Autem do Chorvatska?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 14.07.04 14:19
« Re: Re: Trasa přes Bosnu směr Mararská + info
Pro cesty do Bosny a Hercegoviny je od 15.5.2004 do 30.9.2004 dočasně zrušena vízová povinnost pro občany ČR. Dočasné zrušení vízové povinnosti platí pro všechny cesty bez ohledu na účel a délku pobytu. V případě pobytu za účelem výdělečné činnosti je třeba požádat na policii o povolení k pobytu a o pracovní povolení. Po 30.9.2004 vízová povinnost opět pokračuje. V Bosně a Hercegovině je uznávána zelená karta pro motorová vozidla, vydaná v ČR. Je třeba se přesvědčit, zda příslušný kód země (BIH) je na kartě vytištěn.
viz. [odkaz] -
"-- skrytý --" 13.07.04 19:02
« Trasa přes Bosnu směr Mararská + info
Bratislava – přechod Rajka, nenajet na dálnici směrem Budapešť aby se nemuselo platit, ale jet podél ní přes Rajka do Mosonmagyarovár tam odbočit na Csorna a držet se směr Szombathely. Cca 30 Km před Szombathely odbočit na Sárvár a jet se směr Sumeg k Balatonu. Potom přes Keszthely, Marcali, Nagyatád, na hraniční přechod Barcs. Dále pak Virovitica, Daruvar, Lipik, hraniční přechod Bosanska Gradiska. Dále směr Banja Luka, Jajce, Bugojno, odbočit směrem na Livno. Před Livnem začíná už být značený směr Makarská a není třeba jet až do Livna ale odbočí se do leva a kolem jezera Buško k přechodu Aržano do Chorvatska. A pak už směr Cista Provo a už vás cesta dovede na pobřeží Jadranu.
Přes Maďarsko to bylo cca 320 Km
Přes Chorvatsko cca 120 Km
Přes Bosnu cca cca 260 Km
A do Makarské pak ještě cca 60 Km
Co se Bosny týče tak cena benzínu byla od 1.42 KM do 1,55 KM. Kolem Banja Luky byla cena 1.45.Na začátku dálnice do Banja Luky byl za 1.42KM ale po levé straně tak že se k té pumpě asi nedá odbočit já tam bral až při cestě zpět. 1 MK je zhruba 0,5 Euro. Poprvé jsem platil za 39 litrů 30 Euro, při cestě zpět 27,5 za 20 Euro. V praxi to chodí asi tak že cenu v KM vydělí dvěma a když tak to pak zaokrouhlí takže euro sem euro tam ale i tak je ta cena super oproti Chorvatsku . . .
V Chorvatsku byl Benzín za 7.10 Kuna. Kurz v Makarské byl okolo 7.3 za Euro. Za 1000 českých bylo 218 kun . . . -
"-- skrytý --" 12.07.04 11:06
« přes Bosnu . . .
Tak včera jsem se vrátil z Chorvatska. Stejně jako loni jsem jel přes Slovensko, Maďarsko, Bosnu a bylo to stejně jako loni v pohodě... Kromě dálniční nálepky na Slovensko žádné další poplatky. V Bosně jsem nabral plnou nádrž, cena benzínu lepší než u nás, což se v porovnání z chorvatskem určitě vyplatí!!! Z Brely k nám na hraniční přechod Bumbálka za cca 14 hodin (bylo to v neděli, vcelku minimální provoz) Tak příště zase tak nějak... -
« Re nová dálnice Zahřeb Zadar (Split)
Zase si říkám, že přes Plitvice pojedou všichni a v noci (nebo nad ránem) by to po těch objíždkách nemuselo být tak strašný. Ale je pravda že je to pátek. To jedou všichni k moři. uvidím co se dozvíme ještě do pátku. Kdybyste někdo měli nějaké nové informace tak za ně budu vděčný. Ještě zkušenost (a možná doporučení pro ostatní) Pokud jsem jel minule k Zadaru po starý cestě, tak nejhorší byl až ten úsek dole tak někde od Udbiny po Obrobac. A tenhle úsek se už dá teď objet po nové dálnici bez probémů. V Korenici (nebo v Udbine) to ohnout doprava a k dálnici. Ono od té doby co je dálnice (obchvat) kolem Karlovacu tak člověk nemusí trávit spoustu času ani v Karlovaci (to bývalo taky někdy šílený). -
« Re:
kade budete vediet za 2-3 tyzdne, ked tu niekto povie, ako to tam frci naozaj. Ja tiez zvazujem Makarsku alebo Krk, takze sa tesim na odhalenie tajomstva. Zlepsilo ci nezlepsilo ? Naposledy som zo Splitu cestoval 12h!!!! Myslel som ze ma j.... !!! Neznasam za I. 100m a stat. zase za I. 100m a zase stat. No hruza. Toto sa mi stalo us 3-krat -
« Nová dálnice Záhřeb Split
Už jste někdo jeli po té nové dálnici mezi záhřebem a Zadarem? Teď se chystám k Zadaru a váhám zda jet po staré (přes Plitvice) nebo to risknout po nové dálnici i s rizikem, že ty objízdné trasy okolo tunelu Mala Kapela a dál dolu se budou složitěji objíždět. Neotevřený úsek je asi 60 km, s objíždkami to může být tak 80 km, to by se možná dalo zvládnout. Nebo to vidím špatně? Jedu už teď v pátek, prý od 10.7 by to mohlo být po neúspěšné kolaudaci otevřený..... Co radíte? -
"-- skrytý --" 07.07.04 08:27
« Re: Re: trajekt na Korčulu
Milda, MHPlus> Díky za informace, tohle se člověk v cestovce nedoví. I když musím cestovku pochválit - dostal jsem kompletní jízdní řády i ceníky trajektů. Takže to vidím při cestě tam buď na Drvenik - Korčula, nebo na "klasiku" přes Pelješac a pak Orebič - Korčula. -
« Re: trajekt na Korčulu
Ze Splitu jsem jel na Korčulu před 2 lety - trajekty sice jely 2, ale asi hodinu po sobě po obědě... Když jsem přijel do přístavu asi 1,5h před odjezdem, udělalo se mi špatně při představě, že budeme muset improvizovat přes Pelješac, protože tam už byla obrovská fronta, nás zařadili do "nepostupové" zóny - "když se tam naskládají, tak vás vezmeme". Naštěstí jsme byli asi 3.auto od konce, takže ve Vela Luce to bylo v pohodě a do Lumbardy na druhé straně ostrova jsme dorazili ještě před soumrakem.
