Fiat Stilo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT
-
« Re: Oleje pro Fiat
Zdravím, i já se připojím k olejům. Při prohlídce po 20 000 km mi automaticky změnili olej na Castrol. Je prý lepší. Snad by si dealer nešil na sebe bič, kdyby se to nespělo, co? Doufám, že se s motorem nic nestane a máme klid. Spotřeba 1,6 MW actual 8,1 L Trochu moc, ale momentálně jezdím 70% ve městě. Jinak jsem s autem spokojený. Mějte se R. -
"-- skrytý --" 08.12.03 22:36
To af: Servisní knížka se typem olejů nezabývá, za to v návodě jsou uvedeny "Kvalitativní technické údaje kapalin a maziv pro správnou funkci vozu", což jsou u zážehových motorů oleje viskozitních tříd SAE 10W-40 nebo 5W-30 a doporučené jsou Selenia oleje. Takže se jedná o doporučení. Skutečně jsi zažil, aby Fiat někomu odebral záruku kvůli jinému oleji a ten někdo si to nechal líbit? -
Mitsi: Srovnávám to jako kteroukoli další součást, nutnou pro to, aby auto fungovalo a výrobce to mohl deklarovat. Vůbec se tomu nedivím, protože všichni výrobci dobře ví, čeho všeho jsou občas lidi schopni. Tím samozřejmě nehodlám odhadovat něco se značkou Selenia, taky mám ve svým autě Mobil1. -
"-- skrytý --" 03.12.03 22:59
To rbaron: No srovnávat písty s motorovým olejem, to je opravdu síla! Jen tak mimochodem, písty vyrábí řada výrobců a dodává je řadě automobilek, a jak se zdá, všechny nakonec fungují (pokud mají předepsané rozměry a materiálové parametry). Takže opravdu nevidím problém, tím spíše pak ne v oleji, pokud má takovou klasifikaci a viskozitu (vzhledem ke klimatickým podmínkám), kterou předepisuje výrobce. A jestliže na tom některý výrobce trvá, pak je nahrává do kapsy svým subdodavatelům a o nic jiného vlastně nejde! PS: "Renault preconise ELF". -
To RV: Nemáš pravdu, Selenia plnou syntézu pro naftu dělá, dokonce speciálně pro 16 - tiventil, jmenuje se WR DIESSEL a stojí cca 300,- litr.
To all: FIAT skutečně považuje za jediný správný olej Seleniu a pokud by došlo v záruce k poškození motoru a zjistilo by se že je použit olej jiný a nešlo při tom o zřejmou věc že olejem to není, tak záruka uznána nebyla. Žádná složitá procedura na zjišťování oleje není třeba, to zjistíš ze servisky kde byla výměna udělána a zda dotyčný dealer Seleniu odebírá. -
Prave som sa pytal predajcu Iveco. Uz riesil podobny pripad a importer mu dal vyjadrenie v tom zmysle, ze ak nie je v motore original olej (v tomto pripade IVECO - to nie je selenia) zaruka nepada, ale moze to dlhsie trvat. Napriklad bude treba posudok od znalca atd. -
"-- skrytý --" 03.12.03 09:34
Taky mi to znělo podivně, nicméně mi to doporučil jeden autorizovaný prodejce Fiat a dokonce také jeden neautorizovaný dovozce ND Fiat. Pokud je v záruce nějaký vážnější problém s motorem, zkoumá to Fiat ČR a záruku nemusí uznat. Spousta Fiat dealerů má prý uzavřené smlouvy s Castrolem, což sice vypadá oficiálně, ale prý i používání Castrolu může vést k problémům. Já si samozřejmě také myslím, že složení různých olejů ve stejné kategorii je +/- stejné a že se jedná o obchodní politiku. Ještě si projdu záruční knížku a pořádně prostuduju podmínky. R. -
Mně při první garančce sami a bez ptaní změnili olej Selénia na Castrol TX. Po dotazu (na doporučenost Selénie a záruku) jsem se dozvěděl, že Castrol je lepší a není problém. A perlička - po výměně oleje se ani jednou neobjevila hláška LOW OIL PRESSURE (psal jsem o tom níže), která dříve byla věrnou kamarádkou mého Stila. Ať Vám to všem jezdí. -
Zdá se mi to jako blbost.Záruku musí uznat,když je tam olej takový výkonostní specifikace jakou požaduje výrobce.Mám Alfu a tam je to samý,Vaše auto se zrodilo s olejem Selenia v motoru a podobný kecy.Já bych tam tu Selénii klidně dal,ale když oni nenabízejí syntetiku pro diesely, to se mi zdá dost blbý.