Fiat Stilo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT
-
CuoreNesportívo 23.07.05 14:00
« Re: Re: měření spotřeby
Palubní počítač ukazuje pouze do dojezdu 50km, pak "---". To mám odzkoušené nesčetněkrát,naposledy včera.Jakmile naskočily "čárky",začal jsem odpočítávat km,ujel jsem cca 30km,takže v nádrži zbylo cirka palivo na 20km.Na Shellu jsem po okraj dotankoval 56,8 litrů.Ručička už byla na červeném bodu,tedy ještě pod červeným polem a tedy v "death point" jak tomu říkám.Mám 146 JTD (původně 115...). Už se mi ale taky v Německu stalo,že jsem byl pod tímto bodem a to mě už fuckt obléval pot,protože jsem prošvihl poslední pumpu a další byla snad 50km daleko.Nabral jsem tehdy 57,7 litrů :roll:
Jinak ale souhlasím,že moc šťastné řešení to není,kdyby to ukazovalo dejme tomu do 20km dojezdu,byl bych mnohem radši.Takto po naskočení "čárek" okamžitě zneklidním >:-[] -
"-- skrytý --" 21.07.05 21:14
« Re: Ještě jednou k měření spotřeby
O el. pumlu vůbec nejde! Prostě při docházení paliva se do válců (třeba jen některých) dostává málo paliva, příliš chudou směs zapalování nedokáže zapálit, nespálená pak odejde do výfuku a tam při "dávce tepla" z ještě funkčního válce buď exploduje nebo odhoří na mřížce katalyzátoru. Exploze ("střelba do výfuku") dokáže zničit nejen kat, ale i část výfukového systému, odhoření nespálené směsi na mřížce katu vede k jejímu lokálnímu přehřátí a tím rovněž k závažnému poškození. Zde však záleží hlavně na době působení.
PS: Došel mi benzín v rychlosti 200 km/h a "plném kotli". Při té ráně do výfuku jsem se málem vymázl, jak jsem se lekl: jako kdyby pod autem někdo odpálil nálož. Odnesla to "jen" nějaká přepážka ve výfukovém systému, jelikož výfuk měl od té doby jiný zvuk. Kat tam v daném momentě (naštěstí) nebyl... -
"-- skrytý --" 21.07.05 20:24
« Ještě jednou k měření spotřeby
Nechci být rejpavej >:D , ale řekl bych, že všechna auta po roce '94 už mají el. čerpadla a problém s katalyzátorem bych taky neviděl tak černě, nikdy se vám nestalo, že vám motor chcípnul, nehledě na to, že katalyzátor ohrožuje navalení nespáleného paliva a když není benzín nemá se tam co navalit. Metoda, kterou jsem uvedl je sice trochu krkolomná, ale za to 100% spolehlivá a stačí ji provést jednou za rok :D. Dělám to tak víc jak 20 let a ještě jsem s tím neměl jediný problém, ani u aut bez el. pumpy. -
« Re: Re: Re: Re: dotaz na SK
a je u vas niekede blizko hranic vrakac, kde maju nejake to seicento, pripadne aj viac???ma nejake vrakovisko web???ak by bolo nieco pri hraniciach,tak by som mozno niekedy zbehol..ci uz kvoli tej suciastke co som ja zhanal, alebo este volaco co by sa zislo.. -
« Re: Re: dotaz na SK
to af:
sklamem ta :-( pri BA su asi tri vrakoviska...dve z nich som navstivil minuly tyzden so snahou zohnat suciastku na este predpotopne hydraulicke sklapanie svetiel...felicia ma pokial viem rovnaku tu cast (ktoru potrebujem) ako Seicento...ani len to som nezohnal na nasich uzasnych vrakovyskach :x bud nemali vobec, alebo mi chceli predat cely ten mechanizmus za tolko ako stoji novy v skodovke...a to o ochote majitelov vrakovisk ani nehovorim...Seicento nemaju nikde na vrakaci...ziadne :roll: jedinez fiata co som tam videl bolo predne svetlo na Doblo >:D
PS: toto su teda jedine vrakoviska co tu mame v blizkosti..ziadne special s Fiatmi tu nie je...v CZ snad mate nieco take?????? :?: :?: -
"-- skrytý --" 21.07.05 12:25
« Re: měření spotřeby
To : r.c.
Dík za pochvalu :*) . Škoda jen, že jsi před posledním načerpáním paliva neujel ještě alespoň 7 km, abych se dověděl, jak se Ti na dispeji Tvého auta zobrazila dojezdová vzdálenost, která by v tomto okamžiku byla nižžší, než oněch magických 50 km.... :'-( .
Wimpi -
« zdravím
to Wimpi
díky za postřehy, :roll: dobře se to četlo. :idea:
Co se týká spotřeby, řídím se počítačem. Tem mi ukazuje průměr po 63 tis km 6,9l Mám 1,6 mw 70% město, 50% jsem naložený.
