám za pár babek :idea:
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.03.05  09:50

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výr

pkod: mal som nabíjačku, kúpil som ju od hladného rusa za 400 Kčs (ešte vtedy), bol tam jednoduchý dvojtranzistorový regulátor (tranzistory ako hrnček na kávu), niečo medzi W a U charakteristikou. Dlho dobre slúžila, potom som ju predal, ale fachčí doteraz. Možno bola len vydarená...
  • « 00 Reagovat !

foto

10.03.05  19:37

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výr

Abyste se moc nesmáli nabíječce Made in USSR: Mám doma funkční nabíječku (ČSR) s elektronkou (dvojitá dioda). Dioda má označení 367 a proud nabíječky je asi 5A (katalogově má el. až 8A). Pokud by tuto elektronku někdo měl, tak ji určitě koupím. Je to bomba! Při zátěži krásně fialově svítí. Možná se budete divit, ale akumulátory touto nabíječkou nabíjené vždy vydržely min. 5-8 let. (že by náhoda?) Mám ji po tátovi a ten asi také po tátovi. Samozřejmě dnes používám řízenou nabíječku Made in Samo-domo. Proud 0-10A - měření proudu samozřejmostí.
  • « 00 Reagovat !

foto dcgsd

dcgsd 10.03.05  11:29

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výroby

Charakteristiku? Vetsinou usmernovac (pri trose stesti dvoucestny) pojistka a amprmetr. Inteligence tedy zadna a navic hodne zavisle nabijeni na napeti v siti. Musim ale uznat ze nejlevnejsi nabijecky z "obchodaku" jsou na tom stejne. Nejlepsi je si nejakou (nechat) udelat doma.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.03.05  10:22

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výroby

kuchař: ruské nabíjačky vôbec neboli také zlé, ako by sa zdalo. Boli predimenzované a nezničiteľné. Skús nájsť niekoho, kto sa vyzná, nech to otvorí, zistí čo je zač (charakteristiku) a porobí to. Môže ti ešte poslúžiť...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.03.05  15:01

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výroby

Tu nabíječku si pečlivě schovej do "relikviáře", jednou bude mít totiž velkou cenu. Tímhle to sice můžeš zkusit nabíjet, ale aby Tě to pak nestálo víc, než nová baterka s novou nabíječkou dohromady... (třeba Tvůj život)!
  • « 00 Reagovat !

foto

08.03.05  14:28

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výroby

Nechce se mi kupovat nabíječku novou, našel jsem na půdě 35 let starou nabijecku (rv cca 1970, mozna mín) vyroba asi v rusku. Pry je dobra stejne jako ty dnesni (ma na sobe jen diodu, ktera signalizuje, že je připojená do zásuvky. Mám se té nabíječky dotýkat jen v silných rukavicích, aby mě to nekoplo, prý může trochu probíjet, dráty nejsou kvalitně izolované.
    :roll: :roll:
    rekli mi, abych to nabijel pres noc, minimalne 8 hodin, a pak jeste par hodin, aby mne to bublalo.
    :?: :!: :idea: :?:
    myslíte, že je rozumný s ní nabíjet klasickou bezudrzbovou(-udrzbovou po prvnim roce) baterii varta 44mAh? Abych treba tu moji autobaterii uplne neznicil. :?:
    dik za vase rady. >:D pozvu vás na oběd do našeho hotelu.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.01.05  13:50

« Re: Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výroby

Mitsi: S tým dobíjaním v aute máš čistú pravdu. Najviac sa to prejavuje pri kamiónoch. Stojíš niekde na hranici, varíš, kúriš, popochádzaš po metri a keď sa konečne dostaneš na druhú stranu si rád, keď naštartuješ. A potom pri jazde vnútrozemím ti dlhé hodiny alternátor valí svoj max. prúd do bateriek. Podraz je v tom, že štartovacie baterky sú stavané na 20% vybíjanie (a hneď nabíjanie) a takéto hlboké cyklovanie im veľmi škodí. Dobré výsledky sme dosiahli osadzovaním 230Ah trakčných batérií miesto 180Ah štartovacích. Odporúča to aj výrobca(Banner) a zatiaľ to funguje super. Práve sa chystám odskúšať v mojom špičkovom ťažkochytľavom motore(Sierra 1,8TD) 100Ah trakčnú baterku miesto 71Ah štartovacej(toto už výrobca neodporúča). Štartovacia sa mi rozpadáva po 2 rokoch práve následkom hlbokého zimného cyklovania. Uvidím, čo to urobí v mrazoch....
  • 00 Reagovat !

