Nepochopení pravidla "ZIPU"

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

04.06.01  14:00

« Re: ZIP - volam Beranka!!!

To co tady plácá fija je nesmysl. Pokud jedu v levém pruhu a předjíždím kolonu v pravém pruhu, tak žádný předpis neporušuju. To že se tam objeví cedule zákaz předjíždění pokud přede mnou pojede kamion uvidím na poslední chvíli. Takže bych neřešil. Navíc vyhláška o tom hovoří jasně. Je potřeba si ji vzít občas třeba na prdítko a prolistovat. Hlavně novelizace. Pak tady nebudeme muset plácat nesmymsly. To stejné s přerušovanou čárou. Pokud zahájím předjíždění na přerušované čáře, můžu se vrátit přez plnou. PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.01  13:45

pozor, i ve meste muze jit o predjizdeni, je treba rozlisovat mezi predjizdneim a soubeznou jizdou, ktera je v obci na viceproudych komunikacich povolena. A k "plne care" - na silnicich 1. tridy je pruh siroky 3,5 metru, jestli se seredne nepletu. Tam se tedy v 99% pripadu vedle sebe 2 vozidla nevejdou. Caru nesmis prejet ani nakladem presahovat, jestli me pamet neklame ...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.01  12:59

Já nejsem Beránek, ale vzhledem k tomu, že značka zákaz předjíždění je často na víceproudých silnicích ve městech tak je zákaz předjíždění nesmysl, protože ve městě není předjíždění, když jedu v jednom pruhu rychleji než někdo ve vedlejším........Takže je naprosto bytečná. A čáry taky nemají s předjížděním moc společného. Ta se prostě nesmí přejet, ale předjíždět tam klidně můžu, pokud se tam vejdu....
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.01  10:04

ono je to se znackama trochu jinak, musi byt na obou stranach prave proto, aby toho vpravo nechytl rapl a nezacal predjizdet v miste, kde uz to nesmi. Ale to teorie o dokonceni predjizdeciho manevru (treba 60 aut najednou) je zajimava, to musel byt pekny blb, kdo ti to rikal. Alespon vyhlaska to takto zcela jiste nedefinuje. Z tohoto pohledu ale na druhou stranu uznavam, ze definice "predjizdeni" je ve vyhlasce pomerne mlhava. Ale jsem si jist "duchem zakona", ktery prikazuje dokonceni predjizdeciho manevru jeste v miste, kde je to povoleno. Viz treba predjizdeni v miste, kde je upraveno vodorovnym dopravnim znacenim (cary) - tam musis dokoncit predjizdeni v miste prerusovane cary, prejeti cary plne, byt az pri dokonceni manevru, je jiz porusenim predpisu. Treba nam poradi znamy pravnik a odbornik Beranek - timto ho vyzyvam k vysvetleni...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.01  09:41

« Re: ZIP

Nevím, proč sem pleteme značku zákaz předjíždění. Pokud je někde značka zákaz předjíždění, mám právo dokončit předjížděcí manévr a zařadit se do pravého pruhu. Nemám právo z pravého pruhu znovu vyjet a začít znovu předjíždět za značkou zákaz předjíždění. To je už na pokutu (poučen on policajta za 200,- Kč jsem teď chytrej :-)) - Pokud se však bez ohrožení vozidla v pravém pruhu kam se chci po minutí značky zákaz předjíždění zařadit nemohu zařadit (protože se právě předjeté auto chová tak že neumožní zařazení před něho a tudíž bych ho musel nejen omezit ale i ohrozit)mám právo pokračovat v předjížděcím manévru. Protože kdybych v předjížděcím manévru nepokračoval, brzdil bych plynulost silniční dopravy tím, že bych čekal až se najde někdo kdo mě buˇd pustí, nebo kdo nejede nárazník na nárazník a toho omezím a nacpu se mu tam. Takže zde se snad dostáváme k meritu věci, kde se zipovat. Pokud je skutečně vidím v levém pruhu značka zákaz předjíždění, je to místo podle mne právě v úseku od ní k uzávěře, repspektive hned za ní. A abych tak mohl učinit, platí právě pravidlo zipu, které nutí ty kteří jedou v pravém pruhu postit před sebe jedno auto z levého pruhu, které právě chce uposlechnout pokynu zákaz "dalšího" předjíždění a zařadit se do prava. Za povšimnutí stojí i to, že zřejmě právě z tohoto důvodu je značka zákaz předjíždění i na pravé straně vozovky, kde na první pohled působí nesmyslně, ale není tomu tak. Ta právě informuje řidiče, že se budou zipovat. Omlouvám se chápavějším účastníkům konference za styl výkladu, ale někteří to prostě pochopí až po výkladu "po lopatě" :-)
    PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.01  09:15

