Autem do Chorvatska?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: To Zadek524 - Řecko:
Použitý stroj: Audi 100 2.0D. Maximální rychlost kolem 110-120km/h, při vyšší rychlosti mi přijde, že se motor trápí v příliš vysokejch točkách. Ona sice jede i 150km/h, ale mám pocit, že by to nemusela dlouho vydržet, cejtil jsem s tím strojem. Spotřeba byla něco lehce přes 6 litrů. Řidič jsem byl pouze já. A poplatky: za průjezd všema dálnicema až na jih Itálie cca 1500,- za auto tam a pak to samý zpátky. Trajek vyšel za auto a 3 lidi asi necelejch 5.000,- -
« Re: To Zadek524 - Řecko:
Tak teda pro zájemce přiblížím cestu do Řecka. Nejdřív jsem zajistil jízdenky na trajekt přes Autoturist - když si člověk vybere méně zajímavej termín není to tak drahý. Není to tak úplně podle sezóny, byli jsme uprostřed prázdnin a vybrali jsme si. Prostě některý dny v tednu či v měsíci je to levnější než jindy - maj svoje špičky. Dorazili jsme do Brindisi - do přístavu (z Prahy cca 2000km). Chce to vyrazit radši s větším předstihem pro případ neočekávanýho - trajekt nečeká!!! V přístavu je parádní mumraj, hic, 100% vlhkost, nikde žádnej záchod... My jsme vyrazili opravdu s velikým předstihem, že jsme čekali na odjezd trajektu víc než den, tak jsme se tam kus za městem cachtali v moři, pak přenocovali...
Tak jsme se teda slavnostně nalodili nějak zvečera a ráno před 7 nás trajekt vyplivnul v Řecku, celej den jsme se harcovali přes ty jejich velehory v ukrutným hicu až jsme dorazili do našeho vytouženýho cíle na Peloponés poblíž města Navplion. Přes to Řecko to bylo cca 700-800km po mizernejch silnicích ve velice kopcovitym terénu. Pobyt v Řecku 14 dní byl nádhernej, kemp levnej, člověk si tady může dovolit normálně žít a užívat si - všechno je mnohem levnější než třeba v Chorvatsku. Oblíbeným jídlem jako je u nás třeba párek v rohlíku maj Gyros in pita. V Praze to taky na pár místech prodávaj, ale to není ono, tam je 100x lepší a přijde na cca 30-40Kč. Melouny jsme kupovali minimálně desetikilový, kilo vyšlo tenkrát snad ani ne na 3 kačky. V Řecku je nepřeberný množství míst pro zajímavý výlety, jako dovolenou teda doporučuju. Jo a cesta zpátky. Odpoledne jsme vyrazili z kempu, večer se ubytovali cca 300km od trajektu, dopoledne návštěva klášteru Meteory, odpoledne jsme vyrazili do přístavu, vyřídili jsme si lodní listky (z Prahy předplacený - tam se pokaždý musí skočit do jejich büra). Odjeli za město na pěkný místečko u divoký řeky přenocovat, pak ráno brzo vstát a v 7 už jsme se vezli trajektem. Ten nás vyplivnul asi půl osmý večer a už jsme to hnali domů. Někde na San Marinem mi došly asi ve 4 ráno síly, tak jsem dali pár hodin spánek a zase jsme ji mrskali k domovu, kam jsme dorazili před půlnocí. -
« Re: Bratislava - Zadar - prenocovani v Chorvatsku
Zdravim
Cez vikend som sa vratil zo Zadaru, od Karlovacu po Gracac mi to trvalo 4-5 hodin (???), preto NEODPORUCAM cestovat na vikend. Inak je cesta v pohode, len po prekroceni Rakusko-Slovinskych hranic je naozaj potrebne HNED odbocit z dialnice, kvoli nekonecnemu cakaniu na zaplatenie 'cestniny' ( ale to su opat iba vikendove skusenosti.) -
« Návrat z Chorvatska
Zdarec právě jsem se vrátil z chorvatska (Seline, pred Zadarem do prava) a musím říct že cesta v pohodě. Jel jsem přes maďary a poliše jsem neviděl ani jednou. (přísahám) Je fakt že ta jejich silnice je solidní a opravdu svádí k rychlejší jízdě (dá se jet místy bezpečně i 140km/h). V Rédicsu to šlo. Paradoxně jsem nejdíl čekal coby hodoňák na přechodu Hodonín - Holíč (asi 3/4 hodiny). Trasa do Bratislavy po dálnici je skrze nedostatek krátkodobích dálničních známek nemožná. Asi na 7-mé benzince mi domácí slovák řekl toto :" Ti naši chuji to zase nezvládli". Co k tomu dodat, musel sem se smát. Ale jinak v pohodě. V chorvatsku jsem za dálnici platil jednou 15kn a jednou 10kn (údaje pro prvničky :)). Tam se dá předjet (na dálnici) docela hodně maníků co mají v oblibě tvořit strašně dlouhé kolony :)
cestám zdar a v ZDRAVÍ DOŠLI -
« Re: A co tak autom do Grecka ?