foto

10.01.05  15:17

« Bez nadpisu

To: RRSS. Ta "skvela" bateria Opel aj po 8. roku je plne funkčná a je vo voze OPEL Astra 1,6 GL (F) r.v. 1997.
  • « 00 Reagovat !

foto

10.01.05  13:24

« Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výroby

To víš, že zajímá >:D . Sice nabíječky nekonstruuju a ani to nemám v úmyslu, ale není špatné něco malinko se o nich dozvědět. Já s baterií a nabíjením naštěstí problém nemám, ale přidal bych taky jednu zkušenost z minula k lepšímu. Někde níže byla zmíněna "skvělá" baterie Opel. Nevím, v jakém modelu to bylo, ale mně odešla nová baterka "Opel" v nové Astře rv.94 po třech letech a to tak, že jsem prostě na dovolené v kempu na šumavě nenastartoval k odpolední cestě do Domažlic po hodinovém poslouchání rádia 8-s Byla to ta "skutečně bezúdržbová", tj. bez demontovatelných víček. Na místě mi ji mechanici vyměnili za "údržbovou" Akumu a od té doby už bylo vše OK 8)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.01.05  09:04

« Re: Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výroby

Zajímá! Plně souhlasím s tím, co jsi napsal. Problém vidím pouze v tom, že takto to funguje i při nabíjení hodně vybitého aku přímo v autě jeho vlastní zdrojovou soustavou: prostě pokud nastartuješ přes kabely a pak dlouho jedeš, tak ten vybitý akumulátor jednoduše uvaříš s tím, že pokud má odplynování hadičkou do strany, tak Ti "foukne" pod víčky.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.01.05  08:13

« Re: Re: Re: Nová bateria - dátum výroby

Musím ťa sklamať, ale nie som modelár. Moje dieťatko bolo (autá-elektro) a skutočne mi išiel mráz po chrbte, keď som videl, čo s tými baterkami dokazujú. Ale tam naozaj nik na životnosť nehľadí. Máš pravdu, že väščina ľudí používa nabíjačky s charakteristikou W. Je to celkom sympatická charakteristika a vychádza z konštrukcie (mäkký zdroj), ktorá je výrobne najjednoduchšia, čiže najlacnejšia. V praxi to funguje tak, že akumulátor po pripojení začne nabíjať určitým prúdom, ktorý je závislý od stupňa vybitia batérie(vnútorného odporu). Pri nabíjaní prúd klesá na úroveň danú strmosťou charakteristiky(väčšinou 1:4). Čiže ak sa tam nechá baterka o deň dlhšie, nič sa nestane. Pri dlhšom nabíjaní však už batériu prebíja. Nevýhodou je, že nabíjačka nie je skratuvzdorná - polovodič je tak rýchly, že sa nedá chrániť nejakou jednoduchou poistkou. Najväčšie nebezpečie pre tieto nabíjačky je nabíjanie batérií s väčšou kapacitou, než aká je doporučovaná. Transformátor je totiž poddimenzovaný a priamo ráta s určitým poklesom prúdu za určitý čas. Ak je batéria veľká, nabíjačka ide dlhý čas v maximálnom prúde a trafo zhorí napriek funkčnej prúdovej aj tepelnej ochrane. Ďalšia nevýhoda je, že celý zdroj je navrhnutý tak, že max. prúdom začne nabíjať baterku vybitú na povolenú hranicu(10,5V nameraných pri prechode menovitého vybíjacieho prúdu). Ak je batéria vybitá hlbšie, nabíjačka nabíja začne nabíjať neprimerane vysokým prúdom a neustále vypína prúdovú ochranu... Asi som sa nechal uniesť. Zaujíma to vôbec niekoho?
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…