Fiat Stilo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT
-
« zdravím
to Wimpi
díky za postřehy, :roll: dobře se to četlo. :idea:
Co se týká spotřeby, řídím se počítačem. Tem mi ukazuje průměr po 63 tis km 6,9l Mám 1,6 mw 70% město, 50% jsem naložený.
Kilometry, které mi zbývají ujet do konce nádrže, ukazují i když už svítí rezerva. Zkoušel jsem to nedobrovolně předevčírem. Ukazatel byl skoro na konci červeného pole, ale počítač ukazoval 56 km. Jel jsem, ale jak šnek. :*)
A s tím zkoušením spotřeby na prázdnou nádrž, tak to bych moc neriskoval. Je to i přímo v návodu. Hrozí poškození katalyzátoru a mám pocit i vstřikování. Ale to nevím jistě. :idea:
Ať nám to jezdí za málo. -
« Re: Re : Měření spotřeby
hmm, zaujimave...podla mna ale pod 50km ukazuje..nie som si isty, ale raz, ked sme mali fakt prazdu nadrz, tak pisalo nejakych 30-40km....ale fakt som si nie isty, takze ma neberte za slovo!!v kazdom pripade je hlupost, ze to prestane ukazovat po rozsvieteni rezervy, nakolko ta rezerva je na Stile cca 8 a mozno aj viac litrov a to ti pri kludnej jazde staci na 150km !!! a vtedy este Range to empty rozhodne ukazuje!!je teda otazka, ci je minumum tych 50km, alebo este menej.... :?: -
"-- skrytý --" 19.07.05 15:38
« Re : Měření spotřeby
Mám dotaz - při zobrazení počtu kilometrů, zbývajících do vyčerpání zásoby paliva na palubním displeji (Range to empty) to u mého auta zobrazí nejmenší hodnotu 50 km a pak už jen ---" ---. tedy NIC.
Měří Vám to taky tak ? Já toto nepovažuji za příliš šťastné a uvítal bych, že právě v okamžicích, kdy se zásoba paliva tenčí, budu osituaci informován více, než kdy jindy.
Když jsem tuhle jel s Octavií, tuším že u ní to zobrazuje dojezdovou vzdálenost po 5 km až do nuly....
Dík, Wimpi -
« Re: Re: Měření spotřeby
To Mitsi: Né každej diesel se nesmí vyjet do poslední kapky. Já jsem díky své zaneprázdněnosti už párkrát ignoroval informaci o dojezdu i hladové oko a dojel jsem naftu do polsední mrtě. Naštěstí se znám a vozík sebou kanistr. Po dolití 5litů z náhradního kanistru jsem po třech otočeních klíčkem zase pelášil dál. -
"-- skrytý --" 19.07.05 04:37
« Re: Měření spotřeby
cit. ..."dojedu nádrž do poslední kapky..."
- a zničím katalyzátor (u benz. motoru), resp. zůstanu stát na cestě (u dieselu), neboť po opětovném dolití nádrže nedokážu dostat naftu k motoru...
Osobně bych si ani netroufl takovouto metodu zkoušet. -
"-- skrytý --" 18.07.05 22:52
« Měření spotřeby
Je mnoho metod výpočtu spotřeby okamžité i průměrné v PP nebo ručně matematickými postupy. Pokaždé se dojde k jinému výsledku a člověk pak musí provést aproximaci a stejně se dopracuje jen k nějakému číslu, které není to, co bych ctěl znát.
Já jsem vyzkoušel tuto metodu:
1) koupím 5l nebo 10l do kanystru
2) dojedu nádrž do poslední kapky
3) doleju co je v kanystru
4) opakuji bod 1
5) opakuji bod 2
Pak už stačí jen trojčlenka >:D
ciao 8) -
« Re: Re : Chip u JTD 115
To : WIMPI
Zdravím. Já bych si chtěl zase pro změnu vyzkoušet jak to jezdilo před čipem - už si to vůbec nepamatuju. Mám najeto okolo 90 000 km a čipoval jsem při 9000 km. Jedná se mi hlavně o hlučnost motoru a vibrace při volnoběhu, které se mi zdají mnohem vyšší. Kdyby byl zájem, dejte vědět. -
"-- skrytý --" 18.07.05 16:28
« Re: měření spotřeby
To : autoholik
No, my si asi pořád nerozumíme. Připadá mi to, že jedem o voze a druhý o koze. Ale nemyslím to ve zlém. Takový holt je život.
