Fiat Stilo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT
-
"-- skrytý --" 25.10.05 22:50
« Osvetleni SPZ
Takze bile LED jsou na svem miste, plexi kryt vlepen transparentnim silikonem. Sbohem vymenam zarovek i zarezlym sroubum! Musim uznat, ze ty LED sviti velmi zajimave, krajni jsou otoceny ven pod uhlem cca 30 st., takze SPZ je osvicena v podstate cela. Fotky muzu zaslat mailem... -
"-- skrytý --" 25.10.05 13:20
« Xenony na Stilu - problém
Ahoj "Stilaři" mám takový problém se svým Stilem. Levý přední světlomet - Xenon mi nepravidelně sám zhasíná. Pokud si toho všimnu, tak stačí vypnout potkávačky, zase je zapnout a vše je OK. Když jedu za někým, tak jsem si všiml, že toto světlo - jeho paprsek se třepe. Byl jsem v servise a na nic nepřišli. Závada se neprojevila. Mám objednanou novou žárovku. Uvidím co dál. Pokud někdo z Vás má podobnou zkušenost, rád si přečtu co může být příčinou. -
"-- skrytý --" 24.10.05 20:53
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Osvetleni SPZ
Vikendovy experiment byl s ultrasvitivymi LED Kingbright, bohuzel jsem mel skladem jen cervenou barvu :-) Velmi efektni, lec neprijatelne pro PCR i STK, takze pouze beta verze. Dnes jsem v PS Electronic zakoupil bile LED za 13,- Kc/ks a skutecne potvrzuji, dobry svetleny tok se dostavuje az pri 3,3 V, takze v serii budou 4 ks. Zdar! -
"-- skrytý --" 24.10.05 13:52
« Re: Re: Re: Re: Osvetleni SPZ
@ Rands & Dunlop
Kamarádi, nevím jaký typ LEDek Rands použil, ale chtěl bych upozornit, že 1 bílá LED (předpokládám, že na osvětlení SPZ je použita bílá) má pracovní napětí v rozsahu 3,3 - 3,6V (viz. katalog GME) => že 6 x 3,3V = 19,8V a to je rozhodně víc než 13,8V max. napětí palubní sítě. Takže, při popisovaném sériovém zapojení 6 LEDek, prostě svítit nemůžou :roll: (nebo velmi mizerně). Pokud by byly zapojeny sérioparalelně (tzn. vždy dvě paralelně a ty tři dvojice do série, pak by bylo jejich pracovní napětí 9,9V a to je zase citelně méně než palubní napětí => průraz diod). A to nemluvím o LEDkách s napětím 3,6V (mají velký úhel=45°). Takže prosím Randse, aby přesně specifikoval typ LEDek a ještě jednou jejich zapojení, díky. :D -
"-- skrytý --" 22.10.05 20:04
« Re: Re: Re: Osvetleni SPZ
Tak jsem tomu problemu s osvetlenim venoval dnes asi 1,5 hod. Vysledek je uspokojivy: 6 LED diod v serii a k nim vsem paralelne odpor 330 ohm/2W, pak pocitac nekrici. Do svitidla se da vlozit tisteny spoj se zapajenymi LED a odporem. Jelikoz v plastovych zavitech zustaly zarezle zbytky sroubu, cele svitidlo tam nakonec vlepim silikonem - to lze, nebot LEDky auto zrejme preziji... Take jsem zjistil zajimavou vec. Kdyz pocitac zjisti chybu s zarovkou, stale dany okruh napaji cca 9,5V, ikdyz vypnete osvetleni vozu, zapalovani atd., tzn. pokud by nekdo chtel pouzivat neprizpusobene LED zarovky i pres obcasne vytky pocitace, budou mu takove LEDky svitit stale. -
« Fiat Punto
Grande Punto se začne prodávat v lednu 2006...předtím ještě nové Doblo,159, Brera, SUV bude az po olympiadě,kde bude přepravním vozidlem. Základní cena Grande Punta bude do 300 t.Kč - záleží na tom, co v něm bude v základu. Se základní cenou se dá manipulovat i z důvodu velkého standardního vybavení. Např.Fiat sníží výbavu a potom umí prodávat staré punto hodně pod 200 t.Kč, Stilo pod 250 t.Kč ale není důvod. Teď totiž nevydělává,ale má ukončený vývoj několika nových aut,má oproti jiným značkám minimální dluhy, může si dovolit nakupovat firmy jiné, má spoustu patentů, které také s úspěchem prodává. Dodává motory nebo patenty na ně kdekomu,naposledy začalo dodávat motory Saabu. Ne nadarmo jsou diesely od Fiatu absolutní špičkou,však si nastartujte Multijet 120k v Grande Punto. A jeho interiér patří do vyšší střední třídy. -
"-- skrytý --" 21.10.05 16:51
« Re: Osvetleni SPZ
Jinak nahrada sufitek za LED zarovky s zivotnosti 100.000 hod. nehrozi, nebot i tento obvod je prisne strezen pocitacem..
Už jsme se o tom bavili na stilo.org, neberu to jako neřešitelnou věc, v podstatě by stačilo to proměřit multimetrem a pak připojit LED ve vypočtené sérioparalelní kombinaci s odporem... Obvodem bude protékat stejný proud, bude tam stejný napětí, problém by byl snad jedině s V-A char. LED diody...

- kdyz bych to chtel taky