Kilometry, které mi zbývají ujet do konce nádrže, ukazují i když už svítí rezerva. Zkoušel jsem to nedobrovolně předevčírem. Ukazatel byl skoro na konci červeného pole, ale počítač ukazoval 56 km. Jel jsem, ale jak šnek. :*)
A s tím zkoušením spotřeby na prázdnou nádrž, tak to bych moc neriskoval. Je to i přímo v návodu. Hrozí poškození katalyzátoru a mám pocit i vstřikování. Ale to nevím jistě. :idea:
Ať nám to jezdí za málo. -
« Re: Re : Měření spotřeby
hmm, zaujimave...podla mna ale pod 50km ukazuje..nie som si isty, ale raz, ked sme mali fakt prazdu nadrz, tak pisalo nejakych 30-40km....ale fakt som si nie isty, takze ma neberte za slovo!!v kazdom pripade je hlupost, ze to prestane ukazovat po rozsvieteni rezervy, nakolko ta rezerva je na Stile cca 8 a mozno aj viac litrov a to ti pri kludnej jazde staci na 150km !!! a vtedy este Range to empty rozhodne ukazuje!!je teda otazka, ci je minumum tych 50km, alebo este menej.... :?: -
"-- skrytý --" 19.07.05 15:38
« Re : Měření spotřeby
Mám dotaz - při zobrazení počtu kilometrů, zbývajících do vyčerpání zásoby paliva na palubním displeji (Range to empty) to u mého auta zobrazí nejmenší hodnotu 50 km a pak už jen ---" ---. tedy NIC.
Měří Vám to taky tak ? Já toto nepovažuji za příliš šťastné a uvítal bych, že právě v okamžicích, kdy se zásoba paliva tenčí, budu osituaci informován více, než kdy jindy.
Když jsem tuhle jel s Octavií, tuším že u ní to zobrazuje dojezdovou vzdálenost po 5 km až do nuly....
Dík, Wimpi -
« Re: Re: Měření spotřeby
To Mitsi: Né každej diesel se nesmí vyjet do poslední kapky. Já jsem díky své zaneprázdněnosti už párkrát ignoroval informaci o dojezdu i hladové oko a dojel jsem naftu do polsední mrtě. Naštěstí se znám a vozík sebou kanistr. Po dolití 5litů z náhradního kanistru jsem po třech otočeních klíčkem zase pelášil dál. -
"-- skrytý --" 19.07.05 04:37
« Re: Měření spotřeby
cit. ..."dojedu nádrž do poslední kapky..."
- a zničím katalyzátor (u benz. motoru), resp. zůstanu stát na cestě (u dieselu), neboť po opětovném dolití nádrže nedokážu dostat naftu k motoru...
Osobně bych si ani netroufl takovouto metodu zkoušet. -
"-- skrytý --" 18.07.05 22:52
« Měření spotřeby
Je mnoho metod výpočtu spotřeby okamžité i průměrné v PP nebo ručně matematickými postupy. Pokaždé se dojde k jinému výsledku a člověk pak musí provést aproximaci a stejně se dopracuje jen k nějakému číslu, které není to, co bych ctěl znát.
Já jsem vyzkoušel tuto metodu:
1) koupím 5l nebo 10l do kanystru
2) dojedu nádrž do poslední kapky
3) doleju co je v kanystru
4) opakuji bod 1
5) opakuji bod 2
Pak už stačí jen trojčlenka >:D
ciao 8) -
« Re: Re : Chip u JTD 115
To : WIMPI
Zdravím. Já bych si chtěl zase pro změnu vyzkoušet jak to jezdilo před čipem - už si to vůbec nepamatuju. Mám najeto okolo 90 000 km a čipoval jsem při 9000 km. Jedná se mi hlavně o hlučnost motoru a vibrace při volnoběhu, které se mi zdají mnohem vyšší. Kdyby byl zájem, dejte vědět. -
"-- skrytý --" 18.07.05 16:28
To : autoholik
No, my si asi pořád nerozumíme. Připadá mi to, že jedem o voze a druhý o koze. Ale nemyslím to ve zlém. Takový holt je život.
Já myslím, že už nemá smysl podrobněji vysvětlovat, co jsem se pokoušel vysvětlil ve své teoretické úvaze o pár řádek níže. Ona je stejně tak dlouhá a nudná, že ji stejně nikdo číst nebude, natož, aby se nad ní zamyslel... >:D
Wimpi -
« Re: Re: měření spotřeby
pozri, nemyslel som to tak, ze PP (palubny pocitac) je neomylny a presny ako atomove hodiny...ale ze je presnejsi ako ked bezny clovek natankuje raz do plna (nepresne) a potom sa chvali ze ma taku a taku spotrebu, pricom je to o litrer, dva uplne mimo...ak takto pocitas dlhe mesiace, alebo aj roky a vzdy tankujes do plna, tak je sanca, ze mas presny vysledok...
a co sa tyka toho objemu..tak s tymto suhlasim, ALE maloktora pumpa ma uplne presne ciachovanie..uz sa mi stalo,ze som do 35l nadrze na Seicente natankoval skoro 36l a to som este rucicku nemal na dne!!!a stale sa benzin zmetstil...takze je to aj o presnosti cerpaciek. v kazdom pripade objektivna spotreba bude niekede medzi tym, co vypocita PP a vodic. -
"-- skrytý --" 18.07.05 15:11
Mno ...., Autoholik říká, že elektronické měření spotřeby paliva v motoru je přesnější, nežli měření "ruční", typu : plná nádrž / ujeté kilometry / plná nádrž. No, při vší úctě ke stavu soudobé vědy a techniky si zde dovolím polemizovat a nesouhlasit. Je jisté, a jak správně uvádí Autoholik, že "ruční" metoda je ovlivněna objektivitou čerpání paliva (stojan, pistole, bublinky, atd.). Ale z dlouhodobého hlediska, to jest při dlouhodobějším sledování se statisticky tyto nepřesnosti stírají.