Já myslím, že už nemá smysl podrobněji vysvětlovat, co jsem se pokoušel vysvětlil ve své teoretické úvaze o pár řádek níže. Ona je stejně tak dlouhá a nudná, že ji stejně nikdo číst nebude, natož, aby se nad ní zamyslel... >:D
Wimpi -
« Re: Re: měření spotřeby
pozri, nemyslel som to tak, ze PP (palubny pocitac) je neomylny a presny ako atomove hodiny...ale ze je presnejsi ako ked bezny clovek natankuje raz do plna (nepresne) a potom sa chvali ze ma taku a taku spotrebu, pricom je to o litrer, dva uplne mimo...ak takto pocitas dlhe mesiace, alebo aj roky a vzdy tankujes do plna, tak je sanca, ze mas presny vysledok...
a co sa tyka toho objemu..tak s tymto suhlasim, ALE maloktora pumpa ma uplne presne ciachovanie..uz sa mi stalo,ze som do 35l nadrze na Seicente natankoval skoro 36l a to som este rucicku nemal na dne!!!a stale sa benzin zmetstil...takze je to aj o presnosti cerpaciek. v kazdom pripade objektivna spotreba bude niekede medzi tym, co vypocita PP a vodic. -
"-- skrytý --" 18.07.05 15:11
« Re: měření spotřeby
Mno ...., Autoholik říká, že elektronické měření spotřeby paliva v motoru je přesnější, nežli měření "ruční", typu : plná nádrž / ujeté kilometry / plná nádrž. No, při vší úctě ke stavu soudobé vědy a techniky si zde dovolím polemizovat a nesouhlasit. Je jisté, a jak správně uvádí Autoholik, že "ruční" metoda je ovlivněna objektivitou čerpání paliva (stojan, pistole, bublinky, atd.). Ale z dlouhodobého hlediska, to jest při dlouhodobějším sledování se statisticky tyto nepřesnosti stírají.
Nevím, co to je "PP", nevím, jak je měřena okamžitá spotřeba v motoru a neznám typ použitého snímače, či snímačů. V každém případě ale vím, jedno. Ta metoda "ruční" využívá k výpočtu veličinu zvanou "objem". A objem palivové nádrže je stále konstatntní (u mě je to 58 litrů). Ta druhá "elektronická" metoda využívá k výpočtu veličinu "průtokové množství", tedy množsví kapaliny protékající daným průřezem za jednotku času.
Ha ! Průtok paliva do motoru není nikdy konstatní - ten se sakra mění, někdy je téměř nulový (jedema z kopce a brzdíme motorem) a někdy je třeba i 0,5 l/min, (to když zrovna předjíždíme a proti nám se zčista jasna objeví auto, se kterým jsme jaksi nepočítali...). No a jsme u toho - měříme měnící se proud = čůrek paliva. Měříme ho za pochodu, v reálném čase, proto musíme provádět tzv. vzorkování (fázové vyhodnocování). Vzorkování je velmi rychlé, takže tady při následném výpočtu příliš velká výsledná chyba nevznikne. Problematický vždy bude ten snímač(-e), ta sonda(-y), které nám říkají kolik právě TEĎ teče paliva. Prostě toto měření nikdy nemůže být 100-tně přesné , ale vždy nám dává pouze přibližný, informativní výsledek.
Z tohoto důvodu se nezlobím na konstruktéry motoru mého Stila, že mi to měří o ty 0,2 až 0,4 litru / 100 km méně, než je skutečnost. Tento výsledek navíc považuji za dobrý úspěch. A že to ukazuje v toleranci minus 0,2 až minus 0,4 - a ne v toleranci plus/minus 0,2 ? Byli by přece blbí, aby ten složitý měřící systém nastavili tak, aby v případě nadlimitní odchylky ukazoval větší spotřebu, než jaká je ve skutečnosti. To nedělá žádná automobilka, vědoma si toho, málokdo si doma umí spotřebu "ručně" přesně změřit a spočítat. Ta jejich vzájemná vývojářská soutěž pak spočívá v tom, že se snaží doplížit k oné bájné absolotně přesné hodnotě spotřeby - od spoda.
(To jsem zvědavej, jestli se jim to někdy podaří....).
Zdraví Vás Wimpi a přeje co nejnižší spotřebu ! -
"-- skrytý --" 18.07.05 14:01
« Re: Re:
PP počítá spotřebu tak, že při známém tlaku paliva v "liště" podle délky, resp. doby otevření vstřikovacího ventilu na jednom z válců a frenkvence jeho otevírání (tj. otáček motoru) dopočítá množství proteklého paliva vzhledem k ujeté vzdálenosti (při jízdě), resp. uplynulému času (běh motoru u stojícího vozidla), to celé samozřejmě násobeno příslušným počtem válců.