Zpátky jsme jeli do Drveniku v naprosté pohodě, trajekt prakticky prázdný, cesta asi 2,5h (průplavem mezi Pelješacem a Korčulou a pak okolo Hvaru).
Když to vezmu kolem a kolem, tak je pro cestu na východní stranu Korčuly výhodnější Drvenik, na západní stranu je to diskutabilní (Split - Drvenik je asi 90km, Korčula - Vela Luka dalších 40-50 vs. rozdíl cca.1000Kč za trajekt), každopádně pro ocit romantiky byla lepší a zajímavější cesta do Drveniku - na volné moři (ze Splitu) je to větší nuda, navíc jsme celou cestu stáli, protože si nebylo kam sednout..... -
"-- skrytý --" 02.07.04 01:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přes Bosnu blíž ?
Jen k těm trajektům. Loni jsem byl v Jelse na Hvaru. Cesta tam do Drveniku, čekání na trajekt asi 30 minut jízda asi 20 minut a pak asi 50 km přes celý ostrov po docela dobrodružné silnici. Takže nazpět jsme se rozhodli pro trajekt do Splitu který odjížděl kousek od Jelsy. Chtěli jsme jet kolem jedné a dát ještě odpoledne zastávku ve Splitu. Maník který prodával lístky mě radil že pokud chci mít jistotu že se na trajekt dostanu musím tam být minimálně dvě hodiny před odjezdem. Byl jsem tam asi o 1,5 dodiny dřív, řada přede mnou, řada za mnou. Když měl trajekt odjíždět tak ještě ani nebyl v přístavu. Když konečně připlul nastalo nekonečné vyloďování a potom nekonečné naloďování. Plavba za přicházejícího somraku byla ovšem romantická a do Splitu jsme připlouvali za tmy. Naštěstí jsme byli docela na kraji takže vyloďovíní asi 20 minut a hurá domů. Takže, kdybych to byl býval věděl tak bych to vzal zase přes Drvenik. -
"-- skrytý --" 28.06.04 17:15
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přes Bosnu blíž ?
MHPlus> Tak jsem to počítal pro auto a 4 osoby a vychází to: 1) Orebič-Korčula asi 400,- a jezdí každou hodinu. Drvenik-Korčula asi 1100,- a jede 3 x denně, Split - Vela Luka asi 2000,- a jede 2 x denně. Ten rozdíl v ceně není zase až tak dramatický, zvlášť když dražší trajekt znamená méně výdajů za benzín (při variantě přes Orebič cca -500,- ) a úsporu času. Ze Splitu přes Pelješac a Korčulu do Vela Luky (270km) to tipuju tak na 5 hodin plus trajekt, trajektem Split - Vela Luka to trvá 3,5 hodiny. hodí se to hlavně při zpáteční cestě - v 7:00 trajektem z Vela Luky, v 10:30 ve Splitu a večer doma. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Přes Bosnu blíž ?
Další možností dostat se na Korčulu je trajekt z přístavu, z kterého jezdí kyvadlový trajekt na Hvar, na jméno si nevzpomenu (Drvenik?), ale je to kousek od Makarské.
Jezdí 1-3x denně (podle "stupně" sezony) do města Korčuly, takže pokud míříte na východní část ostrova Korčuly, je to lepší, než se kodrcat 40km z Vela Luky nebo přes Pejlešac. Trajekt provozuje jiná firma než Jadrolinia, takže se o něm moc nedozvíte - naopak to má výhodu, že jezdí poloprázdný. Cesta trvá asi 2,5h, cenově je to jen o něco dražší než ty 2 přískoky přes Pelješac a výrazně levnější než varianta ze Splitu, z kterého ty trajekty jezdí narvané a podle naprosto nesmyslného jízd.řádu.

Mě spíš zajímá jak to je s přejezdem kousku BiH u Neumu třeba při cestě do Dubrovniku po 30.9. Bude třeba vízum nebo tady mají nějakou vyjímku?