Autem do Chorvatska?
« Re: Re: Nová dálnice - zkušenosti
Platit kreditkami se dá, dokonce se loni tvrdilo, že je to díky přepočtu koruny přes trochu jiný kurz než ten za kolik ti v bance /směnárně/ prodají kuny lepší a trošku levnější. Loni jsem platil ve Slovinsku, tam prý je levněji, já to tehdy moc nepoznal. Letos počkám co mi přijde z banky. Platit se tedy dá. Co se týká bezpečnosti nevím, nejsem expert, ale řekl bych že je to stejně bezpečné jako platit kartou u nás nebo i kdekoliv jinde. Ceny benzínu (eurosuper 95 , t.j náš natural 95) se pohybovali kolem 7,11 až 7,25(hlavně na dálnicích). Mimo hlavní tahy spíš 7,11 až 7,18KN/litr. -
« Nová dálnice - zkušenosti
zdravím vás všechny!
Právě jsem nastoupil do pracovního procesu po dovolené v Chorv. :-( cestou jsem jel (i) po nové dálnici Záhřeb - split. cestou tam byla ještě zavřená, jel jsem tedy klasicky přes plitvice, pak uhnout u Udbiny a po nové dálnici k Zadaru. Cesta dobrá ale pomalá. Předjíždět sice občas šlo ale co si člověk pomůže když předjede jedno auto a před sebou má pořád plno 8-s . takže cel cesta byla asi o 1hodku a něco delší než zpět po dálnici (myslím jen úsek záhřeb - zadar). Největší zácpa byla ve směru k moři u toho nového tunelu Sveti Rok. Jezdí se v jednom pruhu, takže každý karambol se projeví PEKELNOU frontou. My stáli jen asi 20 minut, ale zato na místě :x , pak se to najednou z ničehonic rozjelo a projeli jsme to bez problému. Asi větrali tunel nebo co. To bylo v sobotu dopoledne. Jinak cesta tam OK, fronty se tvořili jen u mýtnic a na hranicích na klasických místech, hlavně hranice Spielfeld/šentilj, macejl. Kilometricky to vyšlo zhruba stejně, možná je dálnice o 20-30 km delší, ale přesně jsem to nepočítal. Druhou cestu jsem si užil už po CELÉ otevřené dálnici (mimo tunelu Malá Kapela). Cesta naprosto bez problému, ale u tunelu Sveti Rok byla příšerná fronta směrem k moři. několik kilometrů. V tunelu byli vidět poliši a hasiči, možná nějaký Ťukanec, v době mého půjezdu ale tunel jel oběmi směri. Dálnice OK, jen bylo hlášený, že je nehoda u Vukovi Gorice, tak jsem to sjel přes Duga Resa a Karlovec. Největší problém nastal asi těsně u Záhřebu, kde končí placená dálnice (Lučko). Tam byl velký frmol, hlásili několika kilometrové fronty u mýtnice, v době mého příjezdu fronta byla ale popojíždělo to a bylo to asi 20 minut.
celkové hodnocení: dálnice je dobrá, rychlejší než přes Plitvice, ale lidi se asi rozdělí na dva tábory. Jedni pojedou dálnicí trošku rychleji (co najedou na dálnici to téměř ztratí ve frontách a ještě si to zaplatí) a odlehčí to dopravu přes Plitvice, které se možná budou lépe projíždět. A ti co budou chtít vidět Plitvice pojedou asi taky po "starý". Cestu dolů po té dálnici lze ale rozhodně doporučit mimo hlavní náporové dny a noci. (ale v té době se dají projet i ty Plitvice, tak nevím. Já příště pojedu ale asi opět po dálnici. Tak hezké léto. 8) -
« Hurááá
Ahoj panove, jsem tady pred nakym mesicem truchlil, ze pro nas Chorvatsko nebude, ze tam manzelka nechce a vypada to velice nadejne. Stihli jsme teda mezitim dovolenou v Recku letecky, ale tak za tri tydny si chceme doprat jeste jednu mensi dovolenou. Italie je humus, tak to jsme jiz uplne zavrhli a tak jsem teda dal doma na vyber jestli chce chodit v pantoflich nebo v pohorkach a zvitezily pantofle. To znamena jedeme Chorvatsko, jinak by to asi bylo nekam do Tater nebo do Beskyd.
Jeste ted otazka kam? Rad bych neco noveho, nejlepe nekde v okoli Sibeniku, moc niz uz se mi nechce na tech par dni harcovat. Kemp Solaris zname, Adriatic taky - to sou takovy velky a vyhlaseny v tomhle miste. Muzete neco doporucit dobreho? Hlave aby byla pekna plat - ne beton! Muze byt i peknej privat, vono to vyjde cenove prakticky nastejno....
Diky za kazdy dobry tip! -
« Re: Trasa přes Bosnu směr Mararská + info
danti: takze za benzin sa da v pohode platit EUR-ami ? Ozaj a nezabudol si, ze si siel aj cez Srbsku rep. ? Aspon tam mi to vychadza, ked kuknem autoroute.
