Autobaterie
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Baterka v Oktavce...?
Pokud máš alternátor Ok není vůbec potřeba baterku dobíjet. Ta se stačí sama dobít během delší cesty. Navíc, pokud by se nedobíjela, je auto ještě v záruce a v servisu Ti to opraví zdarma. Sám mám Toledo TDi, r.v.96, baterka je originál a ještě jsem jí nedobíjel. Jezdím denně, jedna cesta max. 25 km, takže, když v zimě svítím a topím, moc energie nezbývá a přesto to stačí. Jak říkám, pokud si myslíš, že se nedobíjí - do servisu a nechat opravit nabíjení. -
No, to mas dobru odvahu nabijat pripojene. Moj znamy to tak robil tiez (ja som ho varoval) az mu zhorela nabijacka a 220V sa mu dostalo do aut. siete. Viete si asi predstavit co to urobilo. Od alternatora cez vsetky cidla az po ziarovky vsetko zhorelo. Vratane RJ. Oprava v bratru cca. za 90.000. Potom si plieskal hlavu o stenu. Takze moja rada znie: Pri kazdom nabijani bateriu odpojit od aut. siete !!! -
"-- skrytý --" 14.08.02 11:48
Děkuji,já sem něco takového tušil.Ale děkuji.Ptal jsem se proto,že někde myslím jsem to četl v nějakém časopise(nebo mi to někdo řekl?)-nevím.Že při odpojení bat. se musí na display nějak,já nevím jak naťukat kod.:-(( Ale,fakt netuším.
Pavel -
Klidně bych ji nabíjel připojenou. Při jízdě se taky nabíjí a ničemu to nevadí. Já při dobíjení baterku neodpojuju a nemám žádný problém (sice mám Filcku, ale ta elektrika je v principu všude stejná).
U Filcky pokud odpojím baterku na delší dobu (myslím že >15 min), zresetuje se řídicí jendotka a chvilku trvá, než se znovu správně naučí. Ale není to žádný problém. -
"-- skrytý --" 14.08.02 08:34
« Baterka v Oktavce...?
Zdravím všechny,a hned jdu na věc.:)))Co se stane když odpojím baterku v Š.Oktavce rv.2001,(chci jí trochu nabít).Nikde jsem se nedozvěděl podrobnější info.Jde mi o to to,odpojím baterku (nabiji ji),vložím zpět.Tak a teď se stane co?Musím někde zadat kód (imobil. na palubním počítači?),pokud ano/ne nevím.
Díky za každou dobrou radu.P.S. Nevíte co se stane ,pokud neodpojím baterku z el.okruhu v autě a budu ji tak to zapojenou nabíjet??
-
"-- skrytý --" 26.07.02 14:35
« Re: bezudrzbovka
Měl jsem původní klasickou "údržbovku" (75Ah) v Mitsubishi Galantu, r.v. 1991 (tedy auta, baterka mohla být z r. 1990 - žádný časový údaj na ní nebyl). Odešla v r. 2001, tj. minimálně po 10 letech! O původnosti není pochyb - žádná taková se v Evropě nedá koupit, dokonce ne ani ve značkovém servisu jako tzv. "originální náhradní díl". To auto jsem navíc koupil jako ojetinu v r. 1996, když měla "na hrbu" 90 tis. km (baterka odešla při celkovém počtu najetých km cca 175 tis.) a předtím stála minimálně půl roku "na placu" bez ježdění, tudíž i bez dobíjení. Destilku jsem dolil pouze jednou, v onom roce 1996, od té doby už to nikdy nebylo potřeba!!! Tak jak je to vlastně s těmi "bezúdržbovkami"? -
"-- skrytý --" 16.07.02 17:17
PeKa: docela jsi mne potěšil, taky mám v káře baterku Panasonic, a už rok a půl se o ni úspěšně nestarám. V jakém autě ti vydržela těch 5 let ?
All: V předchozím autě (Forman) mi baterka vydržela 6,5 roku a pak jsem to auto s funkční baterkou prodal, takže dál nevím .. -
Akuma o svych "bezudrzbovych" bateriich tvrdi,
ze jsou bezudrzbove minimalne po dobu jednoho
roku, a pak je potreba sledovat (alespon pred zimou)
hladinu elektrolytu a tu pak pripadne dolit.
Osobne jsem nedoleval jiz dva roky (je ho tam
dost), takze se v pripade "nutnosti kontroly" mozna jedna
o ustanoveni "pro jistotu" -- co kdyby nekudy
dochazelo k odparovani vody...
Trebas po nekolika
letech dojdou tak daleko, ze si budou jisti, ze
se jim to nikudy nemuze odparovat a ziskaji tak jistotu,
ze "jejich baterie je po dobu cele zivotnosti
'bezudrzbova', tedy neni vubec potreba dolevat
a ani kontrolovat vodu v baterii". -
td: On ten název bezúdržbová je občas jen takovej reklamní trik. Rozuměj: majitel se o baterku nestará, to dělají v servise, kam jezdí na pravidelný prohlídky přesně podle manuálu. Pokud se jedná o baterie, do kterých se lze bez násilí podívat na stav elektrolitu, jedná se o baterie, které nevyžadují žádnou údržbu, kromě kontrolu hladiny elektrolitu (dolévají se samozřejmě destilkou úplně normálně) a ošetřování svorek pro připojení kabelů (čistota a pod.) Takže se jedná o obyčejné baterie, kterým se vyplatí to minimum pozornosti věnovat. -
Tu, ktera v Meganu vydrzela od vyroby 6 let jsem nikdy nedobijel, nikdy nedoleval, proste nic. Dostal jsem nazvu bezudrzbova. Po tech 6 letech se uz pravdepodobne uvnitr vyzkratovala, pro zajimavost jsem se dovnitr podival a nebylo co resit, tady by ani Prolonger nepomohl :-) -
Mě vydržela taková "poloúdržbová" baterka v autě 5,5 roku. Byla to nějaká origoš Japan Panasonic, kterou jsem koupil s novým autem. Jediné co jsem s ní dělal, tak jsem ji pravidelně v zimě dobíjel. Ale až poslední 3 roky. Předtím jsem se o ní vůbec nestaral. Teď jí mám opět v novém autě a předpokládám, když budu v zimě dobíjet pravidelně hned od počátku, tak by 5 let nemusel být žádný problém. Uvidím... -
« PROLONGER
Doporučuji to, co fakt funguje. Mám to vyzkoušený. Nezahazujte ještě ty starý baterky. Jestliže vám tohle [odkaz] nepomůže, tak jsou fakt v háji. Nemusíte se pak trápit, že jste vyhodili prachy. Vaše nová baterka s tím vydrží podstatně déle. Nejsem žádnej dealer, jenom jsem si koupil už dva. nevím jen, jestli to má cenu na gelový baterky OPTIMA. Když, tak to někdo zjistěte.

Já se ptal proto, abych věděl co dělat pokud by se něco stalo z "proudem" :)), a já byl někde v cizině.Jinak můj "Šemík" je již 1 1/2roku starý (nebo v mém používání).To to mne zajímá neb se o tom nikde nic nepíše, tak proto.
Jinak bych baterku rozhodně nenabíjel zapojenou.Riskovat případné poškození..., nestojí za to.Pavel