Fiat Stilo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT
-
« Bez nadpisu
> prodeje Stila vs Golf V v itálii - to je podle mě naprostá tragédie
Uplny suhlas, ked uz taliani nekupuju Fiat, je to tragedia. Nemci su ovela ovela vacsi patrioti, zahranicne znacky maju u nich max 2-3%. Ale fakt nepochopim, ako sa v Taliansku moze Golf predavat lepsie ako Stilo, podla mna ma este o dost sterilnejsi design. -
JTF 11.01.05 12:01
« Bez nadpisu
1.6 Dynamic: s tím designem jsi to vystihl naprosto přesně. Nemyslím že Stilo je špatné, ale ten design je takový fádní. Já sám jsem velkým příznivce Fiatu. Nyní mám Mareu Weekend a ještě starou Regatu. A v minulosti jsem vysřídal cca 7 Fiatů. Na Stilo jsem se hrozně těšil, ale první fotky zvláště 5dv. mě hoodně zklamaly. A ty celkové prodeje Stila vs Golf V v itálii - to je podle mě naprostá tragédie, protože prodeje Stila zahrnují 3,5dv. plus Multiwagon, zatímco Golf V se prodává pouze 3 a 5dv. Ve své třídě je Stilo(3,5dv) většinou až třetí. První je GOLF a druhá AR147. V kombi se střídá Multiwagon s Focusem Kombi o první příčku. Moc se těším na nové Punto - podle prvních fotek to bude fakt pecka. Fiat tentokrát nespoléhal na své designéry ale nechal si ho navrhnout Giugiarem(Ital design) - navrhoval Punto I v roce 93. -
« Designe
Tiez si myslim, ze za neuspechom Stila je hlavne design. Prislo na trh asi pol roka po 307 a v tej dobe to bol absolutny hit, proti ktoremu nemalo Stilo so svojim ponemcenym designom sancu. Predna maska sa az prilis podobala na Passat. Celkova silueta Stila ci uz 3dv alebo 5dv je velmi vydarena, ale v detailoch si to viem aj krajsie predstavit. Je to vidiet aj na tych kresbach Stila II, vyzeralo ovela lepsie. -
« Bez nadpisu
Rozdiel medzi predajom Golfu a Stila je za minulí rok cca 1000 kusov, ale je to prirodzené veď došiel nový model, dva roky pred tým to bolo naopak /Golf IV/. Samozrejme v Taliansku by sa patrilo aby to bolo naopak. Že by bolo dizajnovo šedá myš? Problém bude asi v tom, že 5D asi veľa ludí neoslovilo a 3D je skôr "štýlové" auto s malou úžitkovou hodnotou, ktoré napriek peknému dizajnu /určite to neni šedá myš!/ nemá potencionálne veľkú klientelu. Pozrime si koľko 3D Golfov, Meganov a Citroenov sa predá! Najskôr sa fiatu vyčíta, že je dizajn príliš extravagantný, teraz naopak, že je konzervatívny, tak potom neviem... Neporovnávajme preboha doby výroby spred takmer 20 rokov!! Vtedy bolo úplne bežné, že sa auto vyrábalo aj 10 rokov! Veď aj tak úspešné auto ako Golf IV sa vyrábal necelých 6 rokov /98-2003, ku nám došiel 2004/. Brava-o sa vyrábal od roku 1995, ale v marci 2001 už bolo predstavené v Ženeve Stilo, takže zase nič nové. Väčší problém je naopak s IDEOU, tá sa nepredáva takmer vôbec, a je to naozaj pekné autíčko. Ten problém je asi globálny, celkovo recesia predaja nových automobilov+problémy Fiatu. Ale Fiat dominuje naopak v predaji malých automobilov /Panda, Punto/, kde iný výrobcovia také dobré výsledky nedosahujú /predáva sa napr. Lupo, Inca ako Panda?/ Každý výrobca má ten "svoj segment". Preto si napr. myslím, že ani nová Croma nebude nejaké terno, keď platforma na ktorej je postavená /Opel Signum/ tiež nejaké veľké úspechy nežne. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: prodeje
Maxi, myslím si, že v Turíně nejsou spokojeni s tím, že na domácím trhu přepustilo Stilo své místo Golfu (který loni měnil model a třeba Variant je ještě ve staré verzi). Také umístění Stila v žebříčku nejprodávanějších dieselů v Itálii není podle mě takové, jak si Fiat Group představuje. A to navzdory tomu, jaké Stilo je.
Nevím, přijde mi, že Italové dost dají na design aut a Stilo je dnes (ve srovnání třeba s Méganem, ale i Ideou, první verzí Punta II a teď nově i Citroënem C4) docela šedá myš.
