Fiat Stilo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT
"-- skrytý --" 15.07.05 13:09
« Re : Chip u JTD 115
Zdarec milí Stilisti, spokojení i nespokojení.
Teď se nám tady trošku přehnala lavina příspěvků na téma "prokleté žárovky" a "olej". Ale já bych se ještě rád vrátil kousek zpět, a znovu oprášil nedávno nakousnuté téma "zvýšení výkonu motoru pomocí chiptuningu". Na základě Vašich informací a příspěvků jsem cosi málo pochopil :shock: a také jsem se propracoval k několika www. prezentcím osob a firem, které se uvedenou činností zabývají a odtud jsem načerpal následující poznatky, které osobně shrnuji takto :
1) motor od výrobce je vyladěn optimálně, přičemž tohoto optima je dosaženo na základě dlouhodobých zkoušek ve vývojových centrech (laboratořích) i v reálném provozu
2) tím "optimem" se rozumí kvalitní soulad mnoha parametrů a vlastností, které motor vykazuje, motor je výrobcem nastaven kompromisně, tak, aby DOBŘE obstál ve všech posuzovaných parametrech
3) vzhledem k velkému množství posuzovaných parametrů není nikdy motor od výrobce vyladěn na výkonové optimum, neboť toto výkonové optimum by snížilo (zhoršilo) hodnoty a paramentry několika ostatních posuzovaných ukazatelů
4) ten uživatel vozidla, který u motoru svého vozu preferuje především jeho výkonové parametry, a nepreferuje tolik parametry ostatní, stává se potencionálním zákazníkem chiptuningových firem
5) chiptuningové firmy vlastní prostředky, kterými jsou schopny ovlivnit veškeré nastavitelné paramatry motoru
6) na rozdíl od výrobců, chiptuningové firmy nevlastní téměř žádné prostředky, kterými by samy mohly objektivně a z dlouhodobého hlediska ověřit důsledky svého přenastavení na všechny posuzovatelné parametry motoru
7) přenastavením parametrů motoru za účelem zvýšení jeho výkonu dojde VŽDY současně ke zhoršení u :
- emisí
- spotřeby
- opotřebení
- životnosti
8.) kromě emisí, nelze ostatní výše uvedené zhoršené parametry v prostředí, kterými disponují chiptuningové firmy objektivně ověřit a tyto parametry jsou proto udávány na základě technických odhadů, technického citu a subjektivních měření v provozu, avšak bez patřičného přístrojového vybavení
9) přes tento hendikep nedostatečného vývojového, zkušebního vybavení a testovacích možností se chiptuningové firmy snaží v maximální míře minimalizovat negativní důsledky svého zásahu do nastavení motoru - pracují s technickým "citem" na základě svých technických znalostí a předešlých zkušeností
10) technické znalosti a tudíž i technický cit se u různých chiptuningových firem liší (jsme jenom lidi, že ... )
11) po přeladění motoru na sebe zákazník přebírá riziko všech eventuálních nagativních následků, které mohou nastat - motor je totiž tak složité zařízení, že zákazník, ačkoli by dostal spolehlivostní záruku od chiptunera, není nikdy schopen dokázat, že dojde-li k poškození motoru, stalo se tak pouze vlivem přenastavení jeho parametrů
12) ačkoli jsou mezi námi řidiči, kteří jsou s přečipováním motoru svého vozu spokojeni, jsou i tací, kteří jsou nespokojeni
13) nikdo, kdo se odhodlá k úpravě svého motoru nemůže dopředu tušit, zda se přiřadí k těm spokojeným, či nespokojeným
14) myslím si, že těch spokojených je ale výrazně více, jinak by chiptuningové firmy nemohly existovat a žít.
Nu a co jsem z toho vyvodil sám pro sebe :roll: ?
