Autem do Chorvatska?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 19.06.03 09:03
« Re: Předsudky
Eště řekni, že jsi jel 50 kmh přes ves, na červenou na semaforu stál, nepředjížděl přes plnou a policajt ti jen tak mířil kvérem do ksichtu ... a pokuds něco ochcal, do hlavně se policajtovi podíváš třeba i v USA. V některejch rozvinutějších zemích už věděj, že prostě existujou týpci, na který předpisy a slovní argumenty neplatí. -
"-- skrytý --" 17.06.03 11:23
« Předsudky
Jo, voni všechny předsudky jsou blbý. Byl jsem před 7 a 8 lety na návštěvě u známejch ve Slovinsku a bylo to fajn. Přišli mi v podstatě stejný jak my. Možná víc jako Moraváci (víc víry, víc vína). I ty města - připadal jsem si tam jako doma a v Lublani je i Masarykova a Komenského ulice ... Prostě to bylo Předlitavsko stejně jako Česko. Ale to byste možná neřekli, nikdy jsem se na dovolený tak dobře a tak hodně nenajedl jako na Ukrajině. Kam se hrabou švédský stoly, obědy v hotelu na Kanárech ... s mým kámošem jsme v roce 1997 byli 3 týdny ve vesnici u Azovskýho moře na východní Ukrajině a nejen ti lidé, u kterých jsme byli (jeho známí), nás hostili, ale snad všichni jejich sousedi nás zvali k sobě na návštěvu, chtěli pokecat, ale ačkoliv sami měli dost prd, tak pro nás chystali plný stoly - jeseteři na deset způspbů + další druhy ryb, domácí klobásky, smetana jak máslo, saláty ... to byla východní pohostinnost! A já jako blbej Čech jsem si před odjezdem na Ukrajinu myslel, že tam budu o chlebu, vodě a vodce ... asi jako Amík jedoucí poprvé na "východ" do Česka. -
« Re: to 1820
Na Slovince bacha, je to takova hodne nebezpecna smes rakouskeho byrokraticismu, balkanske horke krve a italskeho temperamentu. Navic se (mozna pravem, kdyz srovname s nasimi jejich vesnice nebo narodni duchod na hlavu) povazuji za neco vic, nez "nejaci upoceni" stredoevropane. -
« Re: Poplatky?
Minuly rok jsem udelal chybu a nakoupil v kuny CR:
- ubytovani meli vsichni v Eurech a ani nevedeli, jaky je kurs HK/Euro, evidentne o kuny nestali
- v chrvatskych bankach vysla vymena CZK/HK vyhodneji. Nejvyhodnejsi je ovsem platit kartou (tam kde to lze).
Pritom rok predtim (jeste) o marky vubec nestali a vsichni chteli platit v kunach - pak se v nich vyznejte..... -
« Re: Slovinci
No jo, normalni lidi muzou byt normalni, ale par policajtu muze zmenit mineni o zemi o 180 st. Vratil jsem se z dovolene z Recka, ale co si mam myslet o Bulharech, Srbech , kdyz jsme na kazdych hranicich tam i zpet museli davat malem karton piv, abychom nemuseli stat 3 hodiny. O Cesich se taky ve svete rika, ze se snazi vsechno ojebat, ja sam a spousta lidi muzeme vse respektovat a neojebavat, ale ten nazor na Cechy uz nikdo neodpare. -
"-- skrytý --" 17.06.03 06:46
« Slovinci
Pánové, nedá mi to a musím se zastat Slovinců. Měl jsem na týden pronajatou chatu v Julských Alpách a nemělo to chybu. Pan a paní domácí byli super. A perlička - první den si opsali údaje z pasů, tak zjistili, že můj syn má narozeniny, a další den přijeli na návštěvu s dortem ! -
V Chorvatsku jsem policistům nezastavil, typický příklad jedný z mála rovinek Směr Split-Karlovac kolona, tak jsem začal předjíždět co to dalo a že to dalo hodně, jen jsem si povšiml zcela nesmyslně umístěný cedule (70) a pak hlídky policie, která si připravila plácačku. Nezastavil jsem a jel jsem dál, v zrcátku jsem viděl jen nechápavej výraz v obličeji a tázavé pohledy a to bylo asi tak všechno co se stalo. Ve Slovinku člověk moc příležitostí k získání pokuty nemá. Rychlosti jsou omezený v místech kde by se to dalo čekat, zejména u škol a jinak je doprava celkem plynulá a až na pár kilometrů po silnici se dá cestovat po dálnici. -
"-- skrytý --" 16.06.03 14:42
