Wolffova a Hufnáglova diskuse
"-- skrytý --" 25.07.01 13:47
Mám takovej pocit, že v tomhle auditku je skupina lidí, která se z těch Němců jednou nejspíš po....! Kdyz si projdu pár týdnů zpět, pořád mám pocit, že ten, kdo tu nejvíc sprostě nadává je HUF. A Hufe nesnaž se mi tvrdit, že v jiných tématech před půl rokem tě Wolf urazil... Zkrátka mi přijde, že si nenecháte šáhnout na svojí německou svátost a bráníte jí zuby nehty...
Tahle diskuse mi silně připomíná fankluby M. Schumachera - Schumi je nejlepší, Schumi je bůh a všichni ostatní to neuměj.......
S Drukosom je to urcite pravda, pretoze maju oddelene servis a oddelene parkovisko pre nove auta. Tipni si, ktore je vacsie? A v Pertzke pri Porsche som byval 3 roky, torchu som to sledoval a videl som, koko aut je novych a kolko je v oprave a par zamestnancov som aj poznal. Ale najviac som sa aj tak vzdy dozvedel vecer, ked som chodil behat pri Dunaj.
Sorry, ak mas pocit, ze som reagoval "akoby mi niekto na hlavu vylial kybel studenej vody". Nemam proste rad, ked niekto povie, ze Fiat je * a VW je super kara. Vo vacsine znackovych servisov nemozes byt pri aute pocas opravy. BTW na to, ake su Renaulty poruchove, ma Kestler velmi maly servis, halu ma iba na jedno auto a vacsinou, ked tam idem, mechanici sedia a debatuju. :-)
A kedze mam teraz cas, potesim ta jednou prihodou. Bol som na recepcii a jeden chlapik si ma vsimol, ako vystupujem z mojho stareho Renaultu. Po case sa ku mne priblizil a nadviazal rozhovor a nakoniec z neho vyslo, ze je predajcom Audi a snazil sa ma presvedcit, ze potrebujem nove auto a Audi je to najlepsie pre mna. Nechal som ho, lebo som sa tam aj tak nudil a jeden z jeho argumentov bolo, ze maju najlepsiu servisnu siet v SR, aku Renault urcite nema. Tak som sa ho opytal, ci vobec ma Renault nejaku servisnu siet, pretoze ja to neviem, lebo som nikdy servis nepotreboval. To mu stacilo a uz bol v klude ;-) -
luf>Kde som bol? Scotti na Prievozskej. Prišiel som, povedal som, že potrebujem na Punte I pozrieť zadnú nápravu, že OK, zajtra ráno. Tak som sa spýtal, že ako dlho to bude trvať. Povedal, že nevie, ale že je to jedno, lebo auto tam ráno nechám a večer si dojdem pre neho. Odvetil som, že to nie, že chcem byť pri tom. Nato ten šašo v šušťákoch povedal, že to nie je možné. Myslel som, že zle počujem, tak som sa spýtal ešte raz - zákazník pri aute nemôže byť, keď na ňom robia? Áno, nemôže. Tak som mu "poďakoval", a odišiel som. Musia mať teda brutálne veľa roboty, keď ich nerozhádzala možná zákazka na výmenu zadnej nápravy, čo je na Puntách bežná vec... Poobede idem do Pezinka, som zvedavý, čo zistím tam.
Drukos a Porsche Interauto je iná kapitola, aj keď nesúhlasím s tvojim názorom, že autá čo tam stoja sú "pokazené takmer nové autá". To by sa potom mohlo tvrdiť aj o Kestlerovi v Petržke aj v Prievoze, pretože tam tiež stojí pred budovou kopec "pokazených takmer nových áut". Ale s tým nebudeš určite súhlasiť, lebo sám máš Clio, ak si dobre pamätám :)
Jo, opravovňa Fiatu že zíva prázdnotou? Ako ktorá, taký "majstri" u Scottiho určite nemajú veľa roboty, keď si robia také perfektné meno. Volal som do Dunauto v Dunajskej, zasa ohľadne tej zadnej nápravy na Punto I. Najskôr to môžu pozrieť až posledný augustový týždeň, pretože sú úplne vyťažený. To asi preto, že je boli vyhlásený za najlepší Fiat servis na Slovensku. Uvidím, čo vybavím dnes v Pezinku...