V Řecku jsem byl autem před 3 lety. Jel jsem na jih Itálie, pak trajektem a přes celý Řecko až na Peloponés. S pojížďkama z Prahy tam a zpátky něco lehce přes 6.000km. Moc se mi to líbilo a jen se trochu finančně zahojím, dám si to znova. Ale pozor, cesta je celkem náročná, nedoporučuju pro lidi, kteří nejsou zvyklí na delší trasy. A to myslím nejen pro řidiče, ale ani pro pasažéry to v tom hicu není žádnej med!!! No, už se na to repeté těším, když jsem si tady zavzpomínal. Kdybyste chtěli podrobnosti, mohu se klidně rozepsat. -
« Re: Bratislava - Zadar - prenocovani v Chorvatsku
S prenocovanim neni treba si delat hlavu. Vsude mozne jsou cedule "Zimmer frei" nebo "Slobodne sobe" (=volne pokoje). Takova rozumna cena je pry 20DM za osobu na jednu noc. Lze ukecat slusnou slevu, kdyz je pobyt delsi na vice noci. Osobni zkusenosti se spanim v privatu nemam, kemp vychazi trosku levneji (asi 30-50% ceny).
Zvlaste mimo sezonu je pak velmi snadne sehnat nejake volne misto. Na Plitvicich urcite neco najdete... Stastnou cestu a hezke pocasi u more! -
« Re: Bratislava - Zadar
Protože jsme měli malinko vítr z rakouských celníků, jel jsem přes Maďarsko 22.6. a tudíž můžu cestu přes Szombathely a dál při rakouských hranicích jen doporučit. Silnice je krásná, úplně rovná a dá se tak přes celé Maďarsko profičet během 3 hodin. Bohužel jsme ten den měli smůlu na hranici Maďarsko-Slovinsko (Redics), kde jsme zatvrdli v noci na neuvěřitelné 3,5 hodiny. Po absolvování tohoto martyria již potom čekala caesta na Zagreb (ten je díky hopršímu značení velmi lehký na zabloudění) a potom na Karlovac a Plitvice, Knin dál k Jadranu. Pokud máte někdo hrůzu z mizerné cesty, pak Vám mohu jen potvrdit, že za celých 1000 km cesty i přes bývalé válečné oblasti okolo Kninu jsem nenašel tak mizernou cestu, jako je mezi Vnorovami a Strážnicí. Která válka byla tady, to nevím.... -
« Re: Bratislava - Zadar
Ahoj
Cesta je v tvem pripade jednoducha. Dej se na nejkratsi cestou do Vidne (tam snad nebude zadna komplikace), z Vidne pokracuj na Graz (to je jedna z mala tranzitnich dalnic, kde neni TUNEL a tak krome normalni dalnicni znamky nebudes nic dalsiho platit a hlavne se vyhnes rizikovym usekum. Dalnice je 2-3 prouda, trosku klikata a zvlnena. Je to hezke cestovani, ale misty se musi jet max. 100-120, jinak bys to asi v zatacce nevybral. Pak pokracuj podle smerovek na Maribor (ve Slovinsku se vyhni hned za prechodem dalnici a to tim, ze sjedes vpravo (HNED!) do mesta). Pokracuj smerem na Zagreb a v Chorvatsku naopak dalnici pouzij (plati se 10 a 15 KN nebo 3 a 5 DM). Pokracuj vnitrozemim smerem na Plitvice, kde muzes treba prenocovat. Z Plitvickych jezer je to tak 3 hodiny do Zadaru, tak uvidis, kdy se tam dostanes. (do Plitvic jsme jeli z Brna zhruba 9 hodin - relativne pomalou jizdou ridice zacatecnika...). Pak pokracuj smerem na KNIN a nekde si vyber odbocku na Zadar.
Kdyby te to zajimalo vic podobne, tak napis, co chces vedet, muzu poradit. Treba, jak se dostat levne do kempu nebo jak presne jet v Chorvatsku (musel bych se podivat do mapy - vic toho z hlavy nevim).
Ahoj a cestovani zdar!
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!