Nepochopení pravidla "ZIPU"
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: K dokladum
V zákoně není nikde napsané, že nesmíš dokončit předjíždění přez plnou čáru, stejně jako není nikde napsané že musíš předjíždění dokončit přez přerušovanou čáru. Vím to i z vlastní praxe. Předjížděl jsem auto přez přerušovanou , dokončil přez plnou a pak jsem zahájil předjíždění zase přez plnou a dokončil také přez plnou. Ausgerechnet tam stáli policajti a vybírali, protože tam ta plná byla na pytel, všichni na ni * a policajti to věděli a tak tam stáli. Řekli mi jasně. Za to první předjíždění nic. To bylo v pořádku i když jste se vracel až přez plnou. Problém byl v tom, že jsem zahájil předjíždění přez plnou. Chtěl jsem to uhrát na to že jsem nepředjížděl, že jsem jen objížděl překážku (traktor s fůrou sena) nicméně to vzal jen jako polehčující okolnost, protože na tu silnici byl zákaz vjezdu traktorů. Chtěl ten traktor vybrat, ale protože jsem ho předjel, tak vybral mě. Za 200,- to byla gentelmanská dohoda. -
« Re: K dokladum
...jak bylo řečeno, musíš jet po pravé straně u pravého okraje vozovky. Kolega se dokonce srazil v JEDNOSMĚRCE s protijedoucím strejdou v zatáčce a ještě musel policajtům vysvětlovat, proč - ač v jednosměrce - nejel u pravého okraje cesty , protože jinak by se tam vešli ( bylo to něco jako jednosměrný přivaděč z mostu dolů na čtyřproudovku.) Naštěstí mu ten člověk nechtěl dělat další problémy a dosvědčil mu, že byla u pravé strany nějaká překážka - pes nebo co. ale já se znovu zeptám : je někde výslovně řečeno, že mohu dokončit předjíždění i za zákazem předjíždění nebo přejet při návratu plnou čáru ??? -
« K dokladum
§6 odst.4 z.361/2000 Sb. o provozu na pozemnich komunikacich:"Na výzvu policisty je řidič motorového vozidla povinen předložit doklady podle odstavce 3 policistovi ke kontrole."Z moji zkusenosti s policii plyne, ze bych kolem toho zbytecne nechytracil a radeji dal policistovi doklady do ruky.Pokud ma nekdo pocit, ze ty doklady z ruky dat nemusi, muze se pripadnemu vytrhavani dokladu z ruky branit u Ustavniho soudu... :))) -
« Re: Prerusovana cara
No moment, na vozovce se jezdi vpravo, ze jo?Az pojedes po leve strane a budes se vracet pres plnou a zastavi te policajti s tim, ze se vracis pres plnou, ustojis to jen tehdy, kdy budes tvrdit, jsi prave ted predjizdel auto a zrovinka jsi se po predjeti chystal zaradit zpatky.Jinak 5 kilometru po leve strane muzes jet opravdu tezko. :))) To by musela byt opravdu dlouha kolona a musel bys mit vyhled na tech 5 kilaku, jinak by te zase dostali za nespravne predjizdeni(predjizdet v zatacce, kdyz nemas vyhled, se nesmi). -
beranek: Já jsem netvrdil, že se na přerušované s kratšími mezerami nesmí přejíždět, ale že má od tohoto úmyslu odrazovat tím, že informuje o blížícím se začítku plné čáry. Teď si vlastně uvědomuju, že neplatí ta obava: "Tam je plná, tam se nesmí předjíždět." Snad tohle nido nebude číst a nezačne se tím řídit... :-) -
beranek: Tak pokud ten výklad bereš takhle, tak to je OK. Když teda vyjedu na vozovce rozdělené podélnou čarou souvislou = plnou čárou, ze zatáčky v protisměru a zastaví mě hlídka a bude mě chtít omastit za to, že jsem jel v protisměru v místech, kde je plná čára, tak já se z toho vyvleču tím, že jim sdělím, že jsem tam najel v okamžiku, kdy byla ještě přerušovaná (zhruba před pěti kilometry a dal jsem při tom samozřejmě znamení o změně směru jízdy), takže jsem vlastně žádné ustanovení neporušil? Pokud nebudou mít na filmu, jak jsem tu čáru přejel, tak jsou v háji? Pak tady jsou vyjmenovaný taky podmínky, za kterých se smí plná přejet a jak se zdá, jsou tam teda potom úplně na nic, jelikož tam stačí vyjmenovat, kdy se čára nesmí přejet a kromě nich se pak může vlastně přejet kdykoliv, kromě těch vyjmenovaných zákazů. Tak to je bomba a někdy si říkám, že díky bohatosti čekýho jazyka vlastně nejdou zákony vůbec jednoznačně formulovat. To je nejpalčivější problém tohoto státu.Prosím tě, beranek, jeden kamarád mi kdysi vysvětloval, že vlastně policajtovi nemusím dávat doklady do ruky, jelikož on má nárok pouze na nahlédnutí do nich. Jak to teda je? Přiznám se, že aktuální znění všech těch vyhlášek a předpisů nemám k dispozici. -