Ad fundovanosť: Fiata som vlastného ešte nemal (ani mať nikdy nebudem), na nemecké auto zatiaľ nemám. Nemám však na očiach a ušiach klapky ako iní, a nemám fixnú ideu, že len to moje auto je najlepšie na svete. Autá sú hneď po ženách moja najväčšia záľuba, poznám dosť veľa ľudí s autami značiek od Alfy až po Žuk a viem súdiť nielen podľa toho, čo sa dočítam v "sponzorovaných" novinách + časopisoch, ale aj podľa nie len mojich praktických skúseností. A ako si na tom ty? Inak len tak okrajovo, nemusíš sa chytať hneď každého slovíčka a reagovať, ako keby ti na hlavu niekto vylial kýbel so studenou vodou :) -
igi - kde si bol? Skus sa ist pozriet napriklad do Drukosu alebo Porsche Inter Auto, to sa budes divit. A nemysli si, ze tie vsetky pekne auta co tam stoja su na predaj. To nie, to su iba pokazene takmer nove auta. Clovek tam ani nema kde zaparkovat, tolko srotov tam stoji. Naproti tomu mi opravovna Fiatu pripada, ze ziva prazdnotou. Od toho predstavitela Fiatu je sympaticke, ze priznal problemy s kvalitou, to nikto z nemcov neurobi, aj ked ich kvalita uz nie je nic svetoborne. Kolko Fiatov si mal a kolko nemeckych aut, ze si fundovany takto sudit? -
Pavel_KR5>Z tvojho príspevku mám pocit, že ty si práve ten človek, na koho som mieril. Napísal som "fiat positive", pretože som nechcel rovno napísať, že "fiat fanatik" alebo nedajbože "fiat úchyl"... Toto sú taký ľudia, všetko majitelia Fiatov, ktorí na tú svoju šunku nadávajú, každú chvíľu sú v servise, prípadne auto odstavené pred domom, lebo nemajú ďaľšie peniaze na opravu, ale do očí ti budú tvrdiť, ako je Fiat bombové auto a ako sú s ním spokojný :))
Inak po dnešnej návšteve 2 Fiaťáckych servisov v Bratislave sa oficiálne a verejne vyhlasujem za nepriateľa všetkých vozidiel a inštitúcií s nápisom Fiat. Fiat nie je auto, je to masa nefunkčného železa a plastov na kolesách :( -
to Autokomplex: no ať to čtu, jak to čtu, o tom Bravo / Brava to takhle fakt nebylo řečený... teda s tím Common railem sis teda máknul, Ty máš teda výdrž. Chybičky ve španělštině Ti opravovat nebudu, ale třeba se chytne Hufnágl, ten tady dohlíží nad správnou gramatikou :-)) Nic ve zlým, stanou se i horší věci, třeba strávit večer s pojišťovákem
to Hufnágl: tak ten chorvatskej drink jsem ještě nepil -
« Re: to pavel kr5
Huf: ja nepomlouvam ropaky, to jako nehrozi ja jen ze tim HDi jsem jel asi 90km po okreskach a hodne rad jsem zas presedl spatky do sve kary:o)) TDi od VW snad bude lepsi. Tu nabidku na svezeni beru, jak jen bude cas. Okruh bych dal,ale ted nemam karu a po vikendu zacnu zajizdet uplne new motor. Takze az bude aspon trochu slusne zajety tak by se dalo uvazovat:o)) -
« Re: to pavel kr5
Zrejme charakteristika motorov dCi, JTD a HDi vychadza z toho, ze auto je komfortnejsie ako napr. VW. Vo WhatCar pisali o pruznom zrychleni priblizne to iste, co ty - surovy zaber a vystrelenie dopredu u TDI. Ale vysledkom merania bolo, ze Passat TDI130PS bol iba o necelu sekundu rychlejsi ako konkurencia od Renaultu a Citroenu.