Nemyslím si, že by tady někdo beztrastně šířil o nějakém autě, že to je šrot. Spíš se zamýšlíme nad tím, proč se Stilo v Itálii neprodává až tak dobře. Neznám kalkulace Fiatu a podle mě počítali s tím, že Idea nějaké potenciální zákazníky Stilu sebere, ale otázkou zůstává, kolik aut sebrala Idea ostatním výrobcům. Přesná čísla nemám, takže tu pouze spekulujeme s tím málem, co máme k dispozici. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: prodeje
Každý model sa vyrába cca 5-6 rokov, čiže je to prirodzené a nielen u Stila, ak má byť predstavený na jeseň 2006, tak sa skôr ako v roku 2007 u nás neobjaví. Bravo-a sa vyrábali tiež cca 6 rokov čiže nič nové. Do konca roka 2003 sa predalo cca 350000 Stíl ak sa len v Taliansku predalo za minulý rok 49 000 tak tie predaje nie sú až také zlé. Vzhľadom na to, že sa jednalo na rozdiel od konkurentov o úplne nový model predsa nikto nemohol čakať, že sa bude predávať ako napr.Golf! A to nehovorím už o ohovaraní fiatu novinármi a vytváraní obrazu doslova šrotu. -
JTF 09.01.05 18:02
« Re: Re: Re: Re: Re: prodeje
Přesně tak, Fiat je dle italských periodik velmi nespokojen s prodeji Stila, proto nástupce má být již v roce 2006. Pravidelně se tento rok objevuje v italském časopise Quattroruote, když se zabývají novými modely Fiatu do budoucna - měl by být představen v roce 2006 na podzim. Bravo/a se prodávali výrazně lépe. -
« Re: Re: Re: prodeje
V tej druhej tabulke /nižšia stredná trieda/ je Stilo v roku 2004 na štvrtom mieste v tesnom závese za Golfom /rozdiel tisíc kusov/ cca 49000 kusov, čo si nemyslím, že je nejaké tragické na tento nabytý segment. Čo sa týka nástupcu Stila na www.italiaspeed.com aj www.channel4.com sa všade uvádza rok 2007, neviem si predstaviť, že by v priebehu tohto roku v rekordnom čase vyvinuli nové Stilo, keď napr. fotky zamaskovaného Punta III boli uverejnené už koncom roku 2003 a prezentovať by sa malo až tento rok. Uvidíme... -
« Re: Re: prodeje
Tak bližší pohled je ještě zajímavější - Fiat prodal v Itálii 462 906 aut. Když odečtu všechna auta, která se dostala to TOP TEN (včetně Stilo MW to je 431 825 aut), tak na Barchettu, Pandu 4x4 a Stilo 3/5 dv. zbylo nějakých 31 081 aut. Takže krátkých Stil se prodalo nějakých 30 000, což opravdu není číslo, které by chtěl Fiat vytrubovat do světa. -
« Re: Re: prodeje
Díky za odkaz, jsou tam i další zajímavá čísla. Díval jsem se i na jiné zprávy, tam je Stilo čtvrtý nejrodávanější diesel v Itálii, konkrétně s 44 667 prodanými kusy (za Focusem, Puntem a Méganem).
Prodeje Idey mě překvapily - je nutné k tomu přičíst i "luxusní" verzi Lancia Musa, takže se dostaněš nad 45 000 aut...
No jo, tady jsem exot, v Itálii bych měl běžné auto... -
JTF 08.01.05 21:12
« prodeje
Je to tak a dokonce o cca 15 tisíc. Je tam poznámka, že to jsou provizorní data, ale zásadně se to asi lišit nebude. Italové mají rádi "malý auta" a Stilo nejde moc dobře ani v itálii, proto plánují již na rok 2006 nástupce. www.unrae.it - dati statistici - top ten per carrozzeria. -
« Re:
Jo, auto zapůjčili, ale dalo to práci, na můj vkus docela dost fuška, omluva byla, řekl bych formální - mluvím o reakci Fiatu ČR, na přístup prodejce od nádraží Praha-Vyšehrad (modří už vědí:-))) si nemůžu stěžovat ani v nejmenším.
Zadní plato je špatně řešené, ale to jsem věděl předem.
Světlý interiér - jel jsem dvěma novinářskými vozy, které měly najeto 15000 až 20000 km, a ukázalo se, že se to dá snadno vyčistit. Navíc, aktuální verze jsou tmavší a v jiném odstínu - unifikace s Lancií Musa. Sedadla jsou OK, srovnatelné s Bravou (měl jsem předtím), navíc jsem si vzal bederní opěrky na obě přední sedadla - záda jsou spokojená. Signalizace pásů se prý dá vypnout - mě nevadí, poutám se vždy, zejména od té doby, kdy jsme s tátou vyvrátili s Trabantem značku i s betonovým základem (rok 1978). My byly v pohodě, ale prasknul polorám, na kterém držel motor... -
"-- skrytý --" 06.01.05 18:20
« Re: Re: Stilo a 40.000 km
Auto mám po třech dnech zpátky ze servisu s tímto výsledkem:
- netěsní výfukové potrubí před zadním tlumičem * Snad utěsněno, neměl jsem zatím šanci ověřit jak dobře.
- výměna palubní desky (zkroutila se, 3 měs. jsem čekal na ND) + odstranění drnčení * Nová deska namontována, bohužel po estetické stránce je to teď mnohem horší. Nová deska nenavazuje na původní plastové díly. Na více místech jsou škvíry a nerovné přechody. Budu reklamovat.
- drnčí zadní sedačky nebo něco vzadu * Stále něco poklepává.
- drnčí PZ reproduktor nebo něco v jeho okolí * Opraveno.
- vrzání při otevírání L dveří (vlivem zdeformovaného těsnění) * Těsnění pouze promazáno. Vydrží to tak měsíc.
- občas nefunkční regulace klima (chyba v paměti počítače nalezena, čekalo se na současnou výměnu palubní desky) * Prý je vše OK.
- úbytek chladicí kapaliny (1l/měsíc) * Mám vadný chladič - teče. NEopraveno. Nový přijde za 2 týdny.
- studený motor netáhne, mění se otáčky při volnoběhu, počítač hlásí trvale chybu * Výměna škrtící klapky, teď OK. Závada se mj. projevovala také tak, že auto vůbec netáhlo za studena.
- vrzání náprav * Něco promazali, stále to ale vrže.
- prodřená manžeta řadicí páky * Manžeta objednána.