Autem do Chorvatska?
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nafta pres hranice...
Zadek: Letos jsem byl v Chorvatsku prvně, takže jsem nezatížen minulostí. Zkusím reagovat svými zkušenostmi. Kemp, kde jsme jednu noc přespali, byl sice poněkud dražší, ale vcelku na úrovni. Počasí: 41°C ve stínu, moře 29°C. To mi přijde docela teplo. Pláže: Soukromá pláž u apartmánu za * stát nemůže. Češi: Minimálně to místo, kde jsme byly mi (ostrov, o něco dražší než pevnina), bylo čechůprosté, těch pár, co jich tam bylo, byly kvůli vyšší ceně relativně kultivovaní. Kolony: S tím nic nenaděláme, mohli by ale zvážit známky místo mýtného. Policajti: Po cestě jsme jich potkali několik, kromě jednoho označeného policejního auta nebyli žádní schovaní, ale hezky vidět, navíc žádná neoznačená civilní auta. Navíc protijedoucí řidiči blikají. Pokud jedeš předpisově, není žádný problém. Takže Chorvatama to asi nebude 8) -
« Re: Re: Re: Re: Re: Nafta pres hranice...
Oddie: tak to bych ti mohl prilepsit na cestu aspon na dalnice... Zbylo mi tady z lonska nejakej par kun, potrebuju se toho zbavit, ted koukam...Mam 120 Kuna. Kolik to je na nase v nejakym solidnim kurzu, at je kupec spokojen???
Ruprecht: Chorvati mi udelali: Jezdil jsem vzdy do kempu, ktery jsou fakt nehorazne drahy a sluzby vcetne socialek (v ruznejch kempech), fakt nic moc. Pak mi udelali to, ze je v Chorvatsku za nekolik poslednich let co jsem tam o prazdninach byl, vzdycky spatny pocasi, s bidou na koupani, nebo jeste horsi, pak mi udelali, ze plaze stojej za *, pak mi udelali, ze je to tam samej Cech, coz je mi neprijemny a vadi mi to. Dalsi co mi udelali je, ze jsem pokazdy hodiny a hodiny a hodiny a hodiny zaseklej v kolonach pri ceste...:) Pak mi udelali, ze za kazdym kerem je schovanej policajt s raderem uprostred poli a ceka na sebemensi prekroceni rychlosti.
No, casem bych si vzpomnel na dalsi minusy... :) -
"-- skrytý --" 09.08.05 09:03
« Re: Re: Re: Re: Nafta pres hranice...
Kde vůbec kupujuete ty jejich veverky nebo co o je - u nás ve směnárně/bance, nebo až tam? Mám si vyměnit tady rovnout na ty jejich,. nebo vzít na cestu euro? Jak s dálnicí ve Slovinsku (Maribor - Lublaň), na to musí být taky nějaká jejich měna nebo stačí pár drobných eur? Kartou neplatím, a o každou kačku mi nejde, takže horší kurs na tu dálnici klidně zkousnu... -
"-- skrytý --" 04.08.05 10:48
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nafta pres hranice...
Dík za nabídku, ale nee. V tomhle termínu nejsem, a do toho Chorvatska beztak jedu ke známému, takže by mě to levněji nevyšlo... ale na tom zas tak nezáleží, prostě bohužel na to už nemám dovču a volný tenhle termín. Na Korsiku bych se klidně taky mrknul, holt někdy příště. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Nafta pres hranice...
to Oddie: mel bych volny listky na trajekt na Korsiku, tudiz by te to vyslo levneji nez Chorvatsko. Odjezd je 26.8. z Livorna a prijezd je 9.9. do Genovy. Stalo to 125 EUR a nechal bych za to co das / treba pivo/, kolega nemuze bohuzel jet. -
« Re: Re: Nafta pres hranice...
V Chorvatsku me uz neuvidej, a to jsem o drive fakt miloval, byl jsem tam autem snad desetkrat. Chorvati jsou odporny svine, financne nenazrany, sluzby stojej za *, do toho kolony vsude, navic poslednich pet dovolenejch stalo pocasi v obdobi prazdnin naprosto za *!!! -
« Re: Nafta pres hranice...