Ty si profik, takze by si mal vediet, ci sa daju nejako v ECU ovplyvnit prechodove stavy motora, t.j. ako dlho potrva od momentu stlacenia pedalu na plno do doby, ked sa vstrekne plna davka nafty? Ak bude tato doba dlhsia, motor sa bude zdat zuvackovy aj ked bude mat uplne rovnake charakteristiky na brzde. -
« to all
Tímto níže uvedeným příspěvkem jsem strávil asi dvě a půl hodiny svěho drahoceného času a již se k tématu nehodlám vracet v souvislosti reakce na invektivy typu "ale *, to tak není" a "AUTOKOMPLEX si tady dělá skvělý business".
Přijímám pouze zasvěcené a konstruktivní dialogy. -
« to pavel kr5
1. Nemám zájem tady něco úmyslně zkreslovat a ani by mi to k ničemu nebylo.
2. Také jsem četl různé články v časopisech, atd.
Nicméně můj názor nevychází jenom z časopisů, ale také z názoru hodně zainteresovaných lidí ač z Německa či z republiky, ze svých vlastních zkušeností, atd.
3. Můj názor jest ten, že za vším stojí BOSCH a ostantí spolu tvůrci, či jak to mám nazvat, jsou pouze cíleným mediálním produktem vzájemných dohod. Když vyjdeme z toho, že 90% všech v evropě použitých motormanagementů a jejich komponentů od roku 1992 produkuje BOSCH, nemůžeme mu upřít silný technologický, finanční a dodavatelský potenciál a v poslední řadě i vliv. Myslím si, že situace byla taková, když VW vyvíjel svůj patentováný PD systém na vlastní pěst s Boschem, na základě velmi dobrého jména a prodejnosti TDI motorů, ostatní velcí výrobci dieselových motorů také hledali cestu k přímovstřikovému motoru s vysokým tlakem. Vem jen v potaz kolik silných výrobců dieselů mimo Fiat mělo zájem mít systém podobný PD? "MB, BMW, PSA, Opel, Ford.." Co udělali? Obrátili se na svého dodavatele motormanagementu a vstřikovacích systémů, spojili se mezi sebou a začali jednat. Kam se asi obrátili, když všichni tito zmínění výrobci v dieselech používali systémy od firmy BOSCH? Jen z ekonomických důvodů všichni chtě nechtě museli zaklepat na dveře u Bosche. A Bosch se usmál a řekl, "ano, uděláme, domluvte se mezi sebou kdo kolik bude odebírat, kdo se bude chtít podílet nějakým způsobem na vyvoji, kdo bude spolufinancovat, atd.) Udělali se předběžné smlouvy, dohodly se mediální prezentace a začalo se pracovat. Myslím si, že právě Fiat měl hodně velký zájem být mediálně viděn. Ač z důvody vylepšení ne příliš skvěle znějícího jména na exportních trzích, ač z důvodu relativně velké produkce dieselovch motorů, ač z důvodu silného zákaznického potenciálu v dieselových motorech na domácím trhu, atd.