1) ačkoli jezdí dost dobře, další zvýšení výkonu svého naftového Stila mě velmi vábí
2) jezdím svižně (ne však divoce), předjíždění je můj chléb
2) za dva roky mám najeto 90 000 km
3) auto potřebuji téměř denodenně - v práci i doma
4) chci, aby mi auto vydrželo ještě tak 4-5 let, to znamená, že bude mít možná najeto i 300 000 tis. km
5) dost dbám na spotřebu, jezdím průměrně za 6 l / 100 km
7) nekupuji naftu v dražšších značkových pumpách, proto nemám záruku, co za patok do auta liji
8.) mám strach do toho přeladění jít, protože by mi motor mohl začít odumírat
9) protože bych POTÉ, jak se znám, jezdil samozřejmě rychleji, stoupla by mi i spotřeba - a to by mě sralo (soutěžím s kolegou v práci - on má OCTAVII 1,6 MPi, jezdí za 6,5 litru, ale aby toho dosáhl, musí jezdit jako šnek)
10) když budu jezdit rychleji, snáze se zabiji (nebo někoho jinýho)
ZÁVĚR : takže PRD :-( !
Ale stejně bych se s takovým pěkně vyladěným JTDéčkem (např. takovým, co má např. Lumpy) někdy rád svezl a poznal to bájné okouzlení z onoho mohutného zátahu osmi G, kdy se sedačky odlamují z pantů, opěrky hlavy se silně ohýbají a pilot ztrácí vědomí. Možná bych pak tu sekeru do špalku přece jenom zatnul......:evil:
Zdraví Vás Wimpi -
« stilo 1,6 mw
Zdravím všechny,
mám 1,6 a olej jsem dolíval pouze při 1000 km. A to 0,5l. Dnes mám auto dva roky, najeto 72 tis. a nedolívám nic. Auto šlape jak hodinky.
A co se týče žárovek. Jak už jsme psal při 40 tis. jsem měnil (tedy servis!) pravou žárovku, při 50 tis. levou, při 53 tis. opět pravou a při 61 tis. opět levou. Od té doby klid. Upozorňovali mě v servisu na starty se zapnutými světly. Tam to praská. :idea: Tak nevím. Teď mám klid, ale uvidí se v zimě, jak se bude stále svítit. V servicu mi to měnili pouze za cenu žárovky. Myslím, že stála kolem 125,-
Ať nám to jezdí. -
« Re: Re: Re: Re: SPOTREBA OLEJE U 1,6
Máš to v podmínkách záruky a určitě to platí cca. rok! Všichni dealeři jsou nuceni brát Selenii. Někdo to dělá někdo, hodně se to teď i plete s blokovou vyjímkou. Uvidíme časem co s tím udělají. My ji ale zatím do garanček rozhodně dáváme pokud to není výslovné přání klienta, že ji tam nechce. -
« Re: Re: servis H7
U Stila opravdu hodně praskají žárovky, je zapříčiněný slabou elektroinstalací, což jde vyměnit. Nejvíc žárovky trpí, když necháte rozsvícené světla pořád a startujete i s rozsvícenými světli. To tam vznikne přepětí a pak praskne. Jinak my v servisu měníme žárovky akorát za cenu žárovky. -
« Re: Re: SPOTREBA OLEJE U 1,6
S tou Selenii ale pozor! Sice máš pravdu, ale zase patří mezi rychle se odpařující oleje a je třeba častěji olej kontrolovat. Jinak FIAT má předepsanou Selenii v garačních prohlídkách a při poškození motoru a uplatnění záruky je velký problém, když se zjistí, že není uvnitř Selenie!!! Teď tu právě řešíme něco podobného!! -
« Re: Re: Re: Re: Re: servis H7
ja sa nehadam, ale hovorim ti ako to je z mojho pohladu..hovorm konkretne o viac ako 9r Punte, kde sme menili len 2x brzdovu ziarovku (na kazdej strane raz) a pred dvoma tyzdnami koncove svetlo...nic ine!a to jazdi v meste, kde ide blinker prakticky nonstop.