Ale vzdialenost je kratsia, hlavne ak mi vyslo z BA - Korcula 850km :-) Bol niekto na ostrove Korcula ? -
« Re: Re: Re: Re: Trasa přes Bosnu směr Mararská + info
Dočasný zrušení vízový povinnosti se vztahuje i na všechny nový členy EU,nejen na CZ.
Mě spíš zajímá jak to je s přejezdem kousku BiH u Neumu třeba při cestě do Dubrovniku po 30.9. Bude třeba vízum nebo tady mají nějakou vyjímku? -
"-- skrytý --" 14.07.04 14:19
« Re: Re: Trasa přes Bosnu směr Mararská + info
Pro cesty do Bosny a Hercegoviny je od 15.5.2004 do 30.9.2004 dočasně zrušena vízová povinnost pro občany ČR. Dočasné zrušení vízové povinnosti platí pro všechny cesty bez ohledu na účel a délku pobytu. V případě pobytu za účelem výdělečné činnosti je třeba požádat na policii o povolení k pobytu a o pracovní povolení. Po 30.9.2004 vízová povinnost opět pokračuje. V Bosně a Hercegovině je uznávána zelená karta pro motorová vozidla, vydaná v ČR. Je třeba se přesvědčit, zda příslušný kód země (BIH) je na kartě vytištěn.
viz. [odkaz] -
"-- skrytý --" 13.07.04 19:02
« Trasa přes Bosnu směr Mararská + info
Bratislava – přechod Rajka, nenajet na dálnici směrem Budapešť aby se nemuselo platit, ale jet podél ní přes Rajka do Mosonmagyarovár tam odbočit na Csorna a držet se směr Szombathely. Cca 30 Km před Szombathely odbočit na Sárvár a jet se směr Sumeg k Balatonu. Potom přes Keszthely, Marcali, Nagyatád, na hraniční přechod Barcs. Dále pak Virovitica, Daruvar, Lipik, hraniční přechod Bosanska Gradiska. Dále směr Banja Luka, Jajce, Bugojno, odbočit směrem na Livno. Před Livnem začíná už být značený směr Makarská a není třeba jet až do Livna ale odbočí se do leva a kolem jezera Buško k přechodu Aržano do Chorvatska. A pak už směr Cista Provo a už vás cesta dovede na pobřeží Jadranu.
Přes Maďarsko to bylo cca 320 Km
Přes Chorvatsko cca 120 Km
Přes Bosnu cca cca 260 Km
A do Makarské pak ještě cca 60 Km
Co se Bosny týče tak cena benzínu byla od 1.42 KM do 1,55 KM. Kolem Banja Luky byla cena 1.45.Na začátku dálnice do Banja Luky byl za 1.42KM ale po levé straně tak že se k té pumpě asi nedá odbočit já tam bral až při cestě zpět. 1 MK je zhruba 0,5 Euro. Poprvé jsem platil za 39 litrů 30 Euro, při cestě zpět 27,5 za 20 Euro. V praxi to chodí asi tak že cenu v KM vydělí dvěma a když tak to pak zaokrouhlí takže euro sem euro tam ale i tak je ta cena super oproti Chorvatsku . . .
V Chorvatsku byl Benzín za 7.10 Kuna. Kurz v Makarské byl okolo 7.3 za Euro. Za 1000 českých bylo 218 kun . . . -
"-- skrytý --" 12.07.04 11:06
« přes Bosnu . . .
Tak včera jsem se vrátil z Chorvatska. Stejně jako loni jsem jel přes Slovensko, Maďarsko, Bosnu a bylo to stejně jako loni v pohodě... Kromě dálniční nálepky na Slovensko žádné další poplatky. V Bosně jsem nabral plnou nádrž, cena benzínu lepší než u nás, což se v porovnání z chorvatskem určitě vyplatí!!! Z Brely k nám na hraniční přechod Bumbálka za cca 14 hodin (bylo to v neděli, vcelku minimální provoz) Tak příště zase tak nějak... -
« Re nová dálnice Zahřeb Zadar (Split)
Zase si říkám, že přes Plitvice pojedou všichni a v noci (nebo nad ránem) by to po těch objíždkách nemuselo být tak strašný. Ale je pravda že je to pátek. To jedou všichni k moři. uvidím co se dozvíme ještě do pátku. Kdybyste někdo měli nějaké nové informace tak za ně budu vděčný. Ještě zkušenost (a možná doporučení pro ostatní) Pokud jsem jel minule k Zadaru po starý cestě, tak nejhorší byl až ten úsek dole tak někde od Udbiny po Obrobac. A tenhle úsek se už dá teď objet po nové dálnici bez probémů. V Korenici (nebo v Udbine) to ohnout doprava a k dálnici. Ono od té doby co je dálnice (obchvat) kolem Karlovacu tak člověk nemusí trávit spoustu času ani v Karlovaci (to bývalo taky někdy šílený).