Tak stejně logicky vzato pro MB to byla otázka prestiže a např. PSA a BMW klidně mohli zůstat relativně v mediálním stínu, protože jejich pozice na trhu nevyžadovala oživení jména či prestižní záležitost. V konečném výsledku je dnes common-rail k dostání každému kdo projevý zájem a jen někdo může říci "stál jsem u vývoje". Kdo tento systém nakupuje za jakou cenu nevím, ale bude to otázkou spolupráce při vývoji, objemem odběrů a celkovým vztahem s Boschem. Notabene dnešní moderní přímovstřikový, dieselový motor má buď common-rail nebo PD a stejně všechny peníze za elektroniku a techniku vstřikování teče do kapsy firmy BOSCH. Pokud jde o Magneti Marelli, ano klidně tato firma mohla vyvinout tento systém pouze pro FIAT, ale nikdy by to nebylo ekonomicky dobré rozhodnutí z důvodu padnutí všech nákladů na Fiat a dále potom si myslím, že BOSCH by v tomto případě vypověděl Fiatu smlouvu na ostatní elektroniku vstřikování a kompletní vývoj všeho u Magneti Marelli by Fiat nezaplatil a nezakalkuloval do "tržní ceny". Je docela možné, že se částečně Magneti Marelli pod zastřešením Fiatu také nějak podílelo na vývoji common-railu.
4. Jistě že common-rail je technicky "jiný" nežli to stejné pro benzínové motory, nicméně podstata, myšlenka je stejná a v tom je to "gró" neobjevení ameriky. V tomto případě šlo o technické řešení, konstrukci a výrobu komponentů common-railu, které nahradí rotační čerpadlo, trubky a vstřiky. Tak stejně zasazení celého systému do již aplikované elektroniky.
5. Z toho všeho co jsem uvedl, si myslím, že je trochu laciné tvrdit, že common-rail jakožto překotnou revoluční novinku vyvinul Fiat.
6. Co se týče názoru na JTD, HDi, TDI a ostatních moderních přímovstřikových systémů, mohu řící toto: vím kolik vydrží TDI, BMW a MB. Nevím kolik vydrží JTD, HDi, atd., protože zde nejsou až tak dlouho a na pár "nějakých názorů" nedám. Budu li ovšem vycházet z toho, že v Evropě je několik společných prvododavatelů mechanických částí motoru, předpokládám kvalitu materiálů a posléze i životnost motoru velmi podobnou. Nicméně, mohou zde být nějaké rozdíly dané konstrukčním uspořádáním a marketingovou strategií té které dané firmy, ale ty se projevý v delším časovém horizontu. Obecně by se dalo předpokládat, že ten kdo je na tom finančně hůře a jehož zákazníci nebudou očekávat TOP kvalitu bude více šetřit, než ten, kdo má rozmazlené zákazníky vyžadující maximální kvalitu a na tomto staví svůj marketing.
Čili nemohu teď fundovaně řící v oblasti životnosti co je super a co je ksindl. Co se týče výkonových parametrů motorů, jednoznačně vedou německé automobilky a to i subjektivně.Stejně obsahový motor od BMW se stejně obsahovým motorem od PSA se zdá býti lepším. Tak stejně, stejně výkonný motor od VW pojede lépe než stejně výkonný motor od Fiatu. Nevím čím to, ale přisuzuji to právě onomu kouzelnému řídícímu software od Bosche. Nevěřím tomu, že by HDI motor stejných kvalit musel jet hůře než li motor BMW nebo VW, ale je to tak a skutečně jede hůře. Doporučuji každému zkusit se povozit v různých možných těchto autech, kalkulovat s jejich hmotností, výkonem, kroutícím momentem a nakonec si udělat svůj vlastní obrázek. Když bych měl subjektivně vyjádřit pocity z motorů např. HDI, JTD, DCI versus TDI, BMW, MB, budou asi takové: JTD, DCI, HDI jsou jako by měkké a přidušené, bez ostrého zátahu, turbo nabíhá pomalu, člověk má pocit že mají nedostatek Nm. Nicméně jsou velmi tiché. Kdežto TDI je v podstatě oproti první skupině takový sprostý motor, jakoby závodní, v momentě když se dá plný plyn ihned vystřelí dopředu subjektivně větší silou. Má takovou ostrou charakteristiku, na druhou stranu je asi ze všech nejhlučnější. BMW má krásný zvuk, také zatahuje okamžitě i když trošku méně než TDI a ke všemu ještě ochotně točí do vysokýcgh otáček. MB je subjektivně ve všech směrech něco mezi TDI a BMW. Jediný TDI motor, který má charakteristiku podobnou HDI je TDI PD 74kW. Jeden z nejlepších motorů vidím BMW 3.0D, 6-ti válec a TDI PD 130PS.