Nevím, co to je "PP", nevím, jak je měřena okamžitá spotřeba v motoru a neznám typ použitého snímače, či snímačů. V každém případě ale vím, jedno. Ta metoda "ruční" využívá k výpočtu veličinu zvanou "objem". A objem palivové nádrže je stále konstatntní (u mě je to 58 litrů). Ta druhá "elektronická" metoda využívá k výpočtu veličinu "průtokové množství", tedy množsví kapaliny protékající daným průřezem za jednotku času.
Ha ! Průtok paliva do motoru není nikdy konstatní - ten se sakra mění, někdy je téměř nulový (jedema z kopce a brzdíme motorem) a někdy je třeba i 0,5 l/min, (to když zrovna předjíždíme a proti nám se zčista jasna objeví auto, se kterým jsme jaksi nepočítali...). No a jsme u toho - měříme měnící se proud = čůrek paliva. Měříme ho za pochodu, v reálném čase, proto musíme provádět tzv. vzorkování (fázové vyhodnocování). Vzorkování je velmi rychlé, takže tady při následném výpočtu příliš velká výsledná chyba nevznikne. Problematický vždy bude ten snímač(-e), ta sonda(-y), které nám říkají kolik právě TEĎ teče paliva. Prostě toto měření nikdy nemůže být 100-tně přesné , ale vždy nám dává pouze přibližný, informativní výsledek.
Z tohoto důvodu se nezlobím na konstruktéry motoru mého Stila, že mi to měří o ty 0,2 až 0,4 litru / 100 km méně, než je skutečnost. Tento výsledek navíc považuji za dobrý úspěch. A že to ukazuje v toleranci minus 0,2 až minus 0,4 - a ne v toleranci plus/minus 0,2 ? Byli by přece blbí, aby ten složitý měřící systém nastavili tak, aby v případě nadlimitní odchylky ukazoval větší spotřebu, než jaká je ve skutečnosti. To nedělá žádná automobilka, vědoma si toho, málokdo si doma umí spotřebu "ručně" přesně změřit a spočítat. Ta jejich vzájemná vývojářská soutěž pak spočívá v tom, že se snaží doplížit k oné bájné absolotně přesné hodnotě spotřeby - od spoda.
(To jsem zvědavej, jestli se jim to někdy podaří....).
Zdraví Vás Wimpi a přeje co nejnižší spotřebu ! -
"-- skrytý --" 18.07.05 14:01
« Re: Re:
PP počítá spotřebu tak, že při známém tlaku paliva v "liště" podle délky, resp. doby otevření vstřikovacího ventilu na jednom z válců a frenkvence jeho otevírání (tj. otáček motoru) dopočítá množství proteklého paliva vzhledem k ujeté vzdálenosti (při jízdě), resp. uplynulému času (běh motoru u stojícího vozidla), to celé samozřejmě násobeno příslušným počtem válců. -
« Re:
ja este doplnim, ze mozno PP ukazuje presne a manulane merania vypocitanim pri tankovani presne nie su..LEBO
-nikdy nenatankujete na stotiny rovnako...
-ked napr date tankovaciu pistol do nadrze, tak tam kludne moze byt este deci benzinu z predch. tankovania, ktore vam ale stojan nezarata...niekedy natankujete po vrchol hrdla a zavrete..
-niekedy natankujete po vrchol hrdla, pockate minutu a ked benzin "sadne", tak tam natlacite este pol litra...takze podla mna mozno prave elektronika vie presnejsie vypocitat... -
"-- skrytý --" 18.07.05 12:40
« Bez nadpisu
Osobně jsem si tedy myslel, že průměrná spotřeba se měří způsobem:
spálené litry benzínu od posledního nulování / počet najetých kilometrů od posledního nulování
Počet najetých km by pro počítač neměl být spočítat, a aktuální stav nádrže taky ne (viděli jste někdy výpis z Examineru? >:D ).
Tohle je jenom moje domněnka, nikdy jsem se o to vlastně nezajímal...
A aktuální spotřeba by šla taky měřit určitě jinak, třeba přes otevření škrtící klapky * čas - to by nějak možná šlo; malinkým průtokem je to určitě složitý... :? -
"-- skrytý --" 18.07.05 12:31
« Re: Re: Re: Okamžitá spotřeba Octavia vs. Stilo
Hm, tak mě u JTD se na displeji zobrazená hodnota průměrné spotřeby od skutečné (ručně vypočtené) liší vždy o cca 0,2 až 0,4 litru, přičemž skutečná průměrná spotřeba je vyšší, než zobrazená. To znamená že informace, která získává řidič za jízdy jsou mírně optimistečtější, než jaká je skutečnost. Ale já se za to na své Stilo vůbec nezlobím, neboť průběžné měření průměrné spotřeby je z technického hlediska dost velký oříšek.
