MITSUBISHI
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Mitsubishi
-
"-- skrytý --" 22.08.03 10:39
« Re: Olej pro Space Wagon
Mně se osvědčil minerální Castrol G728, hypoidní, viskozita 75W-90, zvláště do "jetých" převodovek. Do "nových" (první výměna v 75 tis. km) to pak chce 75W-90 nebo řidší (až 75W-80W), rovněž hypoidní, ale navíc v syntetice. To se ovšem v Evropě snad vůbec nedá sehnat. Recept: Pokud to po první výměně na zmíněný Castrol neřadí, nechte s tím jezdit manželku, ona vám to šaltpákou "rozkvedlá" a G728 bude stačit, aniž byste museli shánět něco lepšího. Pokud jde o zadní rozvodovku, nic o vhodné náplni nevím (neměl jsem verzi 4x4). A ještě důležitá poznámka na závěr: vozy Mitsubishi s japonskými převodovkami (netýká se Carismy s motorem 1,6) vyžadují zásadně řadit tzv. "na dvě doby" a důsledně došlapávat pedál spojky. "Poevropštění" převodovky "evropským stylem zacházení" způsobí, že převodovku, která by jinak mnohokrát přežila celé auto, je třeba už kolem 200 tis. km repasovat (synchrony, první ložisko na předloze, tekoucí ucpávka na řadícím ústrojí...). -
« Oleje atd.
Ufff, já tak nenávidím tyhle poblblý registrace...Svoji jsem zase zapomněl a tak jsem si musel zase vytvořit novou:-)
K těm výměnám po 30 000...
Moji Carismu teď servisuje pežoťáckej servis vedle :-) se kterým je dobrá spolupráce a ten to dělá následovně.
Když tam nějakej takovej magorenko přijede a má tam fakt 30, olej vymění ALE za 2-3 tisíce ho vypustí a vymění znovu.Stojí to víc peněz, ale určitě se to vyplatí, oprava motoru není levná záležitost.
Zatím na to všichni takoví zákazníci přistoupili a šéf servsu (jak ho znám) to rozhodně nedělá aby vydělal tři stovky na náplni a stovku na filtru...
Ten interval 30 tisíc je naprosto zavádějící a nesmyslnej, pohádky o olejích (Titan Fuchs atd.) na 60 a více tisíc patří k těm o Karkulce a vlkovi...Podle mě je hranicí současných možností tribotechniky 20 tisíc km.
Já měním po 15 a spíš to vždycky zkrátím tak na 12-13.
Uvažuju že dám místo syntetiky časem polo a budu radši měnit po 10.
MMC alibisticky píše v servisní knížce, že při "tvrdém" nasazení se má zkrátit lhůta na polovinu tj. na 7 500 a tvrdé nasazení je i jízda na krátké trasy což je třeba můj případ-denně 10 km tam a 10 zpět, v zimě se motor na této trase snad ani nestačí prohřát.
Že bych ale kvůli tomu nespal a lil tam oil po 7 tisících tak to mě rozhodně ani nenapadne:-)
Spíš se vyhnout Castrolu i když ten se dneska (s prominutím) nasral snad všude...
-
"-- skrytý --" 21.08.03 17:05
« Re: Servisní prohlídky
Všechny servisní intervaly se prostě periodicky opakují, a to samozřejmě i po 150 tis. km. Z posloupnosti lze extrapolovat "každých xx km" nebo "každých yy měsíců/let" - podle toho, co uplyne dříve. Jen tak mimochodem: dnešní velmi dlouhé intervaly výměny oleje (např. 30 tis. km u zn. Peugeot) jsou pouhou habaďůrou k oklamání zákazníka, neboť správně to zní: "30 tis. km nebo každý rok". Jenže kolik z majitelů např. Peugeota 206 ujede 30 tis. km za rok? A pak se diví, že musejí měnit mnohem častěji (tedy každým rokem bez zřetele na kilometráž) nebo mění skutečně až po 30 tis. km bez ohledu na časovou lhůtu a podstatně si tak zkracují životnost motoru. -
"-- skrytý --" 21.08.03 16:57
« Re: Olej pro Space Wagon
