Bishop a princip mikromolekularni difuze - zkusenosti s prod

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• 00 Reagovat !

foto

10.06.02  12:07

« PS 23 ???

Jak se liší tady ten Bishop a neskutečně přehnanou televizní reklamou opěvovaný PS23 ??? Oba totiž tvrdí v zásadě totéž - žádný chlor, teflon ani mechanické přísady. Zřejmě tedy mají obdobný princip působení. Děkuji za odpověď.
  • « 00 Reagovat !

foto

10.06.02  10:09

« Re: Osetreni...

Jo jo o tom vím také. Čmelák teoreticky létat nemůže :-) ale přesto mu to jde. Sice není vlaštovka, ale z místa A na misto B se dostane.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.06.02  09:54

Profe, "podle všech fyzikálních zákonů čmelák nemůže létat, ale on přesto létá, protože o nich neví". To jsem nevymyslel já, ale říkal to v 70. letech náš učitel fyziky na gymplu, jenž původně učil na MatFyzu a kterého tehdy z důvodu jakési "nepohodlnosti" vyhodili.
  • « 00 Reagovat !

foto

07.06.02  18:36

Mitsi: No jo, tak to asi tak bude, já jsem to nikdy na tomto autě neměřil. Logiku to ale nemá :-(
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.06.02  10:35

pro KDO: To odpovida - za tepla pridat na vuli, aby za mrazu nezmizela. Diky! Konecne se me nekdo zastal.
    pro PROF: Budu konkretni - Mitsubishi Lancer 1,5 12 ventilu, r.v. 1991, jedno z prvnich aut s jehlovym loziskem na konci vahadla pro mensi odpor pri odvalovani po vacce (proto tam nebyly hydrostely, tehdy to jeste neumeli zkombinovat, nasledovaly vsak verze Mits. motoru s miniaturnimi hydrostely na opacnem konci vahadla, tedy na obvyklem miste serizovacich cipku a pojistnych maticek!). Saci/vyfukove ventily nastaveny za studena (20 st. C) na 0,10 mm/0,15 mm; na zahratem motoru ("popaleny pracky", presto ne ihned po dojeti "na plno") pak tamtez zmereno 0,15mm(na fest)/0,20mm(na volno - tj. lehce suvne). Pokud bych to byl schopen zmerit na zcela rozpalenem motoru (v rukavicich se mi spatne pracuje), odhaduji vuli jeste o dalsich 0,05 mm vetsi. Kdo neveri, at tam bezi...
  • « 00 Reagovat !

foto

07.06.02  10:34

Tak jsem nelenil a otevřel katalog: Sierry do roku ´87 (1.3, 1.6, 1.8, 2.0, 2.0i, 2.0V6 ,2.3V6 ,2.8V6) hydroštely nemají a po r.v.´87 motory 1.6, 1.8(RED), 2.0(NES,NEJ), 2.0i(N4A,N4B) taky ne. Ale motory 1.8(R2A), 2.0(N8C) a 2.0i(N9C) už je MAJÍ - jsou to ale DOHC, takže je pravda, že OHC hydroštely nemají :-))
    Se Scopiama je to podobně ...
  • « 00 Reagovat !

foto

07.06.02  09:09

Doplněk: pro sychr jsem to seřizoval na studeným a na menší léry.
  • « 00 Reagovat !

foto

07.06.02  09:06

Tohle jsem si celý život myslel taky, ale v moudrý knize na mýho bavora je napsáno, že se dají štelovat (jsou tam standardní excentry) za studena i za tepla a za tepla tam požadujou o pět stovek větší vůli. Tak sakra proč? Když to vystydne, tak tam bude ještě víc. Že by dilatace naruby? Neumím si to vysvětlit.
  • « 00 Reagovat !

foto

07.06.02  06:28

Mitsi: Někde jsem tady četl o tom, že ti to jelo tak do půlky a dál ne. Jestli jsem to četl jinde, tak sorry :-) Jinak ventilová vůle se vždy při zahřátí zmenšuje a Sierry a Scorpia s OHC motorama žádný hydraulický zvedáky nemají, zatímco Mondea zase všechny jo.
  • « 00 Reagovat !

foto

06.06.02  14:53

OK, udělám to na tátový Škůdce. Stejně bude potřebovat vyměnit olej, tak to zmáknu při jednom. Jsem si ale (téměř) jistej, že to dopadne tak jak řikám :-) Blok i hlava se samozřejmě taky roztáhnou, ale myslim, že ventily a tyčky (OHV) ještě víc. Vycházim z toho, že při optimálním zahřátí motoru by měla být vůle nulová - to proto, aby se "nerozklepali" konce ventilů, potažmo u OHV zvedací tyčky, koníky a vačka. Proto se za studena ladí vůle která po zahřátí zmizí. Já osobně jsem na Škůdkách nastavoval o 0.05mm víc než doporučuje výrobce. Takže uvidíme, napíšu výsledky - třeba se po zahřátí vůle zvětší...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.06.02  09:42