Jinak bych chtěl říci těm, co tvrdí, že Octavia je v zobrazování průměrné spotřeby mnohem horší než Fiat, že bych si v tomto tvzení nebyl tak jistý. To opírám o tvrzení mého kolegy z práce, který jezdí Octavií, a tvrdí mi, že jemu to měří úplně přesně !!! HA ! :shock:
(Ale já mu stejně nevěřím, neboť :
1) měření miniaturních průtoků kapalin v čase je chůze po tenkém ledě
2) nemůžu si to v té Octavii (1,6 MPi) osobně ověřit
3) znám svého kolegu)
Zdarec, Wimpi. -
« Re: Re: Okamžitá spotřeba Octavia vs. Stilo
Tato tema (2 l/100km) uz bolo rozoberana aj na nemeckej casti stilo.org. Celkom to nie je asi nikomu jasne, ale ma to svoj dovod. Vysledkom je, ze na rozdiel od octavie ukazuje pocitac stila priemernu spotrebu naozaj presne. Je to znama vec, ze skodovacke pocitace "prikrasluju" priemernu spotrebu asi o 0.5l . Kdo ma zaujem moze si to meranim preverit, ze Stilo ukazuje s chybou mensou ako 0.1l !! Ja som to urobil na zaciatku 3 krat po sebe (vzdy ten isty stojan a vzdy do plna), chyba vzdy minimalna a odvtedy sa uz plne spolieham na pocitac. ;-) -
"-- skrytý --" 17.07.05 22:27
« Bez nadpisu
Stilo počítá průměrnou spotřebu samozřejmě z jiných hodnot, než z jednotlivých součtů (integrálu :-! ) aktuální spotřeby... Argument, že Stilo neukazuje méně než 2l/100 a tím pádem to zkresluje průměrnou je tedy blbost :P
Jinak další věc u Octavie je, že když stojíte, ukazuje vám spotřebu paliva za hodinu... To Stilo tam má jenom čárečky, jako že se nic neděje. Ale počítá taky - když se díváte na dojezd, pomalinku klesá... ;-) -
"-- skrytý --" 17.07.05 19:16
« Re: Re: Okamžitá spotřeba Octavia vs. Stilo
to autoholik:
Jistě máš pravdu, vím jen, že nula tam nikdy nebyla.
Pokud nám to ukazuje od dvou litrů výše, přičemž je okamžitá spotřeba téměř nulová a pokud je tento údaj zpracován počítačem, máme tedy zkreslený celkový průměr ve spotřebě.
Je to tedy tak, že PP nám servíruje o něco vyšší průměrnou spotřebu, než ve skutečnosti máme, nebo je to pouze záležitost zobrazení na displeji?
to wolff: díky, myslel jsem tím právě to chybné zobrazení okamžité spotřeby -
« Re: Okamžitá spotřeba Octavia vs. Stilo
na stile si sotva mohol mat spotrebu 1,0 l.....stilo ma totiz PP, ktory dokaze ukazat len spotrebu v rozmedzi 2,0 - 25,0 l/100km. Spotreba pri zaradenej rychlosti - napr dole kopcom je prakticky nulova...ak sa nemylim, tak ludovo sa to da povedat: motor tocia kolesa a nie benzin....ake je to zle, opravte ma. Octavia ma teda v tomto pripade lepsi PP...ale to je asi tak jedine plus toho auta. >:D -
"-- skrytý --" 16.07.05 10:57
« Okamžitá spotřeba Octavia vs. Stilo
Jel jsem s kolegou Octávií a sledoval okamžitou spotřebu. Když brzdil motorem ukazoval počítač 0,00. Není to nesmysl?
Vždyť ten motor přece musí něco spálit, pokud úplně nechcípne. Já se se Stilem nedostanu v okamžité spotřebě pod 1l.
Pokud mám pravdu musí mít Octavia úplně zkreslené údaje o spotřebě.
Pokud jí ovšem nemám, tak kde je chyba? -
"-- skrytý --" 15.07.05 13:09
« Re : Chip u JTD 115
Zdarec milí Stilisti, spokojení i nespokojení.
Teď se nám tady trošku přehnala lavina příspěvků na téma "prokleté žárovky" a "olej". Ale já bych se ještě rád vrátil kousek zpět, a znovu oprášil nedávno nakousnuté téma "zvýšení výkonu motoru pomocí chiptuningu". Na základě Vašich informací a příspěvků jsem cosi málo pochopil :shock: a také jsem se propracoval k několika www. prezentcím osob a firem, které se uvedenou činností zabývají a odtud jsem načerpal následující poznatky, které osobně shrnuji takto :
1) motor od výrobce je vyladěn optimálně, přičemž tohoto optima je dosaženo na základě dlouhodobých zkoušek ve vývojových centrech (laboratořích) i v reálném provozu
2) tím "optimem" se rozumí kvalitní soulad mnoha parametrů a vlastností, které motor vykazuje, motor je výrobcem nastaven kompromisně, tak, aby DOBŘE obstál ve všech posuzovaných parametrech
3) vzhledem k velkému množství posuzovaných parametrů není nikdy motor od výrobce vyladěn na výkonové optimum, neboť toto výkonové optimum by snížilo (zhoršilo) hodnoty a paramentry několika ostatních posuzovaných ukazatelů
4) ten uživatel vozidla, který u motoru svého vozu preferuje především jeho výkonové parametry, a nepreferuje tolik parametry ostatní, stává se potencionálním zákazníkem chiptuningových firem
5) chiptuningové firmy vlastní prostředky, kterými jsou schopny ovlivnit veškeré nastavitelné paramatry motoru
6) na rozdíl od výrobců, chiptuningové firmy nevlastní téměř žádné prostředky, kterými by samy mohly objektivně a z dlouhodobého hlediska ověřit důsledky svého přenastavení na všechny posuzovatelné parametry motoru
7) přenastavením parametrů motoru za účelem zvýšení jeho výkonu dojde VŽDY současně ke zhoršení u :