Na přední straně skříně převodovky (zhruba v polovině) je kontrolní/výpustní šroub: když auto stojí rovně, olej by měl po jeho vyšroubování z díry malinko vytékat. Podobně by to mělo být uděláno na zadním diferáku, ale blíže nevím, neboť jsem verzi 4x4 neměl. Jen upozorňuji na nezbytnost opravdu mimořádně pečlivého výběru vhodného oleje do převodovky: na většinu "běžných" olejů (které mechanici běžně lejou do všech evropských aut) prostě zvláště Mitsubishi "odmítá řadit", a to i při vysokém počtu najetých km a i za tepla! Naopak co se týče oleje v motoru, je to v podstatě jedno: na teplotní tabulku viskozit bych se vykašlal a držel bych se viskozity 5W-40 nebo 10W-40, rozhodně bych však nepoužíval tzv. lehkoběžné oleje typu 0W-30 apod. (hrozí přidření hydraulických vymezovačů ventilové vůle). -
« Olej pro Space Wagon
K autu jsem dostal knížku, ve které jsou uvedené rozsahy venkovních teplot pro jednotlivé oleje. Podle servisní dokumentace by v mém autě měl být olej 5W-40. Podle tabulky je však doporučen pouze do teploty cca 25°C. Pro teploty do 40°C jsou tam uvedené oleje 5W-50 nebo 10W-40. Co vy na to? Taky bych rád věděl, jak je možné zjistit, jestli je dostatek oleje v převodovce a diferáku - nebo ve všech dalších zařízeních (4x4). -
"-- skrytý --" 18.08.03 09:33
« Re: Mitsubishi Space Runner
Ještě dodatek: Space Runner byl primárně řešen jako auto pro dva "aktivní jedince", což třeba chápat tak, že zadní sedadla budou využívána spíše výjimečně, zato se hodí velký kufr po jejich složení: dokonce se prodával speciální držák na upevnění dvou horských kol k podlaze vozu v zavazadlovém prostoru. Možná proto se tam dávala pouze 1.8 (přesněji 1834 ccm). -
"-- skrytý --" 17.08.03 20:26
« Re: Mitsubishi Space Runner
Pro tento vůz platí to samé, co pro Space Wagon s dvoulitrem níže. Podvozek stejný, převodové ústrojí stejné, motor (téměř) stejný (myslím, že nemá vyvažovací hřídel), karoserie podobná (kratší, pouze jedny dveře pro druhou řadu sedadel, zato posuvné), interiér (opět téměř) stejný (vpředu totéž, vzadu pouze jednoduchá lavice, žádná třetí řada sedadel, menší kufr) atd. Jel jsem s tím někdy v r. 1995 v rámci předváděčky (v té době jsem již vlastnil Space Wagon): o dost horší motor ve srovnání s dvoulitrem (hlučnost, zátah ve všech režimech otáček), horší dynamika (a to nehledě na nižší celkovou hmotnost vozu), na druhou stranu méně houpání zadní části karoserie (díky kratšímu převisu a tudíž i lehčímu zadku), ale při stejných jízdních vlastnostech (možná subjektivní vjem kvůli o dost tupějšímu motoru). -
« Mitsubishi Space Runner
Pánové a dámy. koupil jsem vůz Mitsubishi Spacce Runner 1.8 90kw r.v.1992 uveden do provozu 1994 a uvítal bych jakékoliv informace o tomto voze anebo motoru. Zatím jsem zjistil : servisní intervaly 15000km, olej asi polo 10w40pro jistotu, spotřeba kolem 7l- motýlí noha, mám najeto cca 140 000 km, kotouče již nejsou původní ani rozvoďák asi při 90 000 km výměna. predem dekuji. -
"-- skrytý --" 08.08.03 11:07
« Re: Mitsubishi Space Wagon 95
Rozvodak (tedy ten velky na vacku i ten maly na vyvazovaci hridel + samozrejme obe napinaci kladky) se meni kazdych 90 - 100 tis. km nebo po 6 letech. Doporuceni menit olej po 7500 km vychazi z praktickych zkusenosti vyrobce: obzvlaste verze 4x4 dostavaji casto hodne na * - nezapominejme, ze tahle auta jezdi ve velkem poctu v klimaticky obtiznych podminkach Asie, Afriky (nikdy jsem nejel v aute s vykonnejsi klimou, nez mel muj stary Space Wagon)ci naopak Severni Ameriky, kde v zime klesaji teploty hluboko pod minus 20 (to auto i vyborne topilo, vcetne rychleho nabehu ucinku po nastartovani - v zime po ujeti cca 300 metru uz sel teply vzduch). Moje zkusenost: pouzivat lacinejsi olej, ale menit ho casteji - v nasich klimatickych podminkach povazuji osobne za nejvyhodnejsi interval 10 tis. km, samozrejme v pripade, ze vyuzivam dynamiky vozu na maximum. Jinak bych se nebal "povinneho" intervalu 15 tis. km, ale pak bych zase motoru dopral lepsi olej. -