Cenovy rozdil na cerpacich stanicich jiste tak dramaticky neni, ale existuji i jine zdroje a o nich je myslim v tomto pripade rec. Pred nasim vstupem do EU se do A mohlo dovezt v kanystru 10 l, jak je to ted, nevim. Do HR se muze dovezt 20 l. Znamy si sebou vozi 20 l jiz nekolik let a vzhledem k tomu, ze na celnici vetsinou jen mavaji, max. prohlidnou pasy, tak nemel nikdy zadny problem. Naopak si libuje, jak ho cesta vyjde vzdy lacino ;-) . -
« Re: Re: " nehoda " v Chorvatsku
tak v chorvatsku som mal tiez jednu perlicku. Boli sme dve auta a v Selcoch sme sa mali napojit na hlavnu magistralu. Bol obed. Prvy bol chorvat a ten na zaradenie potreboval asi 1km, nie a nie odbocit. Tak kamarat ho zobral zprava. Cesta mala 3 jazdne pruhy v smere z prava a za odbocovacim ruhom bola zebra. Tak kamarat najskor vyuzil volno z lava a zaradil sa na zebru. Lenze chorvat prava spanikaril, pribrzdil, dalsi za nim nedaval pozor, tomu co brzdil sa vyhol a napalil do kamosa. Nastasie nas to stalo len cakanie do 18h( uz neviem preco) a potom caplatenie pokuty cca 5t Skk. Neviem kolko presne. Nebolo ani co vyhadat. Podla vyhlasky neviem ci kamos urobil chybu, ale bezne sa tak jazdi, ked je usto, najskor polk krizovatky a potom zvysok. V tom case z hlavnej z praveho smeru nik neodbocoval v lavo, takze on nikoho neobmedzil a neohrozil. -
"-- skrytý --" 28.07.05 10:21
« Re: " nehoda " v Chorvatsku
Byl jsem svědkem podobné příhody v Chorvatsku. Můj kamarád, který jel v předu usnul za volantem a vzbudilo jej až moje houkání. Vytlačil chorvata mimo silnici - naštěstí na jakousi odstavnou plochu - a urazil mu zrcátko. Byli jsme z toho šokováni, protože onen chorvat křičel jak pavián a vyhrožoval kde čím. Ale potom jsme vzali fotoaparát udělali několik fotek a zvláštní pozornost jsme věnovali místu, kde se mohl protojedoucí řidič vyhnout. Nakonec to skončilo dohodou, ale i tak se nám cena za zrcátko zdála alespoň čtyřnásobná.
Naproti tomu v Itálii mi při vjezdu do kempu bouchla pneu a já jsem z úleku udělal kličku. Protijedoucí taloš se taky polekal a s novučkou, naleštěnou Alfou vletěl do nějakého roští. Dostal klackem přes sloupek a zrcátko. Ital ztropil nesmírný povyk a tančil kolem auta nějaký indiánský tanec. Docela jsem se toho bál. Po několika minutách jsem přeci jenom sebral všechnu odvahu a šel za ním. Odbyl mě mávnutím ruky, ať se mu do toho nepletu. Dal jsem mu tedy alespoň vizitku, kterou jako zbytečnost přijal.
Moje zkušenost: V každé zemi policie navýší škodu o pokutu (v některé zemi dokonce o výlohy) a soud o svoje výlohy. V méně kulturních zemích bývá levnější se jim proto vyhnout a napsat podrobný zápis o nehodě, nechat jej druhé straně podepsat a vyrovnat se. Tyto výdaje jsou rizikem cestování. -
"-- skrytý --" 27.07.05 09:04
« Re: " nehoda " v Chorvatsku
No, nehodu jsem tam naštěstí neměl, ale nějaké ty příhody by se našly. Vše je v podstatě ze stejného soudku: Chorvati mohou vše, cizinci absolutně nic! Zřejmě to ale naštěstí platí jen na silnicích, jelikož v "nemotoristických" vztazích jsem se s takovou agresivitou Chorvatů vůči cizincům nesetkal.
PS: Když si uvědomím, že většina z nich umí bezpochyby přinejmenším dobře střílet (já také) a navíc asi stále ještě má z čeho (na rozdíl ode mne), docela mě jímá hrůza... -
"-- skrytý --" 27.07.05 08:34
« " nehoda " v Chorvatsku
zdravim,
nemyslim si, ze jet autem do chorvatska je neco spatneho, naopak.
Byl jsem tam uz asi 7x a podobne prihody moc dobre znam a i presto letos jedu opet.
jedna za vse.
Cesky autobus plny lidi pripravenych na cestu domu.
Ridic nezvladl rozjezd do opravdu prudkeho kopce, motor busu zhasl
a nez zastavil urazil asi 1,5 metru nazpet.