- emisí
- spotřeby
- opotřebení
- životnosti
8.) kromě emisí, nelze ostatní výše uvedené zhoršené parametry v prostředí, kterými disponují chiptuningové firmy objektivně ověřit a tyto parametry jsou proto udávány na základě technických odhadů, technického citu a subjektivních měření v provozu, avšak bez patřičného přístrojového vybavení
9) přes tento hendikep nedostatečného vývojového, zkušebního vybavení a testovacích možností se chiptuningové firmy snaží v maximální míře minimalizovat negativní důsledky svého zásahu do nastavení motoru - pracují s technickým "citem" na základě svých technických znalostí a předešlých zkušeností
10) technické znalosti a tudíž i technický cit se u různých chiptuningových firem liší (jsme jenom lidi, že ... )
11) po přeladění motoru na sebe zákazník přebírá riziko všech eventuálních nagativních následků, které mohou nastat - motor je totiž tak složité zařízení, že zákazník, ačkoli by dostal spolehlivostní záruku od chiptunera, není nikdy schopen dokázat, že dojde-li k poškození motoru, stalo se tak pouze vlivem přenastavení jeho parametrů
12) ačkoli jsou mezi námi řidiči, kteří jsou s přečipováním motoru svého vozu spokojeni, jsou i tací, kteří jsou nespokojeni
13) nikdo, kdo se odhodlá k úpravě svého motoru nemůže dopředu tušit, zda se přiřadí k těm spokojeným, či nespokojeným
14) myslím si, že těch spokojených je ale výrazně více, jinak by chiptuningové firmy nemohly existovat a žít.
Nu a co jsem z toho vyvodil sám pro sebe :roll: ?
1) ačkoli jezdí dost dobře, další zvýšení výkonu svého naftového Stila mě velmi vábí
2) jezdím svižně (ne však divoce), předjíždění je můj chléb
2) za dva roky mám najeto 90 000 km
3) auto potřebuji téměř denodenně - v práci i doma
4) chci, aby mi auto vydrželo ještě tak 4-5 let, to znamená, že bude mít možná najeto i 300 000 tis. km
5) dost dbám na spotřebu, jezdím průměrně za 6 l / 100 km
7) nekupuji naftu v dražšších značkových pumpách, proto nemám záruku, co za patok do auta liji
8.) mám strach do toho přeladění jít, protože by mi motor mohl začít odumírat
9) protože bych POTÉ, jak se znám, jezdil samozřejmě rychleji, stoupla by mi i spotřeba - a to by mě sralo (soutěžím s kolegou v práci - on má OCTAVII 1,6 MPi, jezdí za 6,5 litru, ale aby toho dosáhl, musí jezdit jako šnek)
10) když budu jezdit rychleji, snáze se zabiji (nebo někoho jinýho)
ZÁVĚR : takže PRD :-( !
Ale stejně bych se s takovým pěkně vyladěným JTDéčkem (např. takovým, co má např. Lumpy) někdy rád svezl a poznal to bájné okouzlení z onoho mohutného zátahu osmi G, kdy se sedačky odlamují z pantů, opěrky hlavy se silně ohýbají a pilot ztrácí vědomí. Možná bych pak tu sekeru do špalku přece jenom zatnul......:evil:
Zdraví Vás Wimpi -
« stilo 1,6 mw
Zdravím všechny,
mám 1,6 a olej jsem dolíval pouze při 1000 km. A to 0,5l. Dnes mám auto dva roky, najeto 72 tis. a nedolívám nic. Auto šlape jak hodinky.
A co se týče žárovek. Jak už jsme psal při 40 tis. jsem měnil (tedy servis!) pravou žárovku, při 50 tis. levou, při 53 tis. opět pravou a při 61 tis. opět levou. Od té doby klid. Upozorňovali mě v servisu na starty se zapnutými světly. Tam to praská. :idea: Tak nevím. Teď mám klid, ale uvidí se v zimě, jak se bude stále svítit. V servicu mi to měnili pouze za cenu žárovky. Myslím, že stála kolem 125,-
Ať nám to jezdí. -
« Re: Re: Re: Re: SPOTREBA OLEJE U 1,6
Máš to v podmínkách záruky a určitě to platí cca. rok! Všichni dealeři jsou nuceni brát Selenii. Někdo to dělá někdo, hodně se to teď i plete s blokovou vyjímkou. Uvidíme časem co s tím udělají. My ji ale zatím do garanček rozhodně dáváme pokud to není výslovné přání klienta, že ji tam nechce. -
« Re: Re: servis H7
U Stila opravdu hodně praskají žárovky, je zapříčiněný slabou elektroinstalací, což jde vyměnit. Nejvíc žárovky trpí, když necháte rozsvícené světla pořád a startujete i s rozsvícenými světli. To tam vznikne přepětí a pak praskne. Jinak my v servisu měníme žárovky akorát za cenu žárovky. -
« Re: Re: SPOTREBA OLEJE U 1,6
S tou Selenii ale pozor! Sice máš pravdu, ale zase patří mezi rychle se odpařující oleje a je třeba častěji olej kontrolovat. Jinak FIAT má předepsanou Selenii v garačních prohlídkách a při poškození motoru a uplatnění záruky je velký problém, když se zjistí, že není uvnitř Selenie!!! Teď tu právě řešíme něco podobného!! -
« Re: Re: Re: Re: Re: servis H7
ja sa nehadam, ale hovorim ti ako to je z mojho pohladu..hovorm konkretne o viac ako 9r Punte, kde sme menili len 2x brzdovu ziarovku (na kazdej strane raz) a pred dvoma tyzdnami koncove svetlo...nic ine!a to jazdi v meste, kde ide blinker prakticky nonstop.
