Autem do Chorvatska?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Cesta do Chorvatska/tam a zpět/
Dobrej tip jak zadara z Klagenfurtu do Lublaně je jet přes Loiblpass (sjedete na 305 z A2, hned po sjezdu doleva po 92 1 km, pak doprava na 70 (směr centrum), asi 1,5 km a doleva na 91 - Suedring, krásný výhled a přejezd přes Ferlacher See, pak Unterbergen a Unterloibl). Teda pokud nemáte zrovna uhřátou Škodárnu s nefungujícíma brzdama. :-) -
« Vranovska priehrada
Prepacte za dotaz "mimo misu", ale chcel by som sa vas, kedze ste z Ciech opytat ci este funguje moznost rekreacie na tejto priehrade a ci je tam stale pekne. Kedysi ked som bol maly, som tam bol 4 krat, velmi sa mi tam pacilo a rad by som sa tam vratil. Teda ak vas tym neobtazujem. -
« Re: Ceny
jo, to máš pravdu. Já bydlel v kleku, a do Neumu to bylo, co bys kamenem dohodil, obchody zásobené suprově oproti Chorvatským a hlavně ceny zhruba jako u nás. Letos pojedu asi na Pelješac, oproti Podgoře nebo makarské tam bude božský klid a snad čisté pláže a ne takové, že když se potopíš, tak uvidíš rozebranou autobaterii, různé plechy z aut nebo třeba celé zbořené auto :-)))) -
samozřejmě, že Rakouskem v noci. A v Chorvatsku jedině vnitrozemim, mají tam široké silnice a hlavně je daleko vidět dopředu, celkem málo zatáček, takže to můžeš smažit bez problémů 120, což při jízdě podél pobřeží nejde ani náhodou. -
já tam byl autem už třikrát a můžu ti poradit jen to, že NEJEZDI NIKDY V PÁTEK VEČER TAM A V SOBOTU VEČER ZPÁTKY. Jel jsem i jiné dny a to bylo naprosto v pohodě na dálnici v Rakousku (Vídeň - Graz) i na mýtnicích, žádné fronty - jedeš skoro osamocen. -
To je dobry, taky jsem se o vikendu vratil z Murteru z Tisna. Jinak pres Salzburk nejezdit, tam je tunel cca 140ATS. Ja jezdim na Linz - Klagenfurt - Ljubljana (je tam v Rakousku sice jeden tunel, ale da se krasne objet pres mestecko Liezen). Zpatky jsem dal na doporuceni a jel jsem po dalnici z Gratzu na Viden a pekne jsem si nasral do bot. Uz NIKDY. Uz 20km pred Vidni to uplne stalo, tak jsem to vzal po jejich trojkach a pres centrum. Viden jsem tak mel odbytou za cca hodinu a pul, kolega po dalnici za tri. Taky bylo uzasny cekat v Mariboru az zaplatim v prepoctu Slovincum na mytnym blbejch 25Kc cca pul hodiny ve srudlu z kteryho se nedalo uhnout. Tuhle skvelou trasu jiz nikdy vice :-( - snad jen mimo vikendy a v noci. Je fakt ze v HR se vyplati ject vnitrozemim, ale na to se z Ljubljany napojim taky :-) -
« Re: Jaký benzín?
Martine, je to úplně opačně. Ventily podpálíš jen benzínem o nižším OĆ. V případě 95 a 98 k žádné škodě nedojde. To bys musel do motoru s vysokou kompresí na 98 nalít tak 91 oktanový benzín. U motorů se vstřikováním obvykle bývá i čidlo klepání, takže motor by asi snesl i to za cenu snížení výkonu. -
"-- skrytý --" 16.07.01 12:43
« Cesta do Chorvatska/tam a zpět/
C133: To jsme se museli na Murteru potkat :-) Zrovna jsme se vratili z Tisna (jeli jsme autem). Napisu par postrehu.