« Prerusovana cara
Obavam se, ze nemas pravdu.Nevim totiz, kde jsi vycetl, ze zkracena cara znamena zakaz predjizdeni.Ano, znacka V2b(prerusovana cara) se pouziva pred znackou V1a(souvisla cara), ale nikde v zakone o provozu na pozemnich komunikacich, ani ve vyhlasce provadejici tento zakon(30/2001 Sb.) neni receno, ze se tato cara nesmi prejizdet.Zakaz predjizdeni stanovi obecne par. 17 zakona o provozu na pozemnich komunikacich, ale ten je nam v tomto pripade nanic.Vyhlaska 30/2001 Sb. podrobne stanovi, co ktera znacka znamena a podivas-li se do par. 18 citovane vyhlasky, nikde tam nenajdes zakaz tuto vodorovnou znacky prejizdet.A protoze povinnosti lze ukladat toliko na zaklade zakona a v jeho mezich(cl.4 odst.1 Listiny) a protoze statni moc lze uplatnovat jen v mezich, zpusobem a prostredky, ktere stanovi zakon(cl.2 odst.3 Ustavy),pokud zakon nebo predpis vydany na zaklade zakona nestanovi nejaky zakaz, tak se to muze(kazdy muze cinit to, co mu zakon nezakazuje, opet cl.2 Ustavy).Tedy neni potrebne zkoumat, zda by to tak byt melo nebo zda je to logicke, ale zda-li to tak je.Proto za prejizdeni teto prerusovane cary a vraceni se pres plnou nemuze byt ulozena pokuta za prestupek dle par. 22 odst.1 pism. e) z.o prestupcich.A prvni policajt, ktery mi takovou pokutu zkusi dat, bude muset presne odargumentovat, na ktere ustanoveni ktereho zakona se odvolava.A takove ustanoveni cesky pravni rad neobsahuje. -
« Re: ZIP:to prof
Já mám pocit, že jejich největším štěstím ( těch honičů ) je právě to, že někoho vytočí. To jsou spokojeni a jen se spokojeně tetelí, jak ty sociálky v těch plecháčích kolem jen vztekle prskají. Já jim naopak s bohorovným klidem a úsměvem výrazně zatleskám ( akorát že musím pustit volant ), případně to zakončím tím klasickým zalomeným palcem a takovým tím ksichtem jako ty seš ale fakt dost dobrej. Doporučuji. Většinu těch zlatých hochů ten klídek nakonec opustí...... :-)))) -
« Lepší se to
Abychom se neutopili v negativech. Musím říct, že výskyt slušných řidičů přibývá. Alespoň mě se jich daří více potkávat. Už to tak cca půl roku pozoruju a musím říct, že se to lepší. Myslím chování a vůbec. Vyjímkou jsou Poláci, Rakušáci to je také celkem tragedie (myslím na našich silnicích. V Rakousku se chovají jinak - tím hůř.), ale jinak to jde. Je to také asi dané tím, že spousta lidí má nová auta a konečně pochopili, že pokud je nechcou mít furt zbořený, musí se koukat kolem sebe a občas i přibrzdit či uhnout. Chápu, že když někdo jede ve slabším autě, znamená pro něho přibrzdění v podstatě zastavení a než se zase rozjede, je to půl dne. Tak prostě nepřibrzdí. Tipický příklad, řidiči naložených dodávek. Ti nedávají ani přednost na křižovatce, protože pro ně zastavit by se už nemuseli rozjet. Dnes jsem jednoho potkal na cestě do práce. Evidentně váhal jestli má zabrzdit nebo mi tam skočit. Já jsem lehce ubral plyn abych stačil přibrzdit, kdyby mi tam vletěl. Jak to vycítil, neváhal ani na vteřinu a vjel do křižovatky. Takže jsem na hlavní silnici zastavil, dal mu přednost a pak v klidu pokračoval dál. Kdo neuvidí, neuvěří. Co nabrečíš. Měl velkou dodávku a hmota je hmota. Na to by nestačil ani Patrol. Takže tak na okraj. Jinak pozitivní je, že na dálnici když někdo předjíždí a druhej mu dýchá na záda, tak se učí řidiči dávat blinkrem znamení. Pravý blinkr - "vydrž, předjedu tady to auto a pustím Tě" (samozřejmě až to auto míjím, aby si nemyslel, že se chstáš hned zařadit)levý blinkr vpředu jedoucího auta - "mám tě v paži, neuhnu, myslím si, že Ti to stejně o moc rychleji nepojede a jen bys mě někde zavřel mezi kamiony kam bych Ti uhnul". levý blinkr vzadu jedoucího auta, které vidíš nalepené na kufru - "Uhni, jsem přesvědčený, že mi to jede fakt víc než Tobě, ale ještě chvíli vydržím, než to pochopíš". Levý blinkr auta jedoucího osamoceně v levám pruhu " Jsem *, tak aby jste to viděli". Nebo dvakrát bliknutí brzdových světel be zjevného důvodu, že by chtěl brzdit - "rozsvi´t si světla, jseš v tunelu" rozsvítíš si světla. Bliknou blinkry jako že ok, a je to. Jak prosté......PTD -