« to theo
1. Prosím, přečti si ten článek ještě jednou.
2. Kdyby Roberto neřekl, co řekl, nepsal bych to sem. Velice si cením jeho střízlivého pohledu na věc, který možná pomůže Fiatu k lepšímu "goodwill", než li ortodoxní samochvála majitelů ojetin z nouze, díky jeho nice-price.
3. O reálné životnosti aut jsem zde nevedl žádnou debatu, tudíž nemám na co navazovat. Co se týče nějaké A3 nekomentuji.
4. Wolffovi vyčítám, ač se prezentuje jako zkušenější, moudřejší a schopnější než jeho oponenti, zaujatou a unáhlenou střelbu do protivníka bez patřičného zamíření. Působí na mě jako mladý, horlivý ostřelovač, který ví co je bílá a co černá.
5. No asi mám jiný názor, ale hrdinské řeči v masce anonymity internetu mi nepřipadají jako koření MC. Spíše naopak.
6. No me diga! Puedes tu escribir en espanol?
Sin embargo, no sé que Huf escribía en espanol auqí?
7. Tak anabáze na hliněných nohách.... -
« Re: to wolf
"Ad Common Rail-toto není objevená Amerika. Systém, jakožto dodavatel palivových systémů a elektroniky, vymyslel BOSCH na základě principu použitého u zážehových motorů. Jakožto tradiční obchodní rutinu hledal BOSCH pro tento systém spoluinvestora, který by si tímto spoluinvestorstvím ohřál jméno a v konečné fázi měl lepší nákupní cenu tohoto systému pro své vlastní potřeby. Jak prosté že?"
to ATX: No, nevím, nevím, jestli to trochu nezkresluješ (hochachtungsvoll). To, co já jsem celou tu dobu od r.1997 četl v mot.časopisech apod., bylo spíš o tom smyslu, že "common-rail" vyvíjel Fiat a Magneti Marelli a v závěrečné fázi přizvali ke spolupráci největšího dodavatelel vstřikovacích systémů = Bosh, především za účelem rozšíření tohoto systému vstřikování (což se perfektně povedlo: MB, BMW, PSA, japonci ...). Kdyby to bylo tak, jak píšeš ty a vyvinul to primárně Bosh, pak nevím proč by jako spoluinvestora bral dle mnoha lidí pochybnou značku Fiat nebo AR a neudělal to spolu s Mercedesem (který to zavedl s minimálním zpožděním po AR)? Pokud němci drží spolu, jak jsi nedávno napsal jinde (a je to do jisté míry asi pravda), tak proč se o slávu dělit s Italama?
Jinak, co se týče analogie s vsřikováním u benzíňáků: je to sice podobný, ale rozdíl v tlacích je tak enormní (dva řády), že to chtělo spoustu nových technických řešení a nezlehčoval bych to jen proto, že u zrodu CR byli Italové.
Docela by mě zajímal názor Tebe, coby odborníka, na JTDéčka - určitě jsi už nějaký ladil a můžeš to porovnat třebas s TDI, HDI apod. Huf JTDéčka tady poblíž označil za kšunty nebo tak nějak, jenže to byla spíš jen taková lehká provokačka vůči italofilům, aby si to s nima mohl rozdávat. Nebylo by od věci přečíst si fundovanější názor včetně konkrétních pro a proti. -
to Autokomplex: jsi krásná ukázka překrucování slovíček, Roberto Testore samozřejmě neřekl, že Bravo / Brava byla velmi poruchová auta. Řekl, že si přáli, aby byly kvalitnější. To si snad můžou říct i u Mercedesu, snaha ještě zvýšit kvalitu se zdá celkem přirozená, ne ? Co se týká reálné životnosti aut ( po 100.000 km ), podívej se třeba jak dopadlo A3 a možná trochu změníš pohled, ale asi jen trochu, protože se zdáš dost zaslepený ( i když se snažíš tvářit jako že ne). Jinak nevím, proč vyčítáš zmíněný věci Wolfovi, když si přečteš příspěvky hlavního ortodoxního monologisty, tak v tam najdeš v mnohem větší míře zamotávání se do vlastních sítí, vč. infantilních reakcí - i když to je to pravé koření MC, bez nějž by to nebylo ono.