Vyjel jsem 20 km od Rozvadova, kde bydlim, takze jsem, neznaje lepsi cesty, jel po dalnici na Mnichov a Salzburg. Super cesta, casto 3-4 pruhy na dalnici. Nevim, kolik stoji desetidenni dalnicni znamka do Rakous, ja platil na nemeckych hranicich 15 DM :-( - mela stat neco kolem 70 ATS. Ovsem nejvetsi prekvapeni mne cekalo, kdyz jsme v noci projizdeli Alpami a chteli zaplatit za tunely. A to docela dost - 20 DM a na hranicich se Slovinskem stoji tunel 90 ATS. Navic v noci se smi v Rakousich jezdit po dalnici jen 110 km/h. Takze varuji pred touto cestou - ze Salzburgu na Villach. Z Villachu jsem jel po pobrezi [Rijeka atd.], coz byla nase druha smrt. Kolona aut, jede se max. 50 km/h., casto omezena rychlost.
Ted uz vim, ze jsem mel jet po nasi dalnici na Plzen-Brno a pres Mikulov [ne pres Hate, jak psal C133 - prozil jsem si 30 km objizdku cestou zpet], Viden, Maribor, Zagreb atd. Nejezdit pri pobrezi, ale ze Zagrebu na Karlovac a porad vnitrozemim az dolu. Je to nejrychlejsi. Zaplatite par drobnejch za dalnice [Slovinsko, Chorvatsko], ale vyplati se to.
Jinak je v Chorvatsku velmi draho, Kuna je stale 5 Kc - prilis vysoky kurz k marce - asi pevny, nikoliv trzni. Nafta je v Chorvatsku trochu levnejsi nez ve Slovinsku [26 Kc oproti 27,80 Kc]. Platit za dalnice je v chorvatsku lepsi kunami, protoze v markach zaplatite vice. Naproti tomu Slovinci jsou presni a zaplatite presne v prepoctu tolik, kolik je treba, popr. vam jeste vrati drobne.
-
"-- skrytý --" 16.07.01 12:21
Kurz je 5 Kc / 1 kuna. Je tam silene draho. Priklad - koupil jsem si v Sibeniku broskve (12 kun / kilo) a melouna (4 kuny za kilo). Oni to jen utrhnou na zahrade, neplati dane a casto ani za pronajem "stanku". U nas v obchode stoji broskve z Italie 30 Kc a meloun za 14 Kc/kg. O pivu radeji mluvit nebudeme, cesky pivo je nutne tahnout s sebou :)
-
Zrovna minulý týden jsme se vrátili z dovolené z poloostrova Pelješac, a každému můžu doporučit jet pokud možno co nejdál, především pokud si chce alespoň trochu odpočinout od množství rekreantů na plážích nebo od přemíry ruchu velkých měst, jako je Makarská nebo Split. Pokud jde o ceny, není to pro obyčejného turistu zrovna cenový ráj, ale pokud se hlídáte, rodinný rozpočet zatížíte v míře únosné. Jen tak pro ilustraci - chleba 8 Kn (navíc připomíná více veku - zapomeňte na tradiční dovolenkové topinky!), 2l Coca Coly 13 Kn, sáček bonbonů - 8 Kn, kopeček zmrzliny 3 Kn, kafe v restauraci od 6 Kn, laciná pizza 30 Kn, vstupné kamkoliv od 15 Kn. Kdo potřebuje nakupovat a chce přitom i trochu ušetřit, tak ten má jedinečnou příležitost ve městě Neum, které patří Bosně a kde je možné nakupovat za ceny velmi podobné těm našim. Jinak je to ale krásná dovolená, při které přijdete na docela jiné myšlenky. Přeji všem, kteří tam ještě nebyli, příjemný pobyt...
poraďte mi kudy se nejlépe dostat na Graz. Do Rakouska to mám kousek do Linze, ale kudy dál? Mám objet Alpy přes Vídeň, nebo je lepší dálnice A9 Wels - Graz? Mám několik let starou mapu a tam je A9 přerušena na cca 40 km přerušena? Nevíte někdo jaký je současný stav? A kolik se aktuálně platí za tunely?
Díky