Nedá mi to abych nezareagoval. Teď nedávno jsem někde četl, že Slovinci prej nemají Čechy moc rádi, protože Češi se snaží všechno nějak ochcat a navíc se tam Češi chovaj nadřazeně považujíce asi Slovince za nějaký špinavý balkánce ... nebo že by to byla z naší strany závist, že maj Slovinci dvojnásobnou životní úroveň? Tam na rozdíl od Slovenska si těžko můžeme hrát na hogo fogo zápaďáky. ;o) -
Ještě druhá věc, policisté ve Slovinsku jsou namyšlení, hrdí *, oni nejsou Slované ale Němci, zdraví "Servus", vyžívají se v buzeraci, mají nesmyslné pokuty za cokoliv, jsou neúplatní, v případě neochoty zaplatit nebo nedostatku peněz, mohou zabavit vozidlo na stanici bez nároku, druhý den postoupit přestupek jakémusi místnímu soudu s výsledkem totálně neadekvátní pokuty vymahatelné přes konzulát do ČR a vyhoštění - snad nejvyšší sazby v Evropě!!! -
Ještě jedna věc, policisté v Chorvatsku většinou vždy stojí, kousek před nebo kousek za vesnicí u keře nebo stromu (tam si schovávají naturální úplatky), ve vesnici nebo městě u nějakého stánku nebo hospůdky nebo odstavného parkoviště (tam se občerstvují a vykecávají s obsluhou), nebo v místě kde je rovinka a naprosto nelogické snížení rychlosti značkou (tam se usmívají s primitivním rádarkém). Nikdy nejsou na totálně odlehlých a dalekých místech mezi dvěma vesnicemi či městy (bojí se, kam s úplatky, kde sehnat studené nápoje) a také nejsou když prší (nebudou moknout ani oni, ani úplatky). Tak stejně fungují asi od 8.00-do 12.00 a potom asi od 13.00 do 01.00. Při kontrole se chovají familiárně a jdou po na první pohled jasných věcech - rychlost, pásy, ojeté pneu, zákaz zastavení, zákaz předjíždění, plná čára, stůj dej přednost v jízdě, rychlost na žel. přejezdu, vyhazování odpadků. O úplatek si skoro sami řeknou a berou vše - alkohol, cigarety, trvanlivé jídlo, pár Euro bez bloku, CD-čko, atd... -
« to 1820
Do Mariboru úplná pohoda, do Karlovacu asi jako v ČR, od Karlovacu na * - žádná dálnice, moc aut, kolony, úmyslné snižování rychlostí značkami - policajt s příručním radarem na každém trochu svůdnějším místě, očekávajíc úplatek všeho druhu. Vše je značené dobře, jen doporučuji si zapsat itinerář nebo vzít mapu na úsek od Karlovacu po Split vnitrozemím, pokud jedeš poprvé nebo v noci nebo nemáš moc dobý orientační smysl. Zásadně nejeď o výkendu nebo v době transportu autobusů do a od letovisek - jsou úseky, kde se budeš za kouřící starou ostravskou Karosou táhnout 40km. Doporučuji vyrazit z ČR v pondělí nebo v úterý k večeru, o půlnoci jsi okolo Zagrebu a do rána projedeš to otravné vnitrozemí v co možná nejmenším provozu bez místních lidích, náklaďáků, autobusů a hlavně s co možná největším množstvím spících policistů, a to vše bez strašného parna. Ráno jsi v pohodě na místě někde okolo Splitu. Praha-Split, normální rychlost, zastávky na jídlo a toaletu - 12hod, úterý 19.00 - středa 7.00. Kdo vyrazil třeba v pátek večer, dojel do Splitu v sobotu večer (18-20hod), totálně unavený parnem i s klimou, a jízdou v kolonách. -
"-- skrytý --" 12.06.03 18:18
Ja rodši zaplatím těch pár kun co chtěj,pokud mám jenom eura taak si na hranici vyměním a mám klid.Kurz maj pomalu stejnej jako všude.
Po Hr najedu asi 150 km po dálnicích a mám klid potom jedu přez Bosnu a Herzegovionu a tam je to bez poplatků.Hlavně cena benzínu tam je dosti dobrá .Loni asi o 6 kč na litru 98-ky benzínu levněji a to je rozdíl.A taky hlavně prázdný silnice a ne jako v HR hrkat se několik set km max. šedesátkou!!! -
No prece jen pro dalnicni chrty :-) Po slovinsku zalezi kudy, smerem od Ljubljany na Istrii dva useky, jeden asi za 1Eur, druhy do Postojne tusim asi 3Eur, proste nejaka smesna cena. Po Chorvatsku nic, na Istrii dalnice nejsou, je tam jen jeden tunel Ucka za 20kun. Smerem z Mariboru na Istrii je to slabsi, dlouho jsem tam nejel, dalnice se tam furt stavi, takze to bude asi uz jinak. Kazdopadne tam se plati vic a hlavne furt, nejsou to horentni sumy, ale ta fronta ve vedru na mytne neni nic prijemneho. Pokud by se jelo kolem Karlovace v HR, tak to jsou radove tusim 10kun, coz je nic ...