prof> ja bych ho nekupoval, jednoho i s tim ochrannym ramem uz ve firme mame :-))) Ale je to mrcha lina, tak s nim moc nejezdim. Je to mrcha linejsi nez Berlingo :-))) Ale garantuju, ze s Patrolem bych neuhnul ani Avii .... :-))) No a k tem benzinkam, ti spechajici c*raci obvykle na kafe nestavi, a Berlingo ano Patrol nemaji na to se s nema honit ..... takze je tezke je pak nekde hledat ... -
beranek: Tak to si troufám oponovat, jelikož zkrácené mezery mají upozorňovat na to, že již není radno se do nějakého předjíždění pouštět. Samozřejmě, pokud to umíš, tvoje auto na to má a dostatečně správně odhadneš vzájemné rychlosti, lze i během přerušované čáry s kratšími mezerami provést bezpečné předjetí i zařazení se zpět.(Předjížděný řidič si sice bude myslet něco o prasatech a hlodavcích, ale to je jeho problém) Pokud by platilo, že není přestupkem, když se přes plnou čáru vracím po předjíždění (což nikde doslova napsáno není a na duchy zákona já z vysoka seru), tak budou ti vychcanější bezdůvodně před plnou čárou přejíždět do protisměru a preventivně v něm pojedou, aby se náhodou nemuseli dopoštět přestupku, kdyby se po třech km v jejich směru vyskytoval např. traktor, který by už přes plnou čáru nemohli předjet, kdyby byli zůstali ve svém jízdním pruhu. fija: Nikdo tě nenutí, abys mu hnedka dal přes držku, ale když se ho slušně zeptáš, jak to myslel támhle pár kilometrů zpátky, tak ti zaručuju, že to, co z něj vypadne jako odpověď (pokud tě rovnou nepošle do *) ti vrátí bojovnou náladu dokonale rychle. Má to dvě výhody. Vychutnáš si kafíčko, potrénuješ si pár druhů bojovejch umění a nemusíš kupovat Patrola:-))DIM: Plně s tebou souhlasím. Zvlášť v Německu jsem si všiml, že tam jsou ti spěchaví mnohem tolerantnější k těm, co začnou předjíždět a které v polovině tohoto úkonu dostihnout. Nestalo se mi snad nikdy, aby mě někdo ze zadu během předjíždění rentgenoval. Když ano, byl to Čechan. Ve 160 na ně taky seru, ale dávám si majzla, abych nezačínal předjížděcí manévr, když je takovej Lauda 20 metrů za mnou. -
Mas sice pravdu v tom, ze prerusovana cara(c.V2b) s kratsim intervalem muze predchazet plne care, ale pravidla silnicniho provozu nezakazuji tuto caru prejizdet(viz ustanoveni §18 vyhl.c. 30/2001 Sb.), takze lze predjizdet pres tuto prerusovanou caru a vracet se zpatky pres plnou, aniz by to bylo poruseni pravidel silnicniho provozu.Navic bych rekl, ze tezko muze nekdo po ridici chtit, aby napr. v rychlosti 100 km/h sledoval, jak rychle resp. pomalu ubiha prerusovana cara. -
« Re: ZIP
Pro mě je to jasné : když jedu 160 po dálnici a přede mnou jsou další takoví, tak auta, které se na mě zezadu tlačí, blikají a houkají zdravím čtyřmi blinkry - ze slušnosti - a nevím, proč bych mu měl uhýbat, když přede mnou taky nikdo - logicky - neuhýbá. Něco jiného je když, je přede mnou levý pruh volný. Uhnu, ale až dokončím předjíždění " svou " rychlostí, ať se na hlavu staví, nevím proč bych měl kvůli něčím komplexům předjíždět 200 km rychlostí ........ -
« Re: ZIP
spis zacnu jezdit Patrolem s namontovanym ochrannym ramem a skolit z dobrych mravu primo na ceste :-))) kdo by ztracel cas popijenim kaficka :-)))) navic sice rychle vypenim, ale stejne rychle se uklidnim, takze az k benzince by mi to nevydrzelo. Myslim, ze to je projev cholerika ... :-)))
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!