to Huf: podemos escribir en espaňol si desea. Nevím, proč mi píšeš česky a pak nějaký slova španělsky. A už vůbec ne, že jsem podle Tebe slabý ( španělsky *). Ale klidně můžeš psát i španělsky, to mi nečiní nejmenší problémy. Spíš zkus trochu ubrat periferních výrazů. Himbajs bych Ti ještě toleroval. -
to igi.h: ... moc hezký termín: "fiat positive" :-))), budu to uvádět do dotazníku před darováním krve. Jinak pro úplnost, nejsem jen fiat positive, ale i AR positive, TDI positive, a ještě pár dalších nemocí jsem pochytil z různých koutů světa. Myslím, že až si to doktor přečte, tak si nasadí rukavice a v lepším případě mě vyhodí dveřmi ven.
« Re: to wolf
Len tak na okraj, na niektorom webe som čítal, že v máji Fiat stiahol kopec Púnt kvôli problémom zo stĺpikom riadenia - za určitých podmienok mohlo nastať zlomenie tyče riadenia. Dobrá perspektíva...
Nič to však nemení na mojom názore, že Taliani robia vynikajúcu pizzu a parmezán. Autá ale robiť nevedia, toľko môj skromný názor. Mne je prd platné, ako auto vyzerá - chcem, aby ma bezpečne a bez poruchy odviezlo z bodu A do bodu B. Fiat v priebehu posledných pár rokov v mojom rebríčku kvality padol takmer až na dno, za ním je už len Dacia a FSO. Ďakujem svojmu "fiat-positive" šéfovi, že som mal možnosť stráviť určitý čas (nielen na ceste, ale aj v servisoch) s Fiatmi. Som rád, že sa to udialo, lebo inak by som si kúpil ako vlastné auto Punto, a to by bola jedna z najväčších blbostí v mojom živote.
Ak som sa dotkol nejakého "fiat-positive" ega, tak mi to je ľúto. Každý má právo na svoj názor...

To, že Fiat je * som napísal po vlastných skúsenostiach s Puntom a so servismi. Jednoducho som sklamaný a rozčarovaný, tiež som o Fiate mal inú mienku. Fiat v mojich očiach hlboko klesol a jednoducho u mňa skončil :((
Keď som kupoval auto, v užšom výbere skončila Fabia, Punto II a Clio. Priznám sa, Fabiu som pôvodne nechcel, ale podarilo sa mi prehovoriť mamu, aby si ako firemné zobrala Fabiu, a tak som mal možnosť skúšať Fabku na vlastnej koži. Nakoniec to dopadlo tak, že ma Fabka presvedčila (aj keď to bol len Classic)... Punto v záverečnom súboji vypadlo kvôli cene, nesympatickému interiéru, naopak malo najlepšie motory. Clio skončilo na druhom mieste, motory tiež dobré, ale nepáčil sa mi zaoblený interiér a takisto cena. Vyhrala Fabia - najlepšia cena, najlepší interiér (môj názor), lepšia poistka, naopak najhorší motor (na bežné jazdenie postačuje).
Harous>Ideálne auto neexistuje, v globále však tvrdím, že súčasnému automobilovému priemyslu kraľujú Nemci. A Schumiho nemám rád, lebo robí reklamu na Fiaty :)))))