Zipování by mělo být plynulé, tudíž ještě v nějaké rychlosti, nejlépe víceméně stejné jako ti vedle. Pokud však dojedu na konec a zastavím, tak už moje zařazení vyžaduje zastavení toho vedle a tak všech dalších za ním..... a celý efekt je v p.... Navíc zip není žádný všelék, pokud nějakým omezením projede místem x množství aut maximálně y, tak se můžete stavět na hlavu, ale urychlit by to mohl snad jen princip ne zipu, ale sendviče = auta v několika patrech. Proto když už vidím, že bych se musel po několika stech metrech stejně zařadit, zařadím se pokud to jde ještě plynule do pohybující se řady......
  • « 00 Reagovat !

foto

04.06.01  08:59

takze jsou tady 2 nazorove proudy - ZIPovat pred uzavirkou s predstihem alespon cca 50m (mimochodem v mistech, kde vzdy uz davno - soude ze zkusenosti z nasich dalnic - plati znacka "zakaz predjizdeni"), anebo jet natvrdo az k fyzicke uzavirce a zipovat az tam. Ja jsem pro 1. variantu, a ty, kdo jsou pro druhou a budou si ZIP vynucovat, nepustim. Howgh. A jak se zda, prof a Lucky jsou pro variantu 2. - jak jste na tom s dodrzovani toho zakazu predjizdeni - dodrzujete, nebo ne ? A jestli ne, myslite si, ze ti, co se zaZIPovali vcas podle znacek, tak jsou blbecci, co v tom "neumi chodit", nebo neco jineho ? Zvlast u profa mne to zajima .... ha ?
  • « 00 Reagovat !

foto

02.06.01  08:04

Musím podpořit PTD. Je opravdu nesmysl řadit se do ucpanýho pruhu jen proto, že je ucpanej. Vezmeš to teda levým volným a pak dojedeš do místa, kde Škůdkař v expanzní nádobě "vaří párky" a vůbec mu nevadí, že má vedle sebe úplně volnej odstavnej pruh a nebo bohatě širokou krajnici, kde by nikomu nepřekážel. Tak se tý disciplinovaný části motoristů stane, že tam budou spolu s ním čekat, až mu vystydne voda. Něco jinýho je, když před křižovatkou stojí fronta aut (cca 10)a je jasně vidět i červená na semaforu. To celý předjede mistr světa po kolejích vlevo a na konci se začne cpát do zipu a odbočuje do prava!? Není třeba se s tím však moc rozptylovat. Nikdo nevíme proč spěchá a i přes to, že dělá něco, co se nemá (neplatí, jestli že ujíždí s lupem z banky, kde za sebou nechal mrtvou pokladní a dva členy ochranky), bysme ho měli pustit pustit. Naprosto nekompromisní postoj však zaujímám proti hazardérům, jejichž počínání jsem popsal níže a vzkazuji jim jediné: Můj klíč na kola váží cca 5kg a má zatracně příjemnou rukojeť, z čehož plyne, že jeho bleskový použití si nevyžaduje žádný dlouhý rozmejšlení! Jednání v afektu je totiž polehčující okolnost a je všeobecně známý, že v afektu je dneska možný i vytunelovat banku, natož pak jednou pro vždy vyřešit jedno individuum s vražednejma sklonama. Můj kámoš je o trochu mírnější a má u sebe zase pořád šroubovák. Prej slepej už toho taky moc nenajezdí.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.06.01  01:31

