Fiat Stilo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT
-
"-- skrytý --" 18.07.05 22:52
« Měření spotřeby
Je mnoho metod výpočtu spotřeby okamžité i průměrné v PP nebo ručně matematickými postupy. Pokaždé se dojde k jinému výsledku a člověk pak musí provést aproximaci a stejně se dopracuje jen k nějakému číslu, které není to, co bych ctěl znát.
Já jsem vyzkoušel tuto metodu:
1) koupím 5l nebo 10l do kanystru
2) dojedu nádrž do poslední kapky
3) doleju co je v kanystru
4) opakuji bod 1
5) opakuji bod 2
Pak už stačí jen trojčlenka >:D
ciao 8) -
« Re: Re : Chip u JTD 115
To : WIMPI
Zdravím. Já bych si chtěl zase pro změnu vyzkoušet jak to jezdilo před čipem - už si to vůbec nepamatuju. Mám najeto okolo 90 000 km a čipoval jsem při 9000 km. Jedná se mi hlavně o hlučnost motoru a vibrace při volnoběhu, které se mi zdají mnohem vyšší. Kdyby byl zájem, dejte vědět. -
"-- skrytý --" 18.07.05 16:28
« Re: měření spotřeby
To : autoholik
No, my si asi pořád nerozumíme. Připadá mi to, že jedem o voze a druhý o koze. Ale nemyslím to ve zlém. Takový holt je život.
Já myslím, že už nemá smysl podrobněji vysvětlovat, co jsem se pokoušel vysvětlil ve své teoretické úvaze o pár řádek níže. Ona je stejně tak dlouhá a nudná, že ji stejně nikdo číst nebude, natož, aby se nad ní zamyslel... >:D
Wimpi -
« Re: Re: měření spotřeby
pozri, nemyslel som to tak, ze PP (palubny pocitac) je neomylny a presny ako atomove hodiny...ale ze je presnejsi ako ked bezny clovek natankuje raz do plna (nepresne) a potom sa chvali ze ma taku a taku spotrebu, pricom je to o litrer, dva uplne mimo...ak takto pocitas dlhe mesiace, alebo aj roky a vzdy tankujes do plna, tak je sanca, ze mas presny vysledok...
a co sa tyka toho objemu..tak s tymto suhlasim, ALE maloktora pumpa ma uplne presne ciachovanie..uz sa mi stalo,ze som do 35l nadrze na Seicente natankoval skoro 36l a to som este rucicku nemal na dne!!!a stale sa benzin zmetstil...takze je to aj o presnosti cerpaciek. v kazdom pripade objektivna spotreba bude niekede medzi tym, co vypocita PP a vodic. -
"-- skrytý --" 18.07.05 15:11
« Re: měření spotřeby
Mno ...., Autoholik říká, že elektronické měření spotřeby paliva v motoru je přesnější, nežli měření "ruční", typu : plná nádrž / ujeté kilometry / plná nádrž. No, při vší úctě ke stavu soudobé vědy a techniky si zde dovolím polemizovat a nesouhlasit. Je jisté, a jak správně uvádí Autoholik, že "ruční" metoda je ovlivněna objektivitou čerpání paliva (stojan, pistole, bublinky, atd.). Ale z dlouhodobého hlediska, to jest při dlouhodobějším sledování se statisticky tyto nepřesnosti stírají.
Nevím, co to je "PP", nevím, jak je měřena okamžitá spotřeba v motoru a neznám typ použitého snímače, či snímačů. V každém případě ale vím, jedno. Ta metoda "ruční" využívá k výpočtu veličinu zvanou "objem". A objem palivové nádrže je stále konstatntní (u mě je to 58 litrů). Ta druhá "elektronická" metoda využívá k výpočtu veličinu "průtokové množství", tedy množsví kapaliny protékající daným průřezem za jednotku času.