ale to, ze je to na stile zle mas pravdu..obavam sa vsak, ze je to daň za design...tie svetla mas totiz v podstate "utopene" vo vypuklych blatnikoch..neviem ako inak by sa to dalo vyriesit...ale mali nieco vymysliet...to je pravda. len by ma btw zaujimalo, ako to ma riesena taka 307 ! ta ma svetla obrovske-potiahnute az nabok...ci je to tiez podobna "zabava" menit, alebo francuzi boli sikovnejsi?! :idea: -
"-- skrytý --" 14.07.05 08:59
« Re: Re: Re: Re: servis H7
To autoholik: Nevim, kolik let se pohybujes po silnicich a kolik km mas ujeto, ale ver mi, ze napr. vymena zarovky blinkru zase tak vyjimecna udalost neni...Pristup k vetsine svetelnych zdroju ve Stilu je proste otresny a rekl bych dokonce, ze od vyvojaru Fiatu ponekud nezodpovedny. -
« Re: Re: Re: servis H7
to rands:
vymena blinkrovej alebo hmlovkovej ziarovky je pravdepodobna asi ako dopad meteoritu na zem...osobne som este v ziadom aute v rodine nezazil, aby sa blinker alebo hmlovka vypalili...samozrejme ak je sofer s prepacenim * a svieti hmlovkami den/noc, slnko/dazd...skratka ich pouziva namiesto stretavaciek, tak je to mozne....blinkre ale nejdu nikdy tolko ako svetla a teda vydrzia fakt vela. perlicka..s fiatov, co mame doma sme predne svetlo-teda stretavacku menili len raz...prave na stile po roku aj nieco pouzivania!!!inak len brzdove a zadne koncove svetla. ..a to uz nejedem fiat mame "zopar piatkov" 8) -
« H7
Minulý týden jsem měnil večer na benzince obě žárovky. Mám v tom již celkem praxi a tak to umím i po tmě během cca 10 minut. Tentokrát se mi ale při výměně levé žárovky ( ta u baterie ) stala nepříjemná věc - pružinka, která drží žárovku v patici mi vyskočila z horního otočného uložení a zapadla někam do motoru. Zkoušel jsem ji najít asi 20 minut, ale byla už moc velká tma tak jsem ji tam nechal. Naštěstí nevypadla a na druhý den jsem ji našel a nasadil. Dejte si na to pozor. Ten systém je opravdu strašný - nahoře drží pružinku jen ohnutý plíšek, takže při vztahování žárovky může lehce vyskočit ( nasadit ji zpět to byl opavdový horor - trvalo mi to skoro hodinu a potřeboval jsem k tomu zubařské zrcátko, pean, několik druhů kleští a magnet na dlouhé tyčce pro opětovné vyštourávání zapadlé pružinky z motoru ). -
« Re: SPOTREBA OLEJE U 1,6
Ja nemusim dolievat ani kvapku, hladina je stale nepohnuta. Ale nejazdim dialnice, len mesto a okresky. Pokial jazdis vela dialnice, moze to s olejom zamavat. Zazil som to este s Puntom, ked som behal do nemecka, v kuse 8 hodin otacky cez 4000, musel som dolievat asi pol litra, interval bol 15.000km. Akonahle som prestal chodit do nemecka a pouzival Punto uz len na tie iste jazdy po okreskach ako teraz pouzivam Stilo, hladina oleja sa nepohla a to malo 110 tisic na tachaci. -
"-- skrytý --" 13.07.05 10:31
« Re: SPOTREBA OLEJE U 1,6
Stilo MW 1.6 výroba 11. 2003 - do nového jsem dolil 1/2 litru před výměnou - pro jistotu v 15K. Na 1. garančce tam dali Aral - jevil se jim jako lepší než Selenia. Mně tedy vůbec ne - studený motor netáhnul ... Po 10k jsem to vyhodil a začal trochu pátrat proč se ta Selenia tak nelíbí. Prolezl jsem olejářské servry na netu a zjistil, že Selenia se zde vyskytuje sice zřídka, ale zkušenosti a názory byly pouze dobré a výborné. Takže jsem si nechal poslat přímo ze Selenie 5/30 Performer - ve fiaťáckých servisech servisech na rozdíl od Aralu, nebo Castrolu nebyla k dispozici :roll: a musím říct, že jsem max. spokojen. Chod motoru je výrazně lehčí, podle mne i tišší. Předtím jsem chcípal při rozjezdech, teď to neznám. Výrazně lepší rozjezdy se studeným motorem. Mám to tam od 25 K, teď mám najeto 30 K. Od toho půllitru jsem zatím nedoléval nic.
Spotřeba průměr 7,5 - vůbec to nešetřím. Ne že bych nechtěl, ale nějak to nejde.