ale to, ze je to na stile zle mas pravdu..obavam sa vsak, ze je to daň za design...tie svetla mas totiz v podstate "utopene" vo vypuklych blatnikoch..neviem ako inak by sa to dalo vyriesit...ale mali nieco vymysliet...to je pravda. len by ma btw zaujimalo, ako to ma riesena taka 307 ! ta ma svetla obrovske-potiahnute az nabok...ci je to tiez podobna "zabava" menit, alebo francuzi boli sikovnejsi?! :idea: -
"-- skrytý --" 14.07.05 08:59
« Re: Re: Re: Re: servis H7
To autoholik: Nevim, kolik let se pohybujes po silnicich a kolik km mas ujeto, ale ver mi, ze napr. vymena zarovky blinkru zase tak vyjimecna udalost neni...Pristup k vetsine svetelnych zdroju ve Stilu je proste otresny a rekl bych dokonce, ze od vyvojaru Fiatu ponekud nezodpovedny. -
« Re: Re: Re: servis H7
to rands:
vymena blinkrovej alebo hmlovkovej ziarovky je pravdepodobna asi ako dopad meteoritu na zem...osobne som este v ziadom aute v rodine nezazil, aby sa blinker alebo hmlovka vypalili...samozrejme ak je sofer s prepacenim * a svieti hmlovkami den/noc, slnko/dazd...skratka ich pouziva namiesto stretavaciek, tak je to mozne....blinkre ale nejdu nikdy tolko ako svetla a teda vydrzia fakt vela. perlicka..s fiatov, co mame doma sme predne svetlo-teda stretavacku menili len raz...prave na stile po roku aj nieco pouzivania!!!inak len brzdove a zadne koncove svetla. ..a to uz nejedem fiat mame "zopar piatkov" 8) -
« H7
Minulý týden jsem měnil večer na benzince obě žárovky. Mám v tom již celkem praxi a tak to umím i po tmě během cca 10 minut. Tentokrát se mi ale při výměně levé žárovky ( ta u baterie ) stala nepříjemná věc - pružinka, která drží žárovku v patici mi vyskočila z horního otočného uložení a zapadla někam do motoru. Zkoušel jsem ji najít asi 20 minut, ale byla už moc velká tma tak jsem ji tam nechal. Naštěstí nevypadla a na druhý den jsem ji našel a nasadil. Dejte si na to pozor. Ten systém je opravdu strašný - nahoře drží pružinku jen ohnutý plíšek, takže při vztahování žárovky může lehce vyskočit ( nasadit ji zpět to byl opavdový horor - trvalo mi to skoro hodinu a potřeboval jsem k tomu zubařské zrcátko, pean, několik druhů kleští a magnet na dlouhé tyčce pro opětovné vyštourávání zapadlé pružinky z motoru ). -
« Re: SPOTREBA OLEJE U 1,6
Ja nemusim dolievat ani kvapku, hladina je stale nepohnuta. Ale nejazdim dialnice, len mesto a okresky. Pokial jazdis vela dialnice, moze to s olejom zamavat. Zazil som to este s Puntom, ked som behal do nemecka, v kuse 8 hodin otacky cez 4000, musel som dolievat asi pol litra, interval bol 15.000km. Akonahle som prestal chodit do nemecka a pouzival Punto uz len na tie iste jazdy po okreskach ako teraz pouzivam Stilo, hladina oleja sa nepohla a to malo 110 tisic na tachaci. -
"-- skrytý --" 13.07.05 10:31
« Re: SPOTREBA OLEJE U 1,6
Stilo MW 1.6 výroba 11. 2003 - do nového jsem dolil 1/2 litru před výměnou - pro jistotu v 15K. Na 1. garančce tam dali Aral - jevil se jim jako lepší než Selenia. Mně tedy vůbec ne - studený motor netáhnul ... Po 10k jsem to vyhodil a začal trochu pátrat proč se ta Selenia tak nelíbí. Prolezl jsem olejářské servry na netu a zjistil, že Selenia se zde vyskytuje sice zřídka, ale zkušenosti a názory byly pouze dobré a výborné. Takže jsem si nechal poslat přímo ze Selenie 5/30 Performer - ve fiaťáckých servisech servisech na rozdíl od Aralu, nebo Castrolu nebyla k dispozici :roll: a musím říct, že jsem max. spokojen. Chod motoru je výrazně lehčí, podle mne i tišší. Předtím jsem chcípal při rozjezdech, teď to neznám. Výrazně lepší rozjezdy se studeným motorem. Mám to tam od 25 K, teď mám najeto 30 K. Od toho půllitru jsem zatím nedoléval nic.
Spotřeba průměr 7,5 - vůbec to nešetřím. Ne že bych nechtěl, ale nějak to nejde.
Ať to šlape.

Vždyť ten motor přece musí něco spálit, pokud úplně nechcípne. Já se se Stilem nedostanu v okamžité spotřebě pod 1l.
Pokud mám pravdu musí mít Octavia úplně zkreslené údaje o spotřebě.
Pokud jí ovšem nemám, tak kde je chyba?