Nestastnou nahodou za busem zrovna projizdel nejaky mistni manik
v totalne schnilem malem paegotu neidentifikovatelneho tipu.
Zadnim rohom do neho drcli.
Z onoho maleho, cerveneho cehosi se vypotacel chlapik a zacel se ohanet
policii a soudem.
Po pul hodine prijel jeho nejaky dobry kamarad a zacal vyjednavat.
Zaplatit 1000 euro se opravdu ridicum nechtelo a doslo na policii.
Ta dorazila cca po 2 hodinach od "nehody".
Vysvetlil, ze by bylo opravdu lepsi kdyby se dohodli bez soudu,
ktery by byl za dva az ctyri dny.
Po dalsim handrkovani mistni policista aznamil, ze se otaci a mezi tim se ma vse vyresit.
Ridic busu zaplatil 1100 euro.
Mistni OPILEC si zane asi poridil nove auto.
Myslim si ze pokud jde o takhle male nedopatreni tak Chorvatska mistni policie je jen pro zhorseni situace.
Je potreba jezdit tak, aby se ji clovek vyhnul a to co nejvecim obloukem.
Preji prijemnou cestu a krasnou dovolenou. Uprimne. -
"-- skrytý --" 27.07.05 07:15
No co asi, když je to v Blesku :roll: Že to vůbec čteš... Super perla je "Autobus nám utrhl přední nápravu...", a že pak odjeli - takovému debilnímu ultrablábolu jsem se už ani nesmál :-( vskutku bych chtěl vidět, jak autobus někomu utrhne NÁPRAVU - a dotyčný navíc poté ještě odjede. -
« Policajti v HR
I když vymetám Chorvastko pravidelně a moc se mi tam líbí, tak jsem objevil v Blesku tento článek. Máte někdo podobnou zkušenost, nebo je to jen vymyšlená senzace Blesku. Je to napsáno celkem věrohodně a jestli je to pravda, tak je to pěkná sviňárna.
Autem do Chorvatska: Už nikdy!
Jet do Chorvatska autem? Už nikdy! To by ze svých zkušeností mohli říci Češi, kteří byli poblíž Makarské na dovolené.
Spojuje je jedno: Měli drobnou nehodu, potkali se u přestupkového soudu a zaplatili velké pokuty. Svorně říkají: "Chorvatům nejde o nic jiného než oškubat turisty."
Marie Růžičková (24) byla kousek od Makarské na dovolené s přítelem. Autem se lehce při couvání "opřeli" o vůz Chorvata. Škoda žádná, jen černá šmouha. "Chtěl evidentně peníze, i když se to dalo omýt hadrem. Nebyla tam žádná promáčklina," říká Růžičková.
Přijeli policisté a Češi navrhovali škodu řešit přes pojišťovnu. To ale "domorodec" odmítl a turisté tak museli strávit čtyři hodiny na policejní stanici! A výsledek? Pokuta 1200 kun, přibližně 5000 korun. To ale Růžičková zaplatit odmítla, a případ skončil u přestupkového soudu, který byl už za dva dny!
Konečné resumé? "Museli jsme zaplatit 2200 korun jako pokutu za nabourané auto, 650 korun soudní výlohy, dalších 650 korun za tlumočnici a 450 korun jako svědečné svědkovi, kterého si ten Chorvat přivedl," čertí se Růžičková.
Součet za šmouhu na blatníku? Zkažená dovolená, dva dny po soudech a o 3950 korun lehčí peněženka! A za nic!
Navíc se u soudu v Makarské potkali s dalšími Čechy, kteří měli podobný problém. "Autobus nám utrhl přední nápravu. Nakonec jsme radši uznali svoji chybu, zaplatili 4500 korun a odjeli," odevzdaně říká Jana Jašková.
František Červinka se pouze dotkl blatníkem protijedoucího auta. Druhý den byl soud, musel zaplatit přes 2000 korun. "V Chorvatsku nás už nikdo neuvidí! Bylo to sprosté vydírání. Nic jsme neprovedli, jen jsme pro domorodce byli snadná kořist. Nikdo nemá nervy na to, aby se na dovolené odvolával po různých soudech," dodává Růžičková.
Tyto případy nejsou žádnou výjimkou. Do Chorvatska má jen letos jet zhruba 800 tisíc Čechů. "Český občan, který byl v zahraničí vystaven diskriminujícímu jednání ze strany úřadů, může vyhledat pomoc u českého velvyslanectví," radí mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.