Nerad se opakuji, ale po teto diskusi jsem ZIPovani bedlive sledoval ve ctvrtek krouhaje svych 940km ze Svycar. V Nemecku plati co bylo zmineno drive - jede se az na konec a pak ZIP. V Svycarech - jen co znacky naznaci - a to obvykle hodne brzy, se ZIP buduje vice mene hned. Rozdil spociva v tom, ze v Germanii to prakticky vzdy nekomu nevyjde a jede se na brzdy. To se mi ve Svycarech nestalo. Rychlost prujezdu pres misto je rychlejsi po Svycarsku a rozhodne s mene nervami. Kdyz jsem zacal jezdit po Svycarsku, domnival jsem se, ze jsou obecne pomaly. Po delsim pozorovani a diskusi s lidmi z mnoha zemi to vypada, ze je to styl blizky Americkemu - mene sportu a vice cestovani.
  • « 00 Reagovat !

foto Kolik80

Kolík80 01.06.01  15:52

Absolutne s tebou nesouhlasim!! Zip byl vymysleny proto, aby se to co vy tady popisujete jako normalni nestavalo. Protoze kdyz bude 100m pred zuzenim velka odbocka, tak ti co odbocuji budou mit sanci odbocit aniz by stali v zacpe, kterou by jste tam vy vasim pocinanim vytvorili!! Jizdou v obou pruzich vznikne zacpa daleko pozdeji. Navic, jestli ti vadi ze te ostatni predjizdeji, tak odboc do volneho pruhu a zarad se na konci jako oni. Az to budou delat vsichni, tak teprve zacne pravidlo zipu fungovat.
  • « 00 Reagovat !

foto

01.06.01  14:19

S pravým pruhem souhlasím. O tom nemůže být řeč. To jsou ale *, kteří si sami jednou nabijou držku, nebo z toho vyrostou. Člověk dělá za mlada spoustu ptákovin...ehm...No jinak k tomu zipu těsně před koncem pruhu: 100metrů - beru. Ne ale 3 km. Je potřeba si uvědomit, že pokud nechceme zdržovat, musíme teoreticky jet v jediném pruhu dvojnásobnou rychlostí, což je nesmysl. Takže o nějakém zdržování přeci nemůže být řeč. Navíc je tam většinou 80km/h maximálka. Problém vidím v tom, že se právě v daném místě a jedno jestl 50 nebo 100m před "koncem" - to je jenom otázka kolik metrů potřebuje člověk na to přejet z pruhu do pruhu - nikdo nezipuje. Pak se slabší povahy bojí tam vecpat, nerváci troubí že se jim tam někdo jako že vecpal, přesto že byl podle pravidla ZIPu na řadě a pod. To je ten problém proč to drhne. A to neberu idioty kteří když se chce někdo zazipovat tak ho tam nejenom nepustí, ale ještě si ´tukají na čelo a to v tom lepším případě. Potom se vyplašená řidička "zabetonuje" ve svém pruhu a zacpe celou cestu čekajíc "až to přejde". PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

01.06.01  11:45

souhlasim s DIMem ... zipovat se muzes do te fronty uz davno predem, kdyz to mohli i ostatni. At jsi zazipovanej davno pred zuzenim (aspon 50-100m), a tim zuzenim uz projizdis plynule. Prave ti vychcanci, co se zipujou az na posledni chvili muzou za to, ze se to zdrzuje. Jo a jeste jedna vec me sere - ti v uzavrenym pruhu nejsou nejhorsi. Nejhorsi jsou c**aci, kteri kolonu vychcane predjizdeji v odstavnem pruhu ... ty bych zabil ...
  • « 00 Reagovat !

foto

01.06.01  10:39

Já zas nemůžu za to že nejsem ten typ, který se jen tak dívá, jak se ostatní předbíhají na můj úkor.........
  • « 00 Reagovat !