Ha ! Průtok paliva do motoru není nikdy konstatní - ten se sakra mění, někdy je téměř nulový (jedema z kopce a brzdíme motorem) a někdy je třeba i 0,5 l/min, (to když zrovna předjíždíme a proti nám se zčista jasna objeví auto, se kterým jsme jaksi nepočítali...). No a jsme u toho - měříme měnící se proud = čůrek paliva. Měříme ho za pochodu, v reálném čase, proto musíme provádět tzv. vzorkování (fázové vyhodnocování). Vzorkování je velmi rychlé, takže tady při následném výpočtu příliš velká výsledná chyba nevznikne. Problematický vždy bude ten snímač(-e), ta sonda(-y), které nám říkají kolik právě TEĎ teče paliva. Prostě toto měření nikdy nemůže být 100-tně přesné , ale vždy nám dává pouze přibližný, informativní výsledek.
Z tohoto důvodu se nezlobím na konstruktéry motoru mého Stila, že mi to měří o ty 0,2 až 0,4 litru / 100 km méně, než je skutečnost. Tento výsledek navíc považuji za dobrý úspěch. A že to ukazuje v toleranci minus 0,2 až minus 0,4 - a ne v toleranci plus/minus 0,2 ? Byli by přece blbí, aby ten složitý měřící systém nastavili tak, aby v případě nadlimitní odchylky ukazoval větší spotřebu, než jaká je ve skutečnosti. To nedělá žádná automobilka, vědoma si toho, málokdo si doma umí spotřebu "ručně" přesně změřit a spočítat. Ta jejich vzájemná vývojářská soutěž pak spočívá v tom, že se snaží doplížit k oné bájné absolotně přesné hodnotě spotřeby - od spoda.
(To jsem zvědavej, jestli se jim to někdy podaří....).
Zdraví Vás Wimpi a přeje co nejnižší spotřebu ! -
"-- skrytý --" 18.07.05 14:01
« Re: Re:
PP počítá spotřebu tak, že při známém tlaku paliva v "liště" podle délky, resp. doby otevření vstřikovacího ventilu na jednom z válců a frenkvence jeho otevírání (tj. otáček motoru) dopočítá množství proteklého paliva vzhledem k ujeté vzdálenosti (při jízdě), resp. uplynulému času (běh motoru u stojícího vozidla), to celé samozřejmě násobeno příslušným počtem válců. -
« Re:
ja este doplnim, ze mozno PP ukazuje presne a manulane merania vypocitanim pri tankovani presne nie su..LEBO
-nikdy nenatankujete na stotiny rovnako...
-ked napr date tankovaciu pistol do nadrze, tak tam kludne moze byt este deci benzinu z predch. tankovania, ktore vam ale stojan nezarata...niekedy natankujete po vrchol hrdla a zavrete..
-niekedy natankujete po vrchol hrdla, pockate minutu a ked benzin "sadne", tak tam natlacite este pol litra...takze podla mna mozno prave elektronika vie presnejsie vypocitat... -
"-- skrytý --" 18.07.05 12:40
« Bez nadpisu
Osobně jsem si tedy myslel, že průměrná spotřeba se měří způsobem:
spálené litry benzínu od posledního nulování / počet najetých kilometrů od posledního nulování
Počet najetých km by pro počítač neměl být spočítat, a aktuální stav nádrže taky ne (viděli jste někdy výpis z Examineru? >:D ).
Tohle je jenom moje domněnka, nikdy jsem se o to vlastně nezajímal...
A aktuální spotřeba by šla taky měřit určitě jinak, třeba přes otevření škrtící klapky * čas - to by nějak možná šlo; malinkým průtokem je to určitě složitý... :? -
"-- skrytý --" 18.07.05 12:31
« Re: Re: Re: Okamžitá spotřeba Octavia vs. Stilo
Hm, tak mě u JTD se na displeji zobrazená hodnota průměrné spotřeby od skutečné (ručně vypočtené) liší vždy o cca 0,2 až 0,4 litru, přičemž skutečná průměrná spotřeba je vyšší, než zobrazená. To znamená že informace, která získává řidič za jízdy jsou mírně optimistečtější, než jaká je skutečnost. Ale já se za to na své Stilo vůbec nezlobím, neboť průběžné měření průměrné spotřeby je z technického hlediska dost velký oříšek.