Pro waltera: Zkus to na nějaké staré škodovce. Osobně jsem ji nezkoušel měřit zvlášť za studena a pak znovu za tepla, ale ten zvuk "šicího stroje", co škodovky vydávají po zahřátí, je podle mne způsoben právě nadměrnou ventilovou vůlí. Samozřejmě souhlasím s Tvým tvrzením o tepelné roztažnosti ventilových tyček o OHV motoru, ale nejsem si jist, jestli se náhodou hliníkový blok motoru a na něm pak (u novějších modelů Formanů a Felicií) i hliníková hlava motoru neroztahují ještě víc... Ne nadarmo přece do nich svého času (po zavedení hliníkových hlav) dávali ne původní ocelové, ale tuším dokonce titanové tyčky!
    Jen na okraj poznatek z doby dávno minulé: Měl jsem Fiat 125P 1500 a ventily jsem víceméně pouze kontroloval po 45 tis. km (udělal jsem to 3x, než "šlo auto do světa", a vždy byly víceméně v pořádku. U Š 120 (ještě s litinovou hlavou) jsem musel dělat ventily co 10 tis. km, v případě "výletu do teplých krajin" dokonce co 3 tis. km, a stále bylo co seřizovat! Vždy jsem je seřizoval na vůle podle předpisu výrobce, ale tzv. "na fest", jinak při intenzivním využívání motoru (a tudíž vysokém tepelném zatížení) celý ventilový rozvod hrozně rachotil (pro "šťouraly: rozhodně to nebylo způsobeno nadměrným opotřebením rozvodového řetězu).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.06.02  08:17

walter: jestli jsi z Prahy, můžeš to vyzkoušet na mém :)))
  • « 00 Reagovat !

foto

05.06.02  17:46

Mitsi, mám problém. Všichni známí co mají OHC motory tam mají hydroštely (a nemají s nima vůbec žádný starosti - Sierra, Scorpio, Mondeo). Tak pokus bohužel asi neudělám...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.06.02  11:17

Pro Profa: Jak souvisi vyfuk s debatou o "zazracnych" vodickach? Prece jsem jasne napsal, ze ucinek trval slibenych 15 tis. km, po tu dobu jsem tam musel lit 98-icku, vse se nasledne samo vratilo do puvodnihu stavu. Mimochodem: auto melo tehdy na konte 70 tis. km a puvodni vyfuk i kat., stejne jako o dva roky pozdeji se 130 tis. km, kdyz jsem ho prodaval. Ledaze by se neco v mezidobi ve vyfukovem traktu vzpricilo a pak zase uvolnilo, a to se mi nezda!
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.02  21:01

Mitsi, nemáš ucpanej kat, nebo výfuk, nebo jeho nevhodnej průměr? Občas, když někdo šetří a nechá výfuk zavařit a polepit u nějakýho mistra světa, tak se tam najdou docela zajímavýá kreace na téma kouřovod.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.02  13:40

No jasně, cvakalo by to jako traktor. R.v. ´86 fakt neni žádnej "fungláč" :-) Možná jestli to není u dieslů stabilnější... Nevim...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.06.02  13:27

Ale jo, časem. Tam se stejně nic neladí, má to ty podložky... Kdyby to ale mělo tu vůli příliš velkou, bylo by to poznat na zvuku.
    Jinak, není to zrovna moc současnej motor, mám r. 86 (odhadem tak 300tis. km), a pak r.91 (180tis. km)
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.02  13:18

Současný motory jsou na tom asi lépe, já jsem si hrál s autama co tady jezdili dřív (škůdky, Favority, Taunusy, CH180, apod.) a u těch bylo vždycky po 10-15000km co ladit. Nechci Ti do toho kecat, ale přeměřit by´s je asi mohl :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.02  12:34

OK, ten pokus na OHC motoru udělám. Přesvědčim třeba kamaráda, že potřebuje na Sieře udělat ventily. Takže za studena naladim vůle 0.20 na sacim a 0.25 na výfukovym, pak to zahřejem a změříme... A vůle bude větší :-) S hydroštelama osobní zkušenosti nemám, ale co znám lidi, nemaji s nima nejmenší problémy. Chápu, že můžou odejít a přiznávám, že netušim co se s nima může stát. Přestanou těsnit a otevíraji málo ventily ?? Přidřou se a přestanou vymezovat vůle ?? V tom se nechám poučit...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.06.02  10:42

"Tak to je neštěstí - neudělat 45kkm ventily". Jéje, já už je nedělal dobrých 60tis. A hned tak je ani dělat nebudu, pokud ještě někdy vůbec, na tomhle motoru. Na minulém jsem je po 60tis akorát změřil, a vůle byla OK, tady to bude asi podobně. No, až budu mít náladu, možná to radši přeměřim... (motor Peug. 1,8D - OHC)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…