foto

01.06.01  09:23

Snad jen poznámka k tomu průběžnému pruhu a k těm co se cpou na doraz. Všude po Evropě platí, že pokud je pravý průběžný pruh (např na dálnici) volný a levý je ukončen svedením do pravého pruhu, jede se na doraz i v levém pruhu a před ukončením se zazipuje do pravého. Proto miluji kolonou ucpaný pravý pruh a volný levý do nedohledna. Samozřejmě že se dám levým na doraz a tam se budu chtít zazipovat. Potom mám velmi rád řidiče, co tě nepustí do zipu. Já přeci za to nemůžu, že nejsem typ který když vidí frontu tak se do ní prostě postaví. Navíc to výrazným způsobem brzdí provoz, když třeba 3 km před uzavírkou se jede jen v jednom pruhu a druhý je zbytečně volný. PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

01.06.01  08:21

« Re: Zařazování

Prof hat recht !!!
  • « 00 Reagovat !

foto

01.06.01  07:22

to prof: nejhorší na tom je, že máš pravdu...
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.01  16:16

fija: No nevím, proč si Trábka spojuju vždycky se staršíma strejcema. Tak jsem myslel, že to je tak ideální kombinace vynucovače, kterýho pustíš (a předpokládám, že i ostatní), takže pokud budu chtít bez problému jezdit a nestarat se o to, kolik je kde místa, tak mě asi nic jinýho nezbyde, než koupit toho Trabanta. :-]

davidz: Mě na silnici nevaděj lidi, kteří jedou vtipně přitom plynule, rychle a bezpečně, i když se mnou třeba lehce vyčuraj. Je jasný, že i při takový jízdě jde občas vyhláška stranou. Ovšem nesnáším, když jedu v místech, kde by mělo být teoreticky bezpečno a vypatlanost některejch * z takovejch míst udělá pravej opak. Jsou místa, ve kterejch i přesto, že vím, že v protisměru nic bejt nemůže, jedu s tím, že by tam i přesto mohlo něco být. Po zkušenostech už se prostě necejtím jistě ani tam, kde k tomu není důvod. A to je zlý, moc zlý. O mně nejde, já z toho svýko pekáče vždycky vylezu, nebo ho radši pošlu někam stranou, než abych si z blízka prohlížel rezavej nárazník nějaký Liazky. Horší je, že namým místě stejně tak dobře můžou bejt lidi, který jsou rádi, že tam vůbec dali nějakej kvalt na kterej jim to jede, aby zavezli svý dítě do špitálu. O tom, že by dokázali nějak vhodně reagovat v případě bezohlednosti druhejch, si můžou nechat tak akorát zdát. Nebaví mě ani dojet dementa, kterej mě ještě ve městě předjel na přechodu, kde měli zrovna chodci zelenou a seškrabovat ho z nějaký švestky, protože mu to nějak nevyšlo, když předjížděl tam, kde prostě předjet nelze. Takovýmu jsem ochoten pomoct jedině dobře mířeným úderem klíče na kola přesně mezi oči a počkat, dokud si nebudu jistej že už nedejchá a opravdu u něho došlo k zástavě srdce. Je to takzvaná druhá pomoc, díky níž je o jednoho idiota na silnici míň, čímž je možná zachráněnej autobus školních dětí, kterej se mohl vinou takovýho vola třeba kutálet někde ze stráně do rybníka.

• « 00 Reagovat !

foto

31.05.01  15:17

To chápu, taky bych se nechtěl potkat (o: Ikdyž z 95 procent jezdím městem velice v klidu... pro případ, až do mne zase napálí nějakej slepejš, aby součet rychlostí nebyl zbytečně velkej ): Ale občas to opravdu nevydržim, ať je to jak chce, řidiči jsou tu šílený.
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.01  12:39

prof: když se nebudeš někam cpát na sílu, můžeme se klidně potkávat denodenně. Prostě nemám rád vychcaný *, kterejch je v tomhle státě abnormální množství. Ve frontě v krámě se taky asi předbíhat nenecháš, i když z toho může vzniknout nepříjemnost.
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.01  09:52

proc jako starej dedek ? Ted si vynucujes misto ? :-))) v BMW ? :-))))
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…