Ať to šlape. -
"-- skrytý --" 13.07.05 08:20
« Re: Re: servis H7
Trochu jsem experimentoval s ruznymi H7, takze jsem je daval tam a zpet nekolikrat. Muj posledni cas je do 10 min/ zarovku. Podle me je nejvhodnejsi pouzit k tomu lekarsky pean, s tim to jde velmi dobre. Jako problem ovsem vidim vymenu zarovek v mlhovkach nebo blinkrech. Tam asi musi pryc svetlo nebo cely naraznik... -
CuoreNesportívo 12.07.05 18:37
Čus Wimpi,byl jsem týden u moře,teď jedu na týden do hor a pak zase k moři,takže se omlouvám za "výpadky" ;-)
Pádný důvod je tento - uvědom si,že auto se vyrábí pro spoustu trhů a na každém trhu jsou,zjednodušeně řečeno,velmi rozdílné parametry - zaprvé klimatické podmínky,teplota,vzduch (u moře třeba honě vlhký a slaný),apod...zadruhé- kvalita používaného paliva - je rozdíl tankovat palivo na Shellu a nebo v Rumunsku poblíž salaše z noname benzínky.Je toho samozřejmě mnohem více,to mě jen tak nyní napadlo.Proč by výrobce riskoval,že to vyladí na 100kW a trnul,jestli nebudeš (samozřejmě kvůli vyšší zátěži na všechny pohyblivé a rovněž některé nepohyblivé součástky) v servisu častěji než je zdrávo? Raději motor vyladí řekněme na nějaké optimální parametry,a je v klidu.Mám takové tušení,že v některých zemích se i pojistky platí ne podle obsahu jako u nás,ale právě podle výkonu.Dále exhalace,emise - samozřejmě že existují v různých zemích různé limity,a je zřejmé,že více našlapaný motor při stejném objemu musí zákonitě produkovat více škodlivin,to se obejít nedá,pokud nemáš FAP filtr jako třeba Peugeot.
Ty informace o výkonu a krouťáku byly vypočteny - fabrické údaje jsou známy,po načtení datové mapy,její úpravy a zpětném nahrání do řídící jednotky jsem s technikem s notebookem na klíně a napíchnut na EOBD zásuvku pod volantem projel pár km a točil motor dle jeho instrukcí,čímž on získal zpětně údaje z reálu a propočítal vzhledem k původním hodnotám procentuální přírůstky.Možná mám i něco víc,záleží jak ten motor od novoty zajedeš,a já ho tedy nešetřil nikdy,nepřetáčím,ale jezdím ostře.
Ad spotřeba - ano,zvedne se,pokud šlapeš na pedály stejně jako předtím.Pokud bys naopak jezdil stejným stylem jako před,logicky bude nižší,protože abys to rozjel třeba na 150,trvá to kratší dobu a nemusíš tolik šlapat na plyn,protože to zkrátka "letí" >:D Já jsem vždy spotřebu sledoval jen tak okrajově,ten motor totiž žere i při velmi ostré jízdě kolem 7 litrů,když jedu slušně tak klidně 5,5 chip nechip. Těch 7-8 litrů mi předtím žrala i 1.4 benzín s 55kW při hodně slušné jízdě...takže asi tak.
Životnost - ano,zřejmě se zkrátí - ale ruku na srdce - máš v plánu s tím najezdit 300tis,nebo potřebuješ 500tis? Já mám za 2 roky rovných 60tis,a do dvou let to prodám,takže je mi to putna.A to jezdím celkem hodně,pokud to koupí nějaký normální člověk,který jezdí do práce busem a najede za 3 roky 20tis km jako třeba moji rodiče,ten motor ho přežije.
Kouřit to asi kouří více,to ale pozoruju u všech dieselů,k tomu těžko co říct - typicky při prudké akceleraci,aspoň co jsem teď měl možnost odsledovat na kamarádově Oktávce,který jel 1200km přede mnou a má zvednutý výkon z 66kW na 96kW... -
"-- skrytý --" 07.07.05 10:45
Já bych si tipnul, že hlavním důvodem, proč to nedělají sami výrobci, je spotřeba. Proč si lidé kupují turbodiesela? Já osobně kromě spotřeby opravdu žádnou jinou příčinu neshledávám. Z toho vyvozuji, že pro výrobce je zřejmě primární hledisko minimalizace spotřeby. Nebo se snad mýlím? -
"-- skrytý --" 07.07.05 10:25
« Re : Chip u JTD 115
Zdarec milí stilisti !
Lumpi, velký dík za tvou odezvu !
Abych se přiznal, láká mě do toho motoru sáhnout, ale nad tímto činem se vznáší stále spousta otazníků. Hlavní otázka je, a tu mi zatím nikdo důvěryhodně nezodpověděl, PROČ VÝROBCI TYTO ÚPRAVY NEDĚLAJÍ SAMI, resp. proč své motory prodávají s nižšímy výkony, než by mohli. A dělají to všichni výrobci - bez rozdílu, a to žijí v těžce konkurenčním prostředí, které je nutí sáhnout po všem co je po ruce a tím svoji konkurenci přetrumfnout. HA !!! Takže nějaký PÁDNÝ DŮVOD, proč výrobci nastavují své motory, tak, jak nastavují, i když by mohli nastavovat silněji, MUSÍ EXISTOVAT.
Ještě bych měl i další (méně podstatné) dotazy :
Lumpi, podle čeho jsi zjistil, že máš výkon 108 kW a krouťák 330 Nm ? Bylo to nějak objektivně měřeno ? Či pouze informace od ladiče ?
Lumpi (ne bo i Vy ostatní) - jaká byla průměrná spotřeba před a po ? Tato informace mě však zajímá pouze v tom případě, jestliže jste se po přečipování se svým vozem nestali jezdci F1.