Jinak bych chtěl říci těm, co tvrdí, že Octavia je v zobrazování průměrné spotřeby mnohem horší než Fiat, že bych si v tomto tvzení nebyl tak jistý. To opírám o tvrzení mého kolegy z práce, který jezdí Octavií, a tvrdí mi, že jemu to měří úplně přesně !!! HA ! :shock:
(Ale já mu stejně nevěřím, neboť :
1) měření miniaturních průtoků kapalin v čase je chůze po tenkém ledě
2) nemůžu si to v té Octavii (1,6 MPi) osobně ověřit
3) znám svého kolegu)
Zdarec, Wimpi. -
« Re: Re: Okamžitá spotřeba Octavia vs. Stilo
Tato tema (2 l/100km) uz bolo rozoberana aj na nemeckej casti stilo.org. Celkom to nie je asi nikomu jasne, ale ma to svoj dovod. Vysledkom je, ze na rozdiel od octavie ukazuje pocitac stila priemernu spotrebu naozaj presne. Je to znama vec, ze skodovacke pocitace "prikrasluju" priemernu spotrebu asi o 0.5l . Kdo ma zaujem moze si to meranim preverit, ze Stilo ukazuje s chybou mensou ako 0.1l !! Ja som to urobil na zaciatku 3 krat po sebe (vzdy ten isty stojan a vzdy do plna), chyba vzdy minimalna a odvtedy sa uz plne spolieham na pocitac. ;-) -
"-- skrytý --" 17.07.05 22:27
« Bez nadpisu
Stilo počítá průměrnou spotřebu samozřejmě z jiných hodnot, než z jednotlivých součtů (integrálu :-! ) aktuální spotřeby... Argument, že Stilo neukazuje méně než 2l/100 a tím pádem to zkresluje průměrnou je tedy blbost :P
Jinak další věc u Octavie je, že když stojíte, ukazuje vám spotřebu paliva za hodinu... To Stilo tam má jenom čárečky, jako že se nic neděje. Ale počítá taky - když se díváte na dojezd, pomalinku klesá... ;-) -
"-- skrytý --" 17.07.05 19:16
« Re: Re: Okamžitá spotřeba Octavia vs. Stilo
to autoholik:
Jistě máš pravdu, vím jen, že nula tam nikdy nebyla.
Pokud nám to ukazuje od dvou litrů výše, přičemž je okamžitá spotřeba téměř nulová a pokud je tento údaj zpracován počítačem, máme tedy zkreslený celkový průměr ve spotřebě.
Je to tedy tak, že PP nám servíruje o něco vyšší průměrnou spotřebu, než ve skutečnosti máme, nebo je to pouze záležitost zobrazení na displeji?
to wolff: díky, myslel jsem tím právě to chybné zobrazení okamžité spotřeby -
« Re: Okamžitá spotřeba Octavia vs. Stilo
na stile si sotva mohol mat spotrebu 1,0 l.....stilo ma totiz PP, ktory dokaze ukazat len spotrebu v rozmedzi 2,0 - 25,0 l/100km. Spotreba pri zaradenej rychlosti - napr dole kopcom je prakticky nulova...ak sa nemylim, tak ludovo sa to da povedat: motor tocia kolesa a nie benzin....ake je to zle, opravte ma. Octavia ma teda v tomto pripade lepsi PP...ale to je asi tak jedine plus toho auta. >:D

- a zničím katalyzátor (u benz. motoru), resp. zůstanu stát na cestě (u dieselu), neboť po opětovném dolití nádrže nedokážu dostat naftu k motoru...
Osobně bych si ani netroufl takovouto metodu zkoušet.