Kdy je nutné vyměnit rozvodový řemen? Teď má najeto cca 150 000 km a prej už se to jednou dělalo. V servisní knížce jsou opravy jenom do 150 000 km. Také je tam napsáno něco takového, že je doporučeno měnit olej každých 7 500 km - je to skutečně nutné? -
"-- skrytý --" 07.08.03 17:30
Ještě doplněk: Jediný problém s páčkami u Mitsubishi jsem měl svého času s tou pravou u Galanta, kde na ní kromě ovládání předních stěračů a ostřikovače (včetně cyklovače zabudovaného uvnitř hlavice páčky!) bylo kompletní ovládní tempomatu!!! Při snaze pustit stěrače na cyklovač nabo na 1. (pomalou) rychlost se mi čas od času stávalo, že těžká páčka "spadla" o jedno až dvě přecvaknutí níže, než jsem chtěl, tedy např. rovnou do polohy nejvyšší rychlosti stírání. -
"-- skrytý --" 07.08.03 17:23
A co takhle skříplá/zalomená/ucpaná hadička ostřikovače (nebo nějaký "hnůj" v nádobce)? Tím bych se zabýval spíše než vymýšlením trysek na stěrače. Sám jsem to svého času chtěl takhle řešit na jednom ze svých služebních vozů s využitím "rádoby tuningového" dílu ("nacvakávacích" trysek na stěračích) a nikdy se mi to nepodařilo dotáhnout do stavu, který by byl lepší, než ono původní řešení s tryskami na kapotě... Pokud jde o objem nádobky ostřikovače, je sice menší, než je zvykem např. u německých vozů (tam je 5 litrů asi standard), ale rozhodně je to o dost více, než pouhý 1 litr. Pokud si pamatuji, mně se tam vešlo něco kolem 3 litrů, ale připouštím, že u verze 4x4 to může být jinak (to asi podle umístění nádobky - já ji měl vlevo vedle chladiče při pohledu zepředu do motorového prostoru). S těmi blinkry (resp. páčkou) je to nějaké divné - mně to u všech předchozích Mitsubishi fungovalo vždy tak, jak popisuješ, že by sis přál. Výjimkou je snad pouze Charisma (páčky sice vypadají stejně jako u japonských verzí, ale jsou "made in Europe"), kde jsou ovládací síly o dost větší, ale ve všech případech, tedy vůči sobě vyrovnané. -
Chápu princip posilovače, jen jsem konstatoval, že je to nezvyk po přechodu z auta bez posilovače (Polo), které vyžaduje přeci jenom menší sílu na otočení volantu (při vyšší rychlosti).
Překvapen jsem byl z toho, jak pracuje ostřikování předního skla, protože kapalina z ostřikovačů teče jenom slabým proudkem, takže když fouká boční vítr , nedostřiknou na sklo. Také nádobka na kapalinu je poněkud menší, než je zvykem (odhadem tak cca 1 litr). Musím se kouknout, jestli jsou k sehnání trysky, které se nainstalují přímo na ramínka stěračů a pak stříkají kapalinu přímo před stěrače.
No spíše bych řek, že jde o zvyk z Pola, ale síla potřebná na zapnutí světel je daleko menší, než síla na zapnutí blinkrů, takže je to velice jednoduché ... Také jsem byl zvyklej na to, že když potřebuju zapnout blinkr pouze na chvilinku tak ho podržím v poloze kdy už bliká, ale páčka ještě nezaskočí, takže po uvolnění se vrátí zpět. Zde mi to nějak nejde, neboť páčka se zajistí ve stejné chvíli, kdy blinkr začne blikat.
To mlácení není nijak výrazné, jde to také zcela bez něj, zatím to asi nebudu nijak řešit. -
"-- skrytý --" 04.08.03 15:02
Účinek posilovače řízení je závislý na rychlosti jízdy (nepřímá úměra). Trysky ostřikovače nutno seřídit co nejvýše k hornímu okraji čelního skla - při rychlé jízdě sráží proud vzduchu kapalinu z trysek příliš nízko. Se špatnou ovladatelností zadního stěrače (i ostřikovače) naprosto souhlasím, naštěstí je tam cyklovač, byť nenastavitelný. Spínač světel na páčce blikače má naprostá většina japonských vozů, chce to odnaučit se při použití blinkrů otáčet hlavicí páčky (asi zlozvyk ze Škody 1000MB - nic ve zlém...). A co to mlácení při ostrém rozjezdu?