Je možno získat kontakt na tu firmu, která to dělala ?
Jak je to nyní s kouřivostí a emisemi ?
Jakou předpokládáš změnu životnosti motoru, zejména pokud bude motor provozován spíše ve vyšších otáčkách ? Životností motoru myslím dobu, kdy motor vykazuje konstatantní výkonové, příkonové, emisní a akustické parametry.
Díky předem za každou, pokud možno objektivní informaci.
Váš stilista Wimpi. -
« Re: kupa jazdeneho stila
Ak môžem poradiť tak Swift určite nie. Sedel som v ňom a tak zle spracovaný interiér som už dlho nevidel, lacné plasty, chýbal otáčkomer, odstávajúce koberce, tak neviem od novinky by som čakal viac (zaujímavé nikde som sa žiadnu kritiku nedočítal) . Lepšie vybavený model stál 459 tisíc, pričom nedostatky rovnaké. To za tú cenu by som si ako odporca(vzhľadu) škodoviek radšej kúpil lepšie vybavenú Fábiu. -
« kupa jazdeneho stila
zdar stilaci,
po 4 hodinach dosledneho citania vsetkych 99 stran prispevkov som dospel k nazoru, ze svoje kary musite mat velmi radi ;-) . Osobne zacinam uvazovat o kupe jazdeneho auta, zahrnul som aj octavku tdi (jazdil som v nemecku), civic 3d (nemam skusenosti), resp. astru 1.4 16v (casto jazdim), stilo 3d 1.9 jtd (jazdil v nemecku a francuzsku). Mam tiez skusenosti s fabou 1.4 a 1.2 htp, riadil som aj lagunu II. Stilo 3d ma ocarilo (aj pohodlnostou na dlhe cesty a pruznostou motora), pozeram ponuky bazarov, potreboval by som poradit s kupou. Naco si mam davat pozor ? Aka je priblizna cena slusneho auta ? Ako som cital, pri jtd s turbom nie su problemy. Ako je to s nahradnymi dielmi (aj na Slovensku) ? Mozno by padlo za zvazenie este novy swift, ale stilo je stilo... Moc dik za pomoc. Cenovo uvazujem do 350t Sk. -
CuoreNesportívo 01.07.05 15:03
« Re: chip u JTD 115
PR je druhá možnost, papírově má dávat 110kW/150koní a 305Nm, Pharao tuším uváděl,že má jen 145 koní.Hlavně ale stojí ofiko 549,-EUR - zvaž,zda to stojí za ty prachy,pošta,starosti,čekání atd. Mně to maníci dali bez dokladu za oněch 9990,- plus půlroční asistence (a byl tam zrovna maník,co si nechával již počtvrté během půl roku nahrávat a odinstalovávat to upravené datové pole z důvodu toho,že na manželku to bylo moc silné,pak to zase chtěl koupit kámoš a ten to chtěl čipnuté a pak z prodeje sešlo a dostala jej znovu manželka....a dělali mu to pokaždé zadara) :-)) ) Tu topspeed tak leda z kopce,mně to už sice ukázalo taky cca 220, ale otáčkoměr už byl na hraně "red area".Max skutečná rychlost se oproti 193 papírově zvedla určitě,řekl bych těsně nad 200.O ni ale ani tak nejde,jde o ten brutální zátah kvůli krouťáku,a ten teda je! A ještě jedna věc - oproti zkušenostem Honzy z jiného fóra to mně neháže naprosto žádné hlášky,jak mě varovala spousta lidí dopředu,a to jej opravdu nešetřím a ty 17" pneu sjedu za sezónu :-! PS:v servisu to poznají ihned,zvýší se plnicí tlaky turba,které aspoň zpočátku,dokud jsem to vnímal,najednou bylo více slyšet >:D -
"-- skrytý --" 01.07.05 13:11
« chip u JTD 115
Taky už jsem pár set km s načipovaným JTD 115 najezdil (právě Pharaoovo auto). Chiptuning proveden pomocí Powerrail II (výrobce tuším Novitec), taková odnímatelná krabička, mám pocit že 145 koní / 330 Nm, ale tohle nemůžu říct 100%.
Powerrail II se v Německu prodává tuším okolo 599 € za kus.
Topspeed podle tachometru kolem 225 km/h, jezdí to solidně :-!
Výfuk ale kouří... není to tak hrozný, ale při přidání plynu se to pozná... -
CuoreNesportívo 01.07.05 12:33
« Re: Chiptuning
@ Wimpi
Čus, zkoušel,zkoušel >:D Dopadlo to dobře, z 85kW/255Nm ted mám 108kW/313Nm a je z toho soukromá raketa >:-[] Navíc mi podstatně srovnali křivku krouťáku,takže to táhne plynule (jen mírně klesavě) až do nějakých 4tis ot. Vyšlo to na 9990,- bez DPH,na počkání.
Bohužel na celé dálnici nebyly v noci otevřené benzínky 8-s a tak jsem nabral až u nás doma, kdy bylo v nádrži právě dojezd kolem 40km ;-) Jestli ukazoval počítač dojezd 40 nebo čárky, to už jsem nezjišťoval, ale mám pocit, že ukazoval opravdový dojezd (ale sledoval jsem to na navigaci v sekci Trip, která taky tyhle údaje ukazuje, na displej